ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΛΒΑΝΙΑ
Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τη γειτονική Αλβανία και ειδικά τις περιοχές Shkoder και Lehze στο βόρειο τμήμα της. Οι πλημμύρες άρχισαν στις 4 Ιανουαρίου 2010 και συνεχίσθηκαν για αρκετές ημέρες. Προκλήθηκαν από πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, έντονες χιονοπτώσεις και από συνδυασμό αλλαγής διευθύνσεως των ανέμων, άνοδο θερμοκρασίας και σκόπιμες εκροές μεγάλων ποσοτήτων ύδατος από τά φράγματα του ποταμού Drin.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλβανών Ν. Κορινθίας συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη ρουχισμού για τους πλημμυροπαθείς. Η Ν. Α. Κορινθίας βοήθησε επαρκώς σε αυτή την προσπάθεια. Ομοίως υπήρξαν σημαντικές προσφορές από βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής μας, από απλούς πολίτες και από τις ενορίες εκκλησιών.
Έτσι συγκεντρώθηκαν πολλά αγαθά, τα οποία μεταφέρθηκαν με 4 ημιφορτηγά στην περιοχή Shkoder. Συνοδεύτηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλβανών κο Irfan Abazaj και από μέλη του Συλλόγου. Επικεφαλής ήταν ο κ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, Νομαρχιακός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος στο διευρυμένο Δήμο Κορινθίων. Το φορτίο παραδόθηκε στον Νομάρχη της περιοχής κο Maxdid Cungu, με τον οποίο υπήρξε εγκάρδια συνομιλία.
Η αποστολή αυτή έδειξε την καλή συνεργασία και την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Κορινθία. Ακόμα είχε συμβολικό χαρακτήρα καθόσον κατέδειξε ότι η αλληλεγγύη η οποία αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων ξεπερνάει τις διαφορές των λαών, τις θρησκείες, τα σύνορα των κρατών, και υπερισχύει όλων το ανθρώπινο πρόσωπο και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.
Το ταξίδι αυτό συγχρόνως είχε και μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι τεράστιες πλημμύρες ήσαν αποτέλεσμα ακραίων καιρικών συνθηκών. Κατά το Δεκέμβριο του 2009 και τις αρχές του Ιανουαρίου 2010, υπήρξαν μεγάλες χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Αλβανίας. Μετά από αυτό υπήρξε ξαφνικό λιώσιμο του χιονιού και έντονες βροχοπτώσεις. Έτσι τα ποτάμια και οι λίμνες γέμισαν με τεράστιες ποσότητες ύδατος.
Ο κύριος ποταμός στην περιοχή είναι ο Drin, (στά ελληνικά Δρίνος) ο οποίος προκύπτει από τη συνένωση των δυο μεγάλων ποταμών, του Λευκού και Μαύρου Drin. Έχει συνολικό μήκος L=335 χλ. και παροχή 350 κ.μ/δ.
Κατά μήκος της διαδρομής του Drin έχουν κατασκευαστεί τρία φράγματα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τις αντίστοιχες μεγάλες λίμνες στα ανάντη αυτών. Η στάθμη ύδατος όλων αυτών ανέβηκε επικίνδυνα. Η άνοδος της στάθμης τού ύδατος προκλήθηκε επιπλέον λόγω της αύξησης του ύψους της παλίρροιας στις εκβολές των ποταμών στο Αδριατικό πέλαγος. Και τούτο λόγω των ανέμων οι οποίοι είχαν νότια διεύθυνση καί έτσι μειώθηκε η παροχή της εκβολής των ποταμών. Μετά από αυτό το σύνθετο μηχανισμό που αναπτύχθηκε και προς αποτροπή της διάρρηξης και καταστροφής των φραγμάτων λόγω της ανόδου της στάθμης του ύδατος, αναγκάσθηκαν οι αρχές να ανοίξουν τις θύρες των φραγμάτων. Συγκεκριμένα άνοιξαν τίς θύρες τών υδροηλεκτρικών σταθμών τής Fierza, τού Koman και τού Vau i Dejes.
Τεράστιες ποσότητες ύδατος μαζί με αυτό των συνεχών βροχών κατέκλυσαν τις άνω περιοχές, προς την Αδριατική θάλασσα. Συνολικά κατακλύσθηκαν 114.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Απομακρύνθηκαν 5000 κάτοικοι και έπαθαν ζημιές 2500 οικίες.
Συγχρόνως πολλά αναχώματα του ποταμού σπάσανε και το νερό κατέκλυσε και την πρωτεύουσα της περιοχής Shkoder μαζί με πολλά γειτονικά χωριά. Το νερό έφθανε από το ύψος των 50εκ. μέχρι τα 2,50μ.
Η αποκατάσταση των ζημιών και της γης είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Από τις 114.000 στρέμματα θεωρούνται τα 20.000 στρέμματα να μην δύνανται να αποκατασταθούν και να επανέλθουν σε αγροτική χρήση. Σχεδόν όλα τα σπίτια στην περιοχή στερούνται νόμιμης οικοδομικής αδείας. Συγχρόνως πρέπει να εξασφαλισθεί η καλή ροή του ποταμού, ο οποίος πλέον έχει κατακλυσθεί από φερτά υλικά, ιλύ και έχει περιορισθεί η διατομή του. Στή Κορινθία ζήσαμε αντίστοιχες καταστροφές μέ τή πλημμύρα τού Λευκού (Ξεριά) ποταμού τό 1997.
Η πλημμύρα αυτή όπως και άλλες πολλές που έγιναν αυτό το χρόνο, π.χ. Ελλάδα, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Πακιστάν, Κίνα, δείχνουν ότι οι αλλαγές των φυσικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος, αποτέλεσμα κυρίως ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και της άναρχης ανάπτυξης, προκαλούν τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Ζούμε πλέον σε μια συνεχή περιβαλλοντική κρίση. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί στον άνθρωπο και να αναπτυχθεί περιβαλλοντική συνείδηση και οικολογική ευαισθησία. Ακόμα να αποκτηθεί περιβαλλοντική ηθική, σωστή και προσεγμένη συμπεριφορά έναντι της γης. Η χρήση του κόσμου και η απόλαυση των υλικών αγαθών να γίνεται σε νέα πλαίσια. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή στον τρόπο σκέψεως και ριζική μεταβολή του τρόπου ζωής.
Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
Της Ν.Α. Κορινθίας
Υποψήφιος Δήμαρχος για το διευρυμένο Δήμο Κορινθίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου