Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

“ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” BRAND NAME KAI ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Ο γνωστός ιστορικός του πολιτισμού Arnold Toynbee είχε επισημάνει εύστοχα ότι «η ψυχή του πολιτισμού» είναι «ο πολιτισμός της ψυχής».
Και τούτο διότι ο πολιτισμός είναι η πραγμάτωση της συλλογικής ψυχής της κοινωνίας. Το περιεχόμενο της ψυχής διαμορφώνει τον κοινωνικό χώρο του ανθρώπου. Ψυχή λοιπόν και πολιτισμός συνδέονται άμεσα. Εκφράσεις του πολιτισμού στην Πελοπόννησο είναι και τα διάφορα μνημεία, δίκτυα, αρχαιολογικοί χώροι, κατασκευές μνημειακές και γενικά δαιδάλματα και δημιουργίες.
 Όλα αυτά έχουν σχέση με την ψυχή των κατοίκων της Πελοποννήσου. Και επειδή τα μνημεία είναι ιδιαιτέρου κάλλους και ομορφιάς, αντίστοιχη είναι η ψυχή των Πελοποννησίων. Αυτή η μοναδική ψυχή των κατοίκων όταν χρειάζεται δίδεται και παραδίδεται στον ευγενικό σκοπό και στόχο. Σήμερα κάνει το ίδιο. Επειδή, λοιπόν θεωρούμε ότι τα μνημεία, όχι μόνον αποτελούν την ψυχή των κατοίκων της Πελοποννήσου αλλά μέσω αυτών δημιουργούνται συνέργιες, καταστήσαμε αυτά, κέντρα μεγάλου ενδιαφέροντος, ενεργειών και προγραμμάτων της Περιφέρειας.
Συνεπώς επιβάλλεται να γίνει προβολή, συντήρηση, αξιοποίηση των μνημείων της Πελοποννήσου. Όπως επίσης η επιστημονική τεκμηρίωση αυτών και ο ρόλος τους στη σημερινή κοινωνία, ως πηγή αυτογνωσίας και προόδου. Αυτή είναι η πολιτική πού υπηρετεί η περιφέρεια . Η περιφέρεια Πελοποννήσου στο χώρο του πολιτισμού έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα με πολλές δράσεις και με έντονη παρουσία. Θα αναφερθώ μόνο στα έργα του ΕΣΠΑ στον τομέα «Πολιτισμός».
Στην περιφέρεια ήδη υλοποιούνται μέσω ΠΕΠ, έργων υποδομών και Ψηφιακής Σύγκλισης, 60 περίπου έργα συνολικού προϋπολογισμού περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ. Η επένδυση στον πολιτισμό για την περιφέρεια Πελοποννήσου είναι και δίνει μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική. Η υλοποίηση αυτών των έργων δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, διαφόρων ειδικοτήτων. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κορινθίας, η οποία υλοποιεί 15 έργα, έχουν εξασφαλισθεί περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας. Το ίδιο παρατηρείται και στις άλλες Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών  Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεοτέρων Μνημείων σε όλη την Πελοπόννησο. Το επιστημονικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι συνδέονται με το αντικείμενο των έργων και με μια ιδιαίτερη σχέση συμμετέχουν στη συνεχή προβολή και αξιοποίηση με εξαιρετικό ζήλο.
 Δημιουργείται ιδιαίτερη τεχνογνωσία, εμπειρία και συνεχίζεται η ελληνική παράδοση καλών επεμβάσεων και δράσεων επί των έργων αυτών.
Τα έργα αυτά δεν είναι αποσπασματικά και τυχαία. Ακολουθούν μια γενικότερη αντίληψη δημιουργίας συνεχούς προστιθέμενης αξίας. Η αξιοποίηση αυτών, μέσω ποικίλων δράσεων γίνεται κατά ολοκληρωμένο τρόπο. Αποτελεί το καθένα από τα έργα στοιχεία ενός δικτύου συναφούς περιεχομένου, το οποίο τυγχάνει σημερινής και μελλοντικής αξιοποίησης.
Πολιτική της Περιφέρειας είναι κάθε επέμβαση, η οποία γίνεται στους αρχαιολογικούς χώρους , να αποτελέσει μέρος ενός γενικότερου πεδίου επέμβασης, με στόχο τη δημιουργία δικτύων. Έτσι δημιουργούνται δίκτυα θεάτρων, ιερών, προσκυνηματικών μνημείων, νεωτέρων μνημείων, ναών, εκκλησιών, μονών, αρχαίων λιμένων, κάστρων, μνημειακών κατασκευών , αρχαιολογικών χώρων. Στην περιφέρεια, ολοκληρώνουμε τα προγράμματα για την ανάδειξη των αρχαίων λιμένων και κάστρων σε πρώτη φάση της Πελοποννήσου και σε δεύτερη της Μεσογείου. Μέσω της πολιτικής αυτής στοχεύουμε στην προστασία και ανάδειξη των χώρων αυτών, ως τόπους σύγχρονης δημιουργίας πολιτισμού και ως αντικείμενο στοχευόμενου  πολυθεματικού τουρισμού, υψηλού επιπέδου.  Η Πελοπόννησος στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα προνομιούχος καθώς οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όχι μόνο είναι σε μεγάλο αριθμό αλλά και η σημασία τους για το πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική.
Έτσι σύντομα θα φθάσουμε σε κατάσταση κατά την οποία θα είναι γνωστή ολόκληρη η Πελοπόννησος στο χρόνο και τον τόπο. Δηλαδή σε κάθε τόπο θα είναι γνωστή η ιστορία του, τα μνημεία και οι άνθρωποι του στη διαδρομή του χρόνου.  Και μαζί παρελθόν και παρόν θα δημιουργήσουμε το μέλλον πού αξίζει σε όλους μας, ως φορείς συνεχούς πολιτισμού και ιστορικής συνέχειας της πατρίδα μας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ







Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (EUROPE DIRECT)


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος  Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου  παρευρέθηκε στην έναρξη της 3ήμερης Ενημερωτικής Συνάντησης των στελεχών και των φορέων υποδοχής του νέου Δικτύου των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «EUROPE DIRECT», το οποίο πραγματοποιείται από τις 20/2/2013 έως 22/3/2013 στην Αθήνα, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης μετέχουν ο κος Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ο κος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα., οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα. Άννυ Ποδηματά, κος Γιώργος Παπαστάμκος. Επίσης στην   3ήμερη Ενημερωτική Συνάντηση παρευρίσκεται η κα. Άννα Μαντά-Τσούρνου υπεύθυνη του προγράμματος, εκ μέρους της περιφέρειας Πελοποννήσου.   
Τα κέντρα Ευρωπαϊκής πληροφόρησης πού μετέχουν στη συνάντηση είναι τα εξής:
 Αθήνα:  Δήμος Αθηναίων, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ),
  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ΕΡΤ
- Θεσσαλονίκη:  Δήμος Θεσσαλονίκης, Αμερικανική Γεωργική Σχολή
- Ηράκλειο Κρήτης: Περιφέρεια Κρήτης
- Ιωάννινα: Επιμελητήριο Ιωαννίνων
- Καλαμάτα: Πολιτιστικός Οργανισμός «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ»
- Καρδίτσα: Αναπτυξιακή Καρδίτσας
- Κέρκυρα: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
- Κομοτηνή: Αναπτυξιακή Ροδόπης
- Λαμία: Δήμος Λαμιέων & Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
- Λάρισα: Περιφέρεια Θεσσαλίας
- Μυτιλήνη: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Ναύπλιο: Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Ξάνθη: Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Πάτρα: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
- Ρόδος: Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου
Ο κος Παπαφωτίου ανέπτυξε τις θέσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου για τις δράσεις αυτές. Προς τούτο συνεργάζεται τόσο με το δήμο Ναυπλιέων όσο και με το πολιτιστικό οργανισμό «οι Δρόμοι της Ελιάς».    
Τα νέα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct", που επέλεξε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ξεκίνησαν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου 2013, ημερομηνία σημαντική καθώς την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε επίσης και το «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών».
Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης καλούνται καθημερινά να είναι κοντά στους Έλληνες πολίτες και να απαντούν άμεσα σε ερωτήματα σχετικά με την ΕΕ και τις πολιτικές της. Τα Κέντρα είναι η ''πρώτη πόρτα'' που μπορεί να ''χτυπήσει'' κάθε πολίτης προκειμένου να βρει πληροφορίες για την ΕΕ. Τα στελέχη τους παρέχουν πληροφόρηση για τα δικαιώματα των πολιτών, τις προτεραιότητες της Ένωσης, τη νομοθεσία και τις πολιτικές της, τα προγράμματα και ευκαιρίες χρηματοδότησης, ενώ δια μέσου ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν σε τοπικό επίπεδο, ενισχύουν τον διάλογο για τα ευρωπαϊκά θέματα μεταξύ των πολιτών. Στην Ελλάδα  λειτουργούν ήδη και θα λειτουργήσουν 19 Κέντρα για την περίοδο 2013-2017, καλύπτοντας έτσι σχεδόν το σύνολο των ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών στην ελληνική επικράτεια. Στην Ευρώπη λειτουργούν 500 τέτοιου είδους κέντρα.
Βασικός σκοπός της συνάντησης είναι η γνωριμία των υπευθύνων των Κέντρων με τα στελέχη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αλλά και η ενημέρωσή τους σχετικά με τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας τους.
 Σκοπός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η μετεξέλιξη της σε μια πραγματική «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια». Με τον όρο Ευρωπαϊκή Περιφέρεια υπονοείται μια νέα δομή που διαθέτει οργανωσιακή κουλτούρα εμφορούμενη από τις αξίες και τις αρχές των Ευρωπαϊκών Πολιτικών και των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Για αυτό και η περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει και είναι καθήκον της να βρίσκεται κοντά στις δράσεις αυτές, οι οποίες στηρίζουν, ενημερώνουν, πληροφορούν σε καθημερινή βάση τους πολίτες της Ελλάδας.


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ