Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μασσαλία 2012: Παγκόσμιο FORUM νερού «καιρός του ποιήσαι»


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δια του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Ε. Παπαφωτίου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, παραβρέθηκε στο Παγκόσμιο Forum νερού 2012 στη Μασσαλία Γαλλίας.

Επίσης έλαβε μέρος στο συνέδριο λήξης του έργου «INSMED» MED 2007-2013 « Καινοτομία στις οικολογικές κατασκευές στη Μεσόγειο».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία στις 16 Μαρτίου 2012. Είχε δε, ενταχθεί ως παράλληλη δράση στο Διεθνές Forum για το νερό (6ο World Water Forum 2012) διάρκειας από 12-17 Μαρτίου 2012.

Στο Forum συμμετείχαν 20.000 σύνεδροι απ’όλο τον κόσμο.

Επικεφαλής του έργου “INSMED”, ήταν το Επιμελητήριο Μασσαλίας (Γαλλία) και εταίροι, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας (Ελλάδα), το πανεπιστήμιο Καταλονίας( Ισπανία) και το πανεπιστήμιο Algarve(Πορτογαλία).

Από το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις με στόχο την εφαρμογή καλών πρακτικών στον τομέα εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων.

Το πρόγραμμα βρίσκει εφαρμογή και στα λεγόμενα «πράσινα κτίρια».

Στόχος είναι να ενταχθούν τα κτίρια στο περιβάλλον τους, εξασφαλίζοντας την ολοκληρωμένη διαχείριση τους και τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αφορούσε την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων στο ξενοδοχείο ΚΟΣΤΑ ΝΑΒΑΡΙΝΟ της Μεσσηνίας-COSTA NAVARINO RESORT, MESSINIA, GREECE.

Η εν λόγω περιοχή είναι ένας τουριστικός προορισμός με μοναδική ομορφιά και οικολογικά χαρακτηριστικά. Έχει υιοθετήσει λύσεις για βιοκλιματική αρχιτεκτονική, παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε. (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά), ανακύκλωση απορριμμάτων και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Όσον αφορά το Forum νερού, η κύρια ιδέα που εξέπεμπε ήταν «όχι πλέον άλλα λόγια, αλλά έργα και δράσεις».

Οι λύσεις για το νερό είναι γνωστές από το 1992, είναι καιρός να τις εφαρμόσουμε.

Το Forum πλέον παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, για να εξασφαλίσει το μέλλον, το οποίο θα βασίζεται σε μια «πράσινη» οικονομία που θα σέβεται την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά σε μια προσπάθεια να τις διατηρήσει και να τις αποκαταστήσει όταν απειλούνται.

Πρέπει η φύση να παραμείνει το βασικό υπόβαθρο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος πρέπει να πάψει να πιέζει το περιβάλλον και τις φυσικές πηγές.

Για οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξης πρέπει να τις λαμβάνει υπ’όψιν.

Η πράσινη οικονομία είναι προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη.

Όσον αφορά το νερό, η διεθνής κοινότητα έχει ενεργοποιηθεί για να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο πρόβλημα του νερού.

Στο Forum ελέχθησαν τα προβλήματα και προτάθηκαν λύσεις.

Παρουσιάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν την διαχείριση των υδάτων, την κατάσταση και τους κινδύνους πού διατρέχει το έδαφος και ανεφέρθησαν οι κίνδυνοι πλημμύρας.

Στην πατρίδα μας, το περιβάλλον, η αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται με την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων. Η ολοκληρωμένη διαχείριση έχει στόχο την αποτελεσματική προστασία της ποιότητας των υδάτινων αποδεκτών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 91/271 καθώς και την διασφάλιση πόσιμου νερού επαρκούς σε ποσότητα και ποιότητα σε επιλεγμένα αστικά κέντρα, σε τουριστικές περιοχές, σε περιοχές με οξυμένα προβλήματα λειψυδρίας.

Μόνο έτσι θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, θα εξασφαλισθεί η δημόσια υγεία, θα διατηρηθεί η βιοποικιλότητα.

Σε συνδυασμό δε με άλλες δράσεις, παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά έργα και Α.Π.Ε.(Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ρύπανσης θα περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη μας.

Για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος και για την περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπεται η δημιουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων (Π.Σ.Υ.). Θα γίνει συγκρότηση αυτού βάσει του άρθρου 6 του Ν.3199/2003.

Είναι ένα όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα προστασίας και διαχείρισης των υδάτων.

Έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα προσχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων σε επίπεδο περιφέρειας και υδρολογικές λεκάνες και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μετά από διαδικασία εντός του 2012. Αυτά θα αποτελέσουν υπόβαθρο για περαιτέρω μελέτες και αξιοποίηση των υδατικών πόρων.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ


Σχετικά: https://docs.google.com/presentation/d/1O78ZsP5IhoQBWm0wFOU0AuD3nUWacc1Pcb02mdbhGOU/edit

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ράλλυ Ακρόπολις 2012 «Το Ράλλυ των Θεών»


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, παραβρέθηκε στη Συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε από τον πρόεδρο της ΕΛΠΑ και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Ράλλυ Ακρόπολις κ. Βασίλη Δεσποτόπουλο την Παρασκευή 30-03-2012, στο Μουσείο Αυτοκινήτων στην Αθήνα.

Το φετινό Ράλλυ Ακρόπολις, 58ο στα σειρά, θα διεξαχθεί στις 24 - 27 Μαΐου 2012 και θα περιλαμβάνει 22 ειδικές διαδρομές, μήκους 410 χλμ. Το συνολικό μήκος ανέρχεται στα 1.668 χλμ. Αναμένεται να το παρακολουθήσουν από κοντά περισσότεροι από εκατό χιλιάδες (100.000) θεατές.

Το κέντρο του θα βρίσκεται στο Λουτράκι και το Service Park στη Σχολή Μηχανικού. Η αυλαία του θα ανοίξει την Πέμπτη 24 Μαΐου με την τελετή έναρξης, η οποία θα λάβει χώρα στο Ζάππειο. Ο τερματισμός θα γίνει στο Λουτράκι την Κυριακή 27 Μαΐου, με προγραμματισμένη ώρα για τις 15:30, με τελευταία ειδική διαδρομή την Power Stage. Δεκατρείς ειδικές διαδρομές , συνολικού μήκους 215 χλμ θα πραγματοποιηθούν στην Κορινθία και στην Αργολίδα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ράλλυ Ακρόπολις, με σκηνοθέτη την κ. Βίκυ Βελλοπούλου. Ένα φιλμ γεμάτο ορμή, θέαμα και ένταση που προβάλλει κατά επιτυχημένο τρόπο τις εργασίες για το στήσιμο του Ράλλυ, τη συμμετοχή των πολιτών από όλο τον κόσμο, την ικανοποίηση των οδηγών και γενικά την μεγάλη σημασία που έχει το Ράλλυ για όλους μας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ενεργή παρουσία στο Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και είναι εθνικός αγώνας.

Ειδικά την δύσκολη εποχή που περνάει η πατρίδα μας η πραγματοποίηση του Ράλλυ Ακρόπολις είναι εθνικός στόχος. Ο στόχος αυτός δείχνει τις ικανότητες των Ελλήνων, τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας, τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας, τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, αλλά και τη φιλοξενία και ζεστασιά των ανθρώπων μας.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Αναδάσωση στο Μακρύσι Αρκαδίας


Με την αναδάσωση στην περιοχή των παλαιών αναδασώσεων Μακρυσίου, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 το διήμερο της συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τους εταίρους του έργου Protect «Ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό μοντέλο για την προστασία του μεσογειακού δάσους από τις πυρκαγιές» του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας MED 2007-2013, το οποίο χρηματοδοτείται κατά 75 % από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25 % από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έργο αυτό δοκιμάζεται στο τελικό του στάδιο μέσα από εξομοιώσεις και πιλοτικά προγράμματα σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υλοποιώντας το πρόγραμμα αυτό και στο πλαίσιο της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας, μέσα από την ευαισθητοποίηση των πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη αναδάσωση στη θέση Μακρύσι Αρκαδίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκπροσωπούμενη από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Παπαφωτίου, μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεγαλόπολης, τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αρκαδίας. Στην αναδάσωση έλαβαν επίσης μέρος οι διακρατικοί εταίροι του έργου Protect από την Κροατία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Μετά το πέρας της αναδάσωσης ακολούθησε επίσκεψη στις καμένες εκτάσεις του Μαινάλου που επλήγησαν από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007, όπως επίσης επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, όπου οι εταίροι ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και το μοναδικό φυσικό της τοπίο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναπτύσσοντας όλες τις δυνάμεις της για την εξεύρεση λύσεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την περιβαλλοντική της ευαισθησία και με πνεύμα εξωστρέφειας, δραστηριοποιείται έντονα σε ευρωπαϊκά και μη προγράμματα κάνοντας αισθητή την παρουσίας της.

Στόχος της νέας αιρετής Περιφέρειας είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων κάθε προγράμματος σε περιφερειακό επίπεδο και τη διαχείρισή τους κατ’ αυτό τον τρόπο ούτως ώστε να συμβάλλουν καθοριστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, με βασική παράμετρο την αειφορία.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΕ (ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ)

PUBLIC HEARING

Renewable Energy Systems&Cooperatives

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

“όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία”

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης προσεκλήθη να συμμετάσχει στην δημόσια διαβούλευση, η οποία αφορούσε τα ενεργειακά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη συμμετοχή συνεταιρισμών σ’αυτά, στις 8 Μαρτίου 2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, αρμόδιος για την Ενέργεια εκπροσωπώντας τον κο. Περιφερειάρχη συμμετείχε στην ημερίδα-διαβούλευση η οποία ήταν φροντίδα του Ευρωβουλευτού των Οικολόγων κου Νίκου Χρυσόγελου.

Καλεσμένοι-ομιλητές ήσαν επιστήμονες, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, καθηγητές Πανεπιστημίων, ελεύθεροι επαγγελματίες πού εργάζονται στον χώρο των ΑΠΕ, σε όλη την Ευρώπη.

Από την Ελλάδα ομοίως συμμετείχαν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, οικολόγοι και μέλη οργανώσεων και ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου Λάμπρος Μπούκλης.

Παρουσιάσθηκαν όλες οι απόψεις για τις ΑΠΕ και ιδιαιτέρως η πολιτική για την προώθηση τους, στην Ευρώπη.

Τονίστηκε ότι η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιομάζα, ακόμα και τα αστικά απορρίμματα είναι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αξιοποίηση των οποίων επιβάλλεται για πολλούς λογούς. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, επιφέρουν θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη με οικολογική προοπτική και ανθρώπινο πρόσωπο.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται από την Ε.Ε., στην συμμετοχή των κοινωνιών, στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ΑΠΕ.

Ισχυρό παράδειγμα αποτελεί το παράδειγμα μιας μικρής κωμόπολης της Αυστρίας, το Güssing. Όπου οι κάτοικοι, με πρωτοβουλία του κράτους και τοπικά οικονομικά μέσα δημιούργησαν με συνεχείς χρήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ανεμογεννήτριες, βιομάζα, σύνθετα καύσιμα, προϊόντα κτηνοτροφίας, μια πόλη, η οποία λειτουργεί από ΑΠΕ και εξάγει το πλεονάζον ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει ορίσει και είναι γνωστό πλέον με το όνομα «μοντέλο Güssing».

Έγιναν κατανοητές οι τάσεις που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, για το χρονικό διάστημα σε πρώτη φάση μέχρι το 2020 και σε δεύτερη μέχρι το 2050 και η θεώρηση της Ευρώπης ως ενιαία αγορά για νέες ενεργειακές δομές.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και προωθείται η συμμετοχή των Δήμων και των πολιτών στο δικαίωμα της ενέργειας προσφέροντας σ’αυτούς κίνητρα ,θεσπίζοντας πολιτική ενίσχυσης.

Συγχρόνως θα υπάρξει μια αποκέντρωση σε μικρές μονάδες που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.

Η ενεργειακή απόδοση πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε ενεργειακής πολιτικής.

Πρέπει όμως να στηρίζεται και στις αντίστοιχες υποδομές όπως ενεργειακούς διαδρόμους, δίκτυα μετάδοσης και μεταφοράς και άλλα.. Υποδομές και πρωτοβουλίες που χρειάζονται επενδύσεις και δυνατότητα δανειοδοτήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ιδιαίτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο και με θεώρηση όχι αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων και αντιλήψεων.

Συγχρόνως μελετώνται τα προγράμματα για μια έξυπνη ενέργεια στην Ευρώπη και αναμένονται τα συμπεράσματα για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη.

Για να βγουν οι περιοχές μας από την κρίση, πρέπει οι πολίτες, οι φορείς, οι συνεταιρισμοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Να κρατηθούν τα υπάρχοντα χρηματικά κεφάλαια στον τόπο τους και με τις ΑΠΕ να υπάρξει και κοινωνική συνοχή και αναζωογόνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Για την πατρίδα μας, πρέπει ο πολίτης μέσω συνεταιρισμών ,φορέων ή και ιδιωτικά να συμμετάσχει στην αξιοποίηση των ΑΠΕ ώστε και ο ίδιος να προσπορίζεται του οικονομικού οφέλους, πέρα των άλλων κοινών ωφελιμοτήτων πού έχουν οι πηγές αυτές.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΚΤΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΣΤΟΧΟΙ"

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες και δημοσιεύματα τα οποία φέρουν το Υπουργείο Μεταφορών να σχεδιάζει να κλείσουν όλα τα ΚΤΕΟ (Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων), σε όλη την Επικράτεια.

Ήτοι να κλείσουν 59 ΚΤΕΟ με συνολικά, 1180 εργαζόμενους.

Δε γνωρίζω αν οι φήμες είναι σκόπιμες, αλλά αυτό γίνεται σε μια εποχή η οποία είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών και της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, λαμβάνονται μέτρα κατά αδίκων και δικαίων.

Κατά υπηρεσιών, που πράγματι έχουν ανάγκη και επιβάλλεται να γίνουν αλλαγές και ακόμα και να κλείσουν.

Δεν συμβαίνει όμως αυτό για τα ΚΤΕΟ. Γι’αυτά τουλάχιστον, για την περιφέρεια Πελ/σου, η αξιολόγηση πού γίνεται με βάση την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα τους σε σχέση με το στόχο λειτουργίας, είναι θετική.

Όλα αυτά προσφέρουν έργο στην κοινωνία, έσοδα και κέρδη στο κράτος.

Κατευθύνονται τα κέρδη και στις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας Πελ/σου.

Συγκεκριμένα:

· Π.Ε. Κορινθίας κέρδη περίπου 450.000€

· Π.Ε Μεσσηνίας κέρδη περίπου 500.000€

· Π.Ε Λακωνίας κέρδη περίπου 200.000€

· Π.Ε Αρκαδίας κέρδη περίπου 150.000€

· Π.Ε Αργολίδας κέρδη περίπου 100.000€

Να σημειωθεί εδώ ότι σε όλα τα κέντρα σχεδιάζονται επεκτάσεις και ανακαινίσεις προκειμένου να ελέγχονται δίκυκλα και βαρέα οχήματα και να αποκομίζεται το Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα κέρδη. Δύνανται δε τα κέντρα, μετά από τις αναγκαίες ενέργειες για τη διαπίστωση τους, να γίνουν ακόμα καλύτερα και να προσφέρουν σε ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά κέντρα, καλύτερες εξυπηρετήσεις πολιτών και υπηρεσίες.

Η πρόταση την οποία κάνει ο Περιφερειάρχης Πελ/σου Πέτρος Τατούλης και η Περιφέρεια είναι όλα τα ΚΤΕΟ να μεταφερθούν, ως αρμοδιότητα, από το Υπουργείο Μεταφορών στις Περιφέρειες.

Είναι ο μοναδικός τρόπος όχι μόνο να μην κλείσουν οι κερδοφόρες Δημόσιες Υπηρεσίες αλλά ως υποστηρικτικές δομές της περιφέρειας να έχουν συνεχή βελτίωση και εξέλιξη.

Τα δε κέρδη, τα οποία τώρα κατευθύνονται παρατύπως στο Υπουργείο Οικονομικών, θα μεταφέρονται στις Περιφέρειες για να αξιοποιούνται συνεχώς και να εξασφαλίζεται σταθερώς η προστιθέμενη αξία.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Την κατηγορηματική θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη μη κατάργηση της Χημικής Υπηρεσίας Τρίπολης (παραρτήματος Γενικού Χημείου) μετέφερε ο αρμόδιος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Παπαφωτίου, ο οποίος παρευρέθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Γενικού Χημείου του Κράτους, στην Αθήνα, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη νέα της Καλλικρατική μορφή πρέπει να έχει υποστηρικτικές δομές για να πραγματοποιήσει το σχεδιασμό της και την καλή εξυπηρέτηση των πολιτών. Ειδικά αυτή την εποχή πού είναι σε τροχιά ανάπτυξης και απαιτείται υπεύθυνος και καθημερινός έλεγχος των επιχειρήσεων.

Στη σύσκεψη, εκτός του κ. Παπαφωτίου, ο οποίος αντιπροσώπευσε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, παρευρέθησαν ο βουλευτής Αρκαδίας κος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η υπεύθυνη εργαστηρίου Τρίπολης κα Βασιλική Τζάθα, ο εκπρόσωπος του επιμελητηρίου Αρκαδίας κος Ν. Τότσης, η Γενική Διευθύντρια του Γενικού Χημείου κα. Ασ. Παπαθανασίου, η προϊστάμενη Διευθ. Προσωπικού κα Κασ. Δημητρίου.

Από όλους τους παρευρεθέντες τονίστηκε κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί η Χημική Υπηρεσία Τρίπολης, παράρτημα του Γενικού Χημείου του Κράτους στην Τρίπολη, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Η περιφέρεια Πελ/σου συμπαραστέκεται στα υπαρκτά προβλήματα της Χημικής Υπηρεσίας και κάνει οτιδήποτε στο πλαίσιο του εφικτού για την επίλυση τους», δήλωσε με έμφαση ο κ. Παπαφωτίου.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου 29-02-2012

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

(Ο ποιητής του Ήλιου και της Αγάπης)

Να μου επιτρέψετε να καταθέσω και εγώ μερικές σκέψεις-αγγίγματα της ποίησης του Βρεττάκου, σ’ ένα ερασιτέχνη της ποίησης, χωρίς βέβαια αυτή η κατάθεση να είναι πλήρης.

Τρείς είναι οι κύριοι σταθμοί στη ζωή του μεγάλου ποιητού.

1. Το 1935: Φεύγει από την πατρίδα του και βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδυσώπητο περιβάλλον της πρωτεύουσας.

2. Το 1940: ο πόλεμος με όλα τα επακόλουθα και η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση.

3. Το 1967: στρατιωτικό πραξικόπημα και αυτοεξορία σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Το έργο του είναι πολύ πλούσιο. Εκφράζει φιλελεύθερα τα ανθρώπινα αισθήματα του, με όλη την αγνότητα και συγκαταβατικότητα του καθημερινού ανθρώπου.

Εκφράζει τα μηνύματα του καιρού του προσαρμόζοντας την παραδοσιακή ποιητική έκφραση με τις νέες αρχές, δίδοντας μια ποιητική ανανέωση.

Ο Άνθρωπος στην ποίηση του είναι πιο αληθινός, πιο βαθύς και πιο ουσιαστικός από τον άνθρωπο πού πρότεινε και δόξασε η προπολεμική ποίηση.

Τα ποιήματα του διαπνέονται από επικολυρικές πνοές και εμποτίζονται από μηνύματα μιας νίκης που θα κερδηθεί μέσα από την παγκόσμια ειρήνη.

Διακρίνεται από μια βαθειά θρησκευτικότητα। Τραγουδιούνται από τον ποιητή η γενέθλια γη, ο αρσενικός Ταΰγετος, η φύση, ο παρηγορητικός ίσκιος των γονιών του ιδιαίτερα της μάνας του.

Στους στίχους του, διακρίνεται η αποδοχή της ζωής και του θανάτου.

Ένας μεγάλος ειρηνιστής, ένας μεγάλος ανθρωπιστής, σύγχρονος και πάντοτε επίκαιρος.

Για τον Νικηφόρο Βρεττάκο, το μέλλον της ποίησης ταυτίζεται με το μέλλον του ανθρώπου. Με την ποίηση του προσπαθεί να ομορφαίνει τον κόσμο, να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο, να εξάρει τις έννοιες της αγάπης, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχοντας περάσει μια ζωή με αντιξοότητες από τα παιδικά του χρόνια στο Γύθειο και έχοντας πικραθεί από φίλους και εχθρούς ,αργότερα στην Αθήνα, μεταστρέφει την πίκρα σε αγάπη, την οποία ανάγαγε σε ύψιστη δύναμη, ώστε να γίνει απαραίτητο συστατικό της ύπαρξης στον άνθρωπο.

Ως παράδοση και παραλαβή αγάπης διεισδύει με τη μουσικότητα και την αρμονία των στίχων του στο «είναι» των ανθρώπων.

Με την έννοια της αγάπης συνδέεται άρρηκτα το έναυσμα του ήλιου-φωτός και της ποίησης. Μέσα στον κόσμο της αγάπης, στο φώς, στη φύση ολοκληρώνεται κοινωνικά και ηθικά ο άνθρωπος.

Απόστολος της Αγάπης ο ίδιος με βαθιά γνώση της ελληνικής ψυχής.

Αυτές οι έννοιες εμφανίζονται μέσα από σύμβολα στη ποίηση του όπου αποτελούν τις σταθερές αξίες αυτής.

Η πορεία προς τον ήλιο, προς μια ανθρωπινότερη ζωή είναι ο διαρκής αγώνας του ανθρώπου.

Έτσι ο ποιητής θα πρέπει κάτι να αφήσει πίσω του και «αφήνει λουλούδια-ποιήματα στη γη-σε όλους μας».

«Φεύγοντας έκανε την καλύβα του εκκλησία για τους τσοπάνηδες της αγάπης».

«Και εκεί που πήγε στους γαλάζιους διαδρόμους μίλησε με τους αγγέλους που βρήκε, οι οποίοι, μεταξύ τους ,καταλαβαίνουν με μουσική, τους μίλησε ελληνικά».

«Και άφησε τη ψυχή του που έγινε λόγος σε όλο τον κόσμο».

Ζει ο Νικηφόρος Βρεττάκος κοντά στο βουνό του στο Ταΰγετο , στο Αρχείο του, στη σκέψη των φίλων του και σήμερα γίνεται πιο γνωστός, πιο οικείος σε όλους μας.

Έτσι ο Ταΰγετος αυτό το αρσενικό βουνό, γίνεται χώρος αγνότητος και καθαρότητας, χώρος αποκάλυψης της ομορφιάς και της τέχνης.

Θα τελειώσω αναφέροντας τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή:

« Ο ρόλος μου είναι ρόλος μεταλλωρύχου. Ναι αισθάνομαι να είμαι κάτι σαν είδος μεταλλωρύχου. Κι εποχή μας έχει γίνει κάτι σαν είδος στοάς σκοτεινής, φορτωμένης, επικίνδυνης. Ευχαριστώ τη μοίρα που μου έδωσε αυτή τη ψυχή, αυτή τη μικρή σκαπάνη και υπάρχω χάρις σ’αυτή.»

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος με την άφθαρτη από το χρόνο ποίηση του θα υπάρχει πάντα ανάμεσα μας. Το έργο του θα αποτελεί ένα ανεξάντλητο ορυχείο ευαισθησίας και ανθρωπιάς για όλους όσοι προσπαθούν να αντισταθούν στη φθορά της εποχής μας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ