Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΙΝΗ


Έφυγε από κοντά μας, πριν λίγες μέρες, ο πρώην Δήμαρχος Κορινθίων και έγκριτος Νομικός, Νικόλαος Κουίνης. Η τρομερή είδηση της απώλειας του μας συντάραξε όλους και ο αιφνίδιος τρόπος που αναχώρησε έκανε το κτύπημα πιο ισχυρό.

Ο Νικόλαος Κουίνης γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1939. Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο Κορίνθου τελείωσε τη Νομική Σχολή Αθηνών. Στο Πρωτοδικείο Κορίνθου διορίστηκε το 1964 σε ηλικία 25 χρονών. Από τότε εργάστηκε ως Δικηγόρους Κορίνθου. Από το 1983 διετέλεσε Δήμαρχος Κορινθίων για δύο τετραετίες.

Η παρουσία του στο Δημαρχιακό θώκο της πόλεως μας υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Συνέχισε και αύξησε το έργο του προκατόχου του αείμνηστου Σήφη Κόλλια.

Έβαλε τις βάσεις και θεμελίωσε την Δημοτική Αρχή σε πλαίσια νομιμότητας και σε προοπτικές δεκαετιών. Κινούνταν πάντοτε εντός της ισχύουσας Νομοθεσίας. Θωράκιζε τα έργα αλλά και τις δομές με την απαραίτητη νομιμότητα για να έχουν ισχύ στο συνεχές.

Είναι πάρα πολλά τα έργα που οφείλονται στην πρωτοβουλία του και στους αγώνες του. Σημειώνω ένα από τα πολλά, γιατί είχε δεθεί ιδιαίτερα με αυτό, την υδροδότηση της πόλεως Κορίνθου και την ίδρυση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ..

Το έργο του γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς τα περιορισμένα διοικητικά όρια της πόλεως της Κορίνθου. Αυτά τελείωναν στις παρυφές της πόλεως. Έτσι, όποιο έργο και να γινόταν χρειαζόταν σοβαρή μελέτη, νομική κατοχύρωση και συναίνεση των όμορων κοινοτήτων, που εκείνη την εποχή ήταν ανύπαρκτη.

Σε όλη του τη ζωή παρέμεινε φλογερός μαχητής για την ολοκλήρωση της υδροδότησης της πόλεως μας, διατηρώντας την άποψη ότι αυτή έπρεπε να γίνει από γεωτρήσεις της λίμνης Στυμφαλίας και όχι από πηγές.

Ζούσε την καθημερινότητα της πόλεως με τα προβλήματα της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Αυτά πρόβαλλε και ενίσχυσε. Ανοικτός και προσηνής πάντοτε στους ανθρώπους, κατανοούσε τα προβλήματα και προσπαθούσε με δική του παρέμβαση να λυθούν.

Η θητεία του στη Δημαρχία Κορινθίων ήταν αποτέλεσμα της προσωπικής του πορείας και της συμμετοχής του στα κοινά. Προσωπική πορεία η οποία στόχευε στην προσφορά στην κοινωνία και στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών του.

Αλλά και στη Διακονία της Νομικής επιστήμης, ως έγκριτος δικηγόρος, υπηρέτησε τον άνθρωπο και την Αλήθεια.

Πολυσύνθετη οντότητα και προσωπικότητα, ως ήταν, αξιοποίησε γενικότερα την επιστήμη του και την επιστημονική μέθοδο για θεώρηση κατά ενιαίο τρόπο των προβλημάτων.

Η αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας, για αυτόν, και η προσέγγιση της ήταν μέρος της αναζήτησης της Αλήθειας.

Ταχέως η επιστήμη του τον βοήθησε στην απόκτηση και εμπέδωση την γνώσης. Γνώση την οποία είχε πλατιά από επιμέρους συνεχή επαφή με τα κλασικά κείμενα αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων.

Σε αρκετές συζητήσεις που είχα μαζί του, κατενόησα ότι στο τέλος, μετά τη Δημαρχία, προσπαθούσε ο ίδιος να παραμερίσει την καθαρή υποκειμενικότητα, να βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά. Αυτή η αντίληψη του έδωσε νέα δυναμική στάση ζωής και αδιάκοπη πρόοδο.

Τελειώνοντας τη μικρή αναφορά θέλω απλά να διατυπώσω ότι ο Νίκος Κουίνης, αγάπησε ολόψυχα την Κόρινθο, εργάστηκε αδιάκοπα για την πρόοδο σε όλους τους τομείς. Υπηρέτησε τον Πολίτη και τον Άνθρωπο. Άφησε πίσω του μια λαμπρή οικογένεια με διαδόχους και απογόνους, θεματοφύλακες του ονόματος του, και σε εμάς το έργο του και τις αναμνήσεις ζωής που ξεπερνούν τον μισό αιώνα.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Επιστροφή των Διδύμων Κορινθιακών Κούρων στην Πατρώα Γη



Πριν από 10 μήνες περίπου, δυο σπάνιοι Κούροι σε φυσικό μέγεθος, ευρήματα λαθροανασκαφής, βρέθηκαν στην Κλένια, του τέως Δήμου Τενέας του Νομού Κορινθίας.

Έφεραν ελάχιστα τραύματα στο πρόσωπο, στον κορμό και στα πόδια και χαράξεις από άροτρο, κατά την καλλιέργεια του αγρού που ήταν θαμμένα.

Οι δύο Κούροι ξέφυγαν από το ξεπούλημα τους στο εξωτερικό την τελευταία στιγμή, χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού με το τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας και τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. Και όπως ισχύει για όλα τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, τα δύο αγάλματα μετεφέρθησαν και βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Οι δύο Κούροι, μοναδικής ομορφιάς και ζωντανής φόρμας, από χονδρόκοκκο νησιώτικο μάρμαρο, αποκαλούνται δίδυμοι λόγω της ομοιότητας τους. Μικρή διαφορά παρατηρείται στο ύψος. Ο ένας είναι 1,82 μ. και ο άλλος 1,78 μ., ενώ διαφέρουν και στα μαλλιά ελάχιστα.

Δεν έχει γίνει γνωστή η ιστορία των δύο αυτών μοναδικών αγαλμάτων, της ελληνικής πλαστικής. Η εύρεση της βάσεως – εάν υπήρχε – ίσως δώσει απάντηση. Σε αυτή θα έχει χαραχθεί το όνομα του χορηγού, ο θεός στον οποίο ήταν αφιερωμένο, το εργαστήριο κατασκευής και ο δημιουργός – γλύπτης ὃς περικαλλή αγάλματα εξεποίησεν οὐκ αδαής.

Ισχυρές ενδείξεις υπάρχουν ότι αυτά μάλλον κοσμούσαν δύο όμοιους τάφους (σαρκοφάγους) σε μεγάλο νεκροταφείο, το οποίο έχει βρεθεί και έχει μερικώς ανασκαφεί σε περιοχή της Κλένιας. Δεν αποκλείεται όμως τα γλυπτά, ως μερικό σύνολο συντάγματος, να κοσμούσαν γειτονικό προς τους δύο τάφους, τύμβο.

Οι Κούροι χρονολογούνται, κυρίως από μορφική ανάλυση και στιλιστικά χαρακτηριστικά, περίπου 550 – 520 π.Χ., στην ώριμη φάση της αρχαϊκής εποχής. Ο περίφημος Κούρος της Τενέας, γειτονικής περιοχής με τους ευρεθέντες, είναι της ίδιας εποχής.

Ο άνω Κούρος βρέθηκε το 1846 και εκτίθεται από του έτους 1854 στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Οι δίδυμοι Κούροι πρέπει να συσχετισθούν και με τον Κούρο της Τενέας και με τους δύο αρχαϊκούς Κούρους «Κλέοβη και Βίτωνα». Αγάλματα τα οποία αφιέρωσαν οι Αργείοι στο Ιερό του Απόλλωνος στους Δελφούς.

Να σημειωθεί ότι η Τενέα βρίσκεται στο δρόμο που συνέδεε το Άργος με την Κόρινθο. Ο δρόμος αυτός αναφέρεται από τον Παυσανία με το όνομα “Κοντοπορία”. Από την Κόρινθο μέσω θαλάσσης μεταφερόντουσαν δομικά υλικά στους Δελφούς για την κατασκευή των Ιερών.

Είναι λοιπόν τα δύο αυτά μοναδικά αγάλματα όχι μόνο έργα τέχνης, αλλά εκφράσεις, αποτυπώσεις των δυνατοτήτων της Κορινθίας και των ανθρώπων της. Συγχρόνως είναι έργα – καθρέφτης του Κορινθιακού Πολιτισμού, με θρησκευτικό και πνευματικό περιεχόμενο το οποίο χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Ανήκουν λοιπόν στην Κορινθία και από εδώ πρέπει να εκπορεύεται και να εκπέμπεται η ομορφιά τους. Εδώ είναι ο γενέθλιος τόπος και αυτός πρέπει να είναι ο καταληκτικός τόπος.

Βέβαια το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ασκεί γενικότερη Πολιτιστική Πολιτική, εκφράζει ολόκληρη τη χώρα και σε αυτό εκτίθενται οι θησαυροί της. Δεν πρέπει όμως να διέπεται από κατακτητική και αφομοιωτική αντίληψη προς έργα τέχνης άλλων ελληνικών περιοχών. Εξάλλου διαθέτει πλήθος σπουδαίων γλυπτών.

Επιβάλλεται λοιπόν η επιστροφή των γλυπτών στον τόπο που ανήκουν. Με εντελώς επιστημονικό τρόπο – ως πληροφορούμαι – έχει ετοιμασθεί χώρος στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου για να τους δεχθεί, σε άριστες συνθήκες διατήρησης και έκθεσης. Και τούτο χάρις στις συνεχείς προσπάθειες του Εφόρου κ. Κίσσα και της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Μένει λοιπόν, ως “Νόστιμον Ήμαρ”, η επιστροφή των γλυπτών στην γενέθλια γη. Κάτι τέτοιο θα αναβαθμίσει το ωραίο σημερινό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα του. Θα είναι δε η απαρχή ενός γενικότερου στόχου και ονείρου όλης της κοινωνίας της Κορινθίας για την κατασκευή Νέου Σύγχρονου Μουσείου στην Αρχαία Κόρινθο.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011, η Ανοιχτή Δημόσια Διαβούλευση για την Τουριστική Ανάπτυξη, στο κτίριο του Βουλευτικού στο Ναύπλιο. Η πρωτοβουλία και πρόσκληση ήταν του εκλεγμένου Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη. Η συμμετοχή υπήρξε πολύ μεγάλη. Βουλευτές, πολιτικά πρόσωπα, επαγγελματίες, άνθρωποι του Τουρισμού, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, απλοί πολίτες παρακολούθησαν την πολύωρη διαβούλευση. Πολλοί από αυτούς παρουσίασαν εισηγήσεις. Όλες κατεγράφησαν και θα επεξεργαστούν για να ληφθούν τα τελικά συμπεράσματα, τα οποία πλέον θα ενταχθούν στην Πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το παρόν αποτελεί εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Παπαφωτίου.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πριν καταλήξω σε πρακτικά συμπεράσματα και προτείνω δράσεις , θέλω να αναφέρω ορισμένες διαπιστώσεις για την Ελληνική πραγματικότητα όσον αφορά τον Τουρισμό και την Τουριστική Ανάπτυξη.

1. Οι περισσότεροι άνθρωποι πριν επιλέξουν προορισμό και πριν ταξιδέψουν συλλέγουν πληροφορίες πλέον, μέσω του Διαδικτύου (Internet). Συνήθως, η επιλογή της χώρας καθορίζεται μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους για το επόμενο έτος.

2. Ερέθισμα στο προηγούμενο δύναται να δώσουν πολλών μορφών διαφημίσεις στο εξωτερικό όσον αφορά την Ελλάδα και την Πελοπόννησο. π.χ. εκθέσεις σε καταστήματα, μεταφορικούς σταθμούς κ.α.

3. Τα θέματα επικοινωνίας, το περιεχόμενο και η προβολή τους παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην επιτυχία και στην προσέλκυση τουριστών,

4. Η προβολή μιας Περιφέρειας κατ’ επαγγελματικό τρόπο στο εξωτερικό είναι ενδεδειγμένη πρακτική.

5. Η Γαστρονομία αποτελεί ισχυρό πόλο έλξεως τουριστών. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι καθαρά και μόνο Ελληνική Υπόθεση. Δυστυχώς την αφήσαμε στους Ιταλούς και Ισπανούς να την εκφράζουν.

6. Ο Πολιτισμός είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τον Τουρισμό. Το καθένα από αυτά αποτελεί πηγή για το άλλο και αλληλοεπηρεάζονται.

7. Η Πελοπόννησος είναι μια ιστορική περιοχή με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Διαθέτει Ιστορία, πολιτισμό, αρχαιολογικούς χώρους, παράδοση, θάλασσες, βουνά, σοβαρές ξενοδοχειακές υποδομές, θαυμάσια τοπικά προϊόντα, ζωντανούς και δυναμικούς ανθρώπους.

Δια ταύτα:

Το 2011 (τουλάχιστον το Α’ εξάμηνο) να θεωρηθεί για την Περιφέρεια χρόνος σοβαρής προετοιμασίας και δημιουργίας της υποδομής τουριστικών δραστηριοτήτων και Σχεδιασμού. Μερικές από τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν είναι:

1. Δημιουργία μιας ομάδας ειδικών, έμπειρων σε θέματα τουρισμού και επικοινωνίας, με δυνατότητες συνεχούς ενημέρωσης και χρήσεων Διαδικτύου, Ηλεκτρονικού Τύπου, με στόχο τη δημιουργία πλήρους Portal.

2. Καταγραφή όλων των εμπλεκομένων μερών στην Τουριστική Δραστηριότητα της Πελοποννήσου.

2.1. Εστιατόρια – Κέντρα διασκέδασης – Πρακτορεία – Γραφεία παροχής υπηρεσιών – Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, σκαφών, ανεμόπτερων, surfing, καταδύσεις.

2.2. Όνομα Υπευθύνου – Τόπος – Διεύθυνση – Τηλέφωνο – Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – Ιστοσελίδα.

3. Καταγραφή όλων των Πολιτιστικών Μνημείων, Μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, νεότερων Μνημείων, Μοναστηριών, Εκκλησιαστικών κέντρων, Εκκλησιών, με χρήσιμες πληροφορίες, ώρες επισκέψεως, ωράριο λειτουργίας, δυνατότητες ξενάγησης.

4. Καταγραφή όλων των σημείων Παροχής Υγείας στην Πελοπόννησο (Δημόσια και Ιδιωτικά)

5. Κωδικοποίηση της ισχύουσας Νομοθεσίας για οδήγηση αυτοκινήτου, τροχόσπιτου, δικύκλου, αεροπλάνου, άδεια αλιείας, οδήγηση σκάφους, υποβρύχιες καταδύσεις, χρήση ανεμόπτερων, surfing.

6. Πολιτιστικές εκδηλώσεις θεσμικού χαρακτήρα στην Πελοπόννησο π.χ. Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Επίδαυρος, Θέατρο Άργους, Φεστιβάλ Ναυπλίου, Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου, Νύχτες Πανσελήνου, Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Σικυώνα κ.α.. Συγχρόνως, στα πλαίσια του εφικτού, ενημέρωση εκδηλώσεων, καθ’ όλο το έτος, κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

7. Σύνδεση αρχαιολογικών χώρων ίδιου θεματικού περιεχομένου σε όλη την Πελοπόννησο. π.χ. Θέατρα, Στάδια, Ιερά, Μαντεία, Αρχαίοι Λιμένες

8. Δημιουργία τοπικών εορτών γαστρονομίας, με στόχο, όχι μόνο κατανάλωση των τοπικών προϊόντων, αλλά αγορά και μεταφορά αυτών στις πατρίδες των τουριστών.

9. Τουριστική αξιοποίηση ιαματικών λουτρών – Θερμαλισμός.

10. Ανάπτυξη λιμενικών υποδομών με τη δημιουργία μαρίνας βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που αφορά λιμενικές εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο.

11. Ένταξη των αρχαιολογικών χώρων στην κοινωνία και στα κοινωνικά δρώμενα, μέσα από εκδηλώσεις στους χώρους αυτούς, εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα και μεγαλύτερη προβολή τους.

12. Θρησκευτικός Τουρισμός, είτε σε νεότερα Μνημεία είτε σε αρχαία. π.χ. Στα χνάρια του Αποστόλου Παύλου στο Νομό Κορινθίας κ.α.

13. Αύξηση επισκεψιμότητας των υπαρχόντων χώρων και μουσείων μέσω αναμόρφωσης και αναβάθμισης τους, σχεδιασμός και προγραμματισμός για ανέγερση νέων, μεταξύ αυτών και το νέο – σύγχρονο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.

14. Ισθμός Κορίνθου – Διώρυγα. Σχεδιασμός ενός ενιαίου Αναπτυξιακού Προγράμματος, όπου ο Τουρισμός θα έχει κυρίαρχο ρόλο, μιας και ο Ισθμός της Κορίνθου αποτελεί την Πύλη της Πελοποννήσου.

15. Ένταξη Μνημείων στους καταλόγους της UNESCO.

16. Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός στον Τομέα Τουρισμού (επικαιροποίηση και πιθανές αλλαγές).

17. Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού για κοινές δράσεις.

Δράσεις Υποδομής:

Η μεγάλη δύναμη του Τουρισμού είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτόν. Χρειάζεται, λοιπόν, συνεχής εκπαίδευση, επαφή, συνεργασία και ενημέρωση με αυτούς. Έτσι απαιτούνται:

1. Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εστιάτορες, για σωστό τρόπο προετοιμασίας και λειτουργίας των καταστημάτων.

2. Έλεγχος υγειονομικός και έλεγχος συστημάτων ασφαλείας, όπως και έλεγχος τιμών των καταστημάτων που έχουν σχέση με τον Τουρισμό.

3. Τυποποίηση τοπικών προϊόντων όπου θα αναδεικνύεται η ποιότητα και η αυθεντικότητα. Tο σύνθημα και ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι: “Προσφέρουμε άριστη ποιότητα σε λογικές τιμές”.

Κάθε μια από τις ανωτέρω δράσεις, οι οποίες συντελούν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών είναι η απαρχή και βάση πλέγματος επιμέρους δράσεων.

Οι νέες επιμέρους δράσεις έχουν στόχο:

α) την χρονική διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με τον εναλλακτικό τουρισμό

β) την χωρική διεύρυνση με την ενίσχυση ήπιων μορφών τουρισμού

γ) τη σύνδεση του τουρισμού με τους λοιπούς παραγωγικούς τομείς.

Γενικό συμπέρασμα:

Με κάθε τρόπο πρέπει να είμαστε και να δείχνουμε φιλικοί και γνήσιοι σε κάθε τουρίστα – επισκέπτη τον οποίο θα θεωρούμε φιλοξενούμενο. Με τη συμπεριφορά μας και τη διάθεση μας πρέπει να βεβαιώνουμε κάθε φορά την ταυτότητα μας, την αυθεντικότητα μας, ότι είμαστε φορείς παράδοσης φιλοξενίας και πολιτισμού. Και, το σπουδαιότερο, ότι ο Ξένιος Δίας κατοικεί στην Πελοπόννησο.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου