Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Απόστολο Παπαφωτίου, τον Διευθυντή Έργων Υποδομής κ. Βασ. Μιχαλόπουλο, τον Προϊστάμενο κ. Νικ. Κωστούρο, τον Γενικό Διευθυντή του πρώην Ι.Γ.Μ.Ε. και νυν Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. κ. Νικ. Νικολάου την Προϊσταμένη του τμήματος Τεχνικής Γεωλογίας του Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. κα Ελευθ. Πογιατζή και κατοίκους της περιοχής, πραγματοποίησε αυτοψία στο δρόμο Σχίνου – Αλεποχωρίου.
Πρόκειται για τον παραλιακό δρόμο που συνδέει τις δύο περιοχές και ο οποίος είναι ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την Επαρχία Μεγαρίδος Αττικής με την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.
Έχουν παρατηρηθεί σε δύο τμήματα του δρόμου, κατολισθήσεις και κατακρημνίσεις εδαφών πάνω του. Στο πρώτο τμήμα, το δυτικό, στην ειδική θέση “Βαμβακιές” έχει συμβεί έντονη λασποροή, από οφιόλιθους μεικτής φύσης, λεπτόκοκκους και αδρομερή, τα οποία κάλυψαν μεγάλο τμήμα της παραλιακής οδού και το γειτονικό Ιερό Ναό.
Στο δεύτερο τμήμα, το ανατολικό, μετά την Μαυρολίμνη που μεγάλο κομμάτι ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και σοβαρή. Ο δρόμος στο τμήμα αυτό είναι στενός. Είναι στη βάση ενός κατακόρυφου μετώπου της απόληξης των Γερανείων, σε δύσκολο ανάγλυφο και σε επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο.
Τα πετρώματα είναι ποικίλα. Στην αρχή παρατηρούνται ασβεστόλιθοι έντονα καταπονημένοι, κερματισμένοι με επιφάνειες αδυναμιών σε ασυνέχειες, στη μέση αποσαθρωμένοι οφιόλιθοι και στο τέλος κορρήματα με ασβεστολιθικά κυλισμένα τεμάχια, νεογενούς περιόδου. Οι έντονες βροχοπτώσεις διευκολύνουν ιδιαίτερα την αποκόλληση βραχωδών τεμαχίων ποικίλων όγκων. Συγχρόνως παρατηρείται διάβρωση του θαλασσίου μετώπου, συνδυασμός που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το πρόβλημα και την επίλυση του.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. είναι απαραίτητος σύμβουλος για την αντιμετώπιση του. Απαιτούνται αντίστοιχες ειδικές μελέτες που θα δείξουν τον τρόπο της επέμβασης, η οποία θα είναι πολυδάπανη.
Εξ’ άλλου η διέλευση από τα τμήματα αυτά προϋποθέτει και τη συμμετοχή των οδηγών στην απόφαση αυτή.
Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λόγω της σύνθετης φύσης του προβλήματος, μετά από αυτοψία των υπηρεσιών του, πρέπει να επιληφθεί της επίλυσης του προβλήματος
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη μέρα βρέθηκε στην περιοχή. Είναι μια δύσκολη κατάσταση η οποία απαιτεί ειδικές μελέτες και πολυδάπανη αντιμετώπιση. Θα συνεργασθεί με την Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθόσον αυτό αγγίζει και τις δύο Περιφέρειες και απαιτεί διαπεριφερειακή προσέγγιση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρευρέθηκε σε συνάντηση με θέμα τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τη νησιωτικότητα ενόψει της τροποποίησης του οικείου νομοθετικού πλαισίου, όπου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 23 Δεκεμβρίου 2013.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λέων Γρηγοράκος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημάρχων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αρμόδιοι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Συζητήθηκαν αρκετά από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μέχρι σήμερα και διατυπώθηκαν προτάσεις για τη συμπλήρωση και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, ενόψει της τροποποίησης του, με κύριο στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών.
Μεταξύ αυτών και η νησιωτική πολιτική, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα για την χώρα μας.
Ο στόχος είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών και η εξειδικευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, τόσο κατά το σχεδιασμό, όσο και κατά την εφαρμογή των πολιτικών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου ανέφερε ότι οι νησιωτικές περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα δεδομένου του νησιωτικού τους χαρακτήρα. Αυτές πρέπει να συνδεθούν με τον καλύτερο τρόπο με τα άλλα τμήματα της Περιφέρειας. Οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βρίσκουν λύση μέσα από συνεργασίες  με φορείς, όργανα και υπηρεσίες της χώρας.
Συγχρόνως παρουσίασε τις προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για γενικότερα ζητήματα, πέραν της νησιωτικότητας, πολλές εκ των οποίων έγιναν αμέσως αποδεκτές.
Επισήμανε επίσης τον κρίσιμο αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών για τις νησιωτικές στρατηγικές, οι οποίες πρέπει να συνδέονται με τις υπόλοιπες πολιτικές.
Η ενίσχυση των δράσεων της  αυτοδιοίκησης, η μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας, η δικτύωση με αντίστοιχες  νησιωτικές περιφέρειες και δήμους  στην Ελλάδα και του εξωτερικού αποτελούν πυλώνες για την ενίσχυση της οικονομίας στη βάση της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. 
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προωθεί και αξιοποιεί πολιτικές που στόχο έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών να μην λειτουργούν ως μειονεκτήματα αλλά να αξιοποιηθούν ως πλεονεκτήματα.
Οι νησιωτικές πολιτικές και στρατηγικές κρύβουν τεράστια δυναμική την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τρόπο βιώσιμο, με κατάλληλες πολιτικές και μηχανισμούς συντονισμού τους. Μπορούν να γίνουν κινητήριες δυνάμεις για θετικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΧΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Μήνυμα Ελπίδος εκπέμπει σε κάθε  κατεύθυνση,
 η Γέννηση του Χριστού που πανηγυρίζουμε.
Στον ταραγμένο κόσμο μας.
Στην ταλαιπωρημένη και υποφέρουσα χώρα μας.
Στην ανήσυχη και θολωμένη καρδιά μας.
Ελπίδα αλύγιστη και κραταιά για την προσωπική μας πορεία,
για την πορεία της Πατρίδος μας.
Ελπίδα για την τελική νίκη της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Αγάπης.
Ελπίδα όχι για μερικούς προνομιούχους, αλλά για ολόκληρη την Οικουμένη, για όλους τους λαούς, πλούσιους και πτωχούς.

Ολόψυχα εύχομαι
Περίσσευμα Ελπίδας
Πληρότητα Χαράς και Ειρήνης
Δύναμη Ζωής και Δημιουργίας
 «Εν δυνάμει Πνεύματος Αγίου»



                                   ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
                        ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛOΠΟΝΝΗΣΟΥ
                                 ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.             

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

“Βιβλιοθήκες δημιουργικές, βιβλιοθήκες που εμπνέουν τον κόσμο” (Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου, 6 & 7 Δεκεμβρίου 2013)

Ο  κύριος σκοπός των βιβλιοθηκών, πέρα από τη φύλαξη του πλούτου τους, ήταν να μεταμορφωθεί σε γνώση, η οποία πρέπει να διαχέεται στην κοινωνία.
Έχει δηλαδή, η βιβλιοθήκη ένα παρεμβατικό ρόλο στην κοινωνία και όλοι μας νοιώθουμε την υποστηρικτική της δυνατότητα στην κοινωνία, τη βεβαιότητα ως φορέας αξιών, επιστήμης και γνώσης.
Στις μέρες μας, η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα βελτίωσης των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την εκπλήρωση των μαθησιακών αναγκών των χρηστών.
Ο παλαιός ρόλος των βιβλιοθηκών έχει πλέον εμπλουτιστεί και επεκταθεί και χρησιμοποιώντας άλλους τομείς όπως, την τεχνολογία, την καινοτομία και τις τέχνες, μεταμορφώνονται σε πολυδιάστατους και ευέλικτους χώρους. Εκεί συνδυάζονται οι τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας με παραδοσιακό και σύγχρονο τρόπο. Ακόμη εκεί, οι άνθρωποι συναντώνται, ανταλλάσσουν ιδέες και εμπειρίες, συνεργάζονται και συνδημιουργούν. Μέσα από αυτές τις δράσεις, καλύπτουν πλέον τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.
Αυτό παρουσιάστηκε, με το καλύτερο δυνατό τρόπο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου στο διήμερο 6 και 7 Δεκεμβρίου 2013. Εκεί οι αναγνώστες και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ότι η βιβλιοθήκη πέρα του όγκου των βιβλίων που διέθετε, ήταν ένας χώρος δημιουργικότητας και διάδρασης.
Συμμετείχε ο επισκέπτης σε ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα με το voyager.
Επισκέφθηκε το CERN, το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής στον κόσμο, όπου ξεναγήθηκε από Έλληνες ερευνητές. Έφτιαξε το δικό του site με εργαλεία της Google, όπως και το δικό του τραγούδι στο Music Studio και πολλές άλλες δράσεις.
Και όλα αυτά διότι η βιβλιοθήκη της Κορίνθου ανάμεσα σε άλλες βιβλιοθήκες πόλεων, εντάχθηκε στον οργανισμό Future Library, ο οποίος είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε στη Βέροια το 2011. Προήλθε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η οποία ήταν ο αποδέκτης του Βραβείου «Πρόσβαση στη Μάθηση», από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates για το 2010. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι ο αποκλειστικός δωρητής και συνεχής αιμοδότης του Future Library.
Αποτελεί  ένα δίκτυο βιβλιοθηκών, ζωντανό που αγκαλιάζει συνεχώς νέες πόλεις και εξοικειώνει τους κατοίκους με τις βιβλιοθήκες. Παρέχοντας ακόμη υπηρεσίες στα παιδιά και στους γονείς, μέσω των αντιστοίχων δικτύων υπηρεσιών, πληρούν ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην πατρίδα μας.
Τελικός στόχος είναι η σύνδεση των βιβλιοθηκών με την Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη, στις νέες εγκαταστάσεις που ανεγείρονται στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», δωρεά του Ιδρύματος.
Έτσι λοιπόν το κλίμα πλέον που καλλιεργείται και επικρατεί στις βιβλιοθήκες δεν αφορά μόνο τη μάθηση αλλά διατυπώνεται από το «Δημιουργώ, Μαθαίνω, Παίζω, Χαλαρώνω, Μοιράζομαι». Μέσα από αυτές τις χρήσεις, οι βιβλιοθήκες μεταμορφώνονται σε σύγχρονους, φιλικούς και ευχάριστους τόπους.
Την υλοποίηση αυτών των εναλλακτικών δράσεων, πραγματοποιεί το Future Library μέσω των Media Labs δηλαδή των αντίστοιχων εργαστηρίων.
Μέσω των προγραμμάτων αυτών, που μορφώνουν και καλλιεργούν τις δεξιότητες,  
η βιβλιοθήκη γίνεται τόπος κοινωνικής συνάντησης και δράσεως, τόπος συνεργασίας και επαφής, τόπος δημιουργίας και σύνθεσης.
Είναι τελικά βιβλιοθήκες δημιουργικές, βιβλιοθήκες που εμπνέουν τον κόσμο.
Η συνεχής κρίση που υφίσταται και βιώνει ο ελληνικός λαός, μας επιβάλλει να προχωρήσουμε αμέσως στην ανάπτυξη συνεργιών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μέσω των βιώσιμων συνεργιών θα εδραιωθούν οι βιβλιοθήκες ως κόμβοι της κοινότητας και της δημιουργικότητας, όπου τα μέλη της κοινότητας μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες αναζητήσεις, τις ίδιες εμπειρίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την προώθηση νέων υπηρεσιών και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων μας.
Αξίζουν συγχαρητήρια σ’όλους όσους εργάσθηκαν σ’αυτή την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης και αναδόμησης της βιβλιοθήκης και προσαρμογής στις νέες ανάγκες της κοινωνίας.
Στους εργαζόμενους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Κορινθίων αλλά ιδιαιτέρως στην κα. Ράνια Σαζακλή, που οι γνώσεις και τα όνειρα της γίνονται πραγματικότητα, μέσα από πολύ σκληρή και επίμονη εργασία.
Μεγάλη συμβολή είχε ο κος Γιάννης Τροχόπουλος, ο δημιουργός και πρώην διευθυντής της Νέας Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ο οποίος είναι σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος των δύο εμβληματικών έργων, που ανεγείρονται στην Αθήνα, από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.
Είναι πλέον ευκαιρία η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου να συνδεθεί και λειτουργικά με τις άλλες Βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να έχουμε το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα στη μάθηση και στην κοινωνία γενικότερα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.





Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ και ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Επιστήμη – Περιβάλλον – Πολιτισμός

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, η παρουσίαση του βιβλίου των κ. Γ. Κωνσταντίνου και κ. Ι. Παναγίδη:
«ΚΥΠΡΟΣ και ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Επιστήμη –  Περιβάλλον – Πολιτισμός».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του συλλόγου των Αθηναίων, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία και ήταν μια πρωτοβουλία της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ)
Ένα βιβλίο ιδιαίτερα σημαντικό, όπου παρουσιάζεται με τον καλύτερο τρόπο η γεωλογία της Κύπρου σε όρους Επιστήμης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, από την αρχαιότητα σχεδόν μέχρι σήμερα. Από τα πολλά αναγραφόμενα αξιοσημείωτα είναι τα κάτωθι:
Οι πολλές και θεαματικές γεωλογικές εμφανίσεις που υπάρχουν στην Κύπρο αποτελούν τη βάση για την κατανόηση της εξέλιξης των ωκεανών και του πλανήτη της Γης, καθόσον πάνω τους έχουν αποτυπωθεί όλες οι διεργασίες.
Αποτελεί η Κύπρος ένα αρχείο εμφανίσεων γεωλογικών φαινομένων, τα οποία καθορίζουν το φυσικό περιβάλλον και βοηθούν στην εξέλιξη της νήσου από παλαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.
Το όρος Τρόοδος αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της νήσου. Είναι ένας Οφιόλιθος, ένα κομμάτι του ωκεάνιου φλοιού που αναδύθηκε μετά από μακραίωνες και πολύπλοκες γεωλογικές διεργασίες, ως αποτέλεσμα ηφαιστειακής δράσης, από τη σύγκρουση της αφρικανικής με την ευρασιατική πλάκα. Το φαινόμενο αυτό συνέβη πριν ενενήντα εκατομμύρια χρόνια (90.000.000), στο βυθό της Τηθύος, ενός μεγάλου αρχαίου ωκεανού βάθους 3.000 μέτρων.
Έτσι σήμερα, όταν ένας περιηγητής ανεβαίνει στο σημερινό όρος Τρόοδος, ουσιαστικά κατεβαίνει στα έγκατα της γης, σε πετρώματα τμήματος του ανωτέρου μανδύα της γης, κάτω από τους σημερινούς ωκεανούς. Το υψόμετρο του Τροόδους μετέτρεψε το νησί, αντί ερήμου, σε εξαιρετικό βιότοπο, ενώ οι φυσικοί πόροι του αποτέλεσαν τη βάση της πολιτισμικής ανάπτυξής του.
Στο Τρόοδος βρίσκεται σημαντικός ορυκτός πλούτος σε μεγάλες ποσότητες.
Το οφιολιθικό Σύμπλεγμα του Τροόδους, είναι πλούσιο σε χαλκό, σε χρωμίτη, σε κοιτάσματα μπετονιτών, σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικών ορυκτών χρωμάτων και λευκοχρώμων πετρωμάτων από οστρακώδεις μικροοργανισμούς που ζούσαν μέσα στη θάλασσα.
Ειδικά έχει το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσοτιλικού αμιάντου στην Ευρώπη και στις ποσότητες χαλκού ανά μονάδα επιφανείας συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε πλουσιότερων περιοχών του κόσμου. Ο χαλκός έχει μακραίωνη ιστορία στην Κύπρο και τελικά κατέστη συνώνυμος με αυτή.
Για 3.000 χρόνια το νησί ήταν το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής και εμπορίας χαλκού. Ο χαλκός εξαγόταν σε όλη τη Μεσόγειο από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ισπανία και από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Αίγυπτο.
Η πρώιμη και μεγάλη παραγωγή του χαλκού στην Κύπρο επιτάχυνε τη μετάβαση από τη Χαλκολιθική Περίοδο στην Εποχή του Χαλκού.
Υπάρχουν σαράντα (40) σωροί αρχαίας σκουριάς συνολικής ποσότητας τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) τόνων. Αυτοί έχουν προκύψει ως υπόλειμμα από παραγωγή διακοσίων χιλιάδων (200.000) τόνων καθαρού χαλκού, ως προϊόντα της μεγάλης μεταλλευτικής βιομηχανίας  που είχε αναπτυχθεί στο νησί, στο διάστημα 2.000 π.Χ. μέχρι 500 μ.Χ.      
Από τα μεταλλεία χαλκού προέκυπταν πολλά ορυκτά φάρμακα, που πολύ γρήγορα οι αρχαίοι μεταλλωρύχοι ανακάλυψαν τις ιαματικές ιδιότητες που είχαν.
Έτσι η Κύπρος κατέστη ένα κέντρο μάθησης της ιατρικής επιστήμης και εκπαίδευσης ιατρών στην Αρχαιότητα. Έχουν αποκαλυφθεί αρχαίες επιγραφές και άλλα ευρήματα, που μαρτυρούν το πλήθος των ιατρών που υπήρχαν και την παραγωγή και εξαγωγή ορυκτών φαρμάκων.
Ο ορυκτός πλούτος δεν ήταν γνώρισμα μόνο της αρχαίας εποχής. Η μεταλλευτική βιομηχανία αναπτύχθηκε σημαντικά από τις αρχές του 20ου αιώνα. Δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, κράτησε τον κόσμο στο νησί και αναβάθμισε τεχνολογικά την Κύπρο φέρνοντας μεγάλα έσοδα.
Το όρος Τρόοδος με τη γεωμορφολογία του επηρέασε άμεσα και έμμεσα το περιβάλλον του και ολόκληρο το νησί. Έτσι η Κύπρος ήταν πάντοτε και είναι ένας εξαιρετικός τόπος διαβίωσης ανθρώπων και ένας βιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που εξασφαλιζόταν από το νερό που υπήρχε και την αξιοποίηση του μέσω πολλών συστημάτων.
Εντυπωσιακά είναι τα πολλά τεχνικά έργα που υπάρχουν και συνεχώς αποκαλύπτονται. Τα αρχαιότερα στον κόσμο πηγάδια βρίσκονται στην Κύπρο. Χρονολογούνται από το τέλος της 9ης χιλιετίας π.Χ. Ακόμα, πολλά υδραγωγεία μεγάλου μήκους, φρεάτια, σύγχρονα και αρχαία κανάλια. Όλα αυτά για να εξασφαλίσουν το απαραίτητο νερό για ύδρευση και άρδευση και για το οποίο η φροντίδα ήταν και είναι συνεχής. Στο νησί σήμερα βρίσκονται μεγάλες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.
Ακόμη, η φύση χάρισε στην Κύπρο μεγάλο πλούτο σε υδρογονάνθρακες, των οποίων ο πρόσκαιρος εντοπισμός τοποθέτησε το νησί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Έτσι η Κύπρος έχει πλέον τη δυνατότητα και την ευκαιρία να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, όπως έκανε στην Αρχαιότητα και να παρουσιάζει μεγάλες ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.





Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στη δεύτερη συνάντηση των εταίρων του έργου FIREMED (Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) του ενεργειακού κλάδου στην περιοχή της Μεσογείου), που έλαβε χώρα στην Σεβίλλη (Ισπανία), στις 25/11/2013 έως 28/11/2013.
Εταίροι του έργου FIREMED είναι:
  • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Το Επιμελητήριο Κυκλάδων
  • Το Εμπορικό επιμελητήριο και βιομηχανία Κύπρος
  • Η Περιφέρεια Veneto – Μονάδα Έρευνας και Καινοτομίας (Ιταλία) – Lead εταίρος
  • Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Τέχνης και Γεωργίας της Βενετίας (Ιταλία)
  • Finlomparda SpA (Ιταλία)
  • Το Επιμελητήριο Εμπορίου & Βιομηχανίας της Marseille Provence (Γαλλία)
  • Ardi – Rhone – Alpes (Γαλλία)
  • Ο Οργανισμός για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη της Ανδαλουσίας (Ισπανία)
  • Το Συμβούλιο Εμπορικών Επιμελητηρίων της Ανδαλουσίας (Ισπανία)
  • Το Ίδρυμα Jozef Stefan (Σλοβενία)
  • ASCAME – Ένωση των Μεσογειακών Επιμελητηρίων και Βιομηχανίας (Ισπανία)
  • Το Συμβούλιο Επιμελητηρίων Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ναυτιλίας της Περιφέρειας της Βαλένθια (Ισπανία)
  • Η Περιφέρεια Istria (Κροατία)
  • Η Πρωτεύουσα – Πόλη – Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο)
Το έργο FIREMED είναι καινοτομικό και έχει ως στόχο να προσεγγίσει τόσο τις Τοπικές Περιφερειακές Αρχές όσο και τους Οικονομικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, προτείνοντας καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα για την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Ανάπτυξης, καινοτόμες υπηρεσίες, καθώς επίσης και τη βελτίωση της αντιστοιχίας ανάμεσα στην αναζήτηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) για χρηματοοικονομικά μέσα  με τους επενδυτές και τους φορείς που ασχολούνται στον τομέα της ενέργειας. Το πρόγραμμα κάνει διασταλτική ερμηνεία του όρου ενέργεια και για επιχειρήσεις οι οποίες αξιοποιούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της ενέργειας με όρους οικολογίας, ειδικά στο χώρο του τουρισμού. 
Επίσης αντικείμενο του έργου αποτελεί η κεφαλαιοποίηση προηγούμενων έργων, μελετών, αναλύσεων, σε ένα νέο μοντέλο σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου θα ληφθεί υπόψιν η οικονομική κατάσταση πολλών χωρών και η ανάγκη ισοσκέλισης της δημόσιας στήριξης στον τομέα της ενέργειας με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.
Η μεγάλη πρόκληση του έργου είναι να μπορέσει να υποστηρίξει το σύνολο της ενεργειακής αλυσίδας, η οποία δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένη σε πολλές χώρες.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πλέον μια ουσιαστική και δυναμική συμμέτοχη, με μεγάλες αξιώσεις σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις, που αφορούν τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και στον τομέα της ενέργειας. 
Αυτές οι δράσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα μιας σαφούς στρατηγικής για την πολιτική των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και στον τομέα της  ενέργειας. Μέσα από τη συμμετοχή αυτών των δράσεων και προγραμμάτων, αναβαθμίζεται το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό προφίλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.






Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Κινητοποιώντας τις Περιφέρειες)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στις εργασίες του Διεθνούς Σεμιναρίου EUSAIR - Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική & το Ιόνιο: «Κινητοποιώντας τις Περιφέρειες», που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα , το διήμερο 18 & 19 Νοεμβρίου 2013.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δίκτυο των Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) διοργάνωσαν το Διεθνές Σεμινάριο, με μεγάλη συμμετοχή φορέων και προσώπων, όπου κύριο αντικείμενο ήταν η διαμόρφωση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου και τη συμμετοχή των Ελληνικών Περιφερειών στην πρωτοβουλία αυτή.
Το Διεθνές Σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο, με ποικιλία θεμάτων, με εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των συμμετεχόντων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη θαλάσσια λεκάνη της Μακροπεριφέρειας και στην ενίσχυση της συνεργασίας των λιμένων Αδριατικής, Ιονίου και Πελοποννήσου, που θεωρείται ζωτικής σημασίας. Η ολοκλήρωση των πολλών έργων που γίνονται στα λιμάνια της Πελοποννήσου δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σύστημα διαχείρισης των προσεγγίσεων των λιμένων, με τελικό στόχο την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας, τόσο για τις κρουαζιέρες όσο και για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών, στη δημιουργία δικτύου λιμένων με κοινές πρακτικές και ανταλλαγή πληροφοριών. Ο θεματικός τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων, τα καταδυτικά πάρκα, το δίκτυο αρχαίων λιμένων, το δίκτυο κάστρων και λιμένων αποτελούν συγκριτικά πλεονέκτημα της Πελοποννήσου, τα οποία γίνονται τόποι προορισμού.
Επιπλέον τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού και υψηλής ποιότητας, κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας στη θαλάσσια λεκάνη της Αδριατικής και του Ιονίου, όπου μπορεί να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό τόσο στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή της Μακροπεριφέρειας, όσο και στη μείωση της αλιευτικής πίεσης και στη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων. Επίσης αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, στο παρατηρητήριο μεσογειακών συνδέσεων με απώτερο στόχο την προσέλκυση σκαφών, στις συνδυασμένες δράσεις για κοινή ανάπτυξη μαρίνων και οικισμών, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ισορροπία του αριθμού των επιβατών και της ικανότητας των προορισμών.
Τα συμπεράσματα από το  Διεθνές  Σεμινάριο ήταν ενδιαφέροντα και πολύ χρήσιμα, όπως:
  1. Η ελληνική συμμετοχή εγγυάται μια ισορροπημένη στρατηγική ανάμεσα στην Βορειοδυτική και Νοτιανατολική περιοχή της EUSAIR: Ένας από τους πετυχημένους στόχους του Σεμιναρίου ήταν o σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι περιφέρειες και το ελληνικό κράτος.
  2. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποικιλομορφία της αυτοδιοίκησης στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου: Ανάμεσα στις ισχυρές ιταλικές περιφέρειες, τις προσφάτως δημιουργηθείσες ελληνικές και την απουσία ισχυρών περιφερειακών αρχών στις υπόλοιπες χώρες της EUSAIR.
  3. Η διακυβέρνηση της EUSAIR: Η συμμετοχή των περιφερειών θα εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και των στρατηγικών. Στο ερωτηματολόγιο της δημόσιας διαβούλευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει περισσότερη βαρύτητα στους 4 πυλώνες, δηλαδή στις θεματικές της στρατηγικής. Εμείς, σε συνεργασία με την CPMR, που κατέχει την τεχνογνωσία από τις Μακροπεριφέρειες Ατλαντικού, Βαλτικής και Δούναβη, θέλουμε να προτείνουμε στις 6/7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ένα μοντέλο διακυβέρνησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιοχής. Ένα μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους της περιοχής, τις ιδιαίτερες συνθήκες της, το περιβάλλον της, τον πολιτιστικό πλούτο.
  4. Η CPMR και τα μέλη της, και μεταξύ αυτών η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι έτοιμοι να συμβάλλουν σε αυτήν τη διαδικασία, δηλαδή στην προετοιμασία και στη συμμετοχή αυτού του προγράμματος.  
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, είναι παρούσα με ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της Στρατηγικής Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου και συμμετέχει μέσα από συνεχείς ενέργειες και δράσεις στη Διαβούλευση.
Ο σωστός σχεδιασμός και ο αντίστοιχος προγραμματισμός με τη συμμετοχή όλων των συνεργαζόμενων φορέων αποτελούν για την Περιφέρεια Πελοποννήσου σημαντικά εργαλεία παρουσίας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, με πολλά οφέλη από την εφαρμογή του.
Οι στρατηγικές αυτές βοηθούν στην ανάπτυξη νέων έργων και δίνουν ώθηση στα υφιστάμενα διακρατικά προγράμματα, στην βελτίωση των υφισταμένων μηχανισμών συνεργασίας και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών για κοινούς στόχους. Θεωρούνται, επίσης, εργαλεία ενίσχυσης της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής. Η ισχυρή συνεργασία μεταξύ περιφερειακών, εθνικών και τοπικών επιπέδων για τον από κοινού σχεδιασμό και την εναρμόνιση της χρηματοδότησης, ενισχύει την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελεί μία Ευρωπαϊκή Περιφέρεια με καθαρό και σαφή λόγο και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις σημερινές  δύσκολες συγκυρίες, με την εφαρμογή των στρατηγικών συνεργασιών και έργων και με τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών και περαιτέρω υλοποίησης αυτών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου επισκέφθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 το Δερβένι Κορινθίας στα έργα που εκτελούνται για την προστασία των ακτών.
Είναι μια σημαντική επέμβαση που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε τμήμα του θαλασσίου μετώπου της πόλης Δερβενίου του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Στο τέλος του Φεβρουαρίου 2012 παρατηρήθηκε σε τμήμα της ακτογραμμής υποβιβασμός της επιφάνειας του βυθού, με άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης οικιών και περαιτέρω επιδείνωση της αστοχίας. Η αντίδραση της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπήρξε άμεση και αποτελεσματική. Η περιοχή εντός λίγων ημερών κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ταχύτατα έγινε η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης διαβρώσεων τμημάτων της Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών από τη δράση του κυματισμού του Κορινθιακού Κόλπου. Είχε προηγηθεί η μελέτη αντιμετώπισης του φαινομένου και παρά το ότι κηρύχθηκε ευφυώς η περιοχή ως περιοχή έκτακτης ανάγκης, απαιτήθηκαν πάρα πολλές γραφειοκρατικές διατυπώσεις, πολλές εγκρίσεις και σχετικές αλληλογραφίες με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ακόμη απαιτήθηκε ο καθορισμός ορίων αιγιαλού και παραλίας, στο εν λόγω τμήμα, που δεν υπήρχε. Από το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 συνεχίζονται οι εργασίες προς περαίωση του έργου.
Προβλέπεται η κατασκευή 131 φρεατοπασσάλων, διαμέτρου 1,20 μ., σε επαφή μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί ένας διαφραγματικός πασσαλότοιχος, δηλαδή ένα μέτωπο χωρίς διάκενα, το οποίο θα προστατεύει την ακτή και τα θεμέλια των οικιών και συγχρόνως θα σταθεροποιεί την περιοχή της κατολίσθησης. Οι πάσσαλοι, μήκους περίπου 20,00 μ., οπλισμένοι και άοπλοι, εμπήγνυνται στο έδαφος, στην κορυφή τους δε συνδέονται μεταξύ τους με τον λεγόμενο κεφαλόδεσμο, ο οποίος ενισχύει το συνεχές μέτωπο των πασσάλων, συγχρόνως είναι και οδηγός για την καθ’ ύψος τακτοποίηση του γύρω χώρου. Ο χώρος ανάντη του κεφαλόδεσμου καλύπτεται με ίζημα της περιοχής, ενώ στο χώρο κατάντη αυτού τοποθετείται, σε πλάτος περίπου 4,50 μ., λιθοριππή για λόγους προστασίας και απομείωσης της κυματικής ενέργειας. Μετά το πλάτος αυτό, η λιθοριππή καταλήγει με κλίση στο βυθό της θάλασσας.
Έτσι εξασφαλίζεται η προστασία και η βατότητα της περιοχής και η χρήση του αιγιαλού, με ταυτόχρονη προστασία των θεμελίων των οικιών και της ακτής. 
Το πρόβλημα αυτό είναι γενικότερο και παρατηρείται σε μεγάλα τμήματα του θαλάσσιου μετώπου του Κορινθιακού Κόλπου, αλλά και σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του. Απαιτεί συνεχώς και εντόνως από τα Υπουργεία χρηματοδότηση για επεμβάσεις και στα άλλα τμήματα της ακτογραμμής του Κορινθιακού Κόλπου στα οποία παρατηρείται έντονο φαινόμενο διάβρωσης, όπως στο Μελίσσι, στη Λυκοποριά και αλλού. Φαινόμενο το οποίο συνεχώς εξελίσσεται προς το χειρότερο και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για πολλές ακτές της Πελοποννήσου.
Για την Περιφέρεια προτεραιότητα έχει η ασφάλεια των κατοίκων, των περιουσιών τους και του δικτύου των δρόμων, ειδικά της Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών, όπου έχουμε έντονη διατύπωση του φαινομένου της διάβρωσης. Συγχρόνως μελετάει ολοκληρωμένα τον Κορινθιακό Κόλπο ώστε οι επεμβάσεις να μην είναι αποσπασματικές και να δημιουργούν κινδύνους για άλλες περιοχές, αλλά να είναι συγκεκριμένες και προβλεπόμενες βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, επιλύοντας, στο πλαίσιο του εφικτού, το έντονο πρόβλημα.      

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου επισκέφθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δερβένι Κορινθίας, που πραγματοποιήθηκε με το Δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κο Αντώνιο Κλαδούχο, τον Αντιδήμαρχο κο Ανδρέα Καραβά, τη Δημοτικό Σύμβουλο κα Εύη Αρφαριώτη και τον κο Ανδρέα Ζεάκι – Γλυνιά καθηγητή Μουσικής, Σχολικό Σύμβουλο.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εξέταση δυνατότητας για τη δημιουργία ενός Μετεκπαιδευτικού προγράμματος ανωτάτων σπουδών, με βάση τα πνευστά όργανα, χορωδίες, παρουσιάσεις έργων και άλλα. Η έδρα του προγράμματος αυτού θα είναι το Δερβένι Κορινθίας, με εξακτίνωση των μουσικών δράσεων στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, στην Κορινθία και σε όλη την Πελοπόννησο.
Συγχρόνως στο κέντρο αυτό θα μπορεί να γίνονται συναντήσεις φοιτητών μουσικών σχολείων και με ένα προγραμματισμό να παρουσιάζονται έργα, τα οποία δύνανται να μεταφέρονται σε άλλους Δήμους. Ακόμη θα υπηρετείται η βιωματική εμπειρία μέσα από προσωπικές και ομαδικές αναζητήσεις, προβάλλοντας και το στοιχείο της ελληνικότητας της Μουσικής.
Η πρόταση αυτή έρχεται μετά την ενίσχυση των υποδομών των φιλαρμονικών και χορωδιών που πέτυχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό περίπου 2.500.000,00 € και εντάσσεται στη βασική φιλοσοφία που έχει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των δομών πολιτισμού, παρά τους χαλεπούς καιρούς.
Συγχρόνως, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργαζόμενη με όλους τους Δήμους και με το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με Μουσικά Σχολεία και άλλους φορείς, προσπαθεί να βρει και άλλους τρόπους δράσεως, προκειμένου να παρουσιασθούν ολοκληρωμένα οι μουσικές δυνατότητες όλων των περιοχών της Πελοποννήσου και ειδικά του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με παραγωγή του εγχωρίου πολιτιστικού προϊόντος.
Η θέσπιση δε του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πελοποννήσου, έτσι ώστε όλοι να έχουμε πιο οργανωμένη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα με ενιαία καλλιτεχνική έκφραση για την Πελοπόννησο είναι το υπόβαθρο για να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να συνδιαμορφώσουμε το Φεστιβάλ αυτό, όπως τούτο θα προκύψει και από την πραγματοποιηθείσα σύσκεψη.    
Η απαίτηση των νέων για ποιοτικότερες σπουδές, σε ένα θεσμό που θα καλύπτει πολλαπλά αντικείμενα καλλιτεχνικών σπουδών και θα λειτουργεί σαν θερμοκήπιο νέων ιδεών και ρευμάτων, και η δημιουργία ολοκληρωμένων φορέων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις πολιτικές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της Χώρας και η Ανταγωνιστικότητα του Λιγνίτη)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 σε ημερίδα, με θέμα «Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της Χώρας και η Ανταγωνιστικότητα του Λιγνίτη», στην Αθήνα.
Ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχής εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» και τη ΔΕΗ Α.Ε. στην οποία διατυπώθηκαν σημαντικές εισηγήσεις, προτάσεις και απόψεις και παρουσιάστηκαν οι τάσεις για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας.
Παρευρέθησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) κ. Μανιάτης Γιάννης, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι περιφερειών, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων της ΔΕΗ και άλλων φορέων, επιστήμονες, εξειδικευμένοι καθηγητές  και πλήθος εργαζομένων.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός και η δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σήμερα στην «κορυφή της ατζέντας» των 28 χωρών μελών κάτω από την επίδραση διαφόρων πολύ σημαντικών παραγόντων, όπως είναι:
§         Οι φορολογικές επιβαρύνσεις.
§         Θεσμικές παρεμβάσεις.
§         Οι μεταβολές στα διάφορα κόστη των ενεργειακών πρώτων υλών.
§         Οι πολιτικές υποστήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Κάτω από την πίεση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και την υφιστάμενη ύφεση ή στασιμότητα, έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του άνθρακα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον της Ευρώπης, αποκτά ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα λιγνιτών, τα οποία μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας, συμμετέχοντας ως ποσοστό στο ενεργειακό ισοδύναμο.
Ο λιγνίτης αποτέλεσε και αποτελεί την κυρίαρχη εγχώρια πρωτογενή ενεργειακή πηγή. Ένα εθνικό καύσιμο, μία πηγή ενέργειας:
§         Με προβλέψιμο κόστος παραγωγής.
§         Με ισχυρούς πολλαπλασιαστικούς δείκτες απασχόλησης και οικονομικής μεγέθυνσης.
§         Με σημαντικές περιβαλλοντικές πιέσεις και προβλήματα.
Η συσσωρευμένη τεχνογνωσία αξιοποίησης των λιγνιτών, το μέγεθος των αποθεμάτων και η υψηλή συγκέντρωση εγκατεστημένης ισχύος, αναδεικνύουν τους εγχώριους λιγνίτες σε καθοριστικό παράγοντα σχεδιασμού και άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής.
Διετυπώθησαν πολλές απόψεις από τους εκλεκτούς ομιλητές, με κύρια αναφορά ότι ο λιγνίτης παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, παράγει με ασφάλεια την πιο φθηνή κιλοβατώρα και η οικονομία επιβάλλει να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους καύσιμα. Ακόμα ο λιγνίτης έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες πηγές. Στην πατρίδα μας η οποία διαθέτει πλούσια κοιτάσματα σε εξαιρετική ποιότητα μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η Πελοπόννησος διαθέτει κοιτάσματα υψηλής ποιότητας λιγνίτη. Οι εγκαταστάσεις στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας αποτελούν το δεύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, οι εν λειτουργία μονάδες 3 και 4 είναι βάσης και αιχμής.
Τελικό ζητούμενο για όλους μας, είναι η ενεργειακή ασφάλεια και το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό θα επιτευχθεί από ένα ενεργειακό μείγμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τα στερεά και υγρά καύσιμα, το φυσικό αέριο, τα ορυκτά, τα υδροηλεκτρικά έργα, το βιοαέριο, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλα. Αυτά θα εξασφαλίσουν την Ενεργειακή Δημοκρατία και την Ενεργειακή μείωση της φτώχειας. Ο στόχος του 20/20/20 για τη χώρα μας θα έχει επιτευχθεί μέχρι το 2020, χρειάζεται πλέον ο σχεδιασμός για το 2030 και για το 2050. 
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο τομέας της ενέργειας και με συμμετοχή του λιγνίτη, βρίσκεται σε υψηλό βαθμό προτεραιότητας. Αποτελεί το βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της. Στηρίζει τις προοπτικές και του λιγνίτη ως εθνικά στρατηγικό καύσιμο, μέσα από μια ισχυρή ΔΕΗ, με την οποία συνεργάζεται πολύ καλά σε όλα τα προβλήματα του πεδίου της Μεγαλόπολης. Μια ΔΕΗ ανταγωνιστική και σύγχρονη, ικανή να προσφέρει, και αυτή, τα μέγιστα στην προώθηση και την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.





Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου Πελάγους)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου  συμμετείχε στις 5 Νοεμβρίου 2013 στην Αθήνα, σε σύσκεψη εργασίας με θέμα: Σύσκεψη  Σημείων Επαφής για την Στρατηγική ΕΕ για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Θάλασσας και Ιονίου Πελάγους.
Η σύσκεψη, η οποία ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή των Περιφερειών Πελοποννήσου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων, εκπροσώπων των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Παιδείας, δια βίου Μάθησης και  Θρησκευμάτων, εκπρόσωπων οργανισμών και Διευθύνσεων και άλλων φορέων.
Στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, συμμετέχουν εθνικές και περιφερειακές αρχές από 4 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα και 4 χώρες υποψήφιες προς ένταξη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία.
Οι στόχοι της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής και Ιονίου, η οποία διεξάγεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , είναι η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση, ιδιαίτερα μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας της «Μακροπεριφέρειας», της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητας της. Η Στρατηγική αυτή αναμένεται επίσης να συμβάλλει στην Ευρωπαική Ολοκλήρωση χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι πυλώνες της Στρατηγικής για την Μακροπεριφέρεια είναι οι εξής:
  1. Καινοτόμος θαλάσσια και παράκτια ανάπτυξη: Αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια, γαλάζια ενέργεια, ορυκτοί πόροι κ.α.
  2. Συνδεσιμότητα: Μεταφορές, διευκόλυνση εμπορίου, διασύνδεση με διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, συνδυασμένες μεταφορές κ.λ.π.
  3. Διατήρηση, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος: Προστασία βιοποικιλότητας, καλύτερη διαχείριση αποβλήτων για παράκτιες περιφέρειες κ.λ.π.
  4. Αύξηση της ελκυστικότητας της περιφέρειας: Τουρισμός, παράκτιος και εσωτερικός τουρισμός καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, τουρισμός κρουαζιέρας, πολιτιστικής κληρονομιάς, τουρισμός υγείας κ.λ.π.
Ως οριζόντια ζητήματα εξετάζονται:
    • Η έρευνα και η καινοτομία
    • Η δημιουργία και η ανάπτυξη διαχειριστικών/διοικητικών ικανοτήτων.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που την διακρίνει και στην έντονη παρουσία που έχει στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής. Η συμμετοχή πολιτών, οργανισμών και φορέων της Πελοποννήσου στη διαβούλευση αυτή θα επιτρέψει το καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων με προστιθέμενη στρατηγική αξία, οι οποίες θα ενταχθούν στο γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την πλήρη και πολλαπλή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η Στρατηγική αυτή.
Καλούνται να συμμετέχουν οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι φορείς στην Πελοπόννησο όπως δημόσιοι οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.λ.π., με σκοπό τη συγκέντρωση ιδεών και τη διασφάλιση ότι η Στρατηγική της Ε.Ε. θα είναι ρεαλιστική και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της Μακροπεριφέρειας. (http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/pbl_cons_eusair)
Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή έως της 13 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας στις 6-7 Φεβρουαρίου 2014. Εν συνεχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει την ανακοίνωση για τη Στρατηγική της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Θάλασσας –Ιονίου Πελάγους καθώς και το πρόγραμμα της Στρατηγικής αυτής.  

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Ο Νότος για την Ανάπτυξη)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε τη Δευτέρα 4-11-2013 στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, στο Διεθνές Συνέδριο με  τίτλο «Ο Νότος για την Ανάπτυξη» (South for Growth).
Το Διεθνές συνέδριο διοργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, με μεγάλη συμμετοχή περίπου 600 ατόμων.
Εναρκτήριο χαιρετισμό απεύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης με κύρια θέση την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ευρώπης στις οικονομίες του Νότου. Αυτή η εμπιστοσύνη θα είναι και προϋπόθεση για την ανάπτυξη του.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ. Martin Schulz. Η ομιλία του βασίστηκε σε τέσσερις άξονες.
Η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ήταν ο πρώτος άξονας.
Ο δεύτερος άξονας αφορούσε στην έλλειψη ρευστότητας στην Αγορά και τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην εξεύρεση πόρων. Και είναι εντελώς παράλογο οι τράπεζες να δανείζονται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το ελάχιστο επιτόκιο 0,5% αλλά τα χρήματα αυτά να μην οδηγούνται στην Οικονομία. Και κατέληξε στην απουσία σήμερα επενδυτικής Στρατηγικής.   
Ο Τρίτος άξονας αφορούσε τη συνεχή συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών με τις γειτονικές αφρικανικές χώρες της νότιας Μεσογείου. Αυτές οι χώρες δύνανται να συνεργασθούν με τις χώρες του Νότου σε πολλούς τομείς, γεωργία, διαχείριση υδάτων, ενέργεια και άλλα.
Ο τέταρτος άξονας αφορούσε στην οικονομική συνεργασία των χωρών της Ε.Ε., Βορρά και Νότου για να περιορισθούν οι διακρίσεις και οι ανισότητες.
Η Τραπεζική Ένωση θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο σ’αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα με τις επιβαλλόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, θα οδηγηθούμε σε μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενισχυμένο ρόλο.
Στη συνέχεια 3 θεματικές ενότητες ολοκλήρωσαν το συνέδριο. Συμμετείχαν Ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι από τις 6 διοργανώτριες χώρες. Διετυπώθησαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, με κύριες την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, τον περιορισμό του κράτους και τη δημιουργία ενός οργάνου χρηματοδότησης διαρθρωτικών αλλαγών. Ο συνδυασμός μέτρων ανάπτυξης και πειθαρχίας πρέπει να είναι η συνταγή για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.
Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο με σημαντικά συμπεράσματα τα οποία πλέον πρέπει να εφαρμοσθούν.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον πολίτη που εργάζεται, δρα, δημιουργεί και αγωνίζεται σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Εφαρμόζει από πολύ νωρίς αντίστοιχες πολιτικές εξόδου από την κρίση και συνθήκες για ανάπτυξη.
Δίνει την απάντηση όχι σε λιγότερη Ευρώπη, αλλά σε περισσότερη και παραγωγικότερη Ευρώπη. Υιοθετεί δράσεις και μέτρα για την εξασφάλιση της ρευστότητας στην Αγορά, για την επίλυση των πολλών προβλημάτων στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που ανέρχεται στο 60%. Διαρκής στόχος της Περιφέρειας και μέσον είναι η εξωστρέφεια, η διαφάνεια, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η ασφάλεια, το περιβάλλον, η ενέργεια για μια Περιφέρεια φιλική στην επιχειρηματικότητα και στην πρόοδο, δίπλα στον άνθρωπο με νέες αντιλήψεις και καινοτόμες δράσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.