Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο COP21 στο Παρίσι


Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη και της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (COP21) για την Κλιματική Αλλαγή, στο Παρίσι από 2 έως 6 Δεκεμβρίου 2015.
Παρουσιάστηκαν τα δημιουργούμενα προβλήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, σε Πρόγραμμα του Δικτύου Παρακτίων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR) και της Περιφέρειας της Βρεττάνης (Γαλλίας), υπό την ονομασία «7 θάλασσες, 3 ωκεανοί, μία Ευρώπη».
Υπήρξε, σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Περιφερειών, γενική ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, τα έντονα φαινόμενα, όπως πλημμύρες, διάβρωση των ακτών, ξηρασία, ισχυρές καταιγίδες κ.λ.π.. Λόγω των σοβαρών κινδύνων που αντιμετωπίζουν στις οικονομίες τους, αλλά και για την κοινωνική συνοχή, πολλές Περιφέρειες, μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή σχετικές δράσεις για την ομαλή προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος στη ξηρά και στη θάλασσα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών ως αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής σε όλη την Πελοπόννησο, με ειδική όμως αναφορά στον Κορινθιακό Κόλπο, λόγω των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών που έχει. Το βάθος του Κόλπου είναι περίπου 940 μ. και η πληθώρα των ρηγμάτων που υπάρχουν στο χερσαίο χώρο και στο βυθό της θάλασσας δημιουργούν ένα έντονο τεκτονικό περιβάλλον με σεισμικές εκφράσεις και αποτυπώσεις.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου στην εισήγηση του ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την αρχή της θητείας της επεμβαίνει στο πρόβλημα και σε επίπεδο μελέτης και σε επίπεδο έργων. Συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) και ειδικά με το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, το οποίο μελετάει τον Κορινθιακό Κόλπο, επί αρκετές δεκαετίες και είναι γνώστης  και κάτοχος μέσων και αντίστοιχων δεδομένων της εξέλιξης χρονικά και από άποψη μεγέθους των φαινομένων της διάβρωσης και της επίδρασης αυτής στο περιβάλλον.
Η Κλιματική Αλλαγή εκφράζεται ήδη στον Κορινθιακό κόλπο:
  • Με την έντονη αύξηση ρυθμού διάβρωσης κατά μήκος της νότιας ακτής του.
  • Με τη συχνή εμφάνιση κατολισθικών φαινομένων των πρανών του θαλασσίου μετώπου.
  • Με την αύξηση συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων. Ήδη το 2014 μετρήθηκαν δύο φορές άνεμοι έντασης περίπου 12Bf ενώ το 2013 μετρήθηκε ιδίας έντασης, άνεμος.
  • Με τις καταστρεπτικές πλημμύρες, τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.
  • Σημαντικές δευτερεύουσες επιπτώσεις στο παράκτιο περιβάλλον. Παρατηρήθηκαν μεγάλα τμήματα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών (Π.Ε.Ο.) να υποσκάπτονται από τους κυματισμούς και να καταστρέφονται.
  • Γενικά υπάρχει μία δυσμενής αυξητική παράκτια εξέλιξη πολλών μηχανισμών και φαινομένων λόγω της Κλιματικής Αλλαγής.
  • Ιδιαίτερα στον Κορινθιακό Κόλπο παρατηρείται επαλληλία φορτίσεων και καταπονήσεων των ακτών, λόγω του συνδυασμού φαινομένων όπου το καθένα επιταχύνει την εμφάνιση του άλλου και μεγεθύνει την ένταση του.
  • Ακόμη, οι πιθανοί σεισμοί μπορούν να κάνουν την εμφάνιση και αποτύπωση των φαινομένων αυτών πιο καταστρεπτική.
Αντιμετώπιση των επιπτώσεων γίνεται μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (Θ.Χ.Σ.) και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Παρακτίου Χώρου (Ο.Δ.Π.Χ.), με έμφαση σε επιμέρους περιοχές της παράκτιας ζώνης με σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας όπου χρήζουν άμεσης επέμβασης.
Παράλληλα προτάθηκε από τον κ. Παπαφωτίου o καθορισμός δεικτών τρωτότητας όλων των φαινομένων που οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή, έτσι ώστε να είναι επιλέξιμα έργα κατά προτεραιότητα, με υψηλούς δείκτες τρωτότητας. Η πρόταση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στον Κορινθιακό Κόλπο.
Ακόμη παρουσιάστηκαν οι μέχρι σήμερα επεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον περιορισμό επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
Τέλος τόνισε ότι σταθερή πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της Κλιματικής Αλλαγής είναι η προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, των οικιστικών συνόλων, η αξιολόγηση των υφισταμένων έργων υποδομής και η βελτίωση τους, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διατήρηση του κοινωνικού ιστού των κατοικημένων περιοχών με αύξηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης της περιοχής.
Το Δίκτυο Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) αποτελεί το κλειδί για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Συνοχής, ώστε τελικά οι Περιφέρειες με ισοδύναμο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης να τυγχάνουν παρόμοιας μεταχείρισης και έτσι να πραγματοποιηθεί η μετάβαση από τις λιγότερο στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες.
Η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαδραματίζει σημαντικό και αναγνωρίσιμο ρόλο στη Ευρώπη, υλοποιώντας τις πολιτικές της, προσδίδοντας μεγαλύτερη συνεκτικότητα, αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα αξιοποιώντας και διαχειρίζοντας ορθά τους πόρους της. Δρα καταλυτικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, με «έξυπνες», ευέλικτες και καινοτόμες Στρατηγικές. Είναι δραστήριο μέλος του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και των επιτροπών αυτής με ουσιαστική και δυναμική συμμέτοχη, με μεγάλες αξιώσεις σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις. Είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις σημερινές  δύσκολες συγκυρίες, με την εφαρμογή, τη διαμόρφωση και την ενίσχυση στρατηγικών συνεργασιών και έργων. Συμμετέχει στη διαμόρφωση και τον καθορισμό πολιτικών, αποφάσεων, πολλές εκ των οποίων εφαρμόζονται ήδη και άλλες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.





Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ευχές Χριστουγέννων




Η ενανθρώπηση του Θείου Λόγου, δια της οποίας αποκαλύφθηκε η “ὑπερβάλλουσα τῆς γνώσεως”  Αγάπη του Τριαδικού Θεού

Ας γίνει
αφορμή και αιτία για την προσωπική και συλλογική υπέρβαση της ζοφερής πραγματικότητας και παρακμής που βιώνουμε όλοι στην πατρίδα μας.

Ας γίνει
φωτισμός και έμπνευση για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας μας.

Ας γίνει
δύναμη Αγάπης που χαρίζει νόημα και πληρότητα στη ζωή μας.

Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα.
Καλή και Ευλογημένη Χρονιά.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.


Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ



Το χρονικό διάστημα 1 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή Χιλιομόδι Κορινθίας.
Φέτος η έρευνα επικεντρώθηκε ανασκαφικά σε δύο τομείς, έναν στη θέση «Φανερωμένη- Καμαρέτα» και έναν στην θέση «Θέατρο-Λίμνη-Νταμάρια», ενώ ταυτόχρονα διεξήχθη ευρείας κλίμακας επιφανειακή έρευνα.   
Στο χώρο ανασκαφής του νεκροταφείου αποκαλύφθηκε η συνέχειά του προς βορειοανατολικά. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκε αποθέτης που περιέκλειε αγγεία του πρώιμου 5ου αι. π.Χ. αλλά και ταφή πλούσια κτερισμένη με σημαντικά ευρήματα ανάμεσά τους και τέσσερα χάλκινα νομίσματα κοπής Πτολεμαίου Γ΄. Τα νομίσματα χρονολογούνται στο 230-221π.Χ. Η νομισματική αυτή ανακάλυψη στην περιοχή της Τενέας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς βάζει πλέον την περιοχή στον κατάλογο πόλεων της ΒΑ Πελοποννήσου όπου έχουν βρεθεί ελάχιστα τέτοια νομίσματα. Η παρουσία τους στην περιοχή συνδέεται πιθανότατα με την οικονομική ενίσχυση που παρείχε ο Πτολεμαίος Γ΄ στον Άρατο και στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.
Στη θέση «Θέατρο –Λίμνη-Νταμάρια» αποκαλύφθηκε αρχαία οδός, με κατεύθυνση από νότια προς βορειοδυτικά. Ο δρόμος παρουσιάζει επάλληλες στρώσεις που χρονολογούνται από τους Μυκηναϊκούς έως τους Υστερορωμαϊκούς χρόνους, επιβεβαιώνοντας την διαχρονική χρήση του. Πιθανότατα πρόκειται για μια κεντρική αρτηρία της πόλης και πλέον υπάρχει βεβαιωμένη τεκμηρίωση για τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας. Στο χώρο της ανασκαφής του δρόμου εντοπίστηκε κεραμική προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, με ξεχωριστής σημασίας εύρημα ένα ανθρωπόμορφο ειδώλιο της ΥΕΙΙΙΒ2 (1125-1180π.Χ.). Ταυτόχρονα βρέθηκαν αποτμήματα οικοδομικού υλικού, επιμελώς λαξευμένοι δόμοι, μια βάση παραστάδας και τμήμα ανωδομής κτιρίου που παραπέμπουν σε δημόσια κτίρια της αρχαίας Τενέας.
Παράλληλα με την ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε και επιφανειακή έρευνα κατά την οποία εντοπίστηκαν σε μεγάλη πυκνότητα νομίσματα κοπής Σικυώνας του 2ου και 1ου αι. π.Χ. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την καταστροφή της Κορίνθου το 146π.Χ., περίοδος κατά την οποία φαίνεται να περιορίστηκε σημαντικά η κυκλοφορία νομισμάτων κοπής Κορίνθου. Στον αντίποδα η Τενέα συνέχιζε να ακμάζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή. Ξεχωριστό εύρημα αποτελεί ο εντοπισμός ασημοχάλκινου νομίσματος κοπής Σαμόσατα, αρχαία πόλη στην δυτική όχθη του Ευφράτη. Το νόμισμα χρονολογείται στο 259 μ.Χ. και καταδεικνύει τις σχέσεις της Τενέας με την ανατολή, πέρα από τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Αίγυπτο.
Το πρόγραμμα διεξήχθη με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την αρωγή του Δήμου Κορινθίων. Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη, στον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Π. Καλλίρη, στους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Α. Παπαφωτίου και κ. Γ. Πετρίτση, στα μέλη της Επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης κ.κ. Α. Παπαγγελόπουλο και  Α. Γκίκα, στον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Α. Πνευματικό, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χ. Χασικίδη, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και στον Πρόεδρο του Τοπικού διαμερίσματος Χιλιομοδίου κ. Δ. Μπίτζιο. Ταυτόχρονα στους Βουλευτές Κορινθίας αλλά και σε όλους εκείνους που συνέδραμαν ποικιλοτρόπως στο έργο μας.

Δρ. Έλενα Κόρκα
Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων και
Πολιτιστικής Κληρονομιάς






Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ευχαριστίες κυρίου Michel Vauzelle σε Τατούλη-Παπαφωτίου. "H καρδιά μου βρίσκεται στον ελληνικό λαό"


Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα,
Αγαπητέ κ. Τατούλη,
Αγαπητέ φίλε,
Παρά τις σοβαρές προκλήσεις που η χώρα σας αντιμετωπίζει  αυτή την περίοδο, παρείχατε  μια αξιόλογη υποδοχή  στη Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, στο Ναύπλιο, στις 2 & 3 Ιουλίου 2015.
Ειλικρινά ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας, εξ ονόματος όλων των συμμετεχόντων που ήταν παρόντες σε αυτή τη συνάντηση.
Μεταφέρατε τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον κο. Απόστολο Παπαφωτίου και σε όλους τους ανθρώπους που συντόνισαν μαζί του αυτή την πολύ αρχοντική και αποτελεσματική συνέλευση.
Λόγω των συνθηκών στην Ελλάδα, αλλά και με τις εκλογικές διαδικασίες στην Ισπανία και την Ιταλία, αυτή η Γενική Συνέλευση συγκέντρωσε λιγότερους ανθρώπους από ότι συνήθως.
Ωστόσο, οι συζητήσεις έγιναν σωστά και εκτίμησα ιδιαίτερα, κε. Περιφερειάρχα, το όραμα των εισαγωγικών παρατηρήσεων σας σχετικά με την τραγωδία των παρανόμων μεταναστευτικών ροών.
Κατά την επιστροφή μου στη Γαλλία, οι σκέψεις μου ήταν συνεχώς στην Ελλάδα.
Χαίρομαι που έχει βρεθεί μια συμφωνία, ώστε να παραμείνει η χώρα εντός της Ευρωζώνης, αλλά είμαι ανήσυχος ως προς τις συνθήκες, στις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η καρδιά μου βρίσκεται στον ελληνικό λαό, στον οποίον οφείλω και εκφράζω μια βαθιά φιλία και θαυμασμό.
Με εκτίμηση,
Michel Vauzelle,
Ο Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής

 Περιφερειάρχης Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής της Γαλλίας  



Η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR πραγματοποιήθηκε την 3η Ιουλίου στο Ναύπλιο, κατόπιν πρόσκλησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του κου Michel Vauzelle, Περιφερειάρχη Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής και Προέδρου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR. 1. Πολιτικά Μηνύματα της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR και νέες συνεργασίες. Η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής ενέκρινε την Τελική Διακήρυξη του Ναυπλίου, που συγκεντρώνει τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη Γενική Συνέλευση με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για ειρήνη, διάλογο και ανάπτυξη, και για περισσότερη αλληλεγγύη τόσο για ζητήματα μετανάστευσης όσο και για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η διακήρυξη εστίασε επίσης στην αναθεώρηση της Πολιτικής Γειτονίας – Νότια Διάσταση, στο μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, στις Θαλάσσιες Υποθέσεις και Μεταφορές, και σε άλλα συμπληρωματικά ζητήματα όπως το Κλίμα. Οι πολιτικές συζητήσεις της Γενικής Συνέλευσης εστίασαν συγκεκριμένα στη μετανάστευση, την ιθαγένεια, τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία και οικονομία της αλληλεγγύης και τη διασπορά, καθώς επίσης για την επαγγελματική κατάρτιση και κινητικότητα των νέων, και για τις αναδυόμενες Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές και Στρατηγικές για τις Θαλάσσιες Λεκάνες στη Μεσόγειο. Οι περιφέρειες μαζί με αρκετούς βασικούς εξωτερικούς ενδιαφερομένους, μεταξύ των οποίον οι Πρόεδροι του Plan Bleu και του iesMed SCEL (σε σύνδεση με τη διαδικασία MedESS), οι Διευθυντές του Κέντρου για τη Μεσογειακή Ολοκλήρωση, του Ιδρύματος Anna Lindh, και της Ένωσης για τη Μεσόγειο εμπλούτισαν τις συζητήσεις της συνεδρίασης. Η Διαμεσογειακή Επιτροπή ενέκρινε επίσης το Έγγραφο Θέσης για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ). Το έγγραφο αυτό συνιστά την πλήρη κοινή απάντηση της Διαμεσογειακής Επιτροπής με τη CPMR και την Επιτροπή Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της ΕΠΓ που κεφαλαιοποιεί όλες τις προηγούμενες μελέτες του δικτύου κατά ολοκληρωμένο τρόπο και βασίζεται σε νέες εισηγήσεις αρκετών περιφερειών της Διαμεσογειακής Επιτροπής. Κατόπιν αυτής της πρώτης έγκρισης, η Διαμεσογειακή Επιτροπή προσυπέγραψε το Τελικό Έγγραφο Προσανατολισμού του MarInA-Med COM&CAP και τα πολιτικά του μηνύματα για μία Ολοκληρωμένη Θαλάσσια προσέγγιση, που είναι το αποτέλεσμα ενός έτους κοινών προσπαθειών των 14 Θαλασσίων Έργων του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας MED. Η δράση αφορούσε αρκετά μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής σε 8 θεματικές εκδηλώσεις του COM&CAP και εναρκτήριες, ενδιάμεσες και τελικές διασκέψεις. Όλα τα αποτελέσματα των έργων καθώς και συστάσεις είναι διαθέσιμα στην παρουσίαση PowerPoint και στον ιστότοπο του έργου. Η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής επικύρωσε επίσης τα ακόλουθα έγγραφα, που ενέκρινε στις 10/12/2014 το Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής στη Μασσαλία και που έχουν διανεμηθεί σε όλους τους εξωτερικούς ενδιαφερομένους του οργανισμού:  Κοινή διακήρυξη για το Κλίμα με τη Μεσογειακή Επιτροπή του UCLG (Παγκόσμιο Δίκτυο Πόλεων, Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών)  Πολιτική θέση για την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα και τις Μεσογειακές Περιφέρειες 2  Πολιτική θέση για τη μεταναστευτική πολιτική και τις προκλήσεις της διαχείρισης της κινητικότητας των ανθρώπων στη Μεσόγειο Επιπλέον, η Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR ενέκρινε και υπέγραψε Μνημόνιο Συνεννόησης με το Κέντρο για τη Μεσογειακή Ολοκλήρωση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η συμφωνία θα προάγει την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τον πλειονομερή συντονισμό στη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς και έναν περισσότερο αποτελεσματικό διάλογο σε θέματα όπως η ανταλλαγή εμπειριών, η μεταφορά βέλτιστων πρακτικών, και η δημιουργία μίας μεσογειακής κοινότητας βασισμένης στη γνώση.
2. Τα σχέδια δράσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής για το 2014-2016 και έργα Κατόπιν της έγκρισης του Συνολικού Σχεδίου Δράσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής για το 2014-2016 από το Πολιτικό Γραφείο της Μασσαλίας – το οποίο εστιάζει στην ενθάρρυνση της δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης μακροπεριφερειακής στρατηγικής στη Μεσόγειο, στην ανάπτυξη της Μεσογείου των έργων, στην κινητοποίηση ενδιαφερομένων φορέων από τον νότο της Μεσογείου και την προώθηση της εμφάνισης μίας μεσογειακής ιθαγένειας – το έγγραφο επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ναυπλίου. Επιπλέον, και εν συνεχεία της σύντομης παρουσίασης των συμπροεδριών και της Γραμματείας της Διαμεσογειακής Επιτροπής, εγκρίθηκαν επίσης τα Σχέδια δράσης των 4 νέων Ομάδων Εργασίας της Διαμεσογειακής Επιτροπής:  Εδαφική Συνεργασία και Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές,  Νερό και Ενέργεια,  Μεταφορές και Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική,  Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας ενημέρωσε επίσης τα μέλη για τα έργα της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (ολοκληρωμένες δράσεις, προς κεφαλαιοποίηση, τρέχοντα και μελλοντικά έργα) με ιδιαίτερη προσοχή στα MarInA-Med COM&CAP, “Vasco da Gama Med” και στη στρατηγική για την υποβολή νέων έργων στις επερχόμενες προσκλήσεις του 2015 του Προγράμματος INTERREG MED (υποδεικνύοντας τις πιθανές πρωτοβουλίες προτεραιότητας για το δίκτυο στα πλαίσια των Ειδικών Στόχων: 1 για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, 2.1 για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, 3.1 για τον Τουρισμό, 3.2 για το Περιβάλλον). Αναφορικά με αυτές τις προσκλήσεις, η Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR (με τη συμφωνία του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής και τη Γενική Γραμματέα της CPMR) θα συμμετέχει ως εταίρος μόνο σε στρατηγικά έργα ευθυγραμμισμένα με τις κύριες πολιτικές και τεχνικές προτεραιότητες του δικτύου. Αυτά τα έργα θα πρέπει να αφορούν δυνητικά περισσότερες από μία περιφέρειες ή εδάφη της Διαμεσογειακής Επιτροπής και να κεφαλαιοποιούν αποτελέσματα προηγουμένων έργων της CPMR. Οι μελλοντικές δράσεις θα πρέπει επίσης να προβλέπουν συγκεκριμένο ρόλο για τα δίκτυα και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, υπογραμμίζοντας της διακρατική διάσταση της συνεργασίας. Επιπλέον, η Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR θα μπορούσε επίσης να προβλέψει τη συμμετοχή σε ορισμένες άλλες σχετικές πρωτοβουλίες που προτείνουν οι περιφέρειες και οι εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι ως “συνεργαζόμενος εταίρος” (δίχως νομικές ή οικονομικές υποχρεώσεις), και να ενθαρρύνει την αναζήτηση εταίρων από τα μέλη της για αυτά και άλλα ενδιαφέροντα έργα που δεν θα προβλέπουν την απευθείας/επίσημη συμμετοχή της. Με αυτή την έννοια, όλα τα μέλη καλούνται να διαδώσουν – το συντομότερο δυνατόν – τις προτάσεις του για έργα μεταξύ του δικτύου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, η οποία θα χαρεί να τα βοηθήσει στην αναζήτηση εταίρων μέσω των επαφών της. 3. Εσωτερικές υποθέσεις και χρονοδιάγραμμα Κατά τη Γενική Συνέλευση τα μέλη ενημερώθηκαν από τον Εκτελεστικό Γραμματέα σχετικά με τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο 2014 έως τις αρχές Ιουλίου 2015 (μία ειδική έκθεση ήταν διαθέσιμη μεταξύ των εγγράφων για τη Συνέλευση). Η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής ενέκρινε:  Τα οικονομικά έγγραφα της Διαμεσογειακής Επιτροπής: σύγκριση ανάμεσα στους προηγούμενους προϋπολογισμούς (2013-2014), πρόοδο του τρέχοντος για το 2015 και νέα πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό του 2016. 
3 Η ένταξη στη Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR των κάτωθι περιφερειών που εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση της CPMR στο Umeå και από το Πολιτικό Γραφείο της CPMR στην Κρήτη: o Μολίζε (Ιταλία) o Laâyoune-Boujdour-Sakia El Hamra (Μαρόκο) o Τίρανα (Αλβανία) Όσον αφορά τις μαροκινές περιφέρειες, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στο Μαρόκο εφαρμόστηκε μία νέα εδαφική οργάνωση, οπότε στο προσεχές μέλλον θα έχει αντίκτυπο στα μέλη και στα ονόματα/εδαφική έκταση και αρμοδιότητες των περιφερειακών διοικήσεων. Η γραμματεία θα ενημερώνει τα μέλη για αυτή την κατάσταση με τη βοήθεια του Μαροκινού Αντιπροέδρου της Διαμεσογειακής Επιτροπής. Κάποιες άλλες περιφέρειες της Κροατίας και της Τυνησίας εξετάζουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο προσεχές μέλλον. Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής ενημερώθηκαν επίσης για το χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων της Επιτροπής για το 2015 και έπειτα. Οι επόμενες κύριες συνεδριάσεις των οργάνων λήψης αποφάσεων της Διαμεσογειακής Επιτροπής το 2015 θα είναι οι ακόλουθες: - Ολομέλεια της Διαμεσογειακής Επιτροπής στα πλαίσια της 43ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR στη Φλωρεντία (Τοσκάνη, Ιταλία) – την 5η Νοεμβρίου 2015 (Σημείωση: Η Γενική Συνέλευση της CPMR θα ξεκινήσει στις 4 και θα τελειώσει στις 6 Νοεμβρίου) - Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής – στις 26 (το απόγευμα) και στις 27 Νοεμβρίου στο Ραμπάτ (Rabat-Salé-Zemmour-Zaer, Μαρόκο) Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ειδική συνεδρίαση για τη μετανάστευση, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τις μεσογειακές περιφέρειες, θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της CPMR. Στα πλαίσια του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής, στο Ραμπάτ, ενδέχεται να διεξαχθεί ένα σεμινάριο ανοικτό σε όλα τα μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής, για την αποκέντρωση και την εδαφική ανάπτυξη στη νότια Μεσόγειο, σε συνέργεια με το PLATFORMA και ορισμένα άλλα βασικά δίκτυα της Μεσογείου. Σε αυτή την περίπτωση, η Μεσογειακή Επιτροπή του UCLG θα συγκεντρωθεί επίσης την 25η Νοεμβρίου για ένα σεμινάριο για την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών ανοικτό σε όλα τα μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής, και για το Πολιτικό του Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί στις 26/11 το πρωί. Αναφορικά με τις υπόλοιπες συναντήσεις της Διαμεσογειακής Επιτροπής (έργα, Ομάδες Εργασίας, εξωτερικοί εταίροι, περιφέρειες, σεμινάρια/ομάδες εργασίας της CPMR), σας παρακαλούμε να συμβουλευτείτε το χρονοδιάγραμμα της Διαμεσογειακής Επιτροπής στον ιστότοπό της. 
4. Άλλα θέματα: συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή. Την παραμονή της Γενικής Συνέλευσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας της Διαμεσογειακής Επιτροπής για την Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσης της και συζητήθηκε από τη συμπροεδρία (Λανγκεντόκ- Ρουσιγιόν) μαζί με τα μέλη (που συμμετείχαν επιτόπου και μέσω τηλεδιάσκεψης). Η Ομάδα Εργασίας συγκεκριμένα συζήτησε για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες της Διαμεσογειακής Επιτροπής σχετικά με τον Τουρισμό, την Ένταξη των Νέων, την Κοινωνική Οικονομία και Οικονομία της Αλληλεγγύης και το έργο “Vasco da Gama Med”. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μία ειδική συνεδρίαση για τις προβλέψεις της CPMR για τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ενισχύσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων στις μεσογειακές περιφέρειες, που οδήγησε σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των μελών η οποία θα συνεχιστεί στα πλαίσια του “Core Group” της CPMR για τη Συνοχή καθώς και στα πλαίσια των μελλοντικών συναντήσεων της Ομάδας Εργασίας της Διαμεσογειακής Επιτροπής. Η επόμενη συνάντηση μάλλον θα οργανωθεί στο Μονπελιέ πριν το τέλος του χρόνου. Μία περίληψη της συνάντησης στο Ναύπλιο θα σταλεί στα μέλη εντός των επομένων ημερών.
 5. Σημείωση για τη συμμετοχή των μελών της Διαμεσογειακής Επιτροπής Παρά την περίπλοκη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα, τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις σε μεσογειακό επίπεδο (περιλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τυνησία), τη μετεκλογική περίοδο σε Ιταλία και Ισπανία (με τον σχηματισμό των νέων διοικήσεων), τη νέα εδαφική οργάνωση και την προεκλογική περίοδο στο Μαρόκο, αρκετές μεσογειακές περιφέρειες της CPMR κατάφεραν να συγκεντρωθούν στο Ναύπλιο για τη Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής ή να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Αφενός, το γεγονός αυτό επέτρεψε στις εργασίες της Διαμεσογειακής Επιτροπής να συνεχιστούν, αποτρέποντας την ακύρωση μίας σημαντικής συνάντησης του οργανισμού λόγω εξωτερικών παραγόντων. Η τελευταία, μαζί με την ποιότητα των συζητήσεων, εμπλουτισμένων με τις παρεμβάσεις ποιοτικών εξωτερικών ομιλητών, πρέπει να θεωρηθεί πολύ θετικό στοιχείο και σύμβολο ζωντάνιας και ευρωστίας του δικτύου. Αφετέρου, η Προεδρία 4 και όλα τα μέλη που συμμετείχαν δια ζώσης τόνισαν ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί στο μέλλον μία ισχυρότερη συμμετοχή σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Ιδιαίτερα όσα μέλη δεν παρέστησαν στο Ναύπλιο για διαφορετικούς λόγους, θα πρέπει να προσπαθήσουν να έρθουν και να συμμετάσχουν ενεργά κατά τη διάρκεια της επόμενης Ολομέλειας στην Τοσκάνη και στο Πολιτικό Γραφείο στο Ραμπάτ.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (CPMR) ΝΑΥΠΛΙΟ 2 & 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), το οποίο έλαβε χώρα στο Ναύπλιο, στις 2 & 3 Ιουλίου 2015, στο φιλόξενο χώρο του “Φουγάρο”.

Η CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions / Δίκτυο Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από περίπου 180 περιφέρειες από 28 χώρες της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι ανεξάρτητη από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Στόχος των δράσεων της CPMR είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των περιφερειών - μελών της, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τις πολιτικές με υψηλό περιφερειακό και εδαφικό αντίκτυπο όπως, μεταξύ άλλων, η Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε.

Επιδιώκει και διασφαλίζει μια ισχυρή περιφερειακή πολιτική η οποία απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης, εργάζεται για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παράκτιας πολιτικής αποσκοπώντας να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Επίσης, προσφέρει βοήθεια ώστε να εκφραστούν τα κοινά συμφέροντα των παράκτιων περιφερειών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεργάζεται με τις εθνικές κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα των περιφερειών - μελών της και οι θέσεις που υιοθετούν κατά το στάδιο προετοιμασίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών. Παράλληλα, διευκολύνει την ανάπτυξη προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ των μελών της, βοηθώντας στη σύσταση και στο συντονισμό τους και επενδύοντας απευθείας σε κάποια από αυτά.

Η Διαμεσογειακή Επιτροπή ιδρύθηκε το 1990 και στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών της Μεσογειακής Λεκάνης και των Περιφερειών των Νοτιότερων και Ανατολικότερων ακτών της Μεσογείου. Είναι μια από τις έξι (6) Γεωγραφικές Επιτροπές της CPRM.

Στη Διαμεσογειακή Επιτροπή συμμετέχουν 44 Περιφέρειες: 40 Περιφέρειες από 5 κράτη-μέλη της Ε.Ε. – Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία – και επιπλέον, η Περιφέρεια Αμμοχώστου στην Κύπρο, το νησί Gozo στη Μάλτα, η Περιφέρεια Tanger-Tetouan στο Μαρόκο και η Περιφέρεια Sousse στην Τυνησία και πολλές προς ένταξη περιφέρειες της Β. Αφρικής και των ακτών της Αδριατικής.

Οι  στόχοι της Διαμεσογειακής Επιτροπής είναι οι ακόλουθοι:
  • Η διαπεριφερειακή συνεργασία
  • Η Ευρω-μεσογειακή συνεργασία
  • Μια νέα μορφή πολυκεντρικού και ανταγωνιστικού χωροταξικού σχεδιασμού
  • Ένα νέο Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφορών που θα σταματήσει την περιθωριοποίηση του Νότου
  • Επιχειρηματική ανάπτυξη
  • Έρευνα και καινοτομία, η κοινωνία της πληροφορίας
  • Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη
  • Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, και προθήκη της διαχείρισης υδάτων και του ελέγχου ξηρασίας
  • Τουρισμός
  • Αλιεία
  • Ισότητα των φύλων
Παρά τις πολλές και πρωτόγνωρες δυσκολίες των ημερών και τις μερικές ακυρώσεις προσελεύσεων των μελών της Διαμεσογειακής επιτροπής, η Γενική Συνέλευση εστέφθη από μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό συνετέλεσε η πολύ καλή οργάνωση που είχε γίνει εδώ και πολλούς μήνες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος. Πέτρος Τατούλης, ο Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής και Περιφερειάρχης Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής της Γαλλίας κος. Michel Vauzelle, Περιφερειάρχες της Μεσογείου από Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Μαρόκο, Τυνησία, Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι περιφερειών, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, και άλλοι φορείς από την Ευρώπη, τις λοιπές χώρες και την Ελλάδα.

Οι Περιφέρειες της Διαμεσογειακής Επιτροπής εξέφρασαν από την Πελοπόννησο την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και το λαό της, που αντιμετωπίζουν μια οδυνηρή κατάσταση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Επίσης, κάλεσαν για ολοκληρωμένες λύσεις, σε επίπεδο Ε.Ε. οι οποίες θα βασίζονται στις αρχές της αλληλεγγύης. Κυρίαρχα θέματα ήταν το μεταναστευτικό και τα οικονομικά, κοινωνικά και χρηματοοικονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς μια διαφορετική σύλληψη της Ευρώπης, που θα έχει στο επίκεντρο τους πολίτες και όχι τον τραπεζικό τομέα. Σε αυτό το πνεύμα, η Ε.Ε. πρέπει αναμφισβήτητα να στραφεί προς τη Μεσόγειο, το Νότο και την Αφρική, να ενισχύσει τη συνεργασία, την ανάπτυξη, το διάλογο και την ειρήνη σε όλα τα επίπεδα.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν με τις συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας οι οποίες αφορούσαν:

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 1: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ  ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Στην εισήγηση του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου αναφέρθη σχετικά με τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών και της επείγουσας ανθρωπιστικής απόκρισης, τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της ένταξης των μεταναστών, του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών και της γνήσιας συνύπαρξης στη Μεσόγειο, την εμφάνιση μιας κοινής αντίληψης περί μεσογειακής ιθαγένειας. Το μεταναστευτικό, δεν είναι πρόβλημα μόνο της χώρας μας, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί ολοκληρωμένα με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Ευρώπης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πρόοδο της εκστρατείας «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 2: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ
Θέμα της συνεδρίασης ήταν το πλαίσιο των κοινωνικοοικονομικών μεταβάσεων στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου στόχος της είναι να αναγνωριστούν οι κινητήριες δυνάμεις και οι κύριες πρωτοβουλίες που προωθούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την κοινωνικοοικονομική ενοποίηση στη Μεσόγειο. Συζητήθηκαν επίσης ο ρόλος και η δύναμη  που έχουν η κοινωνική οικονομία και η οικονομία της αλληλεγγύης για τη δημιουργία  αλληλέγγυας και ισορροπημένης ανάπτυξης, καθώς και νέες πολιτικές για να επενδύσουν οι πληθυσμοί της διασποράς στη Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 3: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Αφορούσε θέματα και ανάγκες, μέτρα, πρωτοβουλίες και δράσεις περιφερειακής συνεργασίας για να προωθηθούν και να βελτιωθούν η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η κινητικότητα των νέων, η απασχολησιμότητα και η ένταξη στη Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 4: ΜΑΚΡΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Αφορούσε την ενημέρωση για την ανάπτυξη και τη διακυβέρνηση στρατηγικών αυτού του είδους στην Ευρώπη. Την εποπτεία και υλοποίηση του «Οδικού χάρτη για τις Μακροπεριφερειακές στρατηγικές και τις στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνες στη Μεσόγειο», με έμφαση στην εποπτεία της ανάπτυξης της στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο και στις προοπτικές ανάπτυξης μιας θαλάσσιας στρατηγικής για τη Δυτική Μεσόγειο. Έγινε αναφορά στην ολοκληρωμένη προσέγγιση στη Μεσόγειο Θάλασσα και στις συνέργειες μεταξύ των περιφερειών στις θαλάσσιες επενδύσεις, σε σχέση με τις έξυπνες στρατηγικές εξειδίκευσης και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γαλάζια ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης και Περιφερειάρχης της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής  κ. Michel Vauzelle, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «Είμαστε όλοι Έλληνες, δεν εισερχόμαστε στα εσωτερικά της Ελλάδας, όμως να ξέρετε ότι όλοι αισθανόμαστε Έλληνες και είμαστε απόλυτα συνδεδεμένοι με την Ελλάδα εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και έστειλε μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης από την Πελοπόννησο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ελλάδας, «ως Ευρωπαίοι και Μεσόγειοι με κοινό προσδιορισμό και κοινό πεπρωμένο».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου  κος. Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί μια ενότητα συναλλαγματικών υποθέσεων, αλλά μια κοινότητα που εδράζεται σε κοινές αξίες, κοινές πεποιθήσεις για τη συγκρότηση των ανθρώπινων κοινωνιών. Η θέση της Ελλάδας σε αυτή την οικογένεια είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

Οι Ευρωπαίοι περιφερειάρχες και οι εκπρόσωποι των περιφερειών έστειλαν το μήνυμα ότι στόχος των αιρετών είναι να δημιουργήσουν τη νέα Ευρώπη, τη νέα Μεσόγειο ως ομοσπονδία ένωσης λαών και όχι ως απλό σύνολο κρατών. Πρέπει επίσης να εργαστούν για μια σωστή και γενναιόδωρη πολιτική για την Ελλάδα, ώστε να σταθεί στα πόδια της και να μη χάσει η Ευρώπη την ταυτότητά της.

Η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ορατή και έντονη, με ουσιαστικό λόγο και ισχυρή διατύπωση των θέσεων της, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που τη διακρίνει. Είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, με την εφαρμογή, τη διαμόρφωση και την ενίσχυση στρατηγικών συνεργασιών και έργων. Συμμετέχει στη διαμόρφωση και τον καθορισμό πολιτικών, αποφάσεων, πολλές εκ των οποίων εφαρμόζονται ήδη και άλλες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια. Διαδραματίζει σημαντικό και αναγνωρίσιμο ρόλο στη Ευρώπη, υλοποιώντας τις πολιτικές της, προσδίδοντας μεγαλύτερη συνεκτικότητα, αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα αξιοποιώντας και διαχειρίζοντας ορθά τους πόρους της.  Είναι δραστήριο μέλος του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και των επιτροπών αυτής, με ουσιαστική και δυναμική συμμέτοχη, με μεγάλες αξιώσεις σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις. 

ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.







Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Η ανάταξη του Διόλκου)



Η ανάταξη του Διόλκου στη θέση Ποσειδωνία του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, στον Ισθμό της Κορίνθου είναι συνεχώς στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία παρακολουθεί σε κάθε φάση την πορεία των μελετών, συμμετέχει σε κάθε συμβούλιο για την έγκριση αυτών.
Η Μελέτη ανάταξης του Διόλκου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις. Εκπονήθηκε από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με χορηγία της Club Hotel Casino Loutraki και του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.
Μετά την έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) στις 4 Ιουνίου 2013 με την παρουσία του υπογράφοντος και τη θετική γνωμοδότηση, με εισήγηση του υπογράφοντος, στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου στις 22-12-2014. εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσον αφορά το έργο «Προστασία όδευσης Αρχαίου Διόλκου», με τον αριθμό ΑΔΑ: 7ΡΣΔΟΡ1Φ-ΑΣΦ.
Ο Δίολκος (7ος – 6ος π.Χ. αιώνας) ήταν ουσιαστικά ένας καλοφτιαγμένος, λιθόστρωτος  δρόμος που συνέδεε τις δύο άκρες του Ισθμού της Κορίνθου και πάνω στον οποίο σύρονταν κατά την αρχαιότητα φορτία, πλοία μεταξύ του Κορινθιακού και του Σαρωνικού Κόλπου. Το μήκος του εκτιμάται γύρω στα 7 χιλιόμετρα, εκ των οποίων το μήκος του γνωστού τμήματος της διαδρομής ανέρχεται στα 1100 μέτρα. Το υπόλοιπο τμήμα δεν έχει εντοπισθεί επί τόπου και παραμένει προς έρευνα. Ένα πολύ μικρό τμήμα του Διόλκου, μήκους 300 μ. περίπου που σώζεται στη δυτική είσοδο του Ισθμού, υφίσταται την καθημερινή φθορά από τη διαβρωτική δράση των κυματισμών των διερχόμενων πλοίων, με αποτέλεσμα τη γρήγορη υποσκαφή του εδαφικού υποστρώματος έδρασης του Διόλκου και την κατάρρευση των δομικών του λίθων, πλήθος των οποίων έχει καταποντιστεί βαθύτερα μέσα στο κανάλι της διώρυγας.
Τα προτεινόμενα έργα προστασίας της όδευσης του Αρχαίου Διόλκου περιλαμβάνουν τις εξής επεμβάσεις:
  • Την εγκατάσταση και οργάνωση του εργοταξιακού χώρου έκτασης έξι (6) στρεμμάτων στη χερσαία περιοχή νοτιο-δυτικά των προτεινόμενων λιμενικών έργων.
  • Τον εντοπισμό, αλίευση από το βυθό και εναπόθεση, σε κατάλληλα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις εντός του εργοταξιακού χώρου, των στοιχείων (μελών) του αρχαίου μνημείου που βρίσκονται μέσα στο θαλάσσιο χώρο.
  • Την προστασία κατά την κατασκευή των διατηρημένων (χερσαίων) τμημάτων του μνημείου.
  • Τα λιμενικά έργα προστασίας της στεριάς έναντι διάβρωσης με στόχο την ανάπλαση του υποβάθρου έδρασης του μνημείου.
Σκοπός της κατασκευής του έργου είναι η μακροχρόνια προστασία της όδευσης του Αρχαίου Διόλκου έναντι της διάβρωσης της ακτής στην οποία βρίσκεται, ώστε να ακολουθήσουν οι εργασίες συντήρησης των μελών, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου.
Το επόμενο βήμα αφορά στην υλοποίηση του έργου και στην προστασία μέσα από την ένταξη του στο αντίστοιχο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014–2020 (συνέχεια του ΕΣΠΑ).
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Δίολκος αποτελεί κορυφαίο στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ταυτοτικό στοιχείο της Κορίνθου. Αφού προστατευθεί και διασωθεί πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εργασθεί με όλες τις δυνάμεις, όπως κάνει συνεχώς, για την απόδοση του μνημείου στην κοινωνία και στον πολιτισμό ως επισκέψιμος ανοικτός αρχαιολογικός χώρος με παράλληλες δράσεις και έργα π.χ. αντίστοιχο Μουσείο, που θα αποτυπώνεται ο τρόπος κατασκευής του και η χρήση του κατά την αρχαιότητα. Συγχρόνως η ανάταξη του Διόλκου θα συνδυασθεί και με την αποκάλυψη του Αρχαίου Λιμένα του Λεχαίου και των Κεγχρεών ως μία ενότητα λειτουργική, οικονομική και χρονική καθόσον τα έργα αυτά ήταν μεγάλα έργα της ίδιας περιόδου. Το τελευταίο αποτελεί και το Στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου δημιουργώντας ένα συνδεδεμένο δίκτυο μνημείων στο χώρο και στο χρόνο. 



Σχετικά:

Βιβλιογραφία: Απόστολος Ε. Παπαφωτίου “Ο ΔΙΟΛΚΟΣ ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ”. Προλογίζει ο καθηγητής Θ. Π. Τάσιος.

Την ταινία “Δίολκος, 1500 χρόνια” μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς στο:



ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.






Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ομιλία Καθηγητού κου. Γεωργίου Βαρουφάκη: «O έλεγχος της γνησιότητας των Αργυρών Αττικών νομισμάτων κατά την κλασσική εποχή»



Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Καθηγητού κου. Γεωργίου Βαρουφάκη στη φιλόξενη αίθουσα του “Συλλόγου των Αθηναίων” στην Πλάκα, τη Δευτέρα 09 Μαρτίου 2015.
Το θέμα ήταν: «O έλεγχος της γνησιότητας των Αργυρών Αττικών νομισμάτων κατά τους κλασικούς χρόνους». Ήταν ενταγμένη στο εαρινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Τεχνολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.).
Η ομιλία βασίστηκε κυρίως σ’ ένα νόμο της πόλεως Αθηνών του 375/374 π.Χ., που έχει χαραχθεί σε ολόσωμη μαρμάρινη στήλη και αφορούσε σε θέματα αργυρών νομισμάτων. Η στήλη, έχει βρεθεί σε δύο τεμάχια που ήσαν εντοιχισμένα στο δυτικό τοίχο του μεγάλου αγωγού μπροστά στην Βασιλική Στοά στην Αθηναϊκή Αγορά. Συνολικά η στήλη, από άσπρο μάρμαρο, έχει διαστάσεις ύψους: 1,27 μ. και πάχος: 0,13. Το κείμενο της στήλης αποτελείται από 56 γραμμές και μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο θέσπισης των νόμων, τους Νομοθέτες, την κυκλοφορία των Αργυρών Νομισμάτων στην Αθήνα και στον Πειραιά και τον ρόλο των Δοκιμαστών (υπαλλήλων) στην αξιολόγηση των νομισμάτων.
Στόχος του νόμου ήταν η αντιμετώπιση των κιβδήλων νομισμάτων τα οποία κυκλοφορούσαν σε μεγάλο αριθμό. Για τον έλεγχο των νομισμάτων υπεύθυνος ήταν «ο Δοκιμαστής ο δημόσιος» (ίδια λέξη στο αρχαίο κείμενο).
Αυτός είχε τη βάση του, μεταξύ τραπεζιών, κάπου στην Αγορά. Σ’ αυτόν κατέφευγε ο κάτοχος αργυρών νομισμάτων. Μετά από έλεγχο και εφ’ όσον ήταν γνήσιο το απέδιδαν στον κάτοχο. Εάν ήταν κίβδηλο «υπόχαλκον, υπάργυρον, κίβδηλο χρυσίον,  ή πονηρά χαλκία κατά τον Αριστοφάνη», το χαράκωνε κατά μήκος της διαμέτρου και το αφιέρωνε στο ναό της Μητέρας των θεών, μέσω της Βουλής. Εκεί φυλάσσονταν όλα τα αρχεία της πόλεως, εξ’ ού και η λέξη Μητρώο.
Η χρήση του νομίσματος στις συναλλαγές και στις πληρωμές δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα απετέλεσε την επικρατέστερη μορφή χρήματος στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο. Συγχρόνως ήταν σημαντικό μέσο για τη διαμόρφωση Δημοσιονομικής πολιτικής και για την είσπραξη φόρων.
Πριν παγιωθεί η κυκλοφορία των Αργυρών νομισμάτων, η οποία άρχισε περίπου το 550 π.Χ. στη Μικρά Ασία και στην Αίγινα, είχαν ήδη κυκλοφορήσει στις Ελληνικές και στις εξελληνισμένες αποικίες της Λυδίας, νομίσματα από Ήλεκτρο. Αυτά παράγονταν από μετάλλευμα και είχαν περιεκτικότητα 73% χρυσό και 27% αργυρό. Στις δύο επιφάνειες των νομισμάτων ως αντικείμενα ευρείας κυκλοφορίας και χρήσεως, αποτυπώνονταν σύμβολα και χαρακτηριστικά θέματα της πόλεως στην οποία παράγονταν  και ήσαν εύκολα αναγνωρίσιμα.
Οι πόλεις – κράτη στην Αρχαία Ελλάδα ανεξάρτητα από την έκταση τους, είχαν αυτόνομη οικονομία και διαφορετικό νόμισμα. Οι πόλεις έκοβαν δικά τους νομίσματα για να εδραιώσουν την αυτονομία τους, να διευκολύνουν τις οικονομικές συναλλαγές και να επωφεληθούν οικονομικά από τη διαδικασία της κοπής. Ιδιαίτερα η κοπή του νομίσματος, θεωρούνταν κατ’ εξοχή εκδήλωση της κυριαρχίας της πόλεως και κάλυπτε δημοσιονομικούς σκοπούς.
Κυρίως έκοβαν αργυρά νομίσματα, λιγότερα χρυσά και από τον 4ο π..Χ.  αιώνα πολλά χάλκινα.
Τα πρώτα αργυρά νομίσματα στον ελλαδικό χώρο κόπησαν στην Αίγινα, Αθήνα, Κόρινθο και από εκεί διαδόθησαν στον γνωστό κόσμο. Η εκμετάλλευση των αργυροφόρων κοιτασμάτων μεταλλείων του Λαυρίου στην Αττική, έδινε πάντοτε σημαντικό πλεονέκτημα στην Αθήνα.
Το βάρος των νομισμάτων σε πολύτιμο μέταλλο ήταν ακόμα μια βασική παράμετρος και απετέλεσε τη βάση για όλες τις συναλλαγές. Οι ονομασίες των νομισμάτων που αντιπροσώπευαν αντίστοιχες αξίες είχαν ληφθεί από τα βάρη της πρακτικής του ζυγίσματος, π.χ. στατήρας, μνας, οβολός.
Η κιβδηλεία ήταν διαδεδομένη στην αρχαιότητα, προσπόριζε κέρδη σε βάρος της δημόσιας οικονομίας. Τα κίβδηλα νομίσματα έφεραν σε μεγάλο βάρος πυρήνα από μολύβι ή χαλκό και εξωτερικά αυτών το πολύτιμο μέταλλο.
Η υποτίμηση της πραγματικής αξίας των νομισμάτων μιας πόλεως γινόταν μέσω των κιβδήλων νομισμάτων. Υπήρχαν όμως και υποτιμήσεις, οι οποίες έγιναν βάση οικονομικού σχεδιασμού. Αναφέρεται η πρώτη γνωστή υποτίμηση αυτή του Σόλωνος στην Αθήνα υποτιμώντας τη μία μνά  από 70δρχ σε 100δρχ.
Η κιβδηλεία δε γινόταν μόνο από ιδιώτες αλλά και από πολλές πόλεις. Οι Αθηναίοι ουδέποτε αλλοίωναν τη γνησιότητα των αργυρών νομισμάτων, τα οποία είχαν επικρατήσει σ’ όλο το γνωστό κόσμο. Παραποιημένα αθηναϊκά, άργυρα τετράδραχμα κυκλοφόρησαν ιδίως στον χώρο της Ανατολής, όπως στη Λυκία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο. Το βάρος του Αθηναϊκού τετραδράχμου ήταν 4.367gr. Η σημασία του αθηναϊκού τετραδράχμου ως διεθνές νόμισμα μειώθηκε με την άνοδο της Ρώμης, η οποία είχε το δικό της νομισματικό σύστημα για να επιβάλλει στις περιοχές που κατακτούσε.
Κύρια θέση στο σύστημα αυτό είχε το Δηνάριο, ένα ασημένιο νόμισμα με τις διαιρέσεις του απετέλεσε τη βάση των συναλλαγών, χωρίς βέβαια να παύσει η χρήση και των ελληνικών τετραδράχμων.
Γίνεται σήμερα αποδεκτό ότι τετράδραχμα της Τύρου ή της Αντιόχειας, κοπής πριν το 34μ.Χ. ήταν τα Αργύρια με τα οποία δωροδοκήθηκε ο Ιούδας για να προδώσει τον Ιησού Χριστό. Και ενώ το ρωμαϊκό Δηνάριο κοπής το 268 π.Χ. ήταν καθαρά αργυρό, σταδιακά άρχισε η περιεκτικότητα αυτού σε άργυρο να μειώνεται προσθέτοντας αντίστοιχη ποσότητα χαλκού. Την εποχή του Αυγούστου (31 π.Χ.-14μ.Χ.), η περιεκτικότητα σε χαλκό γίνεται 5% για να αυξηθεί την περίοδο του Τραϊανού σε 15-18%, να συνεχίσει την περίοδο του Αδριανού σε 18-20%, να ανέλθει την περίοδο του Μάρκου Αυρήλιου σε 20-25%, να συνεχίσει στην περίοδο του Κόμοδου 25-30% και να καταλήξει στα χρόνια του Σεπτήμιου Σεβήρου 30-35%. Συγχρόνως μεταβάλλονται τα βάρη από 4,50gr. στην αρχή, σε λιγότερο από 4gr. και η διάμετρος του νομίσματος γίνεται 0,20μ.
Παρά το ότι οι Ρωμαίοι γνώριζαν ότι η προσθήκη χαλκού στα νομίσματα θα προκαλέσει απομείωση της αξίας και θα οδηγούσε σε πληθωρισμό ήταν όμως μια δελεαστική διέξοδος για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της Αυτοκρατορίας σε χρήματα. Όταν όμως το νόμισμα νοθεύεται, τότε το κράτος ασθενεί.
Υπήρξαν όμως και νομισματικές επεμβάσεις για να ξεπερασθούν τα προβλήματα της κιβδηλείας. Έτσι ο αυτοκράτορας Καρακάλας (211-217μ.Χ.) εισήγαγε ένα καινούργιο νόμισμα, τα λεγόμενα από τους νομισματολόγους, «Αντωνινιανό» για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα ασημένια νομίσματα. Στην αρχή αυτά περιείχαν 50% άργυρο με βάρος 5gr και διάμετρο D=21χιλ. Ταχέως όμως κατέληξε το 270μ.Χ. η περιεκτικότητα σε άργυρο να γίνει 3%.
Το 296 μ.Χ., ο Διοκλητιανός έφερε σε πέρας μια σημαντική μεταρρύθμιση στο υπάρχον νομισματικό σύστημα. Αφορούσε στην έκδοση νομισμάτων ιδίου γενικού τύπου, ιδίας νομισματικής αξίας. Συγχρόνως επενέβη και στο δίκτυο των νομισματοκοπείων σ’ όλη την αυτοκρατορία. Τα νέα νομίσματα ήταν χρυσά και αργυρά με ιδιαίτερα γράμματα και σημάδια χαρακτηριστικά της αξίας, του νομισματοκοπείου και του γραφείου διαθέσεως τους.
Τα «Αντωνινιανά» νομίσματα αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πληθωρισμού στον ρωμαϊκό κόσμο. Πολλές φορές η μείωση της περιεκτικότητας σε άργυρο ή ακόμα σε χαλκό ήταν συνειδητή πράξη της αυτοκρατορίας και στόχευε στην πληρωμή των χρεών που είχε η Διοίκηση, κυρίως στους ιδιώτες. Γινόταν δε μία νομισματική μεταρρύθμιση της οποίας τα αποτελέσματα για τους δανειστές ήταν καταστρεπτικά ενώ για τους οφειλέτες ήσαν κερδοφόρα. 
Γενικά τα αρχαία νομίσματα κυκλοφορούσαν πάντα σε υψηλότερη ονομαστική αξία από αυτή της αξίας του πολύτιμου μετάλλου κατασκευής.
Στη σχέση αυτή της ονομαστικής τιμής του νομίσματος και της αξίας του μετάλλου, συμμετείχε πέρα από το κέρδος της πόλεως που έκοβε τα νομίσματα και η δημόσια πίστη των ανθρώπων στο νόμισμα. Όρος ο οποίος σήμερα αποδίδεται με την λέξη «καταπιστευσιμότητα».
Εάν η αξία του νομίσματος οριζόταν μικρότερη από την αξία του μετάλλου τότε είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι θα έλιωναν τα νομίσματα για να πάρουν το πολύτιμο μέταλλο. Αν την όριζαν ίση με την αξία του υλικού θα δημιουργούσε αποπληθωρισμό (μείωση τιμών).     
Γενικά η Οικονομική πολιτική του αρχαίου κόσμου πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά, των αρχαίων πόλεων-κρατών της Ελλάδας και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες και οι πληροφορίες για τα δημοσιονομικά πολιτικά και τα πράγματα του αρχαίου κόσμου είναι ελάχιστες. Η νομισματική, ως επιστήμη συμμετέχει μαζί με άλλες, όπως η Αρχαιολογία, η Επιγραφική, η Ιστορία, η Ιστορία της Τέχνης, η Αρχιτεκτονική, στη μελέτη αυτή. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από αυτή είναι σημαντικές και συμπληρώνουν κενά των άλλων επιστημών.
Ο αρχαίος κόσμος, μας κληροδότησε πλούσια νομισματοκοπία σε χρυσό, άργυρο, χαλκό ως αποτέλεσμα κοινωνικού μετασχηματισμού.
Η ίδια δεν είναι ένας ξερός κατάλογος νομισμάτων, ούτε αυτά είναι μόνο αντικείμενα των οποίων η χρονολόγηση διευκολύνουν και ορίζουν χρονικά την εποχή και θεμελιώνουν το ιστορικό υπόβαθρο. Είναι δημιουργήματα που φέρουν στοιχεία για την τεχνολογία, τα υλικά κατασκευής, το τεχνολογικό κόσμο της εποχής τους, την οικονομική πολιτική, τις σχέσεις κρατών, την εξωτερική πολιτική, τις επιτυχίες και αποτυχίες του νομισματικού συστήματος, την οργάνωση ορυχείων, τις οικονομικές υπηρεσίες και πολλά άλλα.
Την γνώση του αρχαίου κόσμου είχε στόχο η ανωτέρω διάλεξη της Ε.Μ.Α.Ε.Τ., γνώση, η οποία αποτελεί για όλους εμάς αντικείμενο μελέτης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο πρόεδρος της ΕΜΑΕΤ, καθηγητής κος. Θεοδ. Τάσιος αναφέροντας συγχρόνως την ενδιαφέρουσα και ποικίλη θεματολογία των διαλέξεων, με στόχο την γνώση της τεχνολογίας και των πολλών εφαρμογών της στον αρχαίο κόσμο.    

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.