Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Άρση της εγκυκλίου με αριθμ. πρωτ. 3678 1)28.1.2010 του ΥΠΕΚΑ (ΥΠΕΧΩΔΕ)

Άρση της εγκυκλίου με αριθμ. πρωτ. 3678
1)28.1.2010 του ΥΠΕΚΑ (ΥΠΕΧΩΔΕ)



Στα όρια του οικισμού μπορούσε ο πολίτης μέχρι της ισχύος της άνω εγκυκλίου, να παραχωρήσει σε κοινή χρήση τμήμα εδαφικής λωρίδας για δημιουργία κοινοχρήστου χώρου. Αυτό γινόταν βάσει των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 6 του Π.Δ. 24/4-3/5 ΦΕΚ 181Δ για όλη τη χώρα.
Ο δρόμος αυτός εντασσόταν στην κυκλοφορία του οικισμού και είχε πλάτος 4-6 μ. Η παραχώρηση γινόταν με προϋποθέσεις που έλεγχε η αρμόδια Πολεοδομία και καθόριζε το άνω Π.Δ. (Προεδρικό Διάταγμα).
Αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος, για όλη την Ελλάδα, δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων, κοινοχρήστων δρόμων. Έτσι δημιουργούνταν καινούργιοι δρόμοι, στη συνέχεια των υπαρχόντων για εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας. Συγχρόνως δημιουργούνταν, με πρόσωπο στον αφιέμενο δρόμο, οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα με αντίστοιχα εμβαδά.
Έτσι εξασφαλιζόταν η λελογισμένη ανάπτυξη του οικισμού, χωρίς “τυφλά” οικόπεδα. Αυτό εύρισκε εφαρμογή σε όλους τους οικισμούς της Ελλάδος, περισσότερους από 10.000 τον αριθμό.
Σημερινή κατάσταση:
Με την εγκύκλιο 1) 28-1-2010 της νέας Υπουργού κ. Μπιρμπίλη, στη συνέχεια της υπ’ αριθμόν1828/2008 απόφαση τμήματος του ΣΤΕ. παύει τελείως να ισχύει το παραπάνω και:

1). Δεν εγκρίνονται οι παραχωρήσεις εδαφικών λωρίδων για δημιουργία δρόμων και ως εκ τούτου η δημιουργία άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων μέσα στους οικισμούς της χώρας.

2) Απαγορεύεται η έκδοση οικοδομικών αδειών σε όλα τα οικόπεδα τα οποία είναι άρτια και οικοδομήσιμα και έχουν δημιουργηθεί μετά το 1985.
Να σημειωθεί ότι για τα άνω άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα είχαν χορηγηθεί βεβαιώσεις από τις οικείες Πολεοδομίες, είχαν γίνει νόμιμες μεταβιβάσεις και είχαν πληρωθεί αυξημένοι φόροι, έχουν γίνει αγοροπωλήσεις κτισμάτων, έχουν σημειωθεί βάρη, υποθήκες.

Με την παραπάνω εγκύκλιο δημιουργείται τεράστιο και απρόβλεπτο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Καταστρέφονται περιουσίες, μειώνονται αξίες κτισμάτων. Σε οικόπεδα τα οποία είχαν δημιουργηθεί μετά το 1985 έχουν κτισθεί νομίμως οικοδομές, συγκροτήματα, Ξενοδοχεία, ειδικά κτίρια και παντός είδους κατασκευές. Έχουν γίνει συμβολαιογραφικές πράξεις, έχουν αποκτηθεί νομίμως εμπράγματα δικαιώματα.
Όλα αυτά τινάζονται στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες. Και όλα αυτά γιατί βασίστηκε η εγκύκλιος 1/2010 στο ν.δ. της 17.7-16.8.1923 (Α΄ 228) σε περιβάλλον και συνθήκες του έτους 1923 και όχι του 1985.
Σε καμιά περίπτωση όμως η εγκύκλιος δεν πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε ιδιοκτησίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί κατ’ εφαρμογή των άνω διατάξεων.
Απεναντίας, έπρεπε να έχει μεταβατική περίοδο έως ότου εκπονηθεί νέος σχετικός νόμος ή εφαρμοσθεί εγκεκριμένο σχέδιο από τον αντίστοιχο Ο.Τ.Α. (Δήμο ή Δημοτικό διαμέρισμα).
Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να υπολογισθεί, για την ολοκλήρωση του σχεδίου του οικισμού ή ακόμη καί ανεξάρτητης πολεοδομικής μελέτης,απαιτείται χρόνος περίπου 20-25 ετών, για κάθε σχέδιο και με σημαντική δαπάνη εκ μέρους του Ο.Τ.Α. Σε αυτό το διάστημα δεν θα πρέπει να δομείται καμιά κατασκευή στους οικισμούς της χώρας.
Η υιοθέτηση της απόφασης 1828/2008 τμήματος του ΣΤΕ από την Υπουργό, ενώ θα μπορούσε το θέμα να μεταφερθεί στην ολομέλεια του ΣΤΕ λόγω σοβαρότητας και κοινωνικών επιπτώσεων που προκαλεί αυτή, δείχνει κατά την άποψή μου, τον πρόχειρο τρόπο αντιμετώπισης των κρίσιμων θεμάτων από την Υπουργό και άγνοια των σοβαρών επιπτώσεων που προκαλούν οι μη καλά επεξεργασμένες εγκύκλιοι στην κοινωνία.
Διερωτάται κανείς για να γίνουν τα σχέδια σε όλους τους οικισμούς της χώρας, περισσότερους από 10.000, απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια. Συνέπεια, ακόμα, αυτής της εγκυκλίου είναι ότι σταματά η ανάπτυξη των οικισμών, δεν τους δίνεται η δυνατότητα επέκτασης και βελτίωσης των τμημάτων αυτών.
Παραμένουν στάσιμοι οι οικισμοί με τάσεις προς την εγκατάλειψή τους και αύξηση του υδροκεφαλισμού των πόλεων.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΛΒΑΝΙΑ


Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τη γειτονική Αλβανία και ειδικά τις περιοχές Shkoder και Lehze στο βόρειο τμήμα της. Οι πλημμύρες άρχισαν στις 4 Ιανουαρίου 2010 και συνεχίσθηκαν για αρκετές ημέρες. Προκλήθηκαν από πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, έντονες χιονοπτώσεις και από συνδυασμό αλλαγής διευθύνσεως των ανέμων, άνοδο θερμοκρασίας και σκόπιμες εκροές μεγάλων ποσοτήτων ύδατος από τά φράγματα του ποταμού Drin.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλβανών Ν. Κορινθίας συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη ρουχισμού για τους πλημμυροπαθείς. Η Ν. Α. Κορινθίας βοήθησε επαρκώς σε αυτή την προσπάθεια. Ομοίως υπήρξαν σημαντικές προσφορές από βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής μας, από απλούς πολίτες και από τις ενορίες εκκλησιών.
Έτσι συγκεντρώθηκαν πολλά αγαθά, τα οποία μεταφέρθηκαν με 4 ημιφορτηγά στην περιοχή Shkoder. Συνοδεύτηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλβανών κο Irfan Abazaj και από μέλη του Συλλόγου. Επικεφαλής ήταν ο κ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, Νομαρχιακός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος στο διευρυμένο Δήμο Κορινθίων. Το φορτίο παραδόθηκε στον Νομάρχη της περιοχής κο Maxdid Cungu, με τον οποίο υπήρξε εγκάρδια συνομιλία.
Η αποστολή αυτή έδειξε την καλή συνεργασία και την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Κορινθία. Ακόμα είχε συμβολικό χαρακτήρα καθόσον κατέδειξε ότι η αλληλεγγύη η οποία αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων ξεπερνάει τις διαφορές των λαών, τις θρησκείες, τα σύνορα των κρατών, και υπερισχύει όλων το ανθρώπινο πρόσωπο και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.
Το ταξίδι αυτό συγχρόνως είχε και μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι τεράστιες πλημμύρες ήσαν αποτέλεσμα ακραίων καιρικών συνθηκών. Κατά το Δεκέμβριο του 2009 και τις αρχές του Ιανουαρίου 2010, υπήρξαν μεγάλες χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Αλβανίας. Μετά από αυτό υπήρξε ξαφνικό λιώσιμο του χιονιού και έντονες βροχοπτώσεις. Έτσι τα ποτάμια και οι λίμνες γέμισαν με τεράστιες ποσότητες ύδατος.
Ο κύριος ποταμός στην περιοχή είναι ο Drin, (στά ελληνικά Δρίνος) ο οποίος προκύπτει από τη συνένωση των δυο μεγάλων ποταμών, του Λευκού και Μαύρου Drin. Έχει συνολικό μήκος L=335 χλ. και παροχή 350 κ.μ/δ.
Κατά μήκος της διαδρομής του Drin έχουν κατασκευαστεί τρία φράγματα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τις αντίστοιχες μεγάλες λίμνες στα ανάντη αυτών. Η στάθμη ύδατος όλων αυτών ανέβηκε επικίνδυνα. Η άνοδος της στάθμης τού ύδατος προκλήθηκε επιπλέον λόγω της αύξησης του ύψους της παλίρροιας στις εκβολές των ποταμών στο Αδριατικό πέλαγος. Και τούτο λόγω των ανέμων οι οποίοι είχαν νότια διεύθυνση καί έτσι μειώθηκε η παροχή της εκβολής των ποταμών. Μετά από αυτό το σύνθετο μηχανισμό που αναπτύχθηκε και προς αποτροπή της διάρρηξης και καταστροφής των φραγμάτων λόγω της ανόδου της στάθμης του ύδατος, αναγκάσθηκαν οι αρχές να ανοίξουν τις θύρες των φραγμάτων. Συγκεκριμένα άνοιξαν τίς θύρες τών υδροηλεκτρικών σταθμών τής Fierza, τού Koman και τού Vau i Dejes.
Τεράστιες ποσότητες ύδατος μαζί με αυτό των συνεχών βροχών κατέκλυσαν τις άνω περιοχές, προς την Αδριατική θάλασσα. Συνολικά κατακλύσθηκαν 114.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Απομακρύνθηκαν 5000 κάτοικοι και έπαθαν ζημιές 2500 οικίες.
Συγχρόνως πολλά αναχώματα του ποταμού σπάσανε και το νερό κατέκλυσε και την πρωτεύουσα της περιοχής Shkoder μαζί με πολλά γειτονικά χωριά. Το νερό έφθανε από το ύψος των 50εκ. μέχρι τα 2,50μ.
Η αποκατάσταση των ζημιών και της γης είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Από τις 114.000 στρέμματα θεωρούνται τα 20.000 στρέμματα να μην δύνανται να αποκατασταθούν και να επανέλθουν σε αγροτική χρήση. Σχεδόν όλα τα σπίτια στην περιοχή στερούνται νόμιμης οικοδομικής αδείας. Συγχρόνως πρέπει να εξασφαλισθεί η καλή ροή του ποταμού, ο οποίος πλέον έχει κατακλυσθεί από φερτά υλικά, ιλύ και έχει περιορισθεί η διατομή του. Στή Κορινθία ζήσαμε αντίστοιχες καταστροφές μέ τή πλημμύρα τού Λευκού (Ξεριά) ποταμού τό 1997.
Η πλημμύρα αυτή όπως και άλλες πολλές που έγιναν αυτό το χρόνο, π.χ. Ελλάδα, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Πακιστάν, Κίνα, δείχνουν ότι οι αλλαγές των φυσικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος, αποτέλεσμα κυρίως ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και της άναρχης ανάπτυξης, προκαλούν τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Ζούμε πλέον σε μια συνεχή περιβαλλοντική κρίση. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί στον άνθρωπο και να αναπτυχθεί περιβαλλοντική συνείδηση και οικολογική ευαισθησία. Ακόμα να αποκτηθεί περιβαλλοντική ηθική, σωστή και προσεγμένη συμπεριφορά έναντι της γης. Η χρήση του κόσμου και η απόλαυση των υλικών αγαθών να γίνεται σε νέα πλαίσια. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή στον τρόπο σκέψεως και ριζική μεταβολή του τρόπου ζωής.




Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
Της Ν.Α. Κορινθίας
Υποψήφιος Δήμαρχος για το διευρυμένο Δήμο Κορινθίων

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Μηχανισμός Αντικυθήρων



Ο Μηχανισμός αποτελείται από μηχανικά μέρη γρανάζια, κλίμακες, άξονες και δείκτες. Σε πολλές από τις επιφάνειες του είναι χαραγμένες επιγραφές, αστρονομικής σημασίας. Όλα βρίσκονταν σέ ξύλινο κουτί πιθανών διαστάσεων 33χ17χ10εκ. Η λειτουργία του ήταν απλή.
Η περιστροφή από τον χρήστη μίας χειροκίνητης λαβής κινεί ταυτόχρονα, μέσω των γραναζιών και των αξόνων που τους συνδέουν, όλους τους δείκτες. Έτσι, αν επιλεγεί μία ημερομηνία στην μπροστινή κλίμακα των 365 ημερών, οι υπόλοιποι δείκτες θα δώσουν όλες τις διαθέσιμες, για αυτή την ημερομηνία, αστρονομικές πληροφορίες. Ακόμη εάν ο χρήστης φέρει ένα δείκτη σε κάποιο αστρονομικό φαινόμενο μπορεί να δει την ημερομηνία στην οποία το συγκεκριμένο φαινόμενο θα συμβεί π. χ. μία έκλειψη τού ηλίου καί της σελήνης.
Πέρα από τον ίδιο τον Μηχανισμό και η ιστορία ανευρέσεώς του είναι συναρπαστική. Την Μεγάλη Τρίτη του 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη ανακάλυψαν ένα ναυάγιο ενός ρωμαϊκού πλοίου κοντά στην ακτή των Αντικυθήρων. Αυτό έγινε αφορμή για το ελληνικό κράτος να οργανώσει την πρώτη παγκοσμίως ενάλια αρχαιολογική έρευνα. Χρησιμοποιήθηκαν πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και δύτες οι ίδιοι οι σφουγγαράδες.
Η έρευνα απέδωσε πολλούς καρπούς. Μεταξύ αυτών ο λεγόμενος έφηβος των Αντικυθήρων, μεγάλο χάλκινο άγαλμα του Σικυώνιου γλύπτη Ευφράνορα.
Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ένα μπρούτζινο αντικείμενο μικρών διαστάσεων με ευδιάκριτα πάνω του γρανάζια και επιγραφές. Χρονολογήθηκε στο 2ο μισό του 2ου π.Χ. αιώνα. Θεωρήθηκε ευθύς εξαρχής ως αστρονομικό όργανο ή αστρολάβος ή πλανητάριο ή όργανο για την ναυσιπλοΐα. Ήταν δημιούργημα μιας εδραιωμένης παράδοσης κατασκευής οργάνων.
Πιθανός κατασκευαστής θεωρείται ο Ποσειδώνιος ο Ρόδιος με πιθανό τόπο κατασκευής του την Ρόδο ή τα παράλια της Μ. Ασίας. Αυτή η άποψη ενισχύεται από το φορτίο του πλοίου. Το Μετωνικό όμως ημερολόγιο έχει χαραγμένα ονόματα μηνών οι οποίοι ανήκουν στην Κόρινθο ή σε κάποια από τις αποικίες της στη Δύση. Το ημερολόγιο αυτό έλαβε το όνομα του από τον Αθηναίο αστρονόμο Μέτωνα, τέλος του 5ου π. Χ.
Από τη πρώτη δημοσίευση τόν Μάιο του 1902 ο μηχανισμός αναφέρεται ως περίεργο «χαλκούν μηχάνημα» και του αποδίδεται αστρονομική χρήση. Στις επόμενες δημοσιεύσεις αναφέρεται ως αστρολάβος η ακόμη ως πλανητάριο. Από τίς πρώτες ακτινογραφίες στη δεκαετία τού 1970 προέκυψε ότι πρόκειται για ένα μηχανικό αναλογικό υπολογιστή στον οποίον αναπαριστάνονται ημερολόγια και τα σχετιζόμενα αστρονομικά φαινόμενα.
Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει στους μελετητές την δυνατότητα να προσεγγίσουν το παρελθόν με μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα.
Η εφαρμογή της στην έρευνα του Μηχανισμού έφερε καινούργια αποτελέσματα. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο χορήγησε δύο νέες άδειες για να εξετασθούν τα θραύσματα. Αυτή έγινε, το 1990 με γραμμική τομογραφία και το 2005 με τρισδιάστατη επιφανειακή απεικόνιση και τρισδιάστατη υπολογιστική τομογραφία. Η έρευνα αυτού γίνεται από μια ομάδα ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Αυτοί είναι ως ομάδα μελέτης οι Μαικ Εντμουντς, Τονυ Φρηθ, Γιάννης Σειραδάκης, Ξενοφών Μούσας, Μαίρη Ζαφειροπούλου, Ελένη Μάγκου, Γιάννης Μπιτσάκης, Αγαμέμνων Τσελίκας.
Με την κύρια ομάδα συνεργάζονται και οι Στέλλα Δρούγου, Κυριάκος Ευσταθίου, Μαγδαληνή Αναστασίου (του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θες/νίκης), Αλεξάντερ Τζόουνς (Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, Νέα Υόρκη), Τζων Στηλ (Πανεπιστήμιο Μπράουν).
Τα νεώτερα συμπεράσματα παρουσιάσθηκαν μια άριστα οργανωμένη Έκθεση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα από 7 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι 25 Ιανουαρίου 2010. Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε από τούς:
1) Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής και Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)
2) Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
3)Ομάδα Μελέτης Μηχανισμού Αντικυθήρων
4) Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.)
Εκεί έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να αντιληφθεί πλήρως τι ήταν ο Μηχανισμός, πως λειτουργούσε και την πορεία των ερευνών. Μέσα από την έκθεση προβάλλεται το εύρος της δημιουργίας του αρχαιοελληνικού κόσμου, των καινοτομιών και των επιτευγμάτων.
Ο μηχανισμός αυτός δείχνει ακόμα τη δύναμη του ελληνικού πνεύματος να αξιοποιεί επιστημονικά δεδομένα και αστρονομικές χρηστικές αποκτήσεις από όλη την περιοχή της Μεσογείου.
Η έρευνα έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον όχι μόνο των επιστημόνων αλλά και του απλού κοινού. Η μελέτη του κλασικού κόσμου και της αρχαιότητος γενικότερα δεν είναι μόνο θέμα της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά αγκαλιάζει και τους απλούς ανθρώπους.
Η πρόσφατη έρευνα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων απάντησε σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τις λειτουργίες του, αλλά γέννησε νέα όσον αφορά την προέλευσή του. Ωστόσο σήμερα οι ιστορικοί των επιστημών και της τεχνολογίας έχουν πλέον πολλά δεδομένα για να εξηγήσουν τις λειτουργίες του Μηχανισμού, τον σκοπό της κατασκευής του και την ένταξή του στο πλαίσιο της αστρονομίας και της τεχνολογίας της εποχής του.
Αποτελεί λοιπόν ο Μηχανισμός Αντικυθήρων, πέρα από τη χρηστική σκοπιμότητα, έκφραση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της εποχής, λαμπρό επίτευγμα της αρχαίας Ελλάδας. Συγχρόνως αντλούμε γνώσεις για την Ελληνική τέχνη, την αρχαία κοινωνία και την αρχαία γραμματεία.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσσίπειου Πνευματικού Κέντρου Ν. Α. Κορινθίας.