Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η εξωστρέφεια των Κυψελίδων Κορινθίων (657-582 π.Χ.)


Αφορμή γι’ αυτό το κείμενο αποτέλεσε η εύρεση ενός κολοσσιαίου αγάλματος ύψους 8,00 μ. από χαλαζίτη στη σημερινή θέση Ματαρέγια Καΐρου της Αιγύπτου (Αρχαία Ηλιούπολη) στις 09/03/2017.
Αρχικά θεωρήθηκε ότι απεικόνιζε τον Φαραώ Ραμσή Β'. Τελικά είναι βέβαιο ότι πρόκειται για άγαλμα του Φαραώ Ψαμμήτιχου Α'. Τούτο προέκυψε από ένα από τα πέντε ονόματα του Ψαμμήτιχου που βρέθηκαν χαραγμένα σε ιερογλυφική γραφή στο κάτω μέρος του αγάλματος, το οποίο είναι ηλικίας περίπου 2.500 ετών.
Ο Ψαμμήτιχος ο Α' είναι ο πρώτος Φαραώ της 26ης Δυναστείας, ο οποίος ενοποίησε την Αίγυπτο σε ενιαίο βασίλειο μετά τον κατακερματισμό της που είχε προκληθεί από την κατάκτηση των Ασσυρίων (675-671 π.Χ.).
Είχε προηγηθεί η νίκη αυτού στους Ασσύριους (656 π.Χ.) στην οποία σημαντική συμμετοχή είχαν οι Έλληνες μισθοφόροι.
Κυβέρνησε το διάστημα 664-610 π.Χ., ο πρώτος από τους τρείς Φαραώ της Σαϊτικής Δυναστείας της Αιγύπτου, της τελευταίας Δυναστείας προτού η Αίγυπτος πέσει στα χέρια των Περσών (525 π.Χ.) και του οποίου η γενιά ήταν συνδεδεμένη με την Κόρινθο.
Η Κόρινθος είχε αναπτύξει πολλαπλές σχέσεις με την Αίγυπτο από την εποχή των Βακχιάδων (926-657 π.Χ.). Οι σχέσεις αυτές ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν από τους επόμενους τυράννους της Κορίνθου, του γένους των Κυψελίδων (657-582 π.Χ.) και ειδικά από τον Περίανδρο (668-585 π.Χ.) με όλους τους Φαραώ της 26ης Δυναστείας.
Αυτές δεν περιορίσθηκαν σε ναυτικές, εμπορικές και γενικότερα οικονομικές σχέσεις, αλλά επεκτάθηκαν και σε κοινωνικές.
Ο αδερφός του Περίανδρου Γόργος είχε παντρευτεί την κόρη του Φαραώ Ψαμμήτιχου ως επιβεβαίωση καλών σχέσεων. Μαζί απέκτησαν έναν υιό τον οποίο ονόμασαν Ψαμμήτιχο. Με αυτό το όνομα ο υιός αυτός κυβέρνησε την Κόρινθο, μετά τον θάνατο του Περίανδρου (585 π.Χ.), μια και αυτός δεν είχε πλέον διάδοχους και τα δύο παιδιά του είχαν πεθάνει ή φονευθεί. Βασίλευσε ως Τύραννος για τρία (3) χρόνια (585-582 π.Χ.) έως ότου οι Βακχιάδες τον σκότωσαν και κατέλαβαν πάλι την εξουσία.
Μετά από Τυραννία των Κυψελίδων επί 75 χρόνια, το γένος των Βακχιάδων ανήλθε πάλι στην εξουσία. Πολλές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ Κορίνθου και Αιγύπτου αποκαλύπτονται στο έργο του Πλούταρχου (45-120 μ.Χ.) «Των Επτά Σοφών Συμπόσιο». Αυτό γράφτηκε επτά (7) περίπου αιώνες μετά την εποχή που έλαβε χώρα το Συμπόσιο στο λιμάνι του Λεχαίου, περίπου στο τέλος του 7ου π.Χ. αιώνα ή στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα. Αποκαλύπτει, έστω και ετεροχρονισμένα, πολλές από τις καταστάσεις που υπήρχαν την εποχή της συγγραφής του.
This recently discovered mosaic of the Seven Sages of Greece was buried at Pompeii in 79 AD by the eruption of Mt. Vesuvius.
Από τον Τύραννο Περίανδρο προσκλήθηκαν οι έξι (6) Σοφοί της εποχής του, που μαζί με τον ίδιο απετέλεσαν τα επτά (7) κύρια μέλη του Συμποσίου. Στόχος ήταν η πολιτική, ποιο είναι το άριστο πολίτευμα το Μοναρχικό ή Δημοκρατικό και ποιο καθιστά τους ανθρώπους ευτυχείς ως πολίτες και ως πρόσωπα. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο Αιγύπτιος Νειλόξενος, από τη Ναύκρατη, φίλος του Θαλή και του Σόλωνα, μέλη και αυτοί του Συμποσίου. Φαίνεται ότι είχαν γνωριστεί κατά την παραμονή των δύο Σοφών στην Αίγυπτο. Η Ναύκρατις είχε ιδρυθεί από Μιλήσιους μισθοφόρους που τους είχε εγκαταστήσει στην περιοχή αυτή ο Ψαμμήτιχος Α'. Είχε ειδικά προνόμια στην εισαγωγή ελληνικών προϊόντων ως μοναδική νόμιμη πύλη της Αιγύπτου για το εμπόριο, με δυνατότητα αυτοδιοίκησης και με λατρεία ελληνικών θεοτήτων.
Οι 7 Σοφοί της αρχαιότητας.
Ο Νειλόξενος μετέφερε επιστολή του Φαραώ Αμάσιδος προς το Σοφό Βίαντα, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος και αυτός στο Συμπόσιο. Η επιστολή αυτή διαβάστηκε στο Συμπόσιο και ζητούσε από τον Βίαντα να τον βοηθήσει σε αίτημα που περιείχε.
Η επιστολή επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις μεταξύ Κορίνθου και Αιγύπτου και την αναγνώριση των ελλήνων Σοφών εκ μέρους του Αιγύπτιου Φαραώ.
Άλλη επιστολή, ο ίδιος ο Φαραώ Άμασις, είχε στείλει στον Τύραννο Πολυκράτη της Σάμου με διαφορετικό περιεχόμενο. Ο ιστορικός Ηρόδοτος, στα βιβλία ΙΙ & ΙΙΙ της ιστορίας του, αναφέρει πολλά στοιχεία ποικίλλων σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου και την συμμετοχή Ελλήνων στην υπηρεσία του Φαραώ. Τα ανωτέρω δεικνύουν τις στενές σχέσεις και είναι εκφράσεις των αποτελεσμάτων της εξωστρέφειας της Δωρικής Κορίνθου.
Τριήρης.
Αξιοποιώντας τη μοναδική θέση, μεταξύ δύο θαλασσών, μεταξύ δύο κατευθύνσεων Δύση και Ανατολή εφάρμοσε αντίστοιχες πολιτικές για την μετατροπή της οικονομίας της από γεωργική-αγροτική σε εμποροναυτική-βιοτεχνική.
Σ’ αυτή την πολιτική, η εξωστρέφεια υπήρξε σημαντικό εργαλείο.
Εάν χρησιμοποιήσουμε δεδομένα και όρους της σημερινής δημόσιας Οικονομίας, μπορούμε να διατυπώσουμε, ότι ο πρωταρχικός ρόλος στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής ήταν η ανάπτυξη της πόλεως-κράτους σ’ όλους τους τομείς.
Ανάπτυξη η οποία μεγεθύνθηκε και επιταχύνθηκε από την εξωτερική οικονομική πολιτική και εξωστρέφεια. Πληθωρική και σε ποιότητα και σε ποσότητα υπήρξε η παραγωγική διαδικασία με αντίστοιχη ευρύτητα εξαγωγών (εξωστρέφεια).
Λιμάνι Κεγχρεών (αναπαράσταση τμήματος).
Ανάπτυξη στο εμπόριο, στη ναυτιλία, στη βιοτεχνία, στις τέχνες, στην  κεραμική, στα οικοδομικά υλικά, στην ταπητουργία, στην μυροποιία, στη βυρσοδεψία, στην υφαντουργία, στην τορευτική, στην αρωματοποιία. Η ίδρυση εργαστηρίων για την παραγωγή νέων ειδών και της επινόησης νέων τεχνικών, κατέστησε τα προϊόντα πιο ειδικά, πιο εξεζητημένα και πιο προσφιλή σ’ όλο τον κόσμο (καινοτόμες δράσεις).
Και είναι λογικό έστω και αν η αύξηση του εμπορίου αυτή καθ' εαυτή δεν ήταν η κύρια αιτία ανάπτυξης, εντούτοις ενίσχυσε τη ντόπια παραγωγή σε όλα τα προϊόντα, απασχόλησε περισσότερους και ειδικευμένους εργαζομένους, επεκτάθηκε σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα. Και είναι ακόμα λογικό από το εμπόριο να προήλθε μια νέα οικονομική "δύναμη" εμπόρων, εφοπλιστών και βιοτεχνών παρά την απόλυτη εξουσία και έλεγχο των τυράννων και  τη συγκέντρωση σε αυτούς του πλούτου, μέσω των μονοπωλίων και της μεγάλης εξουσίας που είχαν.
Δωρικός Ναός Απόλλωνος στην Αρχαία Κόρινθο και Κορινθιακό Κιονόκρανο
Η ναυπηγική με την κατασκευή της πρώτης τριήρους αλλά και πολλών άλλων πολεμικών και εμπορικών πλοίων που κατασκευάζονταν στα ναυπηγεία της Κορίνθου έφεραν νέες παραγγελίες, νέους αγοραστές, νέες αγορές και πολλούς ναυτιλλομένους (μεγέθυνση οικονομίας).
Η αρχιτεκτονική άνθισε, ο κορινθιακός ρυθμός έγινε είδος πρωτοτυπίας, πλούτου και εξαγώγιμο είδος. Εδώ βρήκε εφαρμογή ο πρώτος ναός και αναπτύχθηκε σε τέλεια μορφή η ναοδομία. Καλλιεργήθηκαν οι τέχνες, τα γράμματα.
Τα μεγάλα έργα της εποχής αυτής, το λιμάνι Λεχαίου, το λιμάνι Κεγχρεών και ο Δίολκος εξασφάλισαν την εργασία και έφεραν πλούτο. Η κατασκευή των μεγάλων έργων αποτελεί πρόδρομο της σημερινής πολιτικής για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας.
EGYPTIAN FAIENCE FIGURINE & BES AMULET
Γενικά η οικονομική πολιτική της εποχής της Τυραννίας των Κυψελίδων ακολουθούσε ό,τι αργότερα διετύπωσε ο Ξενοφών τον 4ο π.Χ. αιώνα:
«Ότι τα υγιή οικονομικά κάνουν την καλή πολιτική».
«Ἡ ἐπαρκεῖς προσόδους ἔχουσα πόλις καθίσταται οὔ μόνον εὑπότερα, αλλά καί εὑπολεμικώτερα καί εὑπειθέστερα και ἐντατικώτερα».

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες των δύο ειδωλίων είναι ευγενική προσφορά της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών (Α.Σ.Κ.Σ.) Κόρινθος, την οποία ιδιαιτέρως ευχαριστώ.










Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 4η έκθεση Τουρισμού-Γαστρονομίας & Πολιτισμού «GREKLAND PANORAMA» στη Σουηδία


Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  και Διεθνών Σχέσεων Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια συμμετείχε στην 4η  έκθεση Τουρισμού-Γαστρονομίας & Πολιτισμού «GREKLAND PANORAMA» που φέτος επεκτάθηκε σε Μεσογειακό Πανόραμα, από 17 έως 19 Μαρτίου 2017, στο φιλόξενο Εκθεσιακό Κέντρο της Στοκχόλμης  Stockholmsmässan, στη Σουηδία.
Αποτελεί την μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στη Σουηδία αλλά και μία από τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικές στη Σκανδιναβική αγορά.
Η Έκθεση είχε ως κεντρικό πυλώνα την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα συμμετείχαν χώρες τις Μεσογείου όπως η Κροατία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Τυνησία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Τυνησία, το Μαυροβούνιο κ.α.
Η έκθεση υποστηρίζεται από όλους τους μεγάλους Tour Operators της Σκανδιναβίας οι οποίοι συμμετείχαν με περίπτερα και πολλαπλές εκδηλώσεις και προσφορές για το κοινό: Apollo, TUI, VING, Airtours, Solresor, Jambo Tours - TEMA, και Detur.
Η έκθεση περιελάμβανε σεμινάρια και δράσεις προώθησης της γαστρονομίας, γευσιγνωσίας, ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις και πλούσια δρώμενα για τους επισκέπτες
H Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε δυναμικό «παρών» με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ποιοτικών πελοποννησιακών προϊόντων και συμμετείχε στην έκθεση μέσω της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. “Πελοπόννησος Α.Ε.”, με τη λειτουργία δικού της περιπτέρου 50 τ.μ., αισθητικά άρτιου. Σε αυτό πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από επαφές και συναντήσεις  με στόχο την προβολή και την προώθηση του τουρισμού της Πελοποννήσου. Συμμετείχαν παραγωγοί και επαγγελματίες τουρισμού από το σύνολο της Πελοποννήσου όπου είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν τα προϊόντα τους σε διεθνές επίπεδο, να έρθουν σε επαφή με αγοραστικό κοινό παγκόσμιας κλίμακας και να συνάψουν επιχειρηματικές συνεργασίες.
Το περίπτερο της Περιφέρειας, σωστά διακοσμημένο, εξέπεμπε την ομορφιά της «Μυθικής Πελοποννήσου» και έγινε πόλος έλξης και αποδέκτης μεγάλου αριθμού επισκεπτών.
Το επισκέφθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας, η κα. Μαρία Κουμουτσάκου, Α΄ Γραμματέας του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Στοκχόλμη,  η κα. Νίκη Ψυχάρη Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στη Στοκχόλμη και η κα. Αλεξάνδρα Σαραντίδη, εκπρόσωπος του ΕΟΤ, εκπρόσωποι και στελέχη δήμων, τουριστικών οργανισμών, ξενοδοχειακών Ομίλων, εκπρόσωποι της γαστρονομίας, τουριστικοί επιχειρηματίες, Tour Operators, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των b2b συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, οι Πελοποννήσιοι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο στον Τουρισμό.
Πέραν της ανάδειξης του τουριστικού της προϊόντος η Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιεί δράσεις εξωστρέφειας και για τον επίσης σημαντικό πρωτογενή τομέα συνδέοντας τον τουρισμό με τη γαστρονομία, στο πλαίσιο της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής. Σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες, η γαστρονομία και τα παραδοσιακά προϊόντα, ο ελληνικός τρόπος ζωής, η ευεξία και οι αθλητικές δραστηριότητες, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που προτιμά ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Σκανδιναβών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει με την ίδια ένταση την στήριξη των Πελοποννησιακών επιχειρήσεων συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις. Σε όλες τις εκθέσεις ενημερώνονται οι πρέσβεις μας για τη συμμετοχή της Περιφέρειας. Με την ουσιαστική πολιτική που εφαρμόζει, ανοίγει νέες προοπτικές ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου και της χώρας μας. Προωθεί αναπτυξιακές και τουριστικές σχέσεις με νέες αγορές. Συμμετέχει και έχει ζωντανή παρουσία σε κάθε εκδήλωση για την προβολή της Πελοποννήσου. Αναπτύσσει δραστηριότητες φιλικές στην επιχειρηματικότητα, που στόχο έχουν τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση του επιπέδου του τουριστικού προϊόντος της χώρας, και των προσφερόμενων υπηρεσιών, βασιζόμενη σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και γνώσης των προβλημάτων.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.










Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ημερίδα: Προορισμός Ελλάδα 365 ημέρες

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια, συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στο ξενοδοχείο Grande Bretagne της Αθήνας με θέμα «Destination Greece 365 days - The role of sustainable tourism development» («Προορισμός Ελλάδα 365 ημέρες - Ο ρόλος της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης»), την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017.
Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) κ. Ταλέμπ Ριφάι (Taleb Rifai), η Υπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο κ. Α. Ανδρεάδης Πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο κ. Γ. Τσακίρης Πρόεδρος ΞΕΕ, ο Αντιπρόεδρος Aegean και Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ κ. Ε. Βασιλάκης, η κα. Κ. Κοσκινά Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο κ. Θ. Κοντές Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας,  εκπρόσωποι και στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, Περιφερειών, διοικήσεων, τουριστικών οργανισμών ξενοδοχειακών Ομίλων,  Πανεπιστημιακοί καθηγητές, Έλληνες ξενοδόχοι, τουριστικοί επιχειρηματίες, Tour Operators, ταξιδιωτικοί πράκτορες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς.
Η ημερίδα περιελάμβανε ποικιλία θεμάτων με εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ομιλητών και εξειδικευμένων επιστημόνων.
Συγκεκριμένα στην ημερίδα τονίστηκαν οι παρακάτω θεματικοί άξονες:
  • Η αναπτυξιακή στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό.
  • Η εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής.
  • Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα.
  • Ο εκσυγχρονισμός υποδομών και υπηρεσιών του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα.
  • Ο ρόλος των αεροπορικών συνδέσεων στην τουριστική ανάπτυξη.
  • Η προϊοντική στρατηγική για τον τουρισμό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
  • Προορισμός Ελλάδα 365 ημέρες το χρόνο: Προβολή και προώθηση.
  • Γαστρονομικός τουρισμός στο Ν. Αιγαίο.
  • City Breaks στην Αθήνα.
  • Ανάδειξη της Ελλάδας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού.
  • Διαμόρφωση θεματικών τουριστικών προϊόντων δώδεκα μήνες το χρόνο.
  • Θαλάσσιος τουρισμός: Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
  • Πολιτιστικός Τουρισμός: Ελλάδα και σύγχρονη τέχνη.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κ. Ταλεμπ Ριφάι μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τις επιδόσεις του Ελληνικού Τουρισμού όπου τόνισε κυρίως τα θεαματικά αποτελέσματα που καταγράφει τουρισμός στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια και ιδιαιτέρως έκανε αναφορά για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Το έτος 2017 έχει ανακηρυχθεί έτος βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Η παρουσία της Πελοποννήσου στις εισηγήσεις ήταν ιδιαίτερη, καθόσον η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθίσταται ο πιο ελκυστικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και ο πιο πράσινος ποιοτικός προορισμός. Διαθέτει στο σύνολο της, μια σειρά από μοναδικά και αυθεντικά τουριστικά πλεονεκτήματα. Οδηγός σε αυτήν την Πελοποννησιακή αναπτυξιακή στρατηγική είναι ο τουρισμός, τα ποιοτικά προϊόντα, η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, η ασφάλεια στην Περιφέρεια, η προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα. Στόχος μας δεν είναι η αριθμητική και πρόχειρη κατάκτηση των μεγεθών, αλλά η διαρκής ανάπτυξη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας ανθρώπου και φύσης όπου κυριαρχεί η βιώσιμη πρόοδος.
Η Πελοπόννησος συγκαταλέγεται στην ετήσια λίστα προτάσεων των προορισμών του Abta, της Dailymail, της Telegraph, στο μεγαλύτερο παγκόσμιο τουριστικό οδηγό Lonely Planet, επισημαίνοντας πως όλα αυτά αποτελούν τα αποτελέσματα μιας συντονισμένης και στοχευμένης εργασίας βασισμένη στις συνέργειες.
«Η εξωστρέφεια αποτελεί την κεντρική μας επιλογή» και την καταφέρνουμε σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους και καλύτερους «συμμάχους» διεθνώς όπως η  Aegean Airlines, η British Airways, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Μεγάλης Βρετανίας (Abta) και η Easy Jet.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς κομματικές αγκυλώσεις συνεργάζεται άψογα με όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Γίνονται μονίμως αναφορές στις ενέργειες που αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων στον προορισμό «Πελοπόννησος», έχοντας ολοκληρωμένο προγραμματισμό που εμπεριέχει επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτήν. Αυτές παρουσιάζονται και προβάλλονται ιδιαιτέρως σε όλα τα διεθνή γεγονότα στα οποία συμμετέχει ανελλιπώς.
Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στον οργανωμένο σχεδιασμό για τον τουρισμό που έχει εκπονήσει, έχει εντάξει στοιχεία τοπικής και κυκλικής οικονομίας - αγροδιατροφική σύμπραξη, κτηνοτροφικά πάρκα, αδειοδοτήσεις κ.α. - σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους  επαγγελματικούς και κλαδικούς φορείς.
Η Περιφέρεια, με την ουσιαστική πολιτική που εφαρμόζει, ανοίγει νέες προοπτικές ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου και της χώρας. Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο με τελικό στόχο «Προορισμός Πελοπόννησος 365 ημέρες».
Προωθεί αναπτυξιακές και τουριστικές σχέσεις με νέες αγορές. Συμμετέχει και έχει ζωντανή παρουσία σε κάθε εκδήλωση για την προβολή της Πελοποννήσου. Αναπτύσσει δραστηριότητες φιλικές στην επιχειρηματικότητα, που στόχο έχουν τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση του επιπέδου του τουριστικού προϊόντος της χώρας, και των προσφερόμενων υπηρεσιών, βασιζόμενη σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και γνώσης των προβλημάτων.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.