Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ομιλία Καθηγητού κου. Γεωργίου Βαρουφάκη: «O έλεγχος της γνησιότητας των Αργυρών Αττικών νομισμάτων κατά την κλασσική εποχή»



Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Καθηγητού κου. Γεωργίου Βαρουφάκη στη φιλόξενη αίθουσα του “Συλλόγου των Αθηναίων” στην Πλάκα, τη Δευτέρα 09 Μαρτίου 2015.
Το θέμα ήταν: «O έλεγχος της γνησιότητας των Αργυρών Αττικών νομισμάτων κατά τους κλασικούς χρόνους». Ήταν ενταγμένη στο εαρινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Τεχνολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.).
Η ομιλία βασίστηκε κυρίως σ’ ένα νόμο της πόλεως Αθηνών του 375/374 π.Χ., που έχει χαραχθεί σε ολόσωμη μαρμάρινη στήλη και αφορούσε σε θέματα αργυρών νομισμάτων. Η στήλη, έχει βρεθεί σε δύο τεμάχια που ήσαν εντοιχισμένα στο δυτικό τοίχο του μεγάλου αγωγού μπροστά στην Βασιλική Στοά στην Αθηναϊκή Αγορά. Συνολικά η στήλη, από άσπρο μάρμαρο, έχει διαστάσεις ύψους: 1,27 μ. και πάχος: 0,13. Το κείμενο της στήλης αποτελείται από 56 γραμμές και μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο θέσπισης των νόμων, τους Νομοθέτες, την κυκλοφορία των Αργυρών Νομισμάτων στην Αθήνα και στον Πειραιά και τον ρόλο των Δοκιμαστών (υπαλλήλων) στην αξιολόγηση των νομισμάτων.
Στόχος του νόμου ήταν η αντιμετώπιση των κιβδήλων νομισμάτων τα οποία κυκλοφορούσαν σε μεγάλο αριθμό. Για τον έλεγχο των νομισμάτων υπεύθυνος ήταν «ο Δοκιμαστής ο δημόσιος» (ίδια λέξη στο αρχαίο κείμενο).
Αυτός είχε τη βάση του, μεταξύ τραπεζιών, κάπου στην Αγορά. Σ’ αυτόν κατέφευγε ο κάτοχος αργυρών νομισμάτων. Μετά από έλεγχο και εφ’ όσον ήταν γνήσιο το απέδιδαν στον κάτοχο. Εάν ήταν κίβδηλο «υπόχαλκον, υπάργυρον, κίβδηλο χρυσίον,  ή πονηρά χαλκία κατά τον Αριστοφάνη», το χαράκωνε κατά μήκος της διαμέτρου και το αφιέρωνε στο ναό της Μητέρας των θεών, μέσω της Βουλής. Εκεί φυλάσσονταν όλα τα αρχεία της πόλεως, εξ’ ού και η λέξη Μητρώο.
Η χρήση του νομίσματος στις συναλλαγές και στις πληρωμές δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα απετέλεσε την επικρατέστερη μορφή χρήματος στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο. Συγχρόνως ήταν σημαντικό μέσο για τη διαμόρφωση Δημοσιονομικής πολιτικής και για την είσπραξη φόρων.
Πριν παγιωθεί η κυκλοφορία των Αργυρών νομισμάτων, η οποία άρχισε περίπου το 550 π.Χ. στη Μικρά Ασία και στην Αίγινα, είχαν ήδη κυκλοφορήσει στις Ελληνικές και στις εξελληνισμένες αποικίες της Λυδίας, νομίσματα από Ήλεκτρο. Αυτά παράγονταν από μετάλλευμα και είχαν περιεκτικότητα 73% χρυσό και 27% αργυρό. Στις δύο επιφάνειες των νομισμάτων ως αντικείμενα ευρείας κυκλοφορίας και χρήσεως, αποτυπώνονταν σύμβολα και χαρακτηριστικά θέματα της πόλεως στην οποία παράγονταν  και ήσαν εύκολα αναγνωρίσιμα.
Οι πόλεις – κράτη στην Αρχαία Ελλάδα ανεξάρτητα από την έκταση τους, είχαν αυτόνομη οικονομία και διαφορετικό νόμισμα. Οι πόλεις έκοβαν δικά τους νομίσματα για να εδραιώσουν την αυτονομία τους, να διευκολύνουν τις οικονομικές συναλλαγές και να επωφεληθούν οικονομικά από τη διαδικασία της κοπής. Ιδιαίτερα η κοπή του νομίσματος, θεωρούνταν κατ’ εξοχή εκδήλωση της κυριαρχίας της πόλεως και κάλυπτε δημοσιονομικούς σκοπούς.
Κυρίως έκοβαν αργυρά νομίσματα, λιγότερα χρυσά και από τον 4ο π..Χ.  αιώνα πολλά χάλκινα.
Τα πρώτα αργυρά νομίσματα στον ελλαδικό χώρο κόπησαν στην Αίγινα, Αθήνα, Κόρινθο και από εκεί διαδόθησαν στον γνωστό κόσμο. Η εκμετάλλευση των αργυροφόρων κοιτασμάτων μεταλλείων του Λαυρίου στην Αττική, έδινε πάντοτε σημαντικό πλεονέκτημα στην Αθήνα.
Το βάρος των νομισμάτων σε πολύτιμο μέταλλο ήταν ακόμα μια βασική παράμετρος και απετέλεσε τη βάση για όλες τις συναλλαγές. Οι ονομασίες των νομισμάτων που αντιπροσώπευαν αντίστοιχες αξίες είχαν ληφθεί από τα βάρη της πρακτικής του ζυγίσματος, π.χ. στατήρας, μνας, οβολός.
Η κιβδηλεία ήταν διαδεδομένη στην αρχαιότητα, προσπόριζε κέρδη σε βάρος της δημόσιας οικονομίας. Τα κίβδηλα νομίσματα έφεραν σε μεγάλο βάρος πυρήνα από μολύβι ή χαλκό και εξωτερικά αυτών το πολύτιμο μέταλλο.
Η υποτίμηση της πραγματικής αξίας των νομισμάτων μιας πόλεως γινόταν μέσω των κιβδήλων νομισμάτων. Υπήρχαν όμως και υποτιμήσεις, οι οποίες έγιναν βάση οικονομικού σχεδιασμού. Αναφέρεται η πρώτη γνωστή υποτίμηση αυτή του Σόλωνος στην Αθήνα υποτιμώντας τη μία μνά  από 70δρχ σε 100δρχ.
Η κιβδηλεία δε γινόταν μόνο από ιδιώτες αλλά και από πολλές πόλεις. Οι Αθηναίοι ουδέποτε αλλοίωναν τη γνησιότητα των αργυρών νομισμάτων, τα οποία είχαν επικρατήσει σ’ όλο το γνωστό κόσμο. Παραποιημένα αθηναϊκά, άργυρα τετράδραχμα κυκλοφόρησαν ιδίως στον χώρο της Ανατολής, όπως στη Λυκία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο. Το βάρος του Αθηναϊκού τετραδράχμου ήταν 4.367gr. Η σημασία του αθηναϊκού τετραδράχμου ως διεθνές νόμισμα μειώθηκε με την άνοδο της Ρώμης, η οποία είχε το δικό της νομισματικό σύστημα για να επιβάλλει στις περιοχές που κατακτούσε.
Κύρια θέση στο σύστημα αυτό είχε το Δηνάριο, ένα ασημένιο νόμισμα με τις διαιρέσεις του απετέλεσε τη βάση των συναλλαγών, χωρίς βέβαια να παύσει η χρήση και των ελληνικών τετραδράχμων.
Γίνεται σήμερα αποδεκτό ότι τετράδραχμα της Τύρου ή της Αντιόχειας, κοπής πριν το 34μ.Χ. ήταν τα Αργύρια με τα οποία δωροδοκήθηκε ο Ιούδας για να προδώσει τον Ιησού Χριστό. Και ενώ το ρωμαϊκό Δηνάριο κοπής το 268 π.Χ. ήταν καθαρά αργυρό, σταδιακά άρχισε η περιεκτικότητα αυτού σε άργυρο να μειώνεται προσθέτοντας αντίστοιχη ποσότητα χαλκού. Την εποχή του Αυγούστου (31 π.Χ.-14μ.Χ.), η περιεκτικότητα σε χαλκό γίνεται 5% για να αυξηθεί την περίοδο του Τραϊανού σε 15-18%, να συνεχίσει την περίοδο του Αδριανού σε 18-20%, να ανέλθει την περίοδο του Μάρκου Αυρήλιου σε 20-25%, να συνεχίσει στην περίοδο του Κόμοδου 25-30% και να καταλήξει στα χρόνια του Σεπτήμιου Σεβήρου 30-35%. Συγχρόνως μεταβάλλονται τα βάρη από 4,50gr. στην αρχή, σε λιγότερο από 4gr. και η διάμετρος του νομίσματος γίνεται 0,20μ.
Παρά το ότι οι Ρωμαίοι γνώριζαν ότι η προσθήκη χαλκού στα νομίσματα θα προκαλέσει απομείωση της αξίας και θα οδηγούσε σε πληθωρισμό ήταν όμως μια δελεαστική διέξοδος για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της Αυτοκρατορίας σε χρήματα. Όταν όμως το νόμισμα νοθεύεται, τότε το κράτος ασθενεί.
Υπήρξαν όμως και νομισματικές επεμβάσεις για να ξεπερασθούν τα προβλήματα της κιβδηλείας. Έτσι ο αυτοκράτορας Καρακάλας (211-217μ.Χ.) εισήγαγε ένα καινούργιο νόμισμα, τα λεγόμενα από τους νομισματολόγους, «Αντωνινιανό» για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα ασημένια νομίσματα. Στην αρχή αυτά περιείχαν 50% άργυρο με βάρος 5gr και διάμετρο D=21χιλ. Ταχέως όμως κατέληξε το 270μ.Χ. η περιεκτικότητα σε άργυρο να γίνει 3%.
Το 296 μ.Χ., ο Διοκλητιανός έφερε σε πέρας μια σημαντική μεταρρύθμιση στο υπάρχον νομισματικό σύστημα. Αφορούσε στην έκδοση νομισμάτων ιδίου γενικού τύπου, ιδίας νομισματικής αξίας. Συγχρόνως επενέβη και στο δίκτυο των νομισματοκοπείων σ’ όλη την αυτοκρατορία. Τα νέα νομίσματα ήταν χρυσά και αργυρά με ιδιαίτερα γράμματα και σημάδια χαρακτηριστικά της αξίας, του νομισματοκοπείου και του γραφείου διαθέσεως τους.
Τα «Αντωνινιανά» νομίσματα αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πληθωρισμού στον ρωμαϊκό κόσμο. Πολλές φορές η μείωση της περιεκτικότητας σε άργυρο ή ακόμα σε χαλκό ήταν συνειδητή πράξη της αυτοκρατορίας και στόχευε στην πληρωμή των χρεών που είχε η Διοίκηση, κυρίως στους ιδιώτες. Γινόταν δε μία νομισματική μεταρρύθμιση της οποίας τα αποτελέσματα για τους δανειστές ήταν καταστρεπτικά ενώ για τους οφειλέτες ήσαν κερδοφόρα. 
Γενικά τα αρχαία νομίσματα κυκλοφορούσαν πάντα σε υψηλότερη ονομαστική αξία από αυτή της αξίας του πολύτιμου μετάλλου κατασκευής.
Στη σχέση αυτή της ονομαστικής τιμής του νομίσματος και της αξίας του μετάλλου, συμμετείχε πέρα από το κέρδος της πόλεως που έκοβε τα νομίσματα και η δημόσια πίστη των ανθρώπων στο νόμισμα. Όρος ο οποίος σήμερα αποδίδεται με την λέξη «καταπιστευσιμότητα».
Εάν η αξία του νομίσματος οριζόταν μικρότερη από την αξία του μετάλλου τότε είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι θα έλιωναν τα νομίσματα για να πάρουν το πολύτιμο μέταλλο. Αν την όριζαν ίση με την αξία του υλικού θα δημιουργούσε αποπληθωρισμό (μείωση τιμών).     
Γενικά η Οικονομική πολιτική του αρχαίου κόσμου πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά, των αρχαίων πόλεων-κρατών της Ελλάδας και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες και οι πληροφορίες για τα δημοσιονομικά πολιτικά και τα πράγματα του αρχαίου κόσμου είναι ελάχιστες. Η νομισματική, ως επιστήμη συμμετέχει μαζί με άλλες, όπως η Αρχαιολογία, η Επιγραφική, η Ιστορία, η Ιστορία της Τέχνης, η Αρχιτεκτονική, στη μελέτη αυτή. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από αυτή είναι σημαντικές και συμπληρώνουν κενά των άλλων επιστημών.
Ο αρχαίος κόσμος, μας κληροδότησε πλούσια νομισματοκοπία σε χρυσό, άργυρο, χαλκό ως αποτέλεσμα κοινωνικού μετασχηματισμού.
Η ίδια δεν είναι ένας ξερός κατάλογος νομισμάτων, ούτε αυτά είναι μόνο αντικείμενα των οποίων η χρονολόγηση διευκολύνουν και ορίζουν χρονικά την εποχή και θεμελιώνουν το ιστορικό υπόβαθρο. Είναι δημιουργήματα που φέρουν στοιχεία για την τεχνολογία, τα υλικά κατασκευής, το τεχνολογικό κόσμο της εποχής τους, την οικονομική πολιτική, τις σχέσεις κρατών, την εξωτερική πολιτική, τις επιτυχίες και αποτυχίες του νομισματικού συστήματος, την οργάνωση ορυχείων, τις οικονομικές υπηρεσίες και πολλά άλλα.
Την γνώση του αρχαίου κόσμου είχε στόχο η ανωτέρω διάλεξη της Ε.Μ.Α.Ε.Τ., γνώση, η οποία αποτελεί για όλους εμάς αντικείμενο μελέτης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο πρόεδρος της ΕΜΑΕΤ, καθηγητής κος. Θεοδ. Τάσιος αναφέροντας συγχρόνως την ενδιαφέρουσα και ποικίλη θεματολογία των διαλέξεων, με στόχο την γνώση της τεχνολογίας και των πολλών εφαρμογών της στον αρχαίο κόσμο.    

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.






Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ομιλία Δρ. Αποστόλου Ε. Παπαφωτίου (1ο Greek Tourism Workshop στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας)


Εξοχότατοι, Mέλη της Βασιλικής Οικογενείας
Κα. Υπουργέ, κα. Κουντουρά,
Κύριε Επιτετραμμένε της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Κλουβάτε

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή σας. Βρίσκομαι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στο Ριάντ την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, μια χώρα με μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και με μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία. Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη και τις ευχές του για καλή συνεργασία.

Οι Έλληνες και οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας τρέφουν βαθιά αμοιβαία εκτίμηση για τον Πολιτισμό και την Ιστορία τους ως οι δύο από τους πλέον αρχαιότερους πολιτισμού στον κόσμο. Είναι ένας δεσμός που μας ενώνει και που βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, με έναν τρόπο που μόνον χώρες με αρχαίους πολιτισμούς μπορούν να κάνουν. Και, στο σημερινό παγκόσμιο σύστημα στη σημερινή παγκόσμια κρίση, αυτό μας επιτρέπει να συνεννοούμαστε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε, όταν επιδιώκουμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο και πιο ασφαλές.

Μας συνδέουν όμως πολλά περισσότερα.

Η Πελοπόννησος, αποτελεί την περιοχή γενέτειρα του Ολυμπισμού.

Η Πελοπόννησος, ο τόπος μου,  είναι η μεγάλη γνώριμη για εσάς, είναι η Πελοπόννησος των Μυκηνών, του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, της Σπάρτης και του Λεωνίδα των 300, η Πελοπόννησος των άθλων του Ηρακλή, η Πελοπόννησος των μύθων, της ιστορίας και του Πολιτισμού.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει στο σύνολο της, μια σειρά από μοναδικά και αυθεντικά τουριστικά πλεονεκτήματα.

Είναι ικανή να ανταπεξέλθει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής, που ικανοποιεί κάθε θεματική μορφή τουρισμού.

Φθάνει μονάχα να αναλογιστούμε το μοναδικό  κλίμα της Πελοποννήσου, το βαθμό προσπελασιμότητας και την πλούσια μορφολογία του εδάφους με τα 1200 χλμ ακτογραμμής και τους ορεινούς όγκους, τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους και μεγάλης αισθητικής αξίας που ανακαλύπτουμε σε κάθε γωνιά της. Οι βιότοποι της Πελοποννήσου, οι περιοχές NATURA και τα διατηρητέα μνημεία φύσης, τα σπήλαια. Δυνατότητες που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη σε παραθεριστικό και περιηγητικό τουρισμό.

Οι παραδοσιακοί μας οικισμοί, οι αρχαιολογικοί μας χώροι, τα μουσεία, τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, τα ενεργά μοναστήρια μας. Τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης, οι αξιόλογες τοπικές εκδηλώσεις και εορτές, το σύγχρονα πολιτιστικά φεστιβάλ, τα παραδοσιακά μας πανηγύρια και δρώμενα, η γαστρονομία μας, θα καλύψουν τις ανάγκες των σύγχρονων αναζητητών εμπειριών για πολιτιστικό τουρισμό.

Η Πελοπόννησος με μια σειρά από ποιοτικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύγχρονα «destination resorts» που ήδη ολοκληρώνονται και ξενοδοχειακά καταλύματα μεγάλης κατηγορίας μπαίνει επιτέλους στο επίκεντρο για ταξίδια πολυτελείας. Η Περιφέρεια μας αποτελεί ένα εξαιρετικό προορισμό για οινοτουρισμό (δρόμοι κρασιού), όπου ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τους ορεινούς και μη αμπελώνες, να γευτεί τους αρίστης ποιότητας οίνους συνοδευόμενους με τα τοπικά εδέσματα.

Υποδομές ιδανικές για εκμετάλλευση όπως μαρίνες και τουριστικά αγκυροβόλια, περιοχές καταδύσεων όπως δύνανται να μας καταστήσουν βάση και σταθμό υποδοχής για θαλάσσιο τουρισμό. Ιαματικές πηγές, χιονοδρομικά κέντρα, ορεινές διαδρομές, ποτάμια και μονοπάτια μερικές ακόμη από τις δυνατότητες που δύναται να αξιοποιήσει κάποιος επενδυτής για ακόμη πιο εξειδικευμένες μορφές υπαίθριου τουρισμού ιαματικός, περιπατητικός, κ.α. 

Κυρίες και Κύριοι,

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε να αναφερθώ και να συστήσω τα ποιοτικά μας προϊόντα που παράγουμε και εξάγουμε από την Πελοπόννησο, προϊόντα που μακάρι να καταφέρουμε να φθάσουν και να τα γευθεί ο δικός σας αραβικός λαός. Ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα που περικλείονται στο δικό μας καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων. Προϊόντα που αποτελούν το αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μας, του πολιτισμού μας, του μυστικού της μακροζωίας.

  • Το φημισμένο παγκοσμίως, εξαιρετικό extra παρθένο λάδι, αρίστης ποιότητας, το οποίο παράγεται από την εξαιρετική ποικιλία «Κορωνέικη». Ομοίως την επιτραπέζια ΠΟΠ ελιά Καλαμών που αποτελεί διεθνές πιστοποιημένο brand name.

  • Για τον οίνο, έχουμε 3 ζώνες ΠΟΠ (Νεμέα, Μαντινεία, Μονεμβασιά-Μαλβαζία), εκ των οποίων στις δυο από αυτές καλλιεργούνται οι δύο από τις τέσσερις γηγενείς τοποποικιλίες-πρεσβευτές, το Αγιωργίτικο Νεμέας και το Μοσχοφίλερο Μαντινείας.

  • Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται μόνο στην Πελοπόννησο στην Κορινθία με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Πελοποννήσου.

  • Τα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια, μανταρίνια της Αργολίδας και της Λακωνίας και τα λεμόνια της Κορινθίας με τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους έχουν κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης.

  • Τα σύκα Καλαμών είναι πασίγνωστα διεθνώς για την ποιότητά τους, καλλιεργούνται μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας και της Λακωνίας είναι στο σύνολό τους εξαγώγιμα.

  • Τα Μήλα Τριπόλεως (Πιλαφά) παράγονται στην Αρκαδία, είναι προϊόν ΠΟΠ, εξαιρετικής ποιότητας, φημισμένα με χαρακτηριστικό άρωμα.

  • Καθώς και άλλα πολλά ποιοτικά εξαγωγικά και αγροτικά προϊόντα όπως το καρπούζι Μεσσηνίας, και τα δικά μας κηπευτικά, σ’όλη την Πελοπόννησο.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, 

Σήμερα οι ελληνοαραβικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από στενή συνεργασία αλλά κυρίως την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Τώρα πρέπει να δώσουμε συνέχεια, σάρκα και οστά σε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μας και για αυτό βρίσκομαι εδώ. Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο Χωρών ιδίως στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, του εμπορίου και των εξαγωγών, καθώς και της  προστασίας και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας.

Ολόκληρη η χερσόνησος της Αραβίας καλούνταν από τους αρχαίους Έλληνες, «Αραβία η Ευδαίμων». Υπάρχουν γι’ αυτό ιστορικές μαρτυρίες από τον Ερατοσθένη περίπου τον 3ο π.Χ. αιώνα και αργότερα από τον Στράβωνα.

Ευδαίμων σημαίνει περιοχή πλούσια σε πρώτες ύλες, εύφορος, όπου οι κάτοικοι είναι χαμογελαστοί και ευτυχείς.

Αργότερα, οι Ρωμαίοι διατήρησαν την ίδια ονομασία με την ίδια σημασία, η οποία σε λατινική έκφραση καλούνταν «Arabia Felix ή beata».

Ευδαιμονία στην ελληνική γλώσσα ή Felicita στην Λατινική είναι ο κοινός σκοπός των κατοίκων και των δύο χωρών, της Αραβίας και της Ελλάδας.

Αποτελεί πρόκληση για όλους μας να εργασθούμε μαζί, να συνεργαστούμε για να την πετύχουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Γνωρίζω πολύ καλά πως τελευταίο διάστημα όλοι σας πληροφορείστε από τα ΜΜΕ για την Ελλάδα του μεγάλου χρέους. Εγώ σήμερα όμως θα διαφοροποιηθώ και θα σας μιλήσω για την πραγματική Ελλάδα των ευκαιριών και των μεγάλων δυνατοτήτων. Για την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Πελοπόννησο που σχεδιάζουμε και με τις στοχευμένες πολιτικές μας θα πετύχουμε.

Την οικονομική κρίση που μαστίζει την όλη την Ευρώπη και αναπόφευκτα και την Ελλάδα εμείς στην Πελοπόννησο την αντιλαμβανόμαστε ως ευκαιρία για ριζική αλλαγή και αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων μας.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα μοντέλο τοπικής οικονομίας και τοπικής καινοτομίας, το οποίο πιο σύντομα από ότι περιμένετε θα ανακάμψει και θα αποκτήσει νέα αναπτυξιακή δυναμική. Οδηγός σε αυτή την δική μας Πελοποννησιακή  αναπτυξιακή επανάσταση θα είναι ο τουρισμός, τα ποιοτικά μας προϊόντα και η προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας. Το επόμενο διάστημα η Πελοπόννησος θα καταστεί ως ο πιο ελκυστικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και ο πιο πράσινος ποιοτικός προορισμός.

Για το λόγο αυτό στην Πελοπόννησο ήδη προχωράμε στην άρση των αντικινήτρων προσέλκυσης επενδυτών, στην εξάλειψη των αγκυλώσεων που προκαλεί η γραφειοκρατία, στην ουσιαστική στήριξη για επενδύσεις στην έρευνα και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας όπου ολοκληρώνονται το σύνολο των σύγχρονων οδικών της αξόνων, η Περιφέρεια όπου θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας που δεν είναι άλλο από ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και άλλες μεγάλες επενδύσεις ειδικότερα στο χώρο του τουρισμού και της τουριστικής κατοικίας.

Από αυτό εδώ το βήμα σας καλώ και σας λέω ότι τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Πελοπόννησο. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για επενδύσετε και να συμπράξετε στην Πελοπόννησο, τώρα είναι η ώρα να γίνετε κοινωνοί της Πελοποννησιακής Φιλοξενίας.

Να επενδύσετε:
·        Στην ασφαλέστερη Περιφέρεια της Ελλάδας.
·        Με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό όπου το 35% κατέχει σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης.
·        Σε μια γεωστρατηγικής θέση, με πρόσβαση στις σημαντικότερες αγορές των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου, της Ανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.
·        Στην εύκολη προσβασιμότητα με κάθε μεταφορικό μέσο και τη ποιότητα των υποδομών.

Σας καλώ να επενδύσετε στον τουρισμό:
  • Σε ένα από τους κορυφαίους και ανερχόμενους τουριστικούς προορισμού της Ελλάδας.
  • Σε ένα συνδυασμό απαράμιλλης φυσικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και 4.500 χρόνων ιστορίας με μια μοναδική κουλτούρα και περιβάλλον για να ζήσει και να εργαστεί κανείς.
  • Να ζήσετε το ιδανικό κλίμα της Πελοποννήσου, τη μοναδικότητα της θάλασσας, τα πολυμορφικά νησιά μας και τις πολυποίκιλες παραλίες μας.
  • Να γίνετε ένα με τους ορεινούς πολιτισμούς μας, να μυηθείτε στα ήθη και έθιμα μας.
  • Να εισαγάγετε και να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα μοναδικής ποιότητας Πελοποννησιακά προϊόντα.
  • Να γευθείτε την Πελοποννησιακή γαστρονομία και την ουσία του Πελοποννησιακού τρόπου ζωής.
  • Να μοιραστούμε μαζί την γνώση και την ομορφιά
  • Την παράδοση και την σύγχρονη ζωή
  • Τα αισθήματα και την φιλοξενία
  • Την φιλία και την διασκέδαση μεταξύ φίλων
  • Με μια διαπεριφερειακή και διαπολιτισμική κατάρτιση που διαχέεται σε όλα τα επίπεδα των δυο χωρών.

Από αυτό λοιπόν το βήμα σας καλώ να επενδύσετε σε εμάς, σας καλώ να μας επισκεφθείτε και να ζήσετε την εμπειρία που λέγεται Πελοπόννησο.

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για την φιλοξενία.


Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.