Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

GuardEn: Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας South East Europe


Το διήμερο 26 & 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Τρίπολη η εναρκτήρια συνεδρία των εταίρων του έργου GuardEn :Guardians of Environment Framework του Προγράμματος Διακρατικής  Συνεργασίας  South East Europe, στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Πολιτισμού κ.Απόστολος Παπαφωτίου, ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη κ.Κωνσταντίνος Γαλιώτος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Υδροοικονομίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού  κ.Αθανάσιος Μπουζαλάς και η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Π.Τ.Α Περιφέρειας Πελοποννήσου κα.Ελένη Μανωλοπούλου.
Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή ενός συνεκτικού Πλαισίου (“GuardEn Framework”) για την υποστήριξη του ορθολογικού σχεδιασμού και της αποτελεσματικής εφαρμογής στρατηγικών περιφερειακού/τοπικού χαρακτήρα, για την πρόληψη και τη διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων, ειδικότερα δε κινδύνων σχετιζομένων με τη μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.
Ο όλος Μηχανισμός/Πλαίσιο θα βασίζεται (και θα ενσωματώσει) σε αντίστοιχες σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και πρακτικές, και θα εστιάζει:
·                    Στη σχεδιασμένη, συντονισμένη και ενεργό συμμετοχή και συνεισφορά στις σχετικές διεργασίες μιας συγκεκριμένης κατηγορίας «Βασικών Παραγόντων Επιμόλυνσης» – αυτής των εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων  του αγρο-διατροφικού τομέα – μέσω μιας προσέγγισης επικεντρωμένης στην εθελοντική εμπλοκή και την ενσυνείδητη «κοινωνικά υπεύθυνη» συμπεριφορά και πρακτική.
·                    Στη συστημική και συστηματική αξιοποίηση του σχετικού Δυναμικού των εν λόγω φορέων, οι οποίοι διαθέτουν σημαντικά υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα ήταν δυνατόν να αποδειχθούν πολύτιμα ως προς τη σχεδίαση και εφαρμογή Σχεδίων Δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο.
Το έργο προβλέπεται να αναπτύξει τις δραστηριότητές του γύρω από τους εξής κύριους άξονες:
Α) Βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης συγκεκριμένων επιχειρήσεων και υποκίνησή και υποστήριξή τους προς την κατεύθυνση υιοθέτησης φιλοσοφίας και πρακτικών κοινωνικής ευθύνης, δια της ανάπτυξης Υποδειγματικών Συστημάτων και Προτύπων εφαρμόσιμων σε επίπεδο επιχειρηματικής μονάδας.
Β) Σχεδιασμός και «εισαγωγή» συνεργατικών σχηματισμών (Clusters) περιφερειακού/τοπικού επιπέδου, συντονιζόμενων από κατάλληλες Υποστηρικτικές Δομές οι οποίες θα λειτουργήσουν σε υπάρχουσες δομές των εταίρων. Το όλο σκεπτικό έγκειται στη συστημική αξιοποίηση του δυναμικού τοπικών Φορέων οι οποίοι εντάσσονται σε «κρίσιμες» αναφορικά με το έργο κατηγορίες (συμπεριλαμβανομένων των «κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσεων), για την εκτέλεση ενεργειών εθελοντικού χαρακτήρα προς όφελος της περιβαλλοντικής προστασίας.
Γ) «Οικοδόμηση Δυναμικού» (Capacity building) των τοπικών συστημάτων σε σχέση με το σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης της μόλυνσης του Εδάφους και των Υδάτινων Πόρων, γενικότερα δε προστασίας του Περιβάλλοντος.
Δ) Ευρεία δημοσιοποίηση, διάδοση, διάχυση και ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, καθώς και πρόνοια για τη βιώσιμότητα και την περαιτέρω αξιοποίησή τους.
Στο εταιρικό σχήμα του έργου εκπροσωπούνται 8 χώρες και 11 Περιφέρειες: Πελοπόννησος, Αττική και Κεντρική Μακεδονία (GR), Yugopazaden-Yuzhen Tsentralen (BG), Veneto και Basilicata  (IT), West Slovenia (SI), Kozep-Mayarorszagi (HU), Bucharest-Ilfov (RO), Zadar (CRO) and Belgrade (SRB).
Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από 15 Φορείς:
·                    Περιφέρεια Πελοποννήσου (επικεφαλής εταίρος)
·                    Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης,
·                    Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής (BIC of ATTICA)
·                    Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος,
·                    Agricultural University of Plovdiv (Βουλγαρία),
·                    Bulgarian Chamber (Βουλγαρία),
·                    Szent István University-Institute of Environment and Landscape Management
(Ουγγαρία),
·                    Chamber of Potenza (Ιταλία),
·                    Veneto Agricoltura, Agency for Agriculture, Forestry and Agro-food Sectors
(Ιταλία)
·                    Regional Institute for Education and Co-operatives Studies of Veneto (Ιταλία)
·                    National Research Regional Agency for Environmental Prevention and
Protection of Veneto Region (Ιταλία)
·                    Development Institute of Food Bio-resources of Romania (Ρουμανία)
·                    Chamber of Agriculture and Forestry of Slovenia (Σλοβενία)
·                    Zadar County Development Agency (Κροατία)
·                    University of Belgrade-Faculty of Agriculture (Σερβία)
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ κατά 85% και από Εθνικούς Πόρους κατά 15% και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2014.
Στο έργο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι επικεφαλής εταίρος, κάτι που αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες της στη διαχείριση προγραμμάτων.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου