Προς: Υπουργό Πολιτισμού – Τουρισμού
Κον Παύλο Γερουλάνο
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Οι σωστικές ανασκαφές των δημοσίων έργων – Σιδηροδρομικό Δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, Αυτοκινητόδρομοι - τα οποία έχουν εκτελεσθεί και ακόμα εκτελούνται στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου έχουν αποκαλύψει και αποκαλύπτουν συνεχώς μεγάλο πλούτο αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών ευρημάτων πολλών χρονικών περιόδων.
Το υπάρχον και σε λειτουργία Μουσείο έχει κτισθεί το 1932 μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Κορίνθου. Κτίστηκε από την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών με δωρεά της Ada Small-Moore σε μνήμη του πατέρα της Edward Small ο οποίος ήταν λάτρης του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.
Η έκθεσή του δεν αξιοποιεί τα πορίσματα της πολυετούς ανασκαφικής έρευνας Ελλήνων και ξένων Αρχαιολόγων, δεν παρουσιάζει σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα της Κορίνθου κατά την αρχαιότητα και δεν μπορεί να δεχθεί έστω και μικρό αριθμό νέων ευρημάτων.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εύρεση προ μερικών ημερών των δυο Κούρων, ευρήματα λαθρανασκαφής, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ανεγέρσεως νέου, μεγάλου, σύγχρονου Μουσείου στην Αρχαία Κόρινθο.
Η αναγκαιότητα ενός νέου Μουσείου έχει αναγνωρισθεί τόσο από τη ΛΖ’ ΕΠΚΑ όσο και από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, η οποία δραστηριοποιείται στην Κόρινθο πάνω από 100 χρόνια.
Η θέση του χωροθετείται στο χώρο του Ξενία, όπως αυτή προτείνεται από τη ΛΖ’ ΕΠΚΑ σε παλαιότερα έγγραφα, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας και το Δήμο Κορινθίων. Συγχρόνως, παρουσιάζεται ως θέση για μελλοντικό Μουσείο στη μελέτη διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου η οποία έχει εγκριθεί από το Κ.Α.Σ.
Ο χώρος Ξενία είναι ακριβώς βορείως και έναντι του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Βρίσκεται στην ΑΧ ζώνη του χώρου. Έχει έκταση περίπου 18 στρέμματα. Σε αυτήν υπάρχει ισόγειο μετά υπογείου, πέτρινο εγκαταλελειμμένο τουριστικό περίπτερο του Ε.Ο.Τ. Ο χώρος σήμερα ανήκει στα Ε.Τ.Α.
Κατέληξε εκεί μετά από απαλλοτριώσεις και πολλές τμηματικές αγορές από τον πρώην Ε.Ο.Τ. και την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, οι οποίες έγιναν για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
Επιτρέψατε κύριε Υπουργέ να παραθέσω, με την εμπειρία μου ως Αντινομάρχης Πολιτισμού Κορινθίας επί σειρά ετών, ορισμένα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση αυτή:
- Υπήρξε από τις 20.05.1986 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ε.Ο.Τ. και της πρώην Κοινότητος Αρχαίας Κορίνθου για το τουριστικό περίπτερο Ξενία Αρχαίας Κορίνθου.
- Αυτή η σύμβαση λύθηκε και αντικαταστάθηκε από την παραχώρηση κατά χρήση, στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας του Τουριστικού Περιπτέρου (Ξενία) Αρχαίας Κορίνθου. ΦΕΚ 2108/3-12-1999, τεύχος Β΄.
- Η χρήση αυτή δεν επετράπη κατόπιν αρνητικής απόφασης του Κ.Α.Σ. με αριθμό 20/5-Μαΐου 1999.
Η κατασκευή νέου Μουσείου στην Αρχαία Κόρινθο πρέπει να ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Διευρυμένος Δήμος Κορινθίων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, πρέπει να συνεισφέρει καθοριστικά αναλαμβάνοντας τη σύνταξη σχετικών μελετών, του Μουσειακού προγράμματος.
Στο νέο Μουσείο θα υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενούνται και άλλες δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται μ’ ένα σύγχρονο και ανοικτό στην κοινωνία Μουσείο (εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, παραστάσεις).
Η γειτνίασή του με το Ελληνιστικό και Ρωμαϊκό θέατρο μας οδηγεί στην κατασκευή νέου θεάτρου μέσα στο χώρο του Μουσείου, αυξάνοντας τις δυνατότητές του. Το νέο Μουσείο εκπληρώνει τους πόθους, τα όνειρα και τις επιθυμίες όχι μόνο όλων των κατοίκων της Κορίνθου, αλλά και της Κορινθίας γενικότερα, καθώς και του επιστημονικού δυναμικού των Εφορειών και της Αμερικάνικης Σχολής Κλασσικών Σπουδών.
Ακόμα το νέο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου δύναται να συνδυασθεί με το Μουσείο Ακροπόλεως, το νέο Μουσείο Πατρών, ως κυρίαρχα στοιχεία μιας πολιτιστικής διαδρομής σε μια ενότητα σπουδαίων αρχαίων πόλεων (Αθήνα, Κόρινθος, Πάτρα).
Ευελπιστώ, τέλος, κύριε Υπουργέ πως η μέχρι τώρα παρουσία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού παρέχει τα εχέγγυα για την δρομολόγηση, από την πλευρά σας, των διαδικασιών κατασκευής νέου, σύγχρονου Μουσείου στην Αρχαία Κόρινθο.
Με εκτίμηση,
Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Κορινθίων