Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Επίσκεψη στη Βενετία


Την πόλη της Βενετίας επισκέφτηκε στις 18 Δεκεμβρίου πελοποννησιακή αντιπροσωπεία στα πλαίσια του ευρωπαϊκού οργανισμού ‘’Marco Polo System’’ και της συνεργασίας με το Δήμο Βενετίας στο πρόγραμμα με τίτλο ’’Ιστορική μνήμη του Δήμου Πύλου-Νέστορος’’.
Η αντιπροσωπεία  αποτελούνταν από τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Απόστολο Ε. Παπαφωτίου, τον βουλευτή κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από το Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος κ. Δημ. Καφαντάρη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Πετρόπουλο, το Δημοτικό Σύμβουλο Κων. Νικήτα, την κ. Βασιλική Εγγλέζου Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, τον κ. Andrea Nanneti, Σύμβουλο του Δήμου και μέλος του Δ.Σ.  του Μανιατακείου Ιδρύματος.
Η επίσκεψη αυτή ήταν σε συνέχεια συναντήσεων που είχαν προηγηθεί στην Πύλο, ανάμεσα στο Δήμαρχο κ. Καφαντάρη και το Διαχειριστή του Ευρωπαϊκού οργανισμού Marco Polo System, κ. Pietrangello Pεtteno, όπου τέθηκαν τα θεμέλια της μεταξύ τους συνεργασίας και της Πελοποννήσου γενικότερα, με τον οργανισμό.
Το ενδιαφέρον της Βενετίας για την Πελοπόννησο είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν  ιστορικές περίοδοι που συνδέουν τους βενετούς  και τους έλληνες. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις τόσο με το Δήμο Βενετίας όσο και με την Περιφέρεια του Βένετο, σε υψηλό επίπεδο, υπήρξαν επιτυχημένες. Παρουσιάστηκε με καθαρό και ολοκληρωμένο τρόπο όχι μόνο οι μοναδικές δυνατότητες της περιοχής του Δήμου Πύλου – Νέστορος αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου.
Τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων επικεντρώθηκαν στις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο περιοχών,  στην αξιοποίηση των υπαρχόντων πολιτιστικών πόρων, του πολιτιστικού τουρισμού, της γαστρονομίας και της τέχνης. Συγκεκριμένα:
1) Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τουρισμό, σε συνδυασμό με τη γαστρονομία, με σύγχρονη ενεργοποίηση της παράδοσης στο χώρο της διατροφής. Η συμμετοχή της γαστρονομίας στην διατύπωση του τουριστικού προϊόντος είναι ιδιαίτερα επικερδής και προσφιλής. Η Πελοπόννησος με τα αγνά προϊόντα και τις ιδιαίτερες γαστρονομικές παραδόσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστική και δύναται, με κοινές δράσεις, να προσελκύσει μεγάλο αριθμό, με ειδικά ενδιαφέροντα, τουριστών. Η Μεσογειακή – Ελληνική διατροφή και η Μεσογειακή – Ελληνική δίαιτα είναι σημαντική στοιχεία που καθορίζουν τόπους προορισμού. Η Πελοπόννησος είναι η καρδιά αυτή της διατροφής.
2) Θα γίνει πλήρης αξιοποίηση των προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, από τη πλευρά  του Δήμου και της Περιφέρειας, με σύγχρονη αύξηση αντικειμένων και δραστηριοτήτων.
3) Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατατέθηκε η πρόταση της δημιουργίας Δικτύου Κάστρων Πελοποννήσου και αρχαίων Λιμένων. Στην πρόταση αυτή, η οποία είναι σε εξέλιξη, εντάσσονται και οι λιμένες και τα κάστρα τα οποία κατασκεύασαν οι Βενετοί στην Πελοπόννησο ή ακόμα και τα κάστρα στα οποία υπήρξε Βενετσιάνικη παρουσία. Τα Βενετικά κάστρα της Κορώνης και Μεθώνης και τα υπόλοιπα Ελληνικά της Πελοποννήσου θα αποτελέσουν κέντρα ειδικών διαδρομών με ιστορική και αρχαιολογική σημασία.
4) Ο υπάρχον “Άτλαντας” της Μεσογείου πρέπει να περιλάβει και όλα τα κάστρα της Πελοποννήσου.
Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας του Βένετο είναι πλέον πιο σφυρηλατημένη. Έχουμε κοινό σκοπό τη δημιουργία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιουνίου Πελάγους, της οποίας αναμένεται η ολοκλήρωση σύντομα. Εκεί εντάσσονται πολλές δράσεις και πολιτικές για κοινούς στόχους μεταξύ των δύο Περιφερειών που θα μας φέρουν ακόμα πιο κοντά.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανασχεδιάζει και ‘’επικαιροποιεί’’ στρατηγικά  τις πολιτικές που σχετίζονται με τον τουρισμό, αναζητώντας εναλλακτικά πεδία δράσης, σε σχέση με αυτόν, πέρα από τις παραδοσιακές πρακτικές.
Αξιοποιεί την ιδιαιτερότητα της Πελοποννήσου ως ‘’σταυροδρόμι’’ ιστορίας  και πολιτισμού και την  αναδεικνύει σε συγκριτικό πλεονέκτημα με την υλοποίηση εξειδικευμένων θεματικών  πολιτικών.          

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΠOΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ευχές Χριστουγέννων


Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια μεγαλειώδη στην απλότητα τους,
υπέρβαση του αδυνάτου.
Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα των Χριστουγέννων, η υπέρβαση των πάσης φύσεως αδιεξόδων.
Τα πολλά προβλήματα πού έχουν συσσωρευθεί θα λυθούν μόνο με το φωτισμό και τη δύναμη του γεννηθέντος Θεού, «ς φανερώθη ν σαρκί».


Σας εύχομαι ολοψύχως
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα
Καλή και ευλογημένη Χρονιά.

                                                                            ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
   ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ




Χωροταξικός Σχεδιασμός Περιφέρειας Πελοποννήσου


Τεχνική σύσκεψη αναφορικά με την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ομάδας εργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Παπαφωτίου, της αντίστοιχης ομάδας του ΥΠΕΚΑ και της μελετητικής ομάδας, που έχει αναλάβει το έργο της αναθεώρησης από το Υπουργείο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνέχεια της αντίστοιχης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στην έδρα της Περιφέρειας, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της σχετικά με την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα χωροταξικά σχέδια του παρελθόντος, τα οποία ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην ουσία τους, καθώς δεν ανταποκρίνονταν σε ρεαλιστικές ανάγκες και δεν δημιουργούσαν πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης.

Η στόχευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προσανατολίζεται στη θέσπιση ενός χωροταξικού πλαισίου, όπου θα δημιουργηθούν καθαρές και ανόθευτες συνθήκες ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων, μόχλευσης της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας και, το κυριότερο, θέσπισης καθαρών και σταθερών κανόνων για όλους τους τομείς της περιφερειακής οικονομίας. Οι βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας εστιάζονται στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στην ενέργεια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαφωτίου επανέλαβε στην ομάδα εργασίας του ΥΠΕΚΑ και στους μελετητές την άποψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη για μεταφορά της αρμοδιότητας του χωροταξικού σχεδιασμού στις αιρετές Περιφέρειες καθώς αυτές έχουν την ευθύνη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, με τον οποίο η χωροταξία συνδέεται άρρηκτα.  

Οι κατευθύνσεις και οι απόψεις που εκφράστηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκτιμήθηκαν, από την αρμόδια ομάδα εργασίας του ΥΠΕΚΑ, ως καινοτόμες και πρωτοπόρες, ενώ, παράλληλα, εκφράστηκε η ευχή υιοθέτησης ανάλογης φιλοσοφίας και από τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Κατεγράφησαν τέλος οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις και των δύο πλευρών προκειμένου αυτές να τεθούν προς συζήτηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.   

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠOΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ


Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

«ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»


Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου παρευρέθηκε στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Θαλάσσια Στρατηγική», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ, στην Αθήνα. Η ημερίδα αυτή, εντάσσεται στο στάδιο της «προετοιμασίας» του σχεδίου δράσης των Θαλάσσιων Στρατηγικών στην Ελλάδα για την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική 2008/56/ΕΚ.
Από τη φύση τους οι θάλασσες και οι ωκεανοί αποτελούν διεθνείς περιοχές και ως εκ τούτου προϋποθέτουν διακρατικές συνεργασίες και προσεγγίσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν θαλάσσιες περιοχές (Βόρεια Θάλασσα, Βαλτική, Εύξεινος Πόντος, Μεσόγειος) με μεγάλη αξία, από την άποψη της ιχθυοπαραγωγής και του τουρισμού, που πρέπει να τύχουν προστασίας. Για το σκοπό αυτό διαμορφώθηκε η Οδηγία  Πλαίσιο 2008/56/ΕΚ για τη Θαλάσσια Στρατηγική, η οποία στοχεύει στην προαγωγή της αειφόρου χρήσης των θαλασσών, στη διατήρηση των θαλασσίων οικοσυστημάτων και στην προστασία των βασικών πόρων από τους οποίους εξαρτώνται οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα. Κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την οδηγία για τη Θαλάσσια Στρατηγική, κάθε κράτος μέλος, οφείλει να λαμβάνει υπόψη  ότι τα θαλάσσια ύδατα που υπάγονται στην κυριαρχία ή τη δικαιοδοσία του ακολουθούν τη διαίρεση των Ευρωπαϊκών θαλασσών σε περιοχές και υποπεριοχές, όπως αυτή πραγματοποιείται στην οδηγία.
Η Ελλάδα έχει σχεδόν το 1/3 της ακτογραμμής της Ευρώπης, σημαντική θαλάσσια έκταση λόγω του ελληνικού αρχιπελάγους, που είναι σε καλή κατάσταση και μεγάλη ποικιλομορφία στα χαρακτηριστικά των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Σε γενικές γραμμές το κύριο πρόβλημα πού φαίνεται να έχουμε είναι ότι ενώ πιθανότατα ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνους όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η τεκμηρίωση αυτής της εικόνας είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της απουσίας μιας συνεπούς πολιτικής περιβαλλοντικής παρακολούθησης όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Εκτιμάται ότι η μεγαλύτερη χρησιμότητα της προσπάθειας που γίνεται αυτή την περίοδο αφορά ακριβώς τη θέσπιση προδιαγραφών (παράμετροι, χωρο-χρονική κάλυψη, μεθοδολογία κ.λ.π.) για το σύστημα (ή τα συστήματα) παρακολούθησης έτσι ώστε να προκύψει μια χρήσιμη και αξιόπιστη βάση δεδομένων κατάλληλη για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων για την θαλάσσια πολιτική και στρατηγική τα επόμενα χρόνια.


Η περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση θαλασσίων πολιτικών που αφορούν στην αρχική αξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλασσίων υδάτων στην Πελοπόννησο και στην Ελλάδα, στην ανασκόπηση, στην εκτίμηση και στη μεταβλητότητα φυσικών παραμέτρων στις ελληνικές θάλασσες. Ακόμη  στα επίπεδα και στις τάσεις της θαλάσσιας ρύπανσης στον ελληνικό χώρο, στη βιοποικιλότητα και στα οικοσυστήματα, στην  αλιεία και στην κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες και γενικότερα στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Οι επιμέρους πολιτικές στο πλαίσιο της Θαλάσσιας Στρατηγικής θα παρέχουν τη δυνατότητα επέμβασης για εξασφάλιση της δέσμης χαρακτηριστικών, της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης, της σωστής διαχείρισης των θαλασσίων περιοχών έτσι ώστε η ανάπτυξη να είναι επιθυμητή και αειφόρος.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ
ΑΠOΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ



Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Περιφερειακό φόρουμ για την Ενέργεια - Πρώτη συνάντηση της Εθνικής Ομάδας Εργασίας


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, την περιφέρεια Πελοποννήσου και ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού φόρουμ για την ενέργεια, παρευρέθηκε στην  πρώτη συνάντηση της Εθνικής Ομάδας Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, στα γραφεία Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, στην Αθήνα
 Η συνάντηση, είχε διοργανωθεί από το ΚΑΠΕ, ο οποίος είναι Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Energy for Mayors, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Το έργο Energy for Mayors “A network of sustainable ENERGY supporting structures FOR the Covenant of MAYORS”, είναι το πρώτο έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Intelligent Energy Europe (ΙΕΕ), που  απευθύνεται στις Δομές Υποστήριξης (Συντονιστές και Υποστηρικτές) του Συμφώνου των Δημάρχων και ταυτόχρονα σε δήμους.
Κύριος σκοπός του, είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη περισσοτέρων ενεργειακά βιώσιμων κοινοτήτων στην Ελλάδα και Ευρώπη, παρέχοντας καθοδήγηση σε αστικά  κέντρα  και πόλεις, καθώς και σε περιφερειακές αρχές και ενώσεις δήμων. Στο έργο συμμετέχει ως εταίρος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ως υποστηρικτής η ΠΕΔ Αττικής.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα πού αφορούσαν κονδύλια και προγράμματα της Ε.Ε. για επενδύσεις αειφόρου ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα το 36% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 κατανέμεται στα διαρθρωτικά ταμεία και στο ταμείο συνοχής και τίθεται  υπό τη διαχείριση εθνικών ή περιφερειακών διαχειριστικών αρχών πού ορίζονται από τα Κράτη Μέλη. Το 22% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. συνεισφέρει σε προγράμματα κεντρικά διαχειριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η  Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής έχει τρεις σημαντικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, διαχειριζόμενους σε Εθνικό/Περιφερειακό επίπεδο
1.      Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
2.      Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
3.      Το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) 

Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες της Ε.Ε. αποφασίζουν για τη χρήση:
·                    Των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής.
·                    Της τεχνικής βοήθειας στα πλαίσια του Jessica και στα πλαίσια του JASPERS(όχι για Ελλάδα)
·                    Των προγραμμάτων συνεργασίας INTERREG IV A & INTERREG IV B.
Tα Ευρωπαϊκά κονδύλια κεντρικά διαχειριζόμενα από την ευρωπαϊκή επιτροπή είναι:
·                    Τα προγράμματα συνεργασίας INTERREG IV C & URBACT
·                    Το πρόγραμμα ευφυής ενέργεια-Ευρώπη (ΙΕΕ)
·                    Ο Μηχανισμός ELENA (χρηματοδοτείται από το ΙΕΕ μέσω της Ετεπ)
·                    ELENA-KfW
·                    ELENA-CEB
·                    THE EYROPEAN ENERGY EFFICIENCY FUND
·                    Οι έξυπνες πόλεις (SMART CITIES) 7ο Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας

Ειδική αναφορά έγινε για τη χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Συγχρόνως  έγινε καταγραφή των προβλημάτων και προγραμματισμός των επομένων δράσεων.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει έντονο ενδιαφέρον για την επιτυχία των δράσεων του Συμφώνου των Δημάρχων. Προς αυτή τη κατεύθυνση παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια, κινητοποιεί όλους τους απαραίτητους φορείς και τις δομές υποστήριξης, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση  των δράσεων με στόχο το συντονισμό όλων των ενεργειών.
Ακόμη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μοχλεύει νέους πόρους με τη χρησιμοποίηση ιδιωτικών και τραπεζικών επενδύσεων. Καλλιεργεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών πάνω σε συγκεκριμένες στοχεύσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ενισχύει, ιδιαίτερα την πολιτική καινοτομίας και αποδεικνύει ότι ακόμα και μέσα στις δύσκολες συγκυρίες μπορούμε όλοι μαζί να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.
Έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση. Να στηρίξουμε την καινοτομία ,την έρευνα, την αειφόρο ανάπτυξη για το καλό όλων μας.



Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

GuardEn: Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας South East Europe


Το διήμερο 26 & 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Τρίπολη η εναρκτήρια συνεδρία των εταίρων του έργου GuardEn :Guardians of Environment Framework του Προγράμματος Διακρατικής  Συνεργασίας  South East Europe, στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Πολιτισμού κ.Απόστολος Παπαφωτίου, ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη κ.Κωνσταντίνος Γαλιώτος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Υδροοικονομίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού  κ.Αθανάσιος Μπουζαλάς και η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Π.Τ.Α Περιφέρειας Πελοποννήσου κα.Ελένη Μανωλοπούλου.
Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή ενός συνεκτικού Πλαισίου (“GuardEn Framework”) για την υποστήριξη του ορθολογικού σχεδιασμού και της αποτελεσματικής εφαρμογής στρατηγικών περιφερειακού/τοπικού χαρακτήρα, για την πρόληψη και τη διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων, ειδικότερα δε κινδύνων σχετιζομένων με τη μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.
Ο όλος Μηχανισμός/Πλαίσιο θα βασίζεται (και θα ενσωματώσει) σε αντίστοιχες σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και πρακτικές, και θα εστιάζει:
·                    Στη σχεδιασμένη, συντονισμένη και ενεργό συμμετοχή και συνεισφορά στις σχετικές διεργασίες μιας συγκεκριμένης κατηγορίας «Βασικών Παραγόντων Επιμόλυνσης» – αυτής των εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων  του αγρο-διατροφικού τομέα – μέσω μιας προσέγγισης επικεντρωμένης στην εθελοντική εμπλοκή και την ενσυνείδητη «κοινωνικά υπεύθυνη» συμπεριφορά και πρακτική.
·                    Στη συστημική και συστηματική αξιοποίηση του σχετικού Δυναμικού των εν λόγω φορέων, οι οποίοι διαθέτουν σημαντικά υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα ήταν δυνατόν να αποδειχθούν πολύτιμα ως προς τη σχεδίαση και εφαρμογή Σχεδίων Δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο.
Το έργο προβλέπεται να αναπτύξει τις δραστηριότητές του γύρω από τους εξής κύριους άξονες:
Α) Βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης συγκεκριμένων επιχειρήσεων και υποκίνησή και υποστήριξή τους προς την κατεύθυνση υιοθέτησης φιλοσοφίας και πρακτικών κοινωνικής ευθύνης, δια της ανάπτυξης Υποδειγματικών Συστημάτων και Προτύπων εφαρμόσιμων σε επίπεδο επιχειρηματικής μονάδας.
Β) Σχεδιασμός και «εισαγωγή» συνεργατικών σχηματισμών (Clusters) περιφερειακού/τοπικού επιπέδου, συντονιζόμενων από κατάλληλες Υποστηρικτικές Δομές οι οποίες θα λειτουργήσουν σε υπάρχουσες δομές των εταίρων. Το όλο σκεπτικό έγκειται στη συστημική αξιοποίηση του δυναμικού τοπικών Φορέων οι οποίοι εντάσσονται σε «κρίσιμες» αναφορικά με το έργο κατηγορίες (συμπεριλαμβανομένων των «κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων), για την εκτέλεση ενεργειών εθελοντικού χαρακτήρα προς όφελος της περιβαλλοντικής προστασίας.
Γ) «Οικοδόμηση Δυναμικού» (Capacity building) των τοπικών συστημάτων σε σχέση με το σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης της μόλυνσης του Εδάφους και των Υδάτινων Πόρων, γενικότερα δε προστασίας του Περιβάλλοντος.
Δ) Ευρεία δημοσιοποίηση, διάδοση, διάχυση και ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, καθώς και πρόνοια για τη βιώσιμότητα και την περαιτέρω αξιοποίησή τους.
Στο εταιρικό σχήμα του έργου εκπροσωπούνται 8 χώρες και 11 Περιφέρειες: Πελοπόννησος, Αττική και Κεντρική Μακεδονία (GR), Yugopazaden-Yuzhen Tsentralen (BG), Veneto και Basilicata  (IT), West Slovenia (SI), Kozep-Mayarorszagi (HU), Bucharest-Ilfov (RO), Zadar (CRO) and Belgrade (SRB).
Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από 15 Φορείς:
·                    Περιφέρεια Πελοποννήσου (επικεφαλής εταίρος)
·                    Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης,
·                    Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής (BIC of ATTICA)
·                    Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος,
·                    Agricultural University of Plovdiv (Βουλγαρία),
·                    Bulgarian Chamber (Βουλγαρία),
·                    Szent István University-Institute of Environment and Landscape Management
(Ουγγαρία),
·                    Chamber of Potenza (Ιταλία),
·                    Veneto Agricoltura, Agency for Agriculture, Forestry and Agro-food Sectors
(Ιταλία)
·                    Regional Institute for Education and Co-operatives Studies of Veneto (Ιταλία)
·                    National Research Regional Agency for Environmental Prevention and
Protection of Veneto Region (Ιταλία)
·                    Development Institute of Food Bio-resources of Romania (Ρουμανία)
·                    Chamber of Agriculture and Forestry of Slovenia (Σλοβενία)
·                    Zadar County Development Agency (Κροατία)
·                    University of Belgrade-Faculty of Agriculture (Σερβία)
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ κατά 85% και από Εθνικούς Πόρους κατά 15% και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2014.
Στο έργο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι επικεφαλής εταίρος, κάτι που αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες της στη διαχείριση προγραμμάτων.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ


Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΑΙΡΕΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ & ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (επί του πρακτέου)



Τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και συνεχή οικονομική κρίση, που έχει ως συνέπεια τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, τη καταβαράθρωση  συθέμελα των κοινωνικών δομών που οδηγεί στην περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, στην αποδόμηση των αξιακών σταθερών και των κριτηρίων που συνθέτουν το οικοδόμημα της χώρας συνολικά.
Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό είναι βαθιά κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και ψυχολογικό.
Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αυτά κυρίως προκύπτουν ως εγγενή φαινόμενα της οικονομίας της αγοράς. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας είναι στενά και με ιδιαίτερο τρόπο συνδεδεμένο με το πολιτικό.
Το σημερινό πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε έως εδώ έχει την κύρια πολιτική ευθύνη, είναι πλέον μέρος της συνολικής κρίσης και πρόκειται ασφαλώς για  παγκόσμια πρωτοτυπία να επιχειρείται από το ίδιο σύστημα η έξοδος από την κρίση!
Δεν δύναται το ισχύον πολιτικό σύστημα να επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα, γιατί τα σημερινά αδιέξοδα οφείλονται εν μέρει στην απροθυμία του, λόγω της αποφυγής του ενδεχόμενου πολιτικού κόστους, να προβεί έγκαιρα στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, στις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η χώρα σε όλα τα επίπεδα.
Δεν δύναται διότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί στενές συμφύσεις και απόλυτες εξαρτήσεις μεταξύ τους. Μεγάλο τμήμα του οικονομικού προβλήματος οφείλεται στις άκρατες και άκριτες επεμβάσεις του πολιτικού συστήματος, στις δομές του, στους θεσμούς και στο ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό να διαχειρισθεί τα προβλήματα. Το ίδιο όμως ήταν επαρκές για να δημιουργεί κρίσεις και να τις χειρίζεται μακριά από την κοινωνία με αριθμητικά κριτήρια.
 Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό σύστημα είχε αποβάλλει την πραγματική οικονομία και την είχε περιορίσει σε ελάχιστο τμήμα της κοινωνικής ζωής και τελικά την είχε μετατρέψει σε μία κρατικοδίαιτη οικονομία, κατευθυνόμενη σε συγκεκριμένους ανθρώπους, σε συγκεκριμένες οικογένειες ως προστάτες του πολιτικού συστήματος. Η δε πολιτική η οποία ασκήθηκε ήταν με μια λογική εκκρεμούς από το ένα άκρο στο άλλο και πάλι πίσω. Ο δανεισμός της χώρας κάθε φορά ήταν σε υψηλότερο επίπεδο, χωρίς προηγούμενο. Έτσι φθάσαμε σε ένα κράτος με τεράστια προβλήματα και συγχρόνως να είναι στη θέση ενός υπέρμετρου χρεώστη, με χρέη που μεταφέρονται στις επόμενες γενεές. Ο εναγκαλισμός της πολιτικής εξουσίας και της οικονομίας είχε ως τελικό αποτέλεσμα τη διαφθορά όλων των θεσμικών παραγόντων.
Η οικονομία είχε μετατραπεί σε “θεραπαινίδα” της πολιτικής εξουσίας καλύπτουσα τις ανάγκες της και των κομματικών εκφραστών της, χωρίς να εξυπηρετεί ρεαλιστικά τις ανάγκες των πολιτών του κράτους, ως όφειλε, σε μια συμπληρωματική σχέση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Τώρα όμως έχουμε φθάσει στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης ως χώρα και ως άνθρωποι. Οι σχέσεις ισχύος διαμορφώνονται και επιβάλλονται από τους δανειστές και όλοι βρισκόμαστε στη δίνη ενός υφεσιακού φαύλου κύκλου. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει εντελώς. Δεν μπορεί να επεμβαίνεις μόνο στην οικονομία χωρίς αντίστοιχες επεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα.
Οι επεμβάσεις οι οποίες επιβάλλονται να γίνουν, αφορούν κάθε θεσμό του πολιτικού συστήματος. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία πρέπει να γίνει πράγματι και κοινοβουλευτική και Δημοκρατία με πολιτικό προσωπικό αντίστοιχο των καιρών και των δυσκολιών. Ο Καλλικράτης Α’ και Β’ βαθμού δείχνει το παράδειγμα. Ας αφεθεί να επιτελέσει το έργο του, χωρίς επιθέσεις και μειώσεις αρμοδιοτήτων που στοχευμένα επιβάλλονται συνεχώς, από το πελατειακό πολιτικό σύστημα.
Απεναντίας ως άμεσος εκφραστής των πολιτών και με τη συμμετοχή των πολιτών, πρέπει να οπλισθεί με περισσότερες αρμοδιότητες. Απαιτείται η κινητοποίηση ανθρώπων, των απλών ατόμων που είναι φορείς δυνάμεων με “νέα διάθεση” και όχι με απρόσωπες φόρμες και κομματικά ιδεολογήματα. Όσο και να είναι δύσκολο να απορριφθούν τα πολιτικά και κομματικά στερεότυπα, αυτό επιβάλλεται να γίνει τώρα. Τον δρόμο δείχνει «η Ευρώπη των περιφερειών».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (στις 19.11.2012), αποφάσισε μετά από  την εισήγηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, τις παρακάτω εννέα πολιτικές για την αναστροφή της πορείας που έχει πάρει η χώρα με τις πρακτικές της κυβέρνησης:
1.     Οι Περιφέρειες θα πρέπει να επωμιστούν το βασικό βάρος της αναπτυξιακής πορείας του τόπου, τη στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση θα ασχολείται για πολλά χρόνια με την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας
2.     Οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να αναστρέψουν την κατάπτωση της δημόσιας εικόνας στα διεθνή φόρα με μικρότερο κόστος από την κεντρική κυβέρνηση.
3.     Οι Περιφέρειες θα πρέπει να ενισχυθούν έτι περαιτέρω με αρμοδιότητες όπως στα δάση, στα νερά, στη χωροταξία.
4.     Η αρμοδιότητα της υγείας θα πρέπει να μεταφερθεί στις αιρετές Περιφέρειες από 1/1/2013, όπως προέβλεπε εξαρχής η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. 
5.     Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση, προ του 1990, ως Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με Γενικό Γραμματέα υψηλόβαθμο στέλεχός της και όχι κομματικά διορισμένο.
6.     Για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 να υπάρξει διαπραγμάτευση στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά η κάθε Περιφέρεια αυτόνομα και αυτοτελώς να έχει το δικό της πρόγραμμα. Θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων και να γίνουν πολυτομεακά και πολυταμειακά που θα τα χειρίζονται οι Περιφέρειες.
7.     Οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές να μετατραπούν σε Διαχειριστικές Αρχές.
8.     Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να αποκεντρώσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην ευθύνη των αιρετών Περιφερειών.
9.     Διεκδικούμε την κατάρτιση ειδικού αναπτυξιακού νόμου με ευθύνη των Περιφερειών. Θα πρέπει να υιοθετηθούν συγκεκριμένες οριζόντιες βασικές αρχές του νόμου αυτού με ταυτόχρονη παροχή της δυνατότητας εξειδίκευσης σε κάθε Περιφέρεια, ανάλογα με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.   
Οι προτάσεις αυτές συνιστούν μια άλλη πολιτική αντίληψη για τον τόπο και για τη χώρα, για τη δημοκρατία και για τους θεσμούς, μια πολιτική παρεμβατική σε όλους τους τομείς της δομής του κράτους και της οικονομίας. Αυτή την πολιτική έχει ανάγκη ο τόπος και μέσω αυτής υπάρχει ελπίδα να βγει η πατρίδα μας από την κρίση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου


Ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη  και την περιφέρεια Πελοποννήσου, παρευρέθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, στις Βρυξέλλες.

Η παρουσία της  περιφέρειας Πελοποννήσου είναι πλέον ορατή, με ουσιαστικό λόγο και διατύπωση των θέσεων της, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που τη διακρίνει.

Η Μακροπεριφέρεια αποτελεί μια καινοτόμο λειτουργία της εδαφικής συνεργασίας από διαφορετικές περιοχές και έθνη, με στόχο μια  ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Είναι μία  περιοχή, που αποτελείται από περιφέρειες, που όλες μαζί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από κοινά ζητήματα και περιλαμβάνει εδάφη στην Ελλάδα, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία
Ειδικότερα, η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας μεταξύ των εδαφών ανατολικά της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους.
Μια σειρά από τομείς προτεραιότητας μπορούν ήδη να επισημανθούν.

Αυτοί έχουν σχέση με:

o       την προστασία του περιβάλλοντος,
o       την ενέργεια
o       τη βελτίωση των επικοινωνιών (αυτοκινητόδρομοι της θάλασσας, την αλιεία, τη ναυσιπλοΐα και τις λιμενικές ασφάλεια ), με σαφή αναφορά στις επιλογές που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική.
o       τον τουρισμό
o       τις Διεπιστημονικές σχέσεις- το δίκτυο πανεπιστημίων
και πολλές άλλες.

Η Μακροπεριφέρεια μπορεί να διαχειριστεί με  αποτελεσματικό τρόπο την ολοκληρωτική διαχείριση των τοπικών και διαπεριφερειακών πολιτικών, όπως, για παράδειγμα, τις μεταφορές, την οικονομική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις γεωργικές και αγροτικές πολιτικές, τις επικοινωνίες, την ενέργεια κ.α.


Μαζί με τις δύο άλλες υπάρχουσες ευρωπαϊκές Μακροπεριφέρειες,  της Βαλτικής Θάλασσας και του Δούναβη, η Μακροπεριφέρεια  Αδριατικής – Ιονίου αποτελεί την ιδανική σχέση μεταξύ της βόρειας και νότιας Ευρώπης.

Η αναγνώριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μακροπεριφερειακής στρατηγικής  μπορεί να είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για να ξεκινήσουν κοινές αναπτυξιακές πολιτικές στην περιοχή.  Συγχρόνως για εμάς αποτελεί την ευκαιρία να γίνει κατανοητό από την Ευρώπη, ότι η νοτιο-ανατολική πλευρά αυτής, αντιπροσωπεύει το πιο αδύναμο οικονομικά και γεωπολιτικά κρίκο, το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία και μεταχείριση και ειδικά προγράμματα στήριξης.
Σίγουρα πρόκειται για ένα δύσκολο στόχο και πρέπει να επιτευχθεί μέσα από την καλύτερη δυνατή στήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η κοινή στρατηγική της  Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου  μπορεί να βασίζεται στον μεγάλο αριθμό των πρωτοβουλιών, προγραμμάτων και έργων, την προσαρμογή των διαθέσιμων εργαλείων, χωρίς να παραβλέπει την ιδιαιτερότητα της κάθε περιφέρειας.

Κοινή επιδίωξη είναι να ενισχυθεί η συνοχή στο εσωτερικό της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια.


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Λίγο πριν…


Τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και συνεχή κρίση, η οποία έχει διαλύσει τη πατρίδα μας και έχει επιδράσει με τον χειρότερο τρόπο στους πολίτες και σε κάθε είδους  δραστηριότητα.
Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό είναι βαθιά κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και ψυχολογικό. Παρά τα εξοντωτικά μέτρα, που λαμβάνονται όχι μόνο δεν φαίνεται ακτίνα φωτός αλλά γίνεται πιο έντονο, σκληρό και πολύπλοκο. Δυστυχώς ο ελληνικός λαός, παρά τις συνεχείς θυσίες, τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει έχει καταστεί, χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά, έρμαιο των Αγορών και των ανεξέλεγκτων Τραπεζών. Επιβάλλονται βαρύτατοι φόροι, λαμβάνονται οριζόντια μέτρα επί δικαίων και αδίκων, εξοντώνεται το κράτος πρόνοιας και μηδενίζεται η συνοχή της κοινωνίας και φθείρεται η Δημοκρατία. Συγχρόνως αφαιρούν κάθε δημιουργική ικμάδα των πολιτών, μηδενίζουν τον ψυχισμό, επιβάλλουν την πλήρη αδιαφορία και τη συνεχή απραξία. Κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει το ισχύον πολιτικό σύστημα και το κατά κανόνα ανεπαρκές και παρωχημένο πολιτικό προσωπικό να διαχειρισθεί αυτή τη κρίση και να δημιουργήσει τις κατάλληλες  συνθήκες για να εξέλθει η χώρα από αυτή. Είναι το υπάρχον πολιτικό σύστημα ο κύριος ένοχος πού μας έφερε σε αυτή τη κατάσταση και είναι τουλάχιστο οξύμωρο, το ίδιο το σύστημα πού μας έφερε σε αυτό το χάλι, να καλείται να μας σώσει. Ακόμα είναι ολέθρια όλα τα μέτρα πού προτείνει το σύστημα αυτό, μέτρα πού λαμβάνονται σε κρίσεις πανικού, μόνο με αριθμητικές εκτιμήσεις, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και χωρίς αξιοποίηση όλων των δυνάμεων. Μέτρα πού απευθύνονται στο παρόν, ένα παρόν φορτωμένο με απειλές και καθόλου στο μέλλον. Και των οποίων, η εφαρμογή αμέσως μετά, θα έχει ακόμα πιο τραγικές επιπτώσεις, χωρίς να προσφέρουν τη λύση, η οποία βρίσκεται αλλού.
 Φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει ιδιοτέλεια της εξουσίας και των πολιτικών που προτείνει το Σύστημα, πολιτικές πού δεν θίγουν  τις δομές της εξουσίας , τους εκπροσώπους αυτής , πολιτικές πού έχουν στόχο να καλύψουν τις άγνωστες προς το παρόν δεσμεύσεις των κρατούντων. Ακόμα δε την εποχή αυτή, εποχή πολέμου, χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους, ιδέες, αντιλήψεις και εργαλεία για να βγούμε από την κρίση. Δεν προσφέρουν ελπίδα, όραμα και έμπνευση για συμμετοχή των πολιτών στο μεγάλο αγώνα πού χρειάζεται η χώρα μας. Η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος υλοποιείται και εκφράζεται μέσω της ανεπάρκειας των μέτρων.
Ούτε αξιοποιήθηκε με έξυπνο και σώφρονα τρόπο η διακυβέρνηση της χώρας από τον κο Παπαδήμο. Απεναντίας καταπολεμήθηκε, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μεγάλωσε υπέρμετρα το χρέος.  Έτσι θα είχε τη δυνατότητα το πολιτικό σύστημα να αναγεννηθεί σ’ ένα σύγχρονο, ευέλικτο και επαρκές για τη νέα εποχή. Παρόλα αυτά η κρίση χρησιμοποιήθηκε από μερικούς για προσωπικές πολιτικές και ιδιοτέλειες. Πολλοί εξ’ αυτών ήταν αντιμνημονιακοί , εκτός κυβέρνησης για να γίνουν ένθερμοι οπαδοί του Μνημονίου, όταν έγιναν κυβέρνηση. Από αυτή τη συμπεριφορά θα πρέπει να ζητήσουμε να ακολουθήσουν πέρα από το οικονομικό και ένα πολιτικό Μνημόνιο, πού θα έχει στόχο την εξυγίανση των πολιτικών πραγμάτων.
Η κατάσταση της πατρίδος μας, είναι κατάσταση πολέμου, είναι οριακή και εντελώς κρίσιμη. Απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πολιτών ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας χωρίς Μεσσίες και προστάτες.
Χρειάζονται όλοι οι πολίτες, οι καθημερινοί άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται, παράγουν, δημιουργούν στον τόπο αυτό.
 Χρειάζονται άνθρωποι απλοί, νοικοκυραίοι στην αντίληψη, με παραδόσεις και αξίες. Χρειάζονται πολιτικοί οι οποίοι αγαπούν την χώρα τους , οι οποίοι συνομιλούν με το λαό έντιμα και καθαρά.
Πολιτικοί οι οποίοι μπορούν να εμπνεύσουν το λαό, να τον κάνουν να πιστέψει στις μεγάλες ικανότητες πού έχει και στις δυνατότητες πού προσφέρει η πατρίδα μας.
 Πολιτικοί οι οποίοι διαθέτουν προσόντα, πυγμή, ανθρωπιά, εργατικότητα και ήθος. Πολιτικοί όχι προικολήπτες της εξουσίας αλλά εργάτες του λαού και της κοινωνίας. Και υπάρχουν πολλοί από αυτούς. Είναι οι υγιείς δυνάμεις, οι πατριωτικές δυνάμεις που τόσο χρόνια φρόντιζαν οι κομματικοί μηχανισμοί, τα σταλινικού τύπου ελληνικά κόμματα, τα συμφέροντα, οι μόνιμοι επικαρπωτές της κρατικής εξουσίας να τις συκοφαντούν, να τις κρατούν μακριά και να τις αποκλείουν.
Ήλθε πλέον η ώρα τους.  

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ  

  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.  

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ενέργεια και Περιβάλλον – Προοπτικές για την Ανάπτυξη

Εναρκτήρια ομιλία στο Περιφερειακό Φόρουμ που θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου όπου θα ως συμμετέχουν ως κεντρικοί ομιλητές Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στελέχη της ΕΕ.


Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διοργανώνει Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2013.

Το Περιφερειακό Φόρουμ Πολιτών θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012 και ώρα 16.30 και απευθύνεται προς τους αρμόδιους φορείς, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, τις Ενώσεις Πολιτών, τον Τύπο και τα ΜΜΕ αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί ομιλητές Μέλη του ΕΚ, στελέχη της ΕΕ, ενώ εναρκτήρια ομιλία θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια, όπως η ενέργεια, τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με μοχλό τη διάδραση μεταξύ ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.


Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα διεξαχθεί επίσης σεμινάριο που απευθύνεται στον Τοπικό και Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ, με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΠΗΝ. Το σεμινάριο αυτό αποσκοπεί στην ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τις νομοθετικές και πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και τα μέσα και εργαλεία που διαθέτουν το ΕΚ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διευκόλυνση του έργου τους όσον αφορά την κάλυψη της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 κλιμάκιο Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στελεχών, συνοδευόμενο από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου καθώς και στελέχη της Ε.Ε. θα μεταβεί στη Μεγαλόπολη όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς και πολίτες στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης στις 12.00. Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί επίσης το Αιολικό Πάρκο καθώς και το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012: Τρίπολη, Πνευματικό Κέντρο

16:30 – 17:00

Προσέλευση και εγγραφή των συμμετεχόντων

17:00 – 17.15

Εισαγωγικές παρατηρήσεις:
-  κ. Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Χαιρετισμός:
- κ. Γιάννης ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ,  Δήμαρχος Τρίπολης


ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συντονιστής:
- κ. Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Ομιλίες:
- κ. Πέτρος ΤΑΤΟΥΛΗΣ, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

κα. Μαριέττα ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο ΕΚ)

- κ. Νίκος ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ, Μέλος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  (Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας)
κ. Νίκος ΧΟΥΝΤΗΣ, Μέλος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών)

- κ. Νίκος ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία)
- κ. Θόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (Ανεξάρτητος, Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη)
- κ. Roy DICKINSON, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ομάδα Δράσης για την   Ελλάδα (Task Force GR)

19:15-20:00

Ερωτήσεις - Συζήτηση

20:15- 21:10

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:
Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία

Συντονιστής:
- κ. Λεωνίδας ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Επικεφαλής του Γραφείου
  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Ομιλίες:
- κ. Απόστολος ΒΟΥΛΔΗΣ, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών
   Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ)

κ. Χριστίνα ΚΑΡΑΪΤΙΔΗ, Εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροσωπείας
  της ΕΕ στην Ελλάδα

Θέμα: "Οι ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της Επιτροπής για τους
               δημοσιογράφους"

κ. Κώστας ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου
  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Θέμα : "Η πολιτική Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού
             Κοινοβουλίου: Μέσα και Εργαλεία"

21.30
Δείπνο που παραθέτει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα


 Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012:  Επίσκεψη Εργασίας Μελών του ΕΚ στη Μεγαλόπολη

Συμμετέχουν τα Μέλη του ΕΚ:

κ. Γιώργος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Κοινοβουλευτική Ομάδα του
Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος)

- κ. Νίκος ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας)

κ. Νίκος ΧΟΥΝΤΗΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Επικεφαλής της Συνομοσπονδιακής
Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών)

- κ. Θόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (Ανεξάρτητος, Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη)

09:00

Αναχώρηση από την Τρίπολη για Μεγαλόπολη

10:00 – 11:00

Επίσκεψη εργασίας στο Αιολικό Πάρκο Αρκαδίας

11:00 – 12:00

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

12:00 - 14:00

Συνάντηση Μελών του ΕΚ με φορείς, Δημαρχείο Μεγαλόπολης



Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό