Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Εναρκτήρια Συνέλευση της Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου)



Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια συμμετείχε, με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Αγγ. Παπαγγελόπουλο, στην Εναρκτήρια Διάσκεψη της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου πελάγους USAIR), η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στις 18 Νοεμβρίου 2014.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την Πρωτοβουλία της ΕUSAIR (την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους) και την Περιφέρεια Marche (Ιταλία).
Παρευρέθησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών ή οι αναπληρωτές αυτών των 8 χωρών που αποτελούν την Μακροπεριφέρεια, επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υψηλόβαθμων θέσεων, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι περιφερειών, δήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς.
Η Στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο καλύπτει οκτώ (8) χώρες:
  • Τέσσερις (4) χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία) και
  • Τέσσερις (4) χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία).
Η θεματολογία ήταν πλούσια με εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις, αναλύσεις και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών. Πραγματοποιήθηκε τεχνική συνεδρία που απευθυνόταν στους βασικούς φορείς υλοποίησης, τις εθνικές και περιφερειακές αρχές, που είναι αρμόδιες για την EUSAIR, για τη διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε., για τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. των περιφερειακών οργανισμών και φορέων.
Παράλληλα υπήρξε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της αρχιτεκτονικής της Στρατηγικής, μέσω της οποίας οι συμμετέχουσες χώρες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να έχουν όσον το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα.
Τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι η συμμετοχή της Ε.Ε. διευκολύνει μια διατομεακή προσέγγιση που συνάδει με τις διάφορες πολιτικές της Ε.Ε.. Υπάρχουν συνέργειες μεταξύ των πολιτικών και των προγραμμάτων που διεξάγονται σήμερα στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους. Βοηθάει και προωθεί την ευθυγράμμιση και την κινητοποίηση των ταμείων και των προγραμμάτων που διατίθενται ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής.
Οι τομείς ενδιαφέροντος της Μακροπεριφερειακής προσέγγισης  είναι οι εξής:
  • Γαλάζια ανάπτυξη, με στόχο την ανάπτυξη της καινοτόμου θαλάσσιας και ναυτιλιακής ανάπτυξης με την προώθηση της απασχόλησης και επιχειρηματικών ευκαιριών στη Γαλάζια οικονομία.
  • Σύνδεση της Περιφέρειας, με στόχο τη βελτίωση της διασύνδεσης στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας.
  • Η ποιότητα του περιβάλλοντος, με έμφαση στη παράκτια και θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη ρύπανση της θάλασσας.
  • Βιώσιμο Τουρισμό, με στόχο την ανάπτυξη του πλήρους δυναμικού της Περιφέρειας σε θέματα καινοτόμων ποιοτικού τουρισμού, την τόνωση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Παπαφωτίου στην ομιλία του ανέφερε πως η EUSAIR είναι ένας σημαντικός παράγοντας αναγνώρισης, συμφιλίωσης και κοινών στόχων, μεταξύ των εδαφών της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους που εξασφαλίζουν τη συνέχεια της κεντρικής με τη νότια Ευρώπη.
Ο καλύτερος συντονισμός και η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των εν λόγω περιοχών είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών. Το μέλλον της Μακροπεριφέρειας που βασίζεται στη Στρατηγική της Ε.Ε. για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR) είναι ένας λειτουργικός χώρος και αποτελεί μια καινοτόμο λειτουργία της εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών και των εθνών, με κοινό στόχο τη συνοχή, την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη.
Από τη Στρατηγική αυτή επωφελούνται οι  εθνικές, οι περιφερειακές και οι τοπικές διοικήσεις, τα πανεπιστήμια, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι διεθνείς επενδυτές και πάνω απ 'όλα, οι πολίτες που ζουν στην περιοχή. Η νέα Στρατηγική ενισχύεται επιπλέον και από την εμπειρία των άλλων δύο τρεχόντων Μακρο-περιφερειακών Στρατηγικών (Στρατηγική της Ε.Ε. για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας & για την περιοχή του Δούναβη).
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και στην έντονη και δυναμική παρουσία που έχει στον ευρωπαϊκό χώρο, συμμετέχει ενεργά και με κύριο ρόλο στις εξελίξεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής, βασιζόμενη σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και γνώσης των προβλημάτων. Προωθεί σχεδιασμούς και προγράμματα που εντάσσονται στη Στρατηγική της Μακροπεριφέρειας προγραμματίζοντας την υλοποίηση αυτών.

Δρ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.






Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Γερμανοελληνικό Φόρουμ Νεολαίας στο Bad Honnef (Βόννη)

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου, αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη, συμμετείχε στο Γερμανοελληνικό Φόρουμ Νεολαίας, που έλαβε χώρα στο Bad Honnef στη Βόννη, από τις 3 έως 6 Νοεμβρίου 2014.
Το θέμα και το περιεχόμενο των δράσεων ήταν «Επαφές, ανταλλαγή και δικτύωση για τις ανταλλαγές νέων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας».
Το Φόρουμ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας (BMFSFJ) σε συνεργασία με τη Γερμανική Ειδική Υπηρεσία Διεθνών Κοινωνικομορφωτικών Δραστηριοτήτων για τη Νεολαία (IJAB e.V.).
To Γερμανοελληνικό Φόρουμ Νεολαίας αποτελεί σημείο συνάντησης παλαιών και νέων εταίρων από τη Γερμανία και την Ελλάδα και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των συμφωνιών που αφορούν στη σύσταση ενός Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στην προγραμματική συμφωνία του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.
Προσφέρει μια πολύτιμη πλατφόρμα συζήτησης, δικτύωσης, ανταλλαγής εμπειριών και λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης για μελλοντικά προγράμματα ανταλλαγής νέων. Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η καλλιέργεια νέων επαφών μεταξύ γερμανών και ελλήνων εταίρων για τη σύσταση του Ιδρύματος Νεολαίας, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Παρευρέθησαν περίπου 80 εκπρόσωποι φορέων από τη Γερμανία και την Ελλάδα που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις Ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υψηλόβαθμων θέσεων, εκπρόσωποι περιφερειών, δήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, ερευνητές, οικολογικές οργανώσεις, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς.
Η θεματολογία ήταν πλούσια με εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις, αναλύσεις και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των γερμανών και ελλήνων ομιλητών. Επίσης  πραγματοποιήθηκαν από ομάδες εργασίας συζητήσεις που αφορούσαν τις διεθνείς κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους και ειδικότερα:
§         Επαγγελματική κατάρτιση/ πρακτική άσκηση
§         Ανταλλαγή ιδεών σε θέματα πολιτισμού
§         Οικολογία/ βιώσιμος τουρισμός
§         Αθλητισμός
§         Διεθνείς κοινωνικομορφωτικές σχέσεις
§         Ενσωμάτωση και ισότητα των ευκαιριών
§         Ιστορική μνήμη και διαδικασία συμφιλίωσης
Παράλληλα έγιναν εργαστήρια ιδεών όπου αφορούσαν κυρίως συλλογή ιδεών για την εκπόνηση έργων, προγραμμάτων, δράσεων και την υλοποίηση τους.
Στην ανάλυση των επιμέρους θεμάτων ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα Εκπαίδευσης. Τονίστηκε ιδιαιτέρως η Δυαδική/Δυική Επαγγελματική Εκπαίδευση στη Γερμανία, τα πλεονεκτήματα και τα προτερήματα αυτής και η δυνατότητα εφαρμογής της στην πατρίδα μας, προσαρμοσμένη στις δικές μας συνθήκες. Στόχος είναι η επεξεργασία ενός πλαισίου προϋποθέσεων για έναν χώρο επαγγελματικής κατάρτισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Η δυαδική εκπαίδευση στη Γερμανία είναι ο σημαντικότερος στύλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο το καταλληλότερο μοντέλο για την ενσωμάτωση νέων στην αγορά εργασίας. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν την δυνατότητα να συνδυάζουν πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις. Κυρίως η πρακτική εμπειρία αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ο νέος/α είναι ενταγμένος/η όλο το χρονικό διάστημα στην επιχείρηση και μαθαίνει την όλη διαδικασία. Εκτός αυτού προσφέρεται μεγάλη ευκαιρία μετά την επαγγελματική εκπαίδευση να προσληφθεί και να αποκτήσει μόνιμη θέση.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου τόνισε τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εγκατάσταση της έδρας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στην Πελοπόννησο.
Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα αποτελέσει έναν ανεξάρτητο διεθνή φορέα, βασισμένο σε διεθνή διμερή συνθήκη μεταξύ της Ελλάδος και της Γερμανίας, σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα λειτουργήσει κατ’ αντιστοιχία του Γαλλογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και του Γερμανοπολωνικού  Ιδρύματος Νεολαίας, τα οποία υφίστανται εδώ και 50 και 20 χρόνια αντίστοιχα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου  έχει καταστεί πλέον ισότιμος και αξιόπιστος εταίρος σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που έχει λόγο και προτάσεις. Είναι δραστήριο μέλος, επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα με ενεργή συμμετοχή και επιδιώκει μέσω της συμμετοχής της σε διεθνή όργανα και φόρουμ πολιτικές εξόδου από την κρίση, με σωστή εφαρμογή αυτών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.






Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια»

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε στην επίσημη παρουσίαση του «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κος. Κατσαρός Νικόλαος τ. Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και Αντιπρόεδρος New York College. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος. Μανιάτης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος κος. Μανιατάκης Δημήτριος, από την ομάδα έργου MedDiet ο κος. Καλλικράτης Γιαννός, ο κος. Γεωργακόπουλος Βασίλης Δρ. Τεχνολόγος Τροφίμων, ο κος. Κωστόπουλος Πάρης (executive Sef), o κος. Μπαρμπέας Στέλιος (executive Sef), μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κυρίως εστιάτορες), επαγγελματίες σε θέματα διατροφής και άλλες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και φορείς.
Παράλληλα έγιναν συζητήσεις στρογγυλού τραπεζιού μεταξύ των μελών της ομάδας έργου MedDiet και των επιχειρήσεων.
Από το Νοέμβριο του 2010 η UNESCO ανακήρυξε επίσημα την Μεσογειακή Διατροφή ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας». Με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το ελαιόλαδο έχει πολλά να προσφέρει για μια ισορροπημένη και υγιή ζωή, δεν είναι απλώς ένα πρότυπο διατροφής αλλά ένας αληθινός τρόπος ζωής που έχει τις ρίζες του στη γνώση των τόπων, τη δύναμη του στις παραδοσιακές τροφές, στην παράδοση και στη σχέση ανθρώπου και φύσης.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συμμετέχει στη Διεθνή Τεχνική επιτροπή για τη δημιουργία «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια» στη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο κατοχύρωσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως εταίρος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «MedDiet», σε συνεργασία με διεθνή επιστημονική ομάδα 13 συνεργατών από 6 Μεσογειακές χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αίγυπτο, το Λίβανο και την Τυνησία δημιούργησε ένα κοινό Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια. Το «Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια» θα κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σταδιακά θα εξαπλωθεί και εκτός της περιοχής της Μεσογείου. Απευθύνεται σε εστιατόρια που λειτουργούν καθόλα νόμιμα και έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν προφίλ Μεσογειακού εστιατορίου. Περιλαμβάνει προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν τα εστιατόρια για την απόκτηση Σήματος, το λογότυπο και τη συντονισμένη εικόνα του Σήματος Ποιότητας καθώς και ειδικό κανονισμό όπου ορίζονται οι κανόνες για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των απαραίτητων εργαλείων εφαρμογής του συστήματος πιστοποίησης.
Οι θεματικές ενότητες εστιάστηκαν στους κάτωθι άξονες:
Α.) Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια (στο στάδιο κατοχύρωσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Β.) Γενικό Πλαίσιο εφαρμογής Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια (προϋποθέσεις-διαδικασίες-αξιολόγηση-στάδια εφαρμογής).
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου διατύπωσε τις απόψεις και τις θέσεις της Περιφέρειας για τον ουσιαστικό ρόλο δράσεων και στρατηγικών για την ανάδειξη και την διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής, συνέδεσε αυτή με την παραγωγή των μοναδικών ελληνικών προϊόντων. Επιβεβαίωσε το ειδικό ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προώθηση και αξιοποίηση του κεφαλαίου Μεσογειακή Διατροφή και ειδικότερα της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής ως υγιεινές, παραδοσιακές και διατροφικές συνήθειες.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, μέσα από συνεχείς ενέργειες και συστηματικές δράσεις, προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και επενδύει στον τομέα της ποιότητας, με απώτερο στόχο τη προώθηση του πολιτιστικού υποβάθρου της Πελοποννησιακής παραγωγής και διατροφής ως αμφίδρομη σχέση. Μέσα από τη συμμετοχή της σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και δράσεις, αναδεικνύει με έναν δυναμικό τρόπο τα οφέλη του μοντέλου Μεσογειακής Διατροφής για τη χώρα και τον τόπο μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.