Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ενέργεια και Περιβάλλον – Προοπτικές για την Ανάπτυξη

Εναρκτήρια ομιλία στο Περιφερειακό Φόρουμ που θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου όπου θα ως συμμετέχουν ως κεντρικοί ομιλητές Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στελέχη της ΕΕ.


Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διοργανώνει Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2013.

Το Περιφερειακό Φόρουμ Πολιτών θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012 και ώρα 16.30 και απευθύνεται προς τους αρμόδιους φορείς, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, τις Ενώσεις Πολιτών, τον Τύπο και τα ΜΜΕ αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί ομιλητές Μέλη του ΕΚ, στελέχη της ΕΕ, ενώ εναρκτήρια ομιλία θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια, όπως η ενέργεια, τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με μοχλό τη διάδραση μεταξύ ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.


Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα διεξαχθεί επίσης σεμινάριο που απευθύνεται στον Τοπικό και Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ, με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΠΗΝ. Το σεμινάριο αυτό αποσκοπεί στην ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τις νομοθετικές και πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και τα μέσα και εργαλεία που διαθέτουν το ΕΚ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διευκόλυνση του έργου τους όσον αφορά την κάλυψη της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 κλιμάκιο Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στελεχών, συνοδευόμενο από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου καθώς και στελέχη της Ε.Ε. θα μεταβεί στη Μεγαλόπολη όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς και πολίτες στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης στις 12.00. Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί επίσης το Αιολικό Πάρκο καθώς και το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012: Τρίπολη, Πνευματικό Κέντρο

16:30 – 17:00

Προσέλευση και εγγραφή των συμμετεχόντων

17:00 – 17.15

Εισαγωγικές παρατηρήσεις:
-  κ. Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Χαιρετισμός:
- κ. Γιάννης ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ,  Δήμαρχος Τρίπολης


ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συντονιστής:
- κ. Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Ομιλίες:
- κ. Πέτρος ΤΑΤΟΥΛΗΣ, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

κα. Μαριέττα ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο ΕΚ)

- κ. Νίκος ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ, Μέλος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  (Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας)
κ. Νίκος ΧΟΥΝΤΗΣ, Μέλος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών)

- κ. Νίκος ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία)
- κ. Θόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (Ανεξάρτητος, Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη)
- κ. Roy DICKINSON, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ομάδα Δράσης για την   Ελλάδα (Task Force GR)

19:15-20:00

Ερωτήσεις - Συζήτηση

20:15- 21:10

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:
Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία

Συντονιστής:
- κ. Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου
  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Ομιλίες:
- κ. Απόστολος ΒΟΥΛΔΗΣ, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών
   Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ)

κ. Χριστίνα ΚΑΡΑΪΤΙΔΗ, Εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροσωπείας
  της ΕΕ στην Ελλάδα

Θέμα: "Οι ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της Επιτροπής για τους
               δημοσιογράφους"

κ. Κώστας ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου
  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Θέμα : "Η πολιτική Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού
             Κοινοβουλίου: Μέσα και Εργαλεία"

21.30
Δείπνο που παραθέτει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα


 Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012:  Επίσκεψη Εργασίας Μελών του ΕΚ στη Μεγαλόπολη

Συμμετέχουν τα Μέλη του ΕΚ:

κ. Γιώργος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Κοινοβουλευτική Ομάδα του
Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος)

- κ. Νίκος ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας)

κ. Νίκος ΧΟΥΝΤΗΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Επικεφαλής της Συνομοσπονδιακής
Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών)

- κ. Θόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (Ανεξάρτητος, Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη)

09:00

Αναχώρηση από την Τρίπολη για Μεγαλόπολη

10:00 – 11:00

Επίσκεψη εργασίας στο Αιολικό Πάρκο Αρκαδίας

11:00 – 12:00

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

12:00 - 14:00

Συνάντηση Μελών του ΕΚ με φορείς, Δημαρχείο Μεγαλόπολης



Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου στις 19 Οκτωβρίου 2012 εκδήλωση απόδοσης τιμής και βράβευσης των νεαρών Κορινθίων επιστημόνων Παναγιώτη Δαλαμαρίνη και Στέλιου Γκιόκα. Σε μια σεμνή και ουσιαστική τελετή παρουσιάστηκε η πορεία των δύο επιστημόνων από το Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο και η επίδραση αυτών στην ολοκλήρωση τους. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τους έπαιξε το περιβάλλον αγάπης και φροντίδας της οικογένειας τους, το μεγάλο ενδιαφέρον των δασκάλων και καθηγητών και τα προσωπικά τους χαρίσματα.
Η βράβευση έγινε για τις καινοτόμες εργασίες σε πρωτότυπα και ενδιαφέροντα θέματα αντιστοίχων επιστημών. Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης έχει ασχοληθεί και έχει βραβευθεί για την κατασκευή λογισμικού με το οποίο μπορεί να υπολογιστούν σημαντικά δεδομένα τόσο για την εκτέλεση όσο και για την ασφάλεια μιας γεώτρησης μεγάλου βάθους, εξόρυξης υδρογοναθράκων (Γ΄και Α΄ Βραβείο: «Society of Petroleum Engineering» / «Offshore Europe» 2007 και 2009 αντίστοιχα στη Σκωτία και 5η θέση: Παγκόσμιο Συνέδριο των Μηχανικών Πετρελαίου / παγκόσμιος διαγωνισμός για την καλύτερη εργασία προπτυχιακών φοιτητών σε θέματα εξόρυξης υδρογονανθράκων. Φλωρεντία, Ιταλία 2010).

Ο Στέλιος Γκιόκας έχει ασχοληθεί με τη κατασκευή επιχειρηματικού πλάνου πληροφοριακού συστήματος που πρέπει να δημιουργηθεί ώστε να διενεργούνται μεταμοσχεύσεις μεταξύ ζώντων δωρητών και ασθενών, ανεξαρτήτως βαθμού συγγένειας. Το 2010 βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, Ennovation 2010, στον οποίο συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η εκδήλωση αυτή ήταν έμπνευση και πρωτοβουλία του κέντρου Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων με το δηλωτικό τίτλο «ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ…».
Οι δράσεις και των δύο νεαρών επιστημόνων είναι καινοτόμες και άκρως δημιουργικές. Του Παναγιώτη Δαλαμαρίνη ανήκει στην κατηγορία όπου προωθείται η επιστημονική έρευνα και η τεχνογνωσία.  Του Στέλιου Γκιόκα η καινοτομία του θέματος έγκειται στο ότι είναι η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα με αυτό το πλαίσιο (της ανταλλαγής νεφρού) και συγχρόνως  είναι η πρώτη ιδέα για online αντιμετώπιση του θέματος παγκοσμίως.

Και ο δύο προσκλήθηκαν να συναντηθούν με τον κ. Περιφερειάρχη.

Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύει απόλυτα ότι η Ενέργεια και η Καινοτομία είναι ο σίγουρος και αναγκαίος δρόμος για να βγει η χώρα μας από την κρίση. Προς τούτο έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες όπως:

1)Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργείας (ΡΑΕ) και άλλους φορείς για την ίδρυση του πρώτου Μεσογειακού Ινστιτούτου έρευνας και ανάπτυξης θαλασσίων αιολικών πάρκων στο πλαίσιο του οποίου θα διερευνηθεί η εφαρμογή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας και την ενέργεια των θαλασσίων κυμάτων.  

2) Προχωράει στη δημιουργία Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας με τη συνεργασία της Ακαδημίας Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με στόχο τη δημιουργία ερευνητικού ινστιτούτου νανοτεχνολογίας πάνω στις τηλεπικοινωνίες και την ανταλλαγή επιστημόνων από τις δύο περιφέρειες, της Πελοποννήσου και του Λένινγκραντ.
Σε αυτές τις καινοτόμες δράσεις έχουν θέση οι δικοί μας επιστήμονες, οι επιστήμονες της Πελοποννήσου, οι οποίοι μαζί μας θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε τον πλούτο της γνώσης, της δράσης και της έμπνευσης των νέων επιστημόνων. Έτσι θα δημιουργήσουμε σταθερές βάσεις για τη χώρα μας ώστε οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες και  ελπίδες για ένα αύριο πολύ καλύτερο από το χθες.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΚΡΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ – ΙΟΝΙΟΥ


Μακροπεριφέρεια θεωρείται μία λειτουργική ζώνη, μία εδαφική περιοχή συνεργασίας σε διαπεριφερειακό και διακρατικό επίπεδο, χωρίς προκαθορισμένα όρια. Αφορά πολλές χώρες και περιοχές που συνδέονται με ένα ή περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής, πολιτιστικής, οικονομικής ή άλλης φύσης. Ορισμός ο οποίος συνδέεται με την ποιότητα και τον αριθμό των κοινών προβλημάτων. Οι Μακροπεριφέρειες είναι ευέλικτες και αντιστοιχούν σε γεωγραφικές περιοχές πού βασίζονται και μοιράζονται κοινά προβλήματα. Χαρακτηριστικό της Μακροπεριφέρειας είναι η αποτελεσματική κοινή αντιμετώπιση όλων μαζί συνδυάζοντας τη συνεργασία και την επικουρικότητα. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο μοντέλο διακυβέρνησης και κάθε περιφέρεια έχει τον δικό της τρόπο λειτουργίας. Αξιοποιούνται οι υπάρχουσες δομές συνεργασίας σε διαπεριφερειακό ή διακυβερνητικό επίπεδο. Η πολιτική και η τεχνική συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε μία στρατηγική, που καθορίζει τις προκλήσεις και ευκαιρίες του επιχειρησιακού προγράμματος με τη συμμετοχή των φορέων και δομών στα υφιστάμενα πλαίσια συνεργασίας. Οι στόχοι της Μακροπεριφέρειας αντιστοιχούν στις σημαντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ιδιαιτέρως στην πολιτική Συνοχής και στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», η επιτυχία των οποίων βασίζεται σ'αυτό. Έτσι η δημιουργία των Μακροπεριφερειών είναι Ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Όσον αφορά τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, αυτή ορίζεται από μία συνεκτική περιοχή γύρω από την Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος ,έχει τη στήριξη  8 κρατών μελών της πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου όπως καθορίσθηκαν από τις συσκέψεις Αγκόνα(2010),Βρυξέλλες (2011), Βελιγράδι (2012).

Αναφέρεται σε 4 παράκτια κράτη, Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Κροατία και 4 προς ένταξη στην Ε.Ε χώρες δηλαδή Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, με έκταση 450.000 Km και μια διεθνή θαλάσσια λεκάνη.

Η περιφέρεια αυτή υπάγεται σε διαφορετικά κράτη-μέλη αλλά εντάσσεται στην ίδια βιογεωγραφική ενότητα του θαλάσσιου χώρου, των ορεινών όγκων, στις  λεκάνες απορροής ποταμών. Είναι ένας αποκεντρωμένος ιστορικός χώρος συνεργασίας, ο οποίος υπερβαίνει τα αυστηρά γεωγραφικά σύνορα, ο οποίος δημιουργεί συνθήκες για εφαρμογή ορθών πρακτικών όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τον οικολογικό τουρισμό, τις μεταφορές, τη θαλάσσια πολιτική, τις συμπράξεις κάθε μορφής. Συγχρόνως είναι ένας σημαντικός παράγοντας συμφιλίωσης μεταξύ των περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων και μπορεί να προωθήσει τις χώρες στην ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να αγνοεί τις ιδιαιτερότητες και τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε μέρος της περιφέρειας. Ακόμη αυτός ο χώρος προσφέρεται για διαμόρφωση στρατηγικής όσον αφορά την ενέργεια, την επιστημονική συνεργασία, την καινοτομία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος εναντίον της ρύπανσης και άλλων πολλών. Η ιδέα μιας Μακροπεριφερειακής στρατηγικής είναι να προσφέρει «προστιθέμενη αξία» σε παρεμβάσεις, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από ευρωπαϊκές, εθνικές ή περιφερειακές αρχές ή τρίτους ή τον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο που θα ενδυναμώνει σημαντικά τη λειτουργία της Μακροπεριφέρειας.      

Η πολιτική θέση και συγχρόνως θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι στην κατεύθυνση του άμεσου σχεδιασμού Μακρό – περιφερειακών στρατηγικών, έχοντας ως παράδειγμα την Μακροπεριφέρεια της Βαλτικής θάλασσας που απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχής. Η ίδια πολιτική εκφράζεται και από την CPMR  σε επιτελικό επίπεδο και από όλες τις γεωγραφικές επιτροπές αυτής.

Η περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου καλύπτει όλες τις προδιαγραφές και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη αναγνώρισης της ως Μακροπεριφέρεια (τελική έγκριση από την Ε.Ε.). Εν όψει δε της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 απαιτείται ο σχεδιασμός της οριοθέτησης και των επιμέρους στρατηγικών και των προγραμματικών δράσεων.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ CPMR (Πολωνία Οκτώβριος 2012)

Η 40η Γενική Συνέλευση του δικτύου παρακτίων περιφερειών Ευρώπης πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Bialystok-Πολωνίας από τις 3 έως 5 Οκτωβρίου 2012 και με τη συμμετοχή της περιφέρειας Πελοποννήσου.
 Μερικά από τα κύρια θέματα που αναφέρθησαν αφορούσαν το διαμορφωμένο οικονομικό πλαίσιο, τη νέα προγραμματική περίοδο για το 2014-2020, τη στρατηγική των Μακροπεριφερειών, τον τουρισμό, τη περιφερειακή βοήθεια, την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, τη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής στην αλιεία κ.α.
Παρευρέθησαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.):
§         Ο Jean-Yves LE DRIAN πρόεδρος της CPMR ,υπουργός εθνικής άμυνας Γαλλίας και πρόεδρος  της περιφέρειας Βρετάνης.
§          Ο Johannes Hahn επίτροπος περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
§         Η Elizabetta Bienkoswka πολωνή υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης.
§         Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναπληρωτής υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Κυπριακής δημοκρατίας
§         Ο Ramon Luis Valcarcel Siso πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών (ΕτΠ) και πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας της Mourthia.
§         Ο Herve Jouanjean γενικός διευθυντής προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
§          Ο Juroslav Dworzanski περιφερειάρχης της περιφέρειας Podliaskie Πολωνίας και οικοδεσπότης της συνέλευσης.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια Ευρωπαϊκή περιφέρεια, η οποία παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με προτάσεις ρεαλιστικές, στοχευμένες, πρακτικά εφαρμόσιμες και δημιουργούν προστιθέμενες αξίες στις δράσεις. . Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης ήταν συνεχής η επαφή του Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Απόστολου Ε. Παπαφωτίου με τον Περιφερειάρχη κο. Πέτρο Τατούλη για τη διατύπωση των προτάσεων.
Συγκεκριμένα αναφέρθησαν μεταξύ άλλων τα κάτωθι:  
1.   Για την περιφέρεια Πελοποννήσου η Συνοχή είναι ιδεολογία. Δεν είναι πολιτική κερδών και αριθμών αλλά πολιτική Αλληλεγγύης, προσφοράς στους συμπολίτες μας, προϋπόθεση και μέσο αειφόρου ανάπτυξης. Εξαλείφοντας την ύφεση και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
2.     Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει Αλληλεγγύη στις χώρες του Νότου και όχι να υπάρξει μείωση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία κυρίως κατευθύνονται στις χώρες αυτές. Ήδη έχει προηγηθεί ένα σοβαρό πλήγμα με τη μείωση των πόρων από την κεντρική κυβέρνηση λόγω του δημοσιονομικού συμφώνου-Μνημονίου πού έχει επιβληθεί. Οι χώρες που επιβάλλουν τη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων είναι κυρίως οι χώρες του Βορρά. Αυτές οι χώρες έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα, δανείζονται και χρηματοδοτούν τα έργα για την ανάπτυξη τους με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Σε αντίθεση με αυτές, οι χώρες του Νότου και ιδιαιτέρως η πατρίδα μας υφίσταται καθημερινά την άγρια επίθεση της Αγοράς και των Τραπεζών, με το να δανείζονται με υψηλό επιτόκιο και να απαιτούν εξωφρενικές εγγυήσεις .Δημιουργείται «εν τοις πράγμασι», Ευρώπη δύο ταχυτήτων και όχι αυτό το οποίο έχουμε ονειρευτεί και αγωνιστεί όλοι μας για μια Ευρώπη Συνοχής και Αλληλεγγύης.
3.   Η μείωση του προϋπολογισμού για την περιφερειακή ανάπτυξη και Συνοχή πλήττει περισσότερο τις χώρες του Νότου και την πατρίδα μας και θα έχει ολέθρια αποτελέσματα στη πολιτική Συνοχής. Αυτό είναι όχι μόνο αντιφατικό, διότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα κονδύλια από κάθε άλλη χώρα αλλά ακόμα μεγαλώνει τη διαφορά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε). Να σημειωθεί ότι στη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) τα συνολικά κονδύλια για τη χώρα μας θα ανέλθουν σε 12 δις ευρώ (€) από 20 δις ευρώ (€) που ήσαν στο πλαίσιο ΕΣΠΑ. Υπάρχει δηλαδή μείωση μεγαλύτερη από 40% παρά το ότι η χώρα μας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση την τελευταία πενταετία.  
4.  Ο τουρισμός πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να γίνει θεματική ενότητα της Επιτροπής, να έχει δικό του χρηματοδοτικό πλαίσιο όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, η βιομηχανία, ο ανταγωνισμός, η θαλάσσια πολιτική και άλλα. Στο άνω πλαίσιο έγιναν εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη ειδικές προτάσεις οι οποίες θα αναφερθούν στην ενότητα της Διαμεσογειακής Επιτροπής.
5. Το θέμα της Μακροπεριφέρειας Ιουνίου-Αδριατικής στο οποίο συμμετέχει η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι κύριο αντικείμενο της κοινής προσπάθειας των κρατών Ελλάδος, Ιταλίας, Κροατίας, Σλοβενίας και άλλων χωρών. Οι Μακροπεριφέρειες αντιπροσωπεύουν ένα γενικό φιλόδοξο σχέδιο συνεργασίας των περιφερειών των αντίστοιχων χωρών σε κοινά προγράμματα ολοκληρωμένου σχεδιασμού, πάνω σε τομείς θαλάσσιας μεταφοράς, ασφάλειας, τουρισμού, μπλε ανάπτυξης και άλλων δράσεων, τα οποία είναι μέρος της ολοκληρωμένης Στρατηγικής για τη Μεσόγειο. Οι παράκτιες περιφέρειες των ανωτέρω χωρών θα είναι ενεργές σ’όλες αυτές τις δράσεις, της Μακροπεριφέρειας Ιουνίου & Αδριατικής, η οποία είναι τμήμα της ενιαίας μεγάλης περιφέρειας της Μεσογείου.
6.     Η θέση της περιφέρειας Πελοποννήσου διατυπώθηκε στο γενικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική. Ζητώντας από τα εθνικά κράτη να αποδεχθούν και να υιοθετήσουν τον προϋπολογισμό των 442 εκατ. ευρώ (€), ο οποίος προτάθηκε από την επιτροπή για μια διάρκεια επτά (7) ετών.
7.  Οι διαδικασίες αξιοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ πρέπει να απλοποιηθούν με σύγχρονη απλούστευση της διαδικασίας ένταξης έργων. Οι περιφέρειες έχουν την ικανότητα διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) απευθείας για την ένταξη έργων στη νέα προγραμματική περίοδο και τη διεκπεραίωση τους. Στην πρόταση αυτή, ο Επίτροπος κος Hahn απάντησε ότι θα απλουστευθεί η διαδικασία και από δύο ελέγχους πού γίνονταν μέχρι τώρα από το εθνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), θα παραμείνει ένας.
8.   Η ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας είναι ένας διαρκής πολιτικός στόχος της περιφέρειας Πελοποννήσου. Αναφέρθησαν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ερευνητικού Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας με πεδίο εφαρμογής τις τηλεπικοινωνίες σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικά ιδρύματα και η ίδρυση του πρώτου Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Θαλασσίων Αιολικών Πάρκων στο πλαίσιο του οποίου θα διερευνηθεί η εφαρμογή της νέας επιστημονικής τεχνολογίας του φάσματος των ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και από θαλάσσια κύματα.
Ο σωστός σχεδιασμός και ο αντίστοιχος προγραμματισμός με τη συμμετοχή των πολιτών και του κοινωνικού διαλόγου αποτελούν για την περιφέρεια Πελοποννήσου εργαλεία παρουσίας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και στην αρμονική ανάπτυξη της περιφέρειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Με αυτόν τον τρόπο η Πελοπόννησος θα αναδειχθεί σε βιώσιμη περιφέρεια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περιφέρεια γνώσης και πρακτικών, συνδυάζοντας την επιχειρηματικότητα με το περιβάλλον, τον άνθρωπο με την ανάπτυξη.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Άρση κορεσμού οικιακών φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο


Απόλυτη επιβεβαίωση των δηλώσεων του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για την άρση του κορεσμού για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο, αποτελεί η ομόφωνη απόφαση (10/10/2012) της ολομέλειας της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με την οποία μπορούν πλέον να υποβάλλονται νέα αιτήματα και να εκδίδονται προσφορές σύνδεσης από τον διαχειριστή.

Η απόφαση αυτής της ΡΑΕ είναι η κατάληξη μιας σειράς ενεργειών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και του Περιφερειάρχη  κ.Πέτρου Τατούλη προσωπικά. Κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τη ΡΑΕ, στην Τρίπολη στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 είχε εξετασθεί το θέμα διεξοδικώς και είχε δρομολογηθεί η οριστική επίλυση του. Από την προγραμματική σύμβαση με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ) προβλέπονται πολλές και κοινές δράσεις στο επίπεδο της ενέργειας και της μεταφοράς της. Συγχρόνως η ΡΑΕ θα είναι εταίρος, μαζί με άλλους, σε σχεδιασμούς τους οποίους ετοιμάζει η περιφέρεια Πελοποννήσου που αφορούν θέματα ενέργειας. 
Η ενεργειακή απόδοση αποτελεί μέρος της ενεργειακής πολιτικής. Απαιτεί αντίστοιχες υποδομές όπως ενεργειακούς διαδρόμους, δίκτυα μετάδοσης και μεταφοράς κ.α. Η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιομάζα, ακόμα και τα αστικά απορρίμματα είναι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.). Η αξιοποίηση των οποίων επιβάλλεται για πολλούς λογούς. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, επιφέρουν θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη με οικολογική προοπτική και ανθρώπινο πρόσωπο.
 Στόχος της πολιτικής αυτής είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει  δίκτυο παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ενέργεια η οποία θα καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο της Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η υιοθέτηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για τα κρίσιμα ζητήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των ολοκληρωμένων σχεδιασμών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου είναι αποτέλεσμα συνεχούς και διαρκούς πολιτικής της περιφέρειας. Μεταξύ αυτών και του ενεργειακού τομέα, τομέα δυναμικού πού μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.     

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

«ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ» (Εκδήλωση βράβευσης σχολείων)


H Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης στις 10/10/2012 εκδήλωση βράβευσης των σχολείων που  διακρίθηκαν στην πανελλαδική μαθητική καμπάνια με τίτλο: «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου», η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας.
Στόχος της καμπάνιας αυτής ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές του τόπου τους και στη συνέχεια να τον προβάλλουν με κάθε τρόπο.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η συμμετοχή στην πρωτοβουλία ήταν μεγάλη. Εκατό, περίπου, σχολεία ετοίμασαν μικρά βίντεο και φωτογραφίες προβάλλοντας τον τόπο τους, «ντύνοντάς» τα με μουσικές, τραγούδια και δικές τους συνθέσεις. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι ταινίες των σχολείων της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Πελοποννήσου στάλθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας, όπου πραγματοποιήθηκε, από 17 έως 22 Σεπτεμβρίου 2012, το 35ο  Εθνικό και 18ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στο οποίο αξιολογήθηκαν και διακρίθηκαν 22 από αυτές.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου  εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες από την Πελοπόννησο στο διαγωνισμό αυτό.
Ειδική αναφορά γίνεται στο 1ο Δημοτικό σχολείο Νεμέας όπου κέρδισε το Α’ βραβείο Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κορινθίας, στο 2ο δημοτικό σχολείο Λουτρακίου όπου πήρε τιμητική διάκριση και στο 2ο γυμνάσιο Κορίνθου όπου κέρδισε το Α’βραβείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κορινθίας ,στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Παπαγεωργάκη και κ Παπαφίλη, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς των μαθητών που εξασφαλίζουν περιβάλλον φροντίδας και δημιουργίας και  πάνω απ’όλα στους ίδιους τους μαθητές πού εργάστηκαν, με πρωτοτυπία και ιδιαίτερο ζήλο, για αυτό το διαγωνισμό.

 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου  από την πλευρά της κάνει ότι είναι δυνατό, για να εξασφαλίσει και να δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών αυτών πρωτοβουλιών. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, θα οργανώσει μαθήματα κινηματογράφου, λογοτεχνίας, ποίησης, ζωγραφικής και θεάτρου. Απώτερος στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η ενθάρρυνση των νέων προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητα τους καθώς και την «ανατρεπτική τους σκέψη».
Ο αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εύχεται καλή πρόοδο στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς, να συνεχίσουν τέτοιου είδους δράσεις και δημιουργίες οι οποίες θα επηρεάζουν και θα ομορφαίνουν τη ζωή τους.  

Ο αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Παρουσίαση προγραμμάτων Protect και άλλων στις Βρυξέλλες


Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου στο τελικό συνέδριο του έργου PROTECT «Ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό μοντέλο για την προστασία των Μεσογειακών Δασών από τις πυρκαγιές» του ευρωπαϊκού προγράμματος MED, μεταφέροντας τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη για ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις στο τόσο ευαίσθητο αυτό ζήτημα, ιδίως για τον Ευρωπαϊκό Νότο. 

Η δράση αυτή συνδυάζεται με μια σειρά ενεργειών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως τα προγράμματα Soil Pro, SISMA και Moonrises κ.α. , τα οποία έχουν στόχο να καταστήσουν εκ των προτέρων γνωστά τα μορφολογικά εδαφικά χαρακτηριστικά της, με απώτερο στόχο να διευκολύνουν την ορθότερη και οικονομικότερη αξιοποίησή τους κατά την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και κατασκευών.  

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 στις Βρυξέλλες και στο οποίο συμμετείχε και η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφέρειας κα Ελένη Μανωλοπούλου,  παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και ο προϊστάμενος του τομέα Δασών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον  κ.Ernst Schulte, τα αποτελέσματα του έργου καθώς και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθημερινής Πρόβλεψης Κινδύνων Εκδήλωσης Πυρκαγιάς. Το σύστημα αυτό αποτελεί ένα εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο αξιοποιεί, αφενός, τις προγνώσεις του Αμερικανικού Συστήματος Πρόγνωσης GFS (Global Forecast Systems) και αφετέρου, τα καθημερινά στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών, οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι εντός των περιοχών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ως εταίροι.

Εκτός του PROTECT, παρουσιάστηκαν και άλλα τέσσερα έργα του ευρωπαϊκού προγράμματος MED (CypFire, WOOD E3, For Climadapt/QUALIGOUV, PROFORBIOMED) και τρία έργα ης κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG IVC (EFFMIS, HERITPROT, PRoMPT) , ολοκληρωμένα ή συνεχιζόμενα, τα οποία είχαν ως κεντρικό άξονα τα δάση και την πολιτική προστασία. Αυτή η συνεύρεση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας τόσο διαφορετικών εταίρων και φορέων θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου, καθώς βασικός σκοπός της Διαχειριστικής Αρχής του MED, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Τεχνικής Γραμματείας του MED κ.Curzio Cervelli, είναι η κεφαλοποίηση των προγραμμάτων τέτοιου τύπου, με την πρακτική εφαρμογή τους στα κράτη που συμμετείχαν αλλά και τη διάχυση των αποτελεσμάτων τους σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο PROTECT υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED 2007-2013 και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων και μεθοδολογιών για την πρόληψη των πυρκαγιών στα Μεσογειακά Δάση.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ο Αντιπεριφερειάρχης Απ. Παπαφωτίου στην 40η Γενική Συνέλευση του Δικτύου των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, στην Πολωνία


Τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη για τις μελλοντικές πολιτικές της Ευρώπης σε τομείς, όπως των πολιτικών συνοχής, της ενέργειας, του τουρισμού, της εδαφικής συνοχής και των καινοτόμων πολιτικών, παρουσίασε στην 40η Γενική Συνέλευση του Δικτύου των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

Η Γενική Συνέλευση χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, από το σύνολο των 300 και πλέον συνέδρων, μεταξύ των οποίων σημαίνουσες προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού πολιτικού γίγνεσθαι, όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Johannes Hahn, ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας και πρόεδρος της CPMR κ.Jean-Yves Le Drian και ο Γενικός Διευθυντής Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Herve Jouanjean. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε 3 – 5 Οκτωβρίου 2012 στο Bialystock της Πολωνίας, ο κ. Παπαφωτίου ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία ευρω-μεσογειακού δικτύου αρχαίων λιμένων και κάστρων, με αφετηρία τα λιμάνια και τα κάστρα της Πελοποννήσου.

Παράλληλα με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, συνεδρίασε και η διαμεσογειακή επιτροπή, όπου συζητήθηκε η «Ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Μεσόγειο» και η δημιουργία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, στην οποία θα συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Κυρίαρχα θέματα της ατζέντας, αλλά και των αποφάσεων για παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν το παρόν και μελλοντικό οικονομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την επόμενη προγραμματική περίοδο, η στρατηγική για τις μακροπεριφέρειες, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, η αναμόρφωση της πολιτικής για την αλιεία και για το βιώσιμο και θεματικό τουρισμό.

Εκτενώς συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης του τομέα της ενέργειας, με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία. Ο κ. Παπαφωτίου αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή δράση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του πρώτου θαλάσσιου πλωτού αιολικού πάρκου με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Ευρω-μεσογειακού Ινστιτούτου για την έρευνα στη θαλάσσια αιολική ενέργεια.  

Στα πλαίσια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου και του πολιτικού γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής, μέλος του οποίου εξελέγη ο κ. Παπαφωτίου.      

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ