Τρίτη 29 Ιουνίου 2010
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – 6ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ – ΧΕΙΜΑΡΡΑ
1ο Μέρος
Οι δηλώσεις του Αναπληρωτού Υπουργού Άμυνας Κου Μπεγλίτη, περί επικείμενης παύσης της λειτουργίας του 6ου Συντάγματος Πεζικού - Χειμάρρα στην Κόρινθο, προκάλεσαν ιδιαίτερη ένταση, αναστάτωση και προβληματισμό.
Το Στρατόπεδο Κορίνθου , όπου εκεί βρίσκονται το 6ο Σύνταγμα Πεζικού - Χειμάρρα και η 70 Μ.Ε. (Μονάδα Επιστρατεύσεως) κατέχει έκταση περίπου 320 στρεμμάτων. Δεσπόζει της πόλεως Κορίνθου νοτίως αυτής στον αναβαθμό. Είναι κοντά στον Προαστιακό Σταθμό Κορίνθου, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών και εφάπτεται της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών. Έχει πολλές εγκαταστάσεις με παλαιά μεν κτίρια αλλά πολύ καλά συντηρημένα. Διαθέτει δυο γήπεδα, υπαίθρια εκκλησία, πολλούς ανοικτούς χώρους και πολλά κτίσματα. Είναι ένα καθαρό, φροντισμένο και νοικοκυρεμένο Στρατόπεδο με πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης για χιλιάδες νέους, οι οποίοι κάθε χρόνο παρουσιάζονται και εκπληρώνουν τη βασική τους εκπαίδευση. Από το 1927 το Στρατόπεδο χρησιμοποιείται ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (Κ.Ε.Ν.) και για άλλα παρεμφερή ζητήματα. Υποδέχεται κάθε χρόνο, το τελευταίο διάστημα, περίπου 5000 νεοσυλλέκτους και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Παλαιότερα δεχόταν μεγαλύτερο αριθμό νεοσυλλέκτων, σχεδόν 10000 κάθε χρόνο.
Το 6ο Σύνταγμα Πεζικού συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το 1877. Από τότε έχει συνεχώς ζωντανή παρουσία στα στρατιωτικά πράγματα της χώρας μας. Η στρατιωτική δράση του 6ου Συντάγματος Πεζικού - Χειμάρρα είναι συνεχής και πάντοτε νικηφόρα. Δεν ηττήθηκε σε μάχη. Ο ηρωισμός και η δράση των μαχητών του συνέβαλλαν στην εδαφική επέκταση του νεότερου ελληνικού κράτους. Έχει ενεργή συμμετοχή σε όλες τις επιχειρήσεις του Στρατού Ξηράς από της ιδρύσεως του 6ου Συντάγματος μέχρι σήμερα. Οι ήρωες μαχητές αγωνίσθηκαν στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στους Βαλκανικούς Πολέμους, πρώτο και δεύτερο, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Μικρασιατική Εκστρατεία, στον Ελληνοιταλικό – Ελληνογερμανικό Πόλεμο και στον Εμφύλιο Πόλεμο. Από το 1949 εκτελεί ειρηνική αποστολή, ως Κέντρο Βασικής Εκπαίδευσης (Κ.Β.Ε.). Το σύνολο των νεκρών του 6ου Συντάγματος Πεζικού - Χειμάρρα ανέρχεται τουλάχιστον σε 561 Αξιωματικούς και Οπλίτες. Η ιστορία του Στρατοπέδου είναι η ιστορία γενναίων μαχητών και της πόλεως της Κορίνθου. Αποτελεί ιστορικό Σύμβολο για την πόλη μας και συγχρόνως ταυτότητα της. Χιλιάδες Έλληνες έχουν φιλοξενηθεί, εκπαιδευτεί στο Στρατόπεδο και έχουν γνωρίσει την πόλη μας. Συγχρόνως αποτελεί μοναδικό κληροδότημα γενναιότητας και ανδρείας της σημερινής γενιάς στις επόμενες. Θα πρέπει λοιπόν να παραμείνει ο στρατιωτικός χαρακτήρας του. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αναζητήσουμε επειγόντως διέξοδο στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην πόλη μας και στην Κορινθία γενικότερα.
Συνεχίζεται
Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Υποψήφιος Δήμαρχος Κορίνθου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου