Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010




Γιορτή της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου 17/01/2010


Καλές και πολλές είναι πάντοτε οι εκδηλώσεις της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου. Φροντισμένες με ιδιαίτερη επιμέλεια, αποτελούν πρότυπο για τις υπόλοιπες και δημιουργούν πάντοτε συνθήκες άμιλλας.
Υπάρχει όμως ένα στοιχείο το οποίο κυριαρχεί και τις κάνει ξεχωριστές. Προσφέρουν μνήμες, θύμησες και αναφορές.
Μνήμες, θύμησες διότι μας θυμίζουν τις χαμένες αλλά όχι Λησμονημένες Πατρίδες. Τις πατρίδες που επί χιλιάδες χρόνια είχαμε και τώρα δεν έχουμε. Τις πατρίδες στις οποίες αναπτύχθηκε μοναδικός πολιτισμός και εξέπεμπαν φως.
Αναφορές, διότι οι εκδηλώσεις αναφέρονται σε Ιδέες, Δημιουργίες και Εκφράσεις Πολιτισμού και Τέχνης.
Έτσι η φετινή γιορτή της Μικρασιατικής Στέγης αναφέρεται στην ανάπτυξη της Τέχνης του κοσμήματος στην Μ. Ασία και στη Θράκη. Δημιούργημα της αναφοράς αυτής είναι και το καλαίσθητο και εντυπωσιακό Ημερολόγιο του 2010, αφιερωμένο στο κόσμημα. Είναι συνέχεια όλων των προηγουμένων ημερολογίων με αντίστοιχα θέματα.
Στο κόσμημα αποτυπώνεται ο χαρακτήρας και το πνεύμα όλων των Ελλήνων, από τις εσχατιές του Εύξεινου Πόντου μέχρι τις Ηράκλειες Στήλες.
Στολίζει τους ανθρώπους από τα πανάρχαια χρόνια, ανεξάρτητα από το φύλλο και την ηλικία τους. Φημισμένα είναι τα μοναδικά χρυσά κοσμήματα της Πολιόχνης της Λήμνου και των θησαυρών της Τροίας. Η καλλιτεχνική παραγωγή μέσω της αργυροχρυσοχοΐας μεταφέρεται από τα πρωτοελλαδικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, με θαυμαστά δημιουργήματα.
Στη βυζαντινή περίοδο η Κωνσταντινούπολη και πολλές πόλεις της Μ. Ασίας και της Θράκης με τα φημισμένα εργαστήρια και τους καλούς μαστόρους, τροφοδοτούν τον γνωστό κόσμο με αριστουργήματα.
Το ίδιο γίνεται και μετά την κατάληψη της Πόλεως από τους Τούρκους. Η συντεχνία των χρυσικών “κοϊμιτζίδων” ή “κιμιτζίδων” είναι γνωστή για τον πλούτο και την ευρηματικότητά τους.
Στο φετινό ημερολόγιο της Μικρασιατικής Στέγης παρουσιάζονται ελάχιστα μεν, αλλά μοναδικά δείγματα από κοσμήματα των Αλησμόνητων Πατρίδων.
Κοσμήματα τα οποία πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα που προκαλούν, εκφράζουν την ψυχή και τα συναισθήματα του κατόχου και του μαΐστορα. Αποτελούν πρότυπα τέχνης. Αποκαλύπτουν τα χαρακτηριστικά της εποχής κατασκευής τους και το “θάμβος” της τέχνης τους.
Την φετινή γιορτή την λάμπρυνε ακόμη η παρουσία της κυρίας Χόρτων. Η κ. Νάνσυ Χόρτων είναι κόρη του Γεωργίου Χόρτων, γενικού προξένου της Αμερικής στην Ελλάδα το 1907. Ο κ. Χόρτων ήταν διάπυρος φίλος της νεότερης Ελλάδος εις τα εδάφη της οποίας απέκτησε τον άκρατο φιλελληνισμό, τον οποίον με μεγάλη καλλιέπεια και ποιητική έξαρση παρουσίασε στα συγγράμματά του. Έγινε κήρυκας της Εθνικής ιδέας, γνήσιος Έλληνας εθναπόστολος. Αυτός έκανε γνωστό το ελληνικό κράτος, τους Έλληνες και τους αγώνες τους κατά των Τούρκων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στις πολλές διαλέξεις που έδινε σε όλη την Αμερική ανέφερε πάντοτε ότι οι Έλληνες της εποχής του ήταν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και μαχόντουσαν για την απελευθέρωση της μικρής, αλλά γενναίας πατρίδας τους από τους Τούρκους.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο διοικητικό συμβούλιο της Μικρασιατικής Στέγης, στην πανάξια πρόεδρό της, κ. Ευστρατιάδου - Δημητροπούλου και στα μέλη. Όλοι μαζί εργάζονται αόκνως, μας κοινωνούν και μεταλαμπαδεύουν τον Ελληνικό πολιτισμό της Ανατολής στην Κορινθία.
Πολιτισμό, ο οποίος βρήκε εύφορο και γόνιμο έδαφος στην Κορινθία και απέδωσε γλυκείς καρπούς. Το συνταίριασμα αυτό, μέσω του Ημερολογίου, διατηρεί και προβάλει την ιστορική μνήμη του πολιτισμού της Μ. Ασίας και της Θράκης.



Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
Της Ν.Α. κορινθίας

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Κορινθιακό Ημερολόγιο 2010

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάσθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στο φιλόξενο θέατρο του Δημαρχείου Κιάτου, το Κορινθιακό Ημερολόγιο 2010.
Την επιμέλεια του Ημερολογίου είχε ο καθηγητής Σωτήρης Κοκκωνάκης, ο οποίος είχε και την έμπνευση της παρουσίασης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της Ν.Α. Κορινθίας σε συνεργασία με την Δ.Ε.Α.Π.Α. Σικυωνίων.
Ο καθηγητής Σωτήρης Κοκκωνάκης έχει δημιουργήσει παράδοση επτά (7) χρόνων στην επιμέλεια του Κορινθιακού Ημερολογίου. Κάθε χρόνο αναμένεται η παρουσίασή του με μεγάλο ενδιαφέρον.Φέτος τό Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στό Ιδρυμα Κορινθιακών Μελετών καί στό σπουδαίο έργο τό οποίο έχει παρουσιάσει όλα αυτά τά χρόνια. Πέρα από τα ιδιαίτερα ετήσια χαρακτηριστικά τα οποία έχει, το ημερολόγιο του 2010 διακρίνεται για τις βελτιώσεις του σε σχέση με τα προηγούμενα. Τα κύρια όμως χαρακτηριστικά τα οποία το ξεχωρίζουν και του δίνουν την Κορινθιακή ταυτότητα είναι οι καταγραφές αποσπασμάτων έργων Κορινθίων συγγραφέων.
Οι συγγραφείς αυτοί, στα κείμενά τους, αποτυπώνουν το Κορινθιακό παρελθόν μέσα από ιστορίες ανθρώπων, εκφάνσεις κοινωνικής ζωής και γενικότερης Ιστορίας, από το απώτερο παρελθόν μέχρι τις μέρες μας. Πολλά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά και εντυπωσιάζουν με το περιεχόμενό τους.
Συγχρόνως το ημερολόγιο κάθε χρόνο εμπλουτίζεται σε στοιχεία τα οποία καθιστούν αυτό περισσότερο χρηστικό και ωφέλιμο.
Η παρουσίαση του ημερολογίου έγινε από τρεις διακεκριμένους Κορίνθιους, ανθρώπους του πνεύματος:
από την κα Μαίρη Γεωργίου-Τζωρτζάκη, φιλόλογο, τ. Λυκειάρχη,
από τον κ. Γιώργο Κωστούρο, πολιτικό μηχανικό, συγγραφέα και
από τον κ. Γιάννη Μπάρτζη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα.
Και οι τρεις κατά τρόπο εύστοχο και ουσιαστικό ανέπτυξαν πτυχές των κειμένων του ημερολογίου επεκτείνοντας αυτές σε γενικότερες έννοιες και σχέσεις με την Κορινθία.
Αξίζουν θερμά και πολλά συγχαρητήρια στον καθηγητή κο Σωτήρη Κοκκωνάκη για τις πρωτοβουλίες του. Ο κος Κοκκωνάκης είναι άξιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου της Ν.Α. Κορινθίας. Πάντοτε μας εκπλήσσει με τις εμπνεύσεις του και τις πρωτοβουλίες του και μας οδηγεί στην υλοποίησή τους.
Τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε.


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
της Ν.Α. Κορινθίας











Από τον Α. Vivaldi…στο Μάνο Χατζηδάκι


Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 στο φιλόξενο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση. Ήταν έμπνευση και πρωτοβουλία του Εσπερινού ΕΠΑΛ και του Μουσικού Γυμνασίου Κορίνθου, την οποία αποδέχθηκε το Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της Ν.Α. Κορινθίας.
Από την συνεργασία των ανωτέρω φορέων προέκυψε μια μοναδική εκδήλωση με την ονομασία “Από τον Α. Vivaldi…στο Μάνο Χατζηδάκι”.
Τρεις καταξιωμένοι καλλιτέχνες,
ο Μάνος Αβαράκης στο φλάουτο, φλάουτο με ράμφος και φυσαρμόνικα
η Λουκία Βαρλάμου στο πιάνο και
ο Κυριάκος Ιωαννίδης στην κιθάρα,
μας ταξίδεψαν σε μαγευτικούς μουσικούς κόσμους με μοναδική δεξιοτεχνία.
Το πρόγραμμα ήταν πολύ πλούσιο, από τον A. Vivaldi στην αρχή, με ενδιάμεσες στάσεις στον Fr. Schubert, G. Bizet, Erik Satie, Bela Bartok, κατέληξαν στον Μάνο Χατζηδάκη. Συγχρόνως ακούστηκαν διασκευές σε Δημοτικά τραγούδια της χώρας μας καθώς και της χώρας της Ιρλανδίας.
Οι εκτελέσεις των έργων ήταν μοναδικές. Η μαγεία των ακουσμάτων ταχέως διαδόθηκε στο πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο ανταποκρίθηκε με μεγάλη ευαισθησία. Μετά από τη δίωρη διάρκεια, η οποία παρατάθηκε αρκετά λόγω επιθυμίας του κοινού, αποχωρήσαμε από το θέατρο έχοντας μετάσχει σε αυτή την πανδαισία ήχων και ακουσμάτων.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές της μουσικής βραδιάς,
στον κ. Μάνο Αβαράκη, διακεκριμένο μουσικό,
στην κ. Λουκία Βαρλάμου, πιανίστρια και καθηγήτρια στο εσπερινό Λύκειο Κορίνθου,
στον κ. Κυριάκο Ιωαννίδη, καθηγητή
κιθάρας στο Μουσικό Γυμνάσιο Κορίνθου.
Από αυτή την εκδήλωση φάνηκε για μια φορά ακόμη ότι η Κορινθία διαθέτει ένα μοναδικό δυναμικό ανθρώπων, οι οποίοι διακονούν την τέχνη και τον πολιτισμό. Όλοι αυτοί εργάζονται σκληρά, προσφέρουν στην Κορινθιακή κοινωνία χωρίς καμία υλική απολαβή.
Προς τούτο απαιτείται ένας επίσημος θεσμικός φορέας και καλή οργάνωση απ’ αυτόν για να παρουσιάζονται και να γίνουν γνωστοί. Μέσω του φορέα αυτού θα μπορούν πάντοτε να δείχνουν τις ικανότητες και τις δημιουργίες τους.
Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί και κάνει το Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της Ν.Α. Κορινθίας για τον πολιτισμό της Κορινθίας.



Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
της Ν.Α. Κορινθίας

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Κόρινθος , 12 Ιανουαρίου 2010


Προς: κο Αντώνιο Σαμαρά,
Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας
Ρηγίλλης 18 Αθήνα



Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,


Επιτρέψατε μου να σας εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Ανακοίνωσα πρόσφατα στα τοπικά ΜΜΕ της Κορινθίας την πρόθεσή μου να διεκδικήσω το αξίωμα του δημάρχου στο νέο διευρυμένο δήμο Κορινθίων.
Αιτιολόγησα, όπως όφειλα στην τοπική κοινωνία, την απόφασή μου αυτή με μία πολιτική διακήρυξη, την οποία και σας αποστέλλω, επιθυμώντας, με το προσήκοντα σεβασμό, να σας καταστήσω κοινωνό των σκέψεων μου, όπως η κομματική μου συνείδηση επιβάλλει.
Παραθέτω παράλληλα, συνημμένα στην επιστολή μου αυτή και το βιογραφικό μου προκειμένου να έχετε πληρέστερη ενημέρωση.
Με τις θερμότερες ευχές μου για το νέο έτος καθώς και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
Είμαι στην διάθεση σας για κάθε επικοινωνία.



Με εκτίμηση,



Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.