Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΥΤΟΥ

Στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στις 26-8-2013, για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου για την Αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, o Αντιπεριφερειάρχης  Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου κατά τη γενικότερη εισήγηση του, διατύπωσε  και προτάσεις επί ειδικών θεμάτων που πρέπει να γίνουν στοιχεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).
 Μερικές από αυτές είναι:
1. Πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την Ελληνική Οικονομία η σημαντική αύξηση του κέρδους της χώρας  από τον τζίρο του τουρισμού.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε να αποτελέσει στόχο του ειδικού χωροταξικού στο άρθρο 2 η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα με Τουριστικές Επιχειρήσεις.
Αναφερόμεθα σε αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης, πιθανώς μειωμένα επιτόκια ή ΦΠΑ κλπ σε επενδύσεις στο τομέα του Τουρισμού, που ενδεικτικά:
A. Μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους σε τρόφιμα, γάλα, ποτά κλπ θα γίνεται στη βάση συμβάσεων με επιχειρήσεις του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της Χώρας.
B. Μεγάλο ποσοστό του κόστους κατασκευής θα διοχετεύεται, μέσω συμβάσεων, στον δευτερογενή τομέα της Χώρας και της περιοχής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
Γ. Μέσα στις εγκαταστάσεις τους παραχωρούν δωρεάν χώρο σε επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα για την πώληση προϊόντων.    
2. Στο άρθρο 9, που αφορά τους οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, πρέπει να προσδιοριστεί με σαφήνεια:
Α. Η ελαχίστη αιτουμένη έκταση για τη δημιουργία τους.  
Β. Δυνατότητα για κήρυξη απαλλοτρίωσης σε κάποιο ποσοστό της έκτασης, π.χ. αν κάποιος έχει αποκτήσει το 60% να μπορεί να κηρύξει απαλλοτρίωση για την απόκτηση του υπολοίπου κατά τα πρότυπα του ν.3982/11 για τα επιχειρηματικά πάρκα.
Γ. Δυνατότητα οριοθέτησης τους, ακόμη και αν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στα ΓΠΣ.
Δ. Η αναγκαιότητα δημιουργίας σχετικού νομοθετικού πλαισίου για την δημιουργία τους κατά τα πρότυπα του ν.3982/11 για τα επιχειρηματικά πάρκα, γιατί σήμερα με τις υφιστάμενες διατάξεις η έγκριση τους είναι περιπέτεια εικοσαετίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα η επένδυση στο ΠΟΤΑ της Costa Navarino με τις 10.000 υπογραφές και την εικοσιπενταετία που απαιτήθηκε για την αδειοδότηση της.
3. Να προβλεφτεί με σαφήνεια η δυνατότητα χρήσης θαλάσσιου νερού, μετά από αφαλάτωση, για χρήση του σε Τουριστικές μονάδες όλων των κατηγοριών και κυρίως εγκαταστάσεις που αφορούν γήπεδα Γκολφ.
4. Να προβλεφτεί με σαφήνεια η δυνατότητα παραχώρησης (κατά χρήση ή κυριότητα) δημοσίων εκτάσεων για τη δημιουργία ή την επέκταση χιονοδρομικών κέντρων.
5. Στη παρ. Γ.2 του άρθρου 6 να περιληφθούν όλες οι ακτές της Πελοποννήσου στον θαλάσσιο τουρισμό και όχι μόνο η νότια Πελοπόννησος. Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου συντονισμένα επιχειρεί την δημιουργία δικτύου μαρίνων που θα καλύπτουν όλο το μήκος των ακτών από την Πύλο ως την Κόρινθο. 
6. Να περιληφθούν στις στρατηγικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης του άρθρου 4 η δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας στα λιμάνια της Καλαμάτας, του Γυθείου, του Ναυπλίου και της Κορίνθου. Επισημαίνεται ότι στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ήδη ενταχθεί και εκτελούνται σχετικές πράξεις.
7. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για τα καταδυτικά πάρκα και τη νόμιμη επισκεψιμότητα τους.  
8. Διαμόρφωση πολιτικής αεροδιαδρόμων υδροπλάνων, με παραχώρηση χώρων ελλιμενισμού υδροπλάνων και διάθεση χερσαίων σταθμών επιβατών.
9. Η αδειοδότηση, μετά από την αναθεώρηση και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), πρέπει να γίνει εύκολη και με ταχείς διαδικασίες. Χωρίς ταλαιπωρίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για τους πολίτες και τις επενδύσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.



Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της έγκαιρης και ορθής ενημέρωσης για την προετοιμασία της Ε’ Προγραμματικής Περιόδου, διοργάνωσε Ημερίδα  Εργασίας και Διαβούλευσης, για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στο Επιμελητήριο Κορινθίας, στις 5-8-2013.
Η παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου Πέτρου Τατούλη έδειξε καθοριστικά τη μεγάλη σημασία, που έχει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Ε΄ Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 και η πλήρης προετοιμασία της.  
Η ημερίδα αφορούσε τη διαμόρφωση Περιφερειακής πολιτικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση για την Ε' Προγραμματική Περίοδο  2014 – 2020 και συζητήθηκε η διαδικασία σχεδιασμού και εξειδίκευσης των στόχων του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο ονομάζεται Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ. 2014-2020).
Στην ημερίδα μετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κος Βασίλειος Νανόπουλος, εκπρόσωποι και εισηγητές από την Διαχειριστική Αρχή, σύμβουλοι, επιχειρηματίες και πλήθος ενδιαφερομένων. 
Η Ε' Προγραμματική Περίοδος (Σ.Ε.Σ) έχει ως επιλέξιμες δαπάνες την Έξυπνη Εξειδίκευση, την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία και στοχεύει στην Κοινωνική Συνοχή και στη δημιουργία Κοινωνικού Ταμείου. Η Έξυπνη Εξειδίκευση αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020, ή όπως λέγεται πλέον Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.) ως χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο. Έχει άλλη φιλοσοφία και πολιτική από τις προηγούμενες. Το πρόγραμμα για πρώτη φορά διατυπώνεται από κάτω προς τα άνω και όχι αντίστροφα.
Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η κοινοτική συνδρομή μαζί με τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης θα φτάσει περίπου τα 20,4 δις €. Τα ποσό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα καθώς εκκρεμεί η διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Για την πολιτική συνοχής της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει την Έξυπνη Εξειδίκευση ως αρχική προϋπόθεση (αιρεσιμότητα) για την υποστήριξη επενδύσεων για δύο βασικούς στόχους πολιτικής:
·   Ενίσχυση Έρευνας, Τεχνολογικής Υποστήριξης και Καινοτομίας
·   Ενίσχυση της πρόσβασης και της χρήσης Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) ποιότητας.
Το περιφερειακό Στρατηγικό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης θα πρέπει να καλύπτει οριζόντια τους θεματικούς στόχους του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) Πελοποννήσου. 
Για το στόχο Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) εφαρμόζεται μια Εθνική ή Περιφερειακή Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας για Έξυπνη Εξειδίκευση.
Η Στρατηγική Έρευνας & Καινοτομίας  (Research Innovation Strategy 3 (RIS 3)) δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) που υποστηρίζουν κρίσιμους τομείς της περιφερειακής οικονομίας, δηλαδή της γεωργίας, των τροφίμων και ποτών, της ενέργειας, του τουρισμού και των υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πίνακα Επίδοσης περιφερειακής καινοτομίας, η Πελοπόννησος κατατάσσεται σε ένα μικρομεσαίο δυναμικό καινοτομίας (inodest-medium innovator).
 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μία ισχυρή μεταποιητική βάση, μία σημαντική γεωργική παραγωγή αλλά δραστηριοποιείται ισοδύναμα και στον τομέα των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός.
 Στη περιοχή μας, έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης λόγω των πρόσφατων δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων και του ουσιαστικού έργου της Περιφέρειας, όσον αφορά και τους  δύο τομείς και τις συνέργειες τους.
Ακόμη η Περιφέρεια συγκεντρώνει τοπικούς παράγοντες, επιχειρηματίες και πόρους που είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για την υλοποίηση του προγράμματος.
Οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει συνεχώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πολιτικές Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας και εκπληρώνει τις προϋποθέσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Συγχρόνως συνεργάζεται με τους ενδιαφερομένους για τη διατύπωση των προγραμμάτων ώστε να είναι έτοιμα προς υλοποίηση στο προσεχές διάστημα.
Οι επιχειρηματίες έχουν κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο στη διατύπωση των προγραμμάτων. Γι’ αυτό απαιτείται, ιδιαιτέρως, πλήρης ενημέρωση, ενεργή συμμετοχή και στενή συνεργασία με τις Δομές της Περιφέρειας.   

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.



Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου

 Η σύσταση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής (Α.Μ.Κ.) Εταιρείας με την επωνυμία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου»,  δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4015, άρθρο 12.
Κύριοι στόχοι της εταιρείας είναι:
  1. Η προσφορά τοπικών προϊόντων ποιότητας και υψηλής ασφάλειας, με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα την τοπικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά.
  2. Η επιστροφή των ίδιων των κατοίκων της περιφέρειας στην παραγωγή και κατανάλωση αυτού πού είναι ποιοτικό, υγιεινό, αειφορικό, παραδοσιακό και ντόπιο.
  3. Η αύξηση της βιολογικής και ολοκληρωμένης παραγωγής (γεωργία-κτηνοτροφία).
  4. Η αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας των γεωργικών προϊόντων και την πιστοποίηση τους.
  5. Η διάσωση & προώθηση των τοπικών ποικιλιών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις απειλούνται με εξαφάνιση.
  6. Η ενίσχυση της απασχόλησης, η αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και επιχειρηματία του αγροδιατροφικού τομέα καθώς η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του τομέα.
  7. Η διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  
Η παρούσα εταιρεία αποτελεί ακόμα ένα δυναμικό τρόπο ανάδειξης και των προϊόντων και των εταιρειών του Μοντέλου Μεσογειακής Διατροφής και στοχεύει στην αποδοχή τους. Μέσω της εταιρείας αυτής, θα υπάρξει η δυνατότητα να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα των προϊόντων, να επιτευχθεί η διεύρυνση των εμπορικών συνόρων, να επεκταθούν οι αντίστοιχες καλλιέργειες και η παραγωγή αγαθών αλλά και να πραγματοποιηθούν συνέργιες.

Ακόμα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης αλλά και μέσα από άλλες δράσεις: 
  • Παρέχει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
  • Υποστηρίζει όλους τους εμπλεκομένους φορείς και αγρότες στην προσπάθεια πού γίνεται για την προώθηση των προϊόντων και τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.
  • Στηρίζει και προωθεί τα αγροδιατροφικά προϊόντα.
  • Αναπτύσσει και ενδυναμώνει συνεργασίες με την εστίαση και τον τουρισμό καθώς ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα της Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ενεργά σε πολλά, αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις.
Αναφέρω μερικά από αυτά πού έχει έντονη παρουσία:
  1. H MedDiet: Μεσογειακή Διατροφή και προώθηση παραδοσιακών προϊόντων ENPI CBC MED 2007-2013. Η αξία της Μεσογειακής Διατροφής αποτελεί το επίκεντρο ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος μετά την αναγνώριση της από την UNESCO στις 17/11/2000 ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Βασίζεται στην αναγνώριση της Δίαιτας ως ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων πού πηγαίνει από τη γη στο τραπέζι, από τα προϊόντα της γης και της θάλασσας κατευθείαν στα πιάτα μας. Η Μεσογειακή διατροφή και Δίαιτα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τρόπου ζωής που προσφέρεται εύκολα και αγνά στην Πελοπόννησο μέσω των μοναδικών προϊόντων που παράγει.
  2. Γαστρονομία και τουρισμός (Marco Polo System), με σύγχρονη ενεργοποίηση της παράδοσης στο χώρο της διατροφής. Η συμμετοχή της γαστρονομίας στη διατύπωση του τουριστικού προϊόντος είναι ιδιαίτερα επικερδής και προσφιλής. Η Μεσογειακή-Ελληνική διατροφή και η Μεσογειακή – Ελληνική Δίαιτα είναι σημαντικά στοιχεία πού καθορίζουν τον τόπο προορισμού. Η Πελοπόννησος είναι η καρδιά της Διατροφής. Απώτερος στόχος, ωστόσο, είναι η εξειδίκευση της Μεσογειακής διατροφής σε Πελοποννησιακή, για τη δημιουργία ενός ισχυρού και διακριτού brand name “Πελοπόννησος”.
  3. Η Αναθεώρηση του ειδικού επιχειρηματικού προγράμματος για τον Τουρισμό, όπου η Περιφέρεια πρότεινε και υποστήριξε τη σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τη διατροφή και την παράδοση. Επιπλέον με το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας έχει στόχο να παρακινήσει τα τοπικά εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα να χρησιμοποιούν Πελοποννησιακά προϊόντα στα ράφια τους  και να παρέχουν στους τουρίστες τοπικά προϊόντα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό της, σε συγκριτικό πλεονέκτημα και υλοποιεί εξειδικευμένες θεματικές πολιτικές μεταξύ αυτών και τη σημερινή.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Αγροδιατροφική Σύμπραξη αποτελεί βασική συνιστώσα για το σχεδιασμό και την προώθηση την αγροτικής οικονομίας. Θεωρεί τον πρωτογενή τομέα το σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Η προβολή των προϊόντων της Πελοποννήσου προβάλλει την διαπολιτισμική και διαχρονική κουλτούρα. Συμβάλει  στην προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στην επένδυση στον τομέα της ποιότητας, με απώτερο στόχο τη συνολική ανάδειξη του πολιτιστικού υποβάθρου της Πελοποννησιακής παραγωγής και διατροφής. Τέλος, ενισχύει τα επενδυτικά επιχειρηματικά σχέδια και προγράμματα του αγροτικού τομέα, ο οποίος κατέχει σπουδαία θέση για το τόπο και την τοπική οικονομία.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.



Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) του έργου Firemed (Innovative financial instruments to support energy sector SMEs in Med area), του Ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος» MED 2007-2013, όπου έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Veneto (Βενετία) στις 25 & 26 Ιουλίου 2013.
Οι Εταίροι του έργου ήταν οι κάτωθι:

LP
Veneto Region - Project Unit Research and Innovation
Ιταλία
1
Chamber of Commerce Industry Craft and Agriculture of Venice
Ιταλία
2
Finlombarda SpA
Ιταλία
3
Chamber of Commerce & Industry of Marseille Provence
Γαλλία
4
ARDI - Rhône-Alpes
Γαλλία
5
Agency for Innovation and Development of Andalucía
Ισπανία
6
Andalusian Council of Chambers of Commerce
Ισπανία
7
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ελλάδα
8
Επιμελητήριο Κυκλάδων
Ελλάδα
9
Cyprus chamber of commerce and industry
Κύπρος
10
Jožef Stefan institute
Σλοβενία
11
ASCAME - Association of Mediterranean Chambers of Commerce and Industry
Ισπανία
12
Council of Chambers of Commerce, Industry and Navigation of the Valencia Region
Ισπανία
13
 Region of Istria
Κροατία
14
Capital City – Podgorica
Μαυροβούνιο


Το έργο Firemed  αφορά  Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) του ενεργειακού κλάδου στην περιοχή της Μεσογείου.
Έχει ως στόχο να προσεγγίσει τόσο τις Τοπικές Περιφερειακές Αρχές όσο και τους Οικονομικούς φορείς  που είναι υπεύθυνοι για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, προτείνοντας καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα, για την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Ανάπτυξης, καινοτόμες υπηρεσίες, καθώς επίσης και τη βελτίωση της αντιστοιχίας ανάμεσα στην αναζήτηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) για χρηματοοικονομικά μέσα και τους επενδυτές.
Οι συμμετέχοντες φορείς  εξέτασαν την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές χώρες  και την ανάγκη εξισορρόπησης της δημόσιας στήριξης του κλάδου της ενέργειας ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιο τομέα.


Αντικείμενο του έργου Firemed αποτελεί  η στήριξη της τοπικής ανάπτυξης πού σχεδιάζει να ενσωματώσει καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα, να στηρίξει την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) και να βοηθήσει τους επενδυτές και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Πρωταρχικός στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση προηγούμενων έργων, μελετών, αναλύσεων, σε ένα νέο μοντέλο σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου παρουσίασε μεταξύ των άλλων και την πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ίδρυση ενός «Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου» για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Πελοποννήσου. Μέσα σε αυτό το Ταμείο εντάσσονται και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του εγκεκριμένου έργου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED, με τίτλο FIREMED «Καινοτόμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μεσογείου στον τομέα της Ενέργειας», ανέρχεται στο 1.919.157,98 €, που κατανέμεται στους 14 εταίρους.


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρακολουθεί και βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτές τις δράσεις. Η υποστήριξη τέτοιων δραστηριοτήτων, μεταξύ των άλλων, έχουν ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση μακροχρόνιων σχέσεων και δικτύων που προσεγγίζουν  και προωθούν την ενεργό συμμετοχή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο στους στόχους, ιδιαιτέρως στην παροχή οικονομικής ενέργειας συμβατής με το περιβάλλον.
Τέλος οι συγκεκριμένες δράσεις προάγουν την οικονομική ανάπτυξη με την εφαρμογή και την προώθηση σύγχρονων, ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων  πού αφορούν και στον ενεργειακό κλάδο στην περιοχή της Πελοποννήσου και γενικότερα της Μεσογείου. Συμπληρωματικά προωθούν και ενισχύουν στρατηγικές  συνεργασίες μεταξύ των παραγόντων οικονομικής  ανάπτυξης και των δημοσίων αρχών. Τελικός στόχος είναι η επίτευξη της χρηματοδότησης, η κάθε μορφής οικονομική ενίσχυση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες ασφυκτιούν σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές και σκληρό περιβάλλον, στερούμενες της αναγκαίας για την επιβίωση τους ρευστότητας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.