Κε Διευθυντά,
Αφορμή για το γράμμα αυτό
στάθηκε η επιστολή του Στέφανου Μίλλερ προς την “Αρχαιολογία”, έκδοση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2009. Η επιστολή αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “’Αλφα 1”, στη σελίδα 13 της 14-15 Μαρτίου 2009.
Σ’ αυτή, ο κος Μίλλερ, με επιστημονικές αποδείξεις απαντά στους Σκοπιανούς και ειδικά στον Mathew Brunwasser για τις ιστορικές “αηδίες” που έγραψε ο τελευταίος στο εν λόγω περιοδικό και αλλού, όσον αφορά την Ελληνική Μακεδονία.
Κατά τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα του 1821, οι Ευρωπαίοι πολίτες, ένθερμοι θαυμαστές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, συνέπλεαν με την γενική αντίληψη και ερμήνευαν και αυτοί τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων, ως αγώνα του πολιτισμού κατά της βαρβαρότητας,
της ελευθερίας κατά της δουλείας,
της αλήθειας κατά του ψεύδους.
Όπως τότε, έτσι και τώρα καλούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες, επιστήμονες, ελεύθεροι άνθρωποι να αγωνισθούν τον αγώνα της αλήθειας κατά του ψεύδους,
της επιστήμης κατά της παραποίησης,
της φανέρωσης κατά της απόκρυψης,
της γνώσης κατά της αμάθειας,
σχετικά με την αλήθεια για την Ελληνική Μακεδονία. Στην πρόσκληση αυτή έχουν κληθεί πολλοί άνθρωποι της επιστήμης και της έρευνας. Μεταξύ των πολλών, ιδιαίτερη θέση έχει ο μεγάλος Αμερικανός Αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ (Stephen G. Miller).
Η πορεία του Στέφανου Μίλλερ στο δρόμο της έρευνας και της επιστήμης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Ήταν καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ.
Στη συνέχεια έγινε διευθυντής της «Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών» στην Αθήνα, παράλληλα με τα καθηγητικά του καθήκοντα.
Ήταν επικεφαλής των ανασκαφών της Νεμέας επί πολλές δεκαετίες.
Συνομίλησε με αγάπη με την καρπερή γη της Νεμέας και αυτή του ανταπέδωσε και του αποκάλυψε τα μυστικά της. Τα είχε καλά φυλαγμένα και τα έκρυβε από τους πολλούς. Η αποκάλυψη του Σταδίου των Νέμεων αγώνων με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις ήταν η εύνοια του αρχαίου κόσμου στο πρόσωπό του.
Η εύρεση των Λουτρών και άλλων ερειπίων πολλών δομημάτων ήταν το αντίδωρο της Ιστορίας στην αγάπη του.
Έτσι, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα λόγια του Στέφανου Μίλλερ, διότι βασίζονται στην έρευνα, στις ιστορικές αναφορές, στις πηγές, στην ανασκαφή, στην αποκάλυψη.
Συνεπώς η απάντηση του Στέφανου Μίλλερ στο Αμερικανικό περιοδικό είναι μια ηχηρή απάντηση στην παραποίηση της ιστορικής αλήθειας και αποκτά ιδιαίτερο βάρος.
Ο Αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ κυρίως χρησιμοποιεί γραπτές ιστορικές πηγές, αναφορές από τους κλασσικούς χρόνους και μετά. Στο γραπτό του αναφέρονται οι Θουκυδίδης, Ηρόδοτος, Δημοσθένης, Ισοκράτης, Διόδωρος ο Σικελιώτης, Στράβων, Πλούταρχος, Απόστολος Παύλος, Παυσανίας και άλλοι.
Καθένας από αυτούς τεκμηριώνει και περίτρανα αποδεικνύει την Μακεδονία ως τμήμα ελληνικό, μιας μεγαλύτερης ελληνικής επικράτειας.
Αποδεικνύει ότι η Μακεδονία είναι μόνο μια και μόνο Ελληνική. Εκεί που υπάρχουν σήμερα τα Σκόπια και η Fyrom ήταν η Παιονία της Αρχαιότητος.
Η παρουσία των Σλάβων στην περιοχή βορείως της ελληνικής Μακεδονίας αναγνωρίζεται μετά το τέλος του 6ου μ.Χ. αιώνα.
Αλλά ο Στέφανος Μίλλερ δεν παραμένει μόνο στην αρχαιότητα. Αποκαλύπτει σκοτεινές πτυχές του “Μακεδονικού ζητήματος”, την σκοπιμότητα της συντήρησής του, την συνεχή παραποίηση της ιστορικής αλήθειας από το «Μακεδονικό Ινστιτούτο για στρατηγική έρευνα».
Και όλα αυτά, βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού, αποκρύπτουν την βεβαιωμένη ιστορική αλήθεια, την παραποιούν και προβάλλουν ιστορικές “αηδίες”, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Τελειώνει δε κατά τρόπο θυμόσοφο, προτείνοντας λύση στα Σκόπια την οποία συμβουλεύει υιοθετήσουν.
Θέλω ακόμα να προσθέσω ότι ο καθηγητής Στέφανος Μίλλερ δεν ανήκει στη μεγάλη τάξη των Φιλελλήνων, όπως ανήκουν πολυάριθμοι επιστήμονες οι οποίοι μελετούν, ερευνούν την Ελλάδα και την Ελληνική Ιστορία στα πανεπιστημιακά και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και πολλοί άλλοι πολίτες του κόσμου.
Ο Στέφανος Μίλλερ επέλεξε και έγινε Έλληνας. Απέκτησε ελληνική ταυτότητα. Εδώ βρήκε τις ρίζες του, εδώ ανακάλυψε την καταγωγή του.
Εδώ διέπιστωσε ότι ανήκει στην κατηγορία του hommo Universalis, του Οικουμενικού Έλληνα, του φορέα της αλήθειας και της γνώσης.
Τιμή μοναδική για τους Έλληνες.
Τιμή μεγάλη για την Ελλάδα.
Στέφανε, σε ευχαριστούμε πολύ που μας δείχνεις το τρόπο που πρέπει να φερόμαστε.
Στέφανε, σε ευχαριστούμε πολύ που μας κάνεις την τιμή να προχωρήσουμε μαζί.
Αγαπητέ Στέφανε,
Έρρωσο
Με εκτίμηση,
Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
της Ν. Α. Κορινθίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου