Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Εκδηλώσεις Μνήμης 2010

Όλες οι καλές και πολλές εκδηλώσεις της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου προσφέρoυν μνήμες, θύμησες και αναφορές.

Μνήμες και θύμησες διότι μας θυμίζουν τις χαμένες και όχι λησμονημένες πατρίδες. Και δεν μπορεί οι πατρίδες να είναι “χαμένες” όταν υπάρχουν άνθρωποι που τις θυμούνται και τιμούν. Αυτοί είναι οι άνθρωποι της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, οι οποίοι πάντοτε μέσα από τις εκδηλώσεις καταγράφουν πολύτιμη συλλογική μνήμη. Αποτυπώνουν τη μνήμη τους σ’ αυτό το ευλογημένο μέρος, την Κορινθία.

88 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή οι εκδηλώσεις αυτές είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στον Ελληνισμό της Ανατολής. Ένας Ελληνισμός που μεγαλούργησε, επινόησε και πρόσφερε στους λαούς της Ευρώπης και της Οικουμένης καθοριστικά στοιχεία πολιτισμού, πολιτικής και φιλοσοφίας.

Έπαυσε το 1922 ο Ελληνισμός να υπάρχει ως ενεργό υποκείμενο της Ιστορίας, στο δικό του γεωγραφικό χώρο. Χώρο που κατείχε για περισσότερο από 3.000 χρόνια. Αυτό τον Ελληνισμό πρόβαλλαν και ζωντάνεψαν οι εκδηλώσεις των “Μικρασιατικών 2010” της πόλεως Κορίνθου στο 3ήμερο 10 - 11 - 12 Σεπτεμβρίου 2010. Τιμήθηκε δε και η Γενοκτονία των Ελλήνων από το 1912 – 1923 στις 19 Σεπτεμβρίου 2010.

Κάθε εκδήλωση ήταν επιτυχημένη και αναφερόταν σε κάποιο γεγονός, ιδέα και δημιουργία. Η κάθε μια ήταν ξεχωριστή ψηφίδα ενός πολύχρωμου μωσαϊκού, που μαζί όλες συνέθεσαν το μωσαϊκό της Μικράς Ασίας. Υπήρχαν όλα, λειτουργίες, ομιλίες, Μουσική, εκθέσεις, παρελάσεις, θέατρο, χοροί και τραγούδια.

Τη φωτεινή γιορτή την λάμπρυνε ακόμα, η παρουσία της Κας Χόρτον. Η Κα Νάνσυ Χόρτον είναι κόρη του Γεωργίου Χόρτον, γενικού πρόξενου των Η.Π.Α. στην Ελλάδα το 1907.

Ο Κος Χόρτον ήταν διάπυρος φίλος της Ελλάδας. Την αγάπη αυτή απέκτησε τα χρόνια που υπηρετούσε στην Ελλάδα. Αυτή την αγάπη παρουσίασε με ιδιαίτερη καλλιέπεια και ποιητική έξαρση στα συγγράμματα του. Αυτός έκανε γνωστό τον αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στις πολλές διαλέξεις που έδωσε σε πολλές πόλεις των Η.Π.Α. ανέφερε ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι μάχονταν για την απελευθέρωση της μικρής αλλά γενναίας πατρίδος τους από τους Τούρκους.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, στην πανάξια Πρόεδρο της Κα Βας. Ευστρατιάδου – Δημητροπούλου και στα μέλη αυτής. Όλοι μαζί εργάζονται αόκνως, μας κοινωνούν και μεταλαμπαδεύουν τον Ελληνικό Πολιτισμό της Ανατολής στην Κορινθία.

Αυτοί που ζουν εδώ ποτέ δεν εγκατέλειψαν τη μάνα γη, το γενέθλιο τόπο, την έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα, στην Κορινθία. Αυτός ο πολιτισμός βρίσκει εύφορο έδαφος στην Κορινθία και αποδίδει γόνιμους και γλυκείς καρπούς. Η ξεριζωμένη γενιά έχει συνέχεια και διαδοχή στους νέους ανθρώπους, στα νέα παιδιά, που συνεχίζουν επάξια το έργο των μεγαλυτέρων.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου

της Ν.Α. Κορινθίας

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

με το Συνδυασμό “ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

του Υποψ. Περιφ. ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

''ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2010'' - Μια επιτυχημένη Έκθεση

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση με τίτλο “Κορινθία 2010” 2η

Πανελλήνια Γενική Έκθεση. Αυτή πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο από τις 22 – 26 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργίας.

Σε ένα τεράστιο χώρο, κατάλληλο διαρρυθμισμένο και με ένα άνετο αύλειο χώρο, για 5 ημέρες κτυπούσε η καρδιά της Κορινθίας.

Μια έμπνευση και πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κορινθίας η οποία υλοποιείται για 2η φορά στον ίδιο φιλόξενο χώρο.

Η Έκθεση αυτή κατέδειξε τις ικανότητες των Κορινθίων, τις δυνατότητες της Κορινθίας και της χώρας μας γενικότερα.

Πέρα από αυτό, στο δύσκολο οικονομικά και κοινωνικά περιβάλλον που βιώνουμε όλοι μας, με πολύ μεγάλες δυσκολίες και σοβαρά προβλήματα, η Έκθεση υπήρξε μια δυνατή απάντηση στο γενικότερο πτωτικό κλίμα. Και τούτο διότι επί 5 ολόκληρες ημέρες οι επισκέπτες διαπίστωσαν τις υγιείς δυνάμεις του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, της παροχής υπηρεσιών και πως όλοι μαζί μπορούμε να μετριάσουμε τις δυσκολίες. Η επαφή μεταξύ μας και οι επισκέψεις ανέβασαν τον ψυχισμό μας.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης παρουσιάστηκαν παράλληλα εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου και ενδιαφέροντος. Πέρα από τις επιχειρηματικές συναντήσεις και εμπορικές συμφωνίες που έγιναν παρουσιάσθηκαν 34 νέοι καλλιτέχνες κυρίως από την Κορινθία, με δημιουργίες Ζωγραφικής, Αγιογραφίας και Γλυπτικής. Μια φροντισμένη παρουσίαση από την “Epsilon Art Festival” με πρωτοβουλία και έμπνευση της ζωγράφου Κας Έφης Πανταλέων και υπό την αιγίδα του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου της Ν.Α. Κορινθίας.

Συγχρόνως καλύφθησαν πολλά θέματα, τα οποία προβληματίζουν κάθε ενδιαφερόμενο για επιχειρηματική δράση, όπως ο Αγροτουρισμός της Κορινθίας. Οι εκλεκτοί ομιλητές παρουσίασαν το θέμα από κάθε πλευρά λύνοντας πολλά προβλήματα και απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις.

Ο κύκλος της Εκπαίδευσης προβλήθηκε με αντίστοιχες βραβεύσεις μαθητών και την παρουσίαση του βιβλίου, του συγγραφέα Νίκου Κοτζιά, “Η εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα” από εκλεκτούς ομιλητές.

Αφού παρουσιάστηκαν οι ενότητες της “Γαστρονομία & Οίνος”, “Υγεία - Γυναίκα & Ομορφιά” και “Επίδειξη Μόδας”, η Έκθεση ολοκληρώθηκε με την Ημερίδα “Η Κορινθία 2020 – Προοπτική ανάπτυξης”. Μια σφαιρική και ουσιαστική παρουσίαση των επί μέρους ενοτήτων, απαραίτητων για την ανάπτυξη της Κορινθίας. Η Ημερίδα με ομιλητές καθηγητές, γνώστες των προβλημάτων, έδειξε τους δείκτες υστέρησης σε κρίσιμους τομείς, όπως και τις δυνατότητες που έχει η Κορινθία για την ανάπτυξη της προσεχούς 10ετίας .

Έτσι λοιπόν τελείωσε η 2η Πανελλήνια Έκθεση “Κορινθία 2010”, Έκθεση υψηλού επιπέδου, με μεγάλο ενδιαφέρον.

Αυτό όμως που δίνει περισσότερες ελπίδες είναι η προοπτική την οποία έχει η Έκθεση αυτή. Προοπτική η οποία δύναται να επεκταθεί πιο δυνατά και στους άλλους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έτσι ώστε αυτή να αποτελεί μεγάλο γεγονός για τα εμπορικά και επιχειρηματικά πράγματα της Περιφέρειας.

Η περιφερειακή συνείδηση η οποία με τον “Καλλικράτη” θα δημιουργηθεί στην Πελοπόννησο κάνει πιο εύκολα τα πράγματα και τα οδηγεί σε πιο γρήγορη ολοκλήρωση.

Τελειώνοντας θέλω να συγχαρώ το Επιμελητήριο Κορινθίας, το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο κ. Νανόπουλο για την οργάνωση και επιμέλεια της Έκθεσης.

Συγχρόνως τους εκθέτες για την τόλμη και τους στόχους, σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, να δημιουργούν και να αποδεικνύουν καθημερινά ότι δύναται να παράγουν και να προσφέρουν στον τόπο τους υψηλές υπηρεσίες.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου

της Ν.Α. Κορινθίας

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

με το Συνδυασμό “ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

του Υποψ. Περιφ. ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ

Ξενάγηση στην Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο αρχαίο λιμάνι Λεχαίου

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, οι Σύνεδροι του Συνεδρίου Αυστραλών Αρχαιολόγων επεσκέφθησαν τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Λιμένα Λεχαίου, όπως και την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στον χώρο αυτό.

Η ξενάγηση στους άνω χώρους έγινε από τον Πολιτικό Μηχανικό Απόστολο Ε. Παπαφωτίου.

Ο χώρος αυτός είναι από τους σημαντικότερους στην πατρίδα μας και συγκεντρώνει πάντα το ενδιαφέρον των επισκεπτών και των επιστημόνων.

Διαβάστε σχετικό άρθρο>> http://apostolospapafotiou.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου

της Ν.Α. Κορινθίας

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

«Δίολκος, 1500 χρόνια»

Η ΕΜΑΕΤ, με τη χρηματοδότηση του ΤΕΕ, ολοκλήρωσε τη δημιουργία της εικονοκινητικής (animation) ταινίας με θέμα τον αρχαίο Δίολκο, μέσω του οποίου διαπεραιώνονταν τα πλοία στον Ισθμό της Κορίνθου επί 1500 χρόνια.

Η ταινία των Θ.Π. Τάσιου, Ν. Μήκα και Γ. Πολύζου, με επιστημονικό συνεργάτη τον Απόστολο Παπαφωτίου, περιγράφει την άφιξη έμφορτου πλοίου (4ος αι. π.Χ.) στο βόρειο εσωτερικό λιμένα της Κορίνθου, την ανέλκυση του πλοίου, τη μεταφορά του κατά μήκος του Διόλκου (μήκους 6,3χλμ), την επανακαθέλκυση στο σημερινό Καλαμάκι, τον πλού προς τον νότιο λιμένα, στις Κεγχραιές, τη φόρτωση κορινθιακών κεραμικών προϊόντων και τον τελικό απόπλου στο Σαρωνικό. Παρουσιάζονται θέματα ναυπηγικής, λιμενικών έργων, ανυψωτικών μηχανημάτων, αρχιτεκτονικής, αντλιών, χερσαίων μεταφορών κ.ά.

Η ταινία έχει λάβει έως τώρα δύο βραβεία:

- Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και

- Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010)

Η ταινία έχει αναρτηθεί στο youtube σε τρία μέρη και μπορεί κανείς να τη δει ξεκινώντας από http://www.youtube.com/watch?v=XEnz2CJTfbE . Επίσης έχει αναρτηθεί και σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, όπως στο βιντεοσκόπιο της Ναυτεμπορικής στο http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=27474&s=0

Απόστολος Ε. Παπαφωτιου

πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού κέντρου

της Ν.Α. Κορινθίας.


Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

"Η Κρήνη του Θεαγένους στα Μέγαρα"



“Χάριτας δε γνωρίζομεν αύθις μυρίας, τω κλεινώ Φωτιάδη (Hellner), ούτινος είη βίος και διάγοι επί μήκιστον”
Θ. Π. Τάσιος

Με αυτά τα επαινετικά λόγια κλείνει ο Ακαδημαϊκός και καθηγητής Θεόδ. Π. Τάσιος τον πρόλογο του στο βιβλίο του Nils Hellner (Φωτιάδη) “H Κρήνη του Θεαγένους στα Μέγαρα”. Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Μέγαρα από τον συγγραφέα του Θεόδ. Τάσιο. Πρόκειται για μια έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων και αφορά την ιστορία και την Αρχιτεκτονική του Μνημείου του 5ου αιώνα π.Χ.
Η κρήνη αυτή δείχνει το έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων, από αρχαιοτάτων χρόνων, για τις υδρεύσεις των πόλεων. Δεν υπήρχε πόλη στην Αρχαιότητα από τους αρχαϊκούς και κλασσικούς χρόνους χωρίς δίκτυο μεταφοράς νερού (υδραγωγείο), δίκτυο διανομής νερού και κρήνες.
Η Μεγαρίτικη Κρήνη είναι διαστάσεων 13,70 μ. X 19,00 μ. Θεωρείται η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη κρήνη στον ελλαδικό χώρο. Η κρήνη αποτελούταν από τις λεκάνες συλλογής νερού και από τις λεκάνες άντλησης. Οι λεκάνες συλλογής κατέχουν την μεγαλύτερη επιφάνεια της κρήνης. Στη μέση τους, υπήρχε διαχωριστικό τοιχίο από λεπτές πλάκες που χώριζε τις λεκάνες συλλογής και άντλησης σε δύο μέρη. Στη λεκάνη συλλογής υπήρχαν 5 σειρές από 7 οκταγωνικούς κίονες η κάθε μια σειρά., κατά το μήκος της κρήνης.
Ο μεγάλος αριθμός των κιόνων και η μικρή μεταξύ τους απόσταση δηλώνει ότι στήριζαν μια βαριά στέγη, η οποία μάλλον ήταν επίπεδη, καλυμμένη με πηλό και χώμα.
Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν για να δείξουν τη στενή σχέση που είχε ο τύπος αυτός της Μεγαρίτικης Κρήνης με αυτό των Κορινθιακών Κρηνών. Αυτός ο κοινός τύπος και για τις δύο πόλεις έφερε μια λεκάνη άντλησης νερού ο οποίος επικοινωνούσε με όλες τις λεκάνες συλλογής και αποθήκευσης νερού.
Υπήρχαν στην πόλη της Κορίνθου (4) τέσσερις κρήνες, της Γλαύκης, της Πειρήνης, της Λέρνας και η Ιερά Κρήνη, όλες της ίδιας κατηγορίας υδρευτικών οικοδομημάτων.
Ένα άλλο ιδίου τύπου κτίσμα βρίσκεται στην Περαχώρα. Όλα τα κτίρια αυτά ήσαν δείγματα κοσμικής αρχιτεκτονικής, της αρχαϊκής και κλασικής εποχής.
Οι γνωστές αυτές κρήνες της πόλεως της Κορίνθου δείχνουν τη σωστή ύδρευση της πόλεως, έτσι να θεωρείται και να είναι στην αρχαιότητα πολυπίδακας και “εύυδρος”, όπως αναφέρει ο Συμωνίδης στο επίγραμμα για τους Κορινθίους που έπεσαν στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Αρκετούς αιώνες αργότερα ο Στράβων αναφέρει:
«έστι δε και φρεάτων ευπορία κατά την πόλιν», περίπου το 29 π.Χ.
Ο δε Παυσανίας περίπου το 145 μ.Χ.:
«κρήναι δε πολλαί μεν ανά την πόλιν πεποίηνται αφθόνου ρέοντος σφίσιν ύδατος».
Οι λίγες αυτές αναφορές και το περιεχόμενο του βιβλίου δείχνουν το υψηλό επίπεδο του υδροτεχνολογικού πολιτισμού κάθε πόλεως της Αρχαίας Ελλάδας όλες τις εποχές, τουλάχιστον από της αρχαϊκής και εντεύθεν.
Η Επιστήμη του νερού κάλυψε πολύ νωρίς τις ανάγκες για υδροδότηση προς ικανοποίηση βασικών φυσικών και οικιακών αναγκών για άρδευση καλλιεργειών και άλλες χρήσεις νερού. Υπήρχε συνεχώς μέχρι τις μέρες μας μια προοδευτική εξέλιξη όπου αναπτύχθηκε και κάλυψε νέες ανάγκες. Πάντοτε όμως το παρόν θα μας κάνει να θυμόμαστε το παρελθόν και από πού ξεκίνησε ο άνθρωπος.
Σχετικά με το συγγραφέα Nils Hellner του καλαίσθητου βιβλίου, είναι αρχιτέκτονας Μηχανικός στη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή. Έχει εργασθεί στην Κρήνη των Μεγάρων την οποία έχει μελετήσει και παρουσιάσει με ιδιαίτερη επιμέλεια.
Το βιβλίο συνοδεύετε και με (5) πέντε σχέδια εκ των οποίων (2) δυο είναι αναπαραστάσεις.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε από τον κ. Τάσιο, Ακαδημαϊκό και Καθηγητή. Ο κ. Καθηγητής μας παρέσυρε με τον εύρωστο λόγο του, τη δομημένη σκέψη, τις προτάσεις του. Μας άνοιξε δρόμους να ιχνηλατήσουμε και να περπατήσουμε. Μας μετέφερε την αγάπη του και το σεβασμό του στην Αρχαία Ελλάδα, στους ανθρώπους της, στον Έλληνα Μηχανικό που κατακτά τη γνώση, την κάνει σχέδιο και σχεδιασμό και τελικά, έργο και δημιουργία.
Όλους τους συντελεστές της παρουσίασης τους ευχαριστούμε πολύ και τους ευχόμεθα γρήγορα και σε άλλες παρουσιάσεις.



Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
της Ν.Α. Κορινθίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ
(Ταυτιζόμενες Επιστήμες;)

Η Ηθική και η Πολιτική κατά τον Αριστοτέλη υπάγονται στη διαδικασία της πρακτικής διανοίας.
Η Ηθική έχει αντικείμενο το πρόσωπο του Ανθρώπου. Εξετάζει τον χαρακτήρα του, το ήθος του και τη σχέση και την συμπεριφορά αυτού με τον πλησίον.
Η Πολιτική έχει αντικείμενο τη σχέση του πολίτη με την κοινωνία, με την εξουσία, με τον νόμο. Εξετάζει αυτά ως συστατικό της πολιτείας.
Κατά τον Σταγειρίτη φιλόσοφο, λοιπόν, η Ηθική και η Πολιτική είναι αλληλένδετες επιστήμες. Το πρόσωπο είναι συστατική μονάδα της κοινωνίας, μέσα σε αυτή ζει και μέσα σε αυτή αναπτύσσει το ήθος του. Άρα η Ηθική είναι τμήμα της Πολιτικής.
Συγχρόνως η Πολιτική είναι Ηθική, διότι έχει στόχο τη βελτίωση του προσώπου. Ενθαρρύνει την ηθικότητα και με τους νόμους δημιουργεί το περιβάλλον για ηθική βελτίωση του προσώπου και της κοινωνίας γενικότερα.
Η Πολιτική κατά τον Αριστοτέλη είναι Αρχιτεκτονική.
…δόξειε δ’ αν της κυριωτάτης και μάλιστα αρχιτεκτονικής. τοιαύτη δ’ η πολιτική «φαίνεται.» Ηθικά Νικομάχεια 1094α27
Κρίνεται λοιπόν επιτυχημένη η ονομασία “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης”, μια και στην ονομασία περιέχεται η Αρχιτεκτονική, δηλαδή η Πολιτική.
Είναι λοιπόν η Πολιτική, Αρχιτεκτονική, διότι μπορεί να σχεδιάζει ή να υλοποιεί έργα. Σαν τον πρωτομάστορα ο οποίος ορίζει και συμβουλεύει και δίνει εντολές στους άλλους μαστόρους, έτσι και η Πολιτική καθοδηγεί τις υπόλοιπες πρακτικές επιστήμες. Η καθοδήγηση έχει στόχο την αρμονική λειτουργία τους, ώστε καμία από αυτές να μην αυξάνει υπέρμετρα ως προς τις άλλες. Συγχρόνως όλες μαζί να λειτουργούν με στόχο το όφελος της κοινωνίας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Έτσι λοιπόν η Πολιτική είναι επιστήμη η οποία φροντίζει να καταστήσει τους πολίτες χρηστούς, αγαθούς και ικανούς να πραγματοποιούν καλά έργα. Αποσκοπεί στη διάπλαση του ελεύθερου ήθους και του φρονήματος του καθενός πολίτη. Βελτιώνει και ανυψώνει την προσωπικότητα του Ανθρώπου, χωρίς να την τραυματίζει και να την απαξιώνει.
Τελικός σκοπός της Ηθικής και της Πολιτικής συμπίπτουν. Είναι η ευδαιμονία των προσώπων.
Λέγοντας ευδαιμονία εννοούμε την ηθική και πνευματική τελείωση του, «το ευ ζην» και το «ευ πράττειν», τα οποία είναι το ακρότατο των «πρακτών αγαθών».
Αυτές οι αξεπέραστες, σύγχρονες και επίκαιρες έννοιες διετυπώθησαν από τον Αριστοτέλη περίπου πριν 2.500 χρόνια. Έννοιες που ταυτίζουν την Ηθική και την Πολιτική.
Το ερώτημα που τίθεται για την εποχή μας και για την πρακτική εφαρμογή και διατύπωση αυτών εννοιών στον σύγχρονο πολιτικό κόσμο, είναι αν ταυτίζονται ή τουλάχιστον αν συνδέονται μεταξύ τους.
Η απάντηση που δίδεται από τον καθένα μας είναι εντελώς αυθόρμητα αρνητική. Όχι μόνο δεν συνδέονται αλλά απέχουν μεταξύ τους. Αυτή η μη ταύτιση επιταχύνει και μεγαλώνει την παρακμή του πολιτικού συστήματος, της προσωπικότητας, του ανθρώπου και της κοινωνίας γενικότερα.
Δυστυχώς αυτό φέρει την απαξίωση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο των πολιτικών, που και αυτοί είναι επιλογές και εκφράσεις της κοινωνίας.
Η λύση που προτείνεται: Ηθική και Πολιτική να συνδέονται και τελικά ως τελικός στόχος να ταυτίζονται.


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
της Ν.Α. Κορινθίας