ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Όλες οι καλές και πολλές εκδηλώσεις της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου προσφέρoυν μνήμες, θύμησες και αναφορές.
Μνήμες και θύμησες διότι μας θυμίζουν τις χαμένες και όχι λησμονημένες πατρίδες. Και δεν μπορεί οι πατρίδες να είναι “χαμένες” όταν υπάρχουν άνθρωποι που τις θυμούνται και τιμούν. Αυτοί είναι οι άνθρωποι της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, οι οποίοι πάντοτε μέσα από τις εκδηλώσεις καταγράφουν πολύτιμη συλλογική μνήμη. Αποτυπώνουν τη μνήμη τους σ’ αυτό το ευλογημένο μέρος, την Κορινθία.
88 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή οι εκδηλώσεις αυτές είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στον Ελληνισμό της Ανατολής. Ένας Ελληνισμός που μεγαλούργησε, επινόησε και πρόσφερε στους λαούς της Ευρώπης και της Οικουμένης καθοριστικά στοιχεία πολιτισμού, πολιτικής και φιλοσοφίας.
Έπαυσε το 1922 ο Ελληνισμός να υπάρχει ως ενεργό υποκείμενο της Ιστορίας, στο δικό του γεωγραφικό χώρο. Χώρο που κατείχε για περισσότερο από 3.000 χρόνια. Αυτό τον Ελληνισμό πρόβαλλαν και ζωντάνεψαν οι εκδηλώσεις των “Μικρασιατικών 2010” της πόλεως Κορίνθου στο 3ήμερο 10 - 11 - 12 Σεπτεμβρίου 2010. Τιμήθηκε δε και η Γενοκτονία των Ελλήνων από το 1912 – 1923 στις 19 Σεπτεμβρίου 2010.
Κάθε εκδήλωση ήταν επιτυχημένη και αναφερόταν σε κάποιο γεγονός, ιδέα και δημιουργία. Η κάθε μια ήταν ξεχωριστή ψηφίδα ενός πολύχρωμου μωσαϊκού, που μαζί όλες συνέθεσαν το μωσαϊκό της Μικράς Ασίας. Υπήρχαν όλα, λειτουργίες, ομιλίες, Μουσική, εκθέσεις, παρελάσεις, θέατρο, χοροί και τραγούδια.
Τη φωτεινή γιορτή την λάμπρυνε ακόμα, η παρουσία της Κας Χόρτον. Η Κα Νάνσυ Χόρτον είναι κόρη του Γεωργίου Χόρτον, γενικού πρόξενου των Η.Π.Α. στην Ελλάδα το 1907.
Ο Κος Χόρτον ήταν διάπυρος φίλος της Ελλάδας. Την αγάπη αυτή απέκτησε τα χρόνια που υπηρετούσε στην Ελλάδα. Αυτή την αγάπη παρουσίασε με ιδιαίτερη καλλιέπεια και ποιητική έξαρση στα συγγράμματα του. Αυτός έκανε γνωστό τον αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στις πολλές διαλέξεις που έδωσε σε πολλές πόλεις των Η.Π.Α. ανέφερε ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι μάχονταν για την απελευθέρωση της μικρής αλλά γενναίας πατρίδος τους από τους Τούρκους.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, στην πανάξια Πρόεδρο της Κα Βας. Ευστρατιάδου – Δημητροπούλου και στα μέλη αυτής. Όλοι μαζί εργάζονται αόκνως, μας κοινωνούν και μεταλαμπαδεύουν τον Ελληνικό Πολιτισμό της Ανατολής στην Κορινθία.
Αυτοί που ζουν εδώ ποτέ δεν εγκατέλειψαν τη μάνα γη, το γενέθλιο τόπο, την έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα, στην Κορινθία. Αυτός ο πολιτισμός βρίσκει εύφορο έδαφος στην Κορινθία και αποδίδει γόνιμους και γλυκείς καρπούς. Η ξεριζωμένη γενιά έχει συνέχεια και διαδοχή στους νέους ανθρώπους, στα νέα παιδιά, που συνεχίζουν επάξια το έργο των μεγαλυτέρων.
Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
με το Συνδυασμό “ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”
του Υποψ. Περιφ. ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ