Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΙΝΗ


Έφυγε από κοντά μας, πριν λίγες μέρες, ο πρώην Δήμαρχος Κορινθίων και έγκριτος Νομικός, Νικόλαος Κουίνης. Η τρομερή είδηση της απώλειας του μας συντάραξε όλους και ο αιφνίδιος τρόπος που αναχώρησε έκανε το κτύπημα πιο ισχυρό.

Ο Νικόλαος Κουίνης γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1939. Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο Κορίνθου τελείωσε τη Νομική Σχολή Αθηνών. Στο Πρωτοδικείο Κορίνθου διορίστηκε το 1964 σε ηλικία 25 χρονών. Από τότε εργάστηκε ως Δικηγόρους Κορίνθου. Από το 1983 διετέλεσε Δήμαρχος Κορινθίων για δύο τετραετίες.

Η παρουσία του στο Δημαρχιακό θώκο της πόλεως μας υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Συνέχισε και αύξησε το έργο του προκατόχου του αείμνηστου Σήφη Κόλλια.

Έβαλε τις βάσεις και θεμελίωσε την Δημοτική Αρχή σε πλαίσια νομιμότητας και σε προοπτικές δεκαετιών. Κινούνταν πάντοτε εντός της ισχύουσας Νομοθεσίας. Θωράκιζε τα έργα αλλά και τις δομές με την απαραίτητη νομιμότητα για να έχουν ισχύ στο συνεχές.

Είναι πάρα πολλά τα έργα που οφείλονται στην πρωτοβουλία του και στους αγώνες του. Σημειώνω ένα από τα πολλά, γιατί είχε δεθεί ιδιαίτερα με αυτό, την υδροδότηση της πόλεως Κορίνθου και την ίδρυση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ..

Το έργο του γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς τα περιορισμένα διοικητικά όρια της πόλεως της Κορίνθου. Αυτά τελείωναν στις παρυφές της πόλεως. Έτσι, όποιο έργο και να γινόταν χρειαζόταν σοβαρή μελέτη, νομική κατοχύρωση και συναίνεση των όμορων κοινοτήτων, που εκείνη την εποχή ήταν ανύπαρκτη.

Σε όλη του τη ζωή παρέμεινε φλογερός μαχητής για την ολοκλήρωση της υδροδότησης της πόλεως μας, διατηρώντας την άποψη ότι αυτή έπρεπε να γίνει από γεωτρήσεις της λίμνης Στυμφαλίας και όχι από πηγές.

Ζούσε την καθημερινότητα της πόλεως με τα προβλήματα της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Αυτά πρόβαλλε και ενίσχυσε. Ανοικτός και προσηνής πάντοτε στους ανθρώπους, κατανοούσε τα προβλήματα και προσπαθούσε με δική του παρέμβαση να λυθούν.

Η θητεία του στη Δημαρχία Κορινθίων ήταν αποτέλεσμα της προσωπικής του πορείας και της συμμετοχής του στα κοινά. Προσωπική πορεία η οποία στόχευε στην προσφορά στην κοινωνία και στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών του.

Αλλά και στη Διακονία της Νομικής επιστήμης, ως έγκριτος δικηγόρος, υπηρέτησε τον άνθρωπο και την Αλήθεια.

Πολυσύνθετη οντότητα και προσωπικότητα, ως ήταν, αξιοποίησε γενικότερα την επιστήμη του και την επιστημονική μέθοδο για θεώρηση κατά ενιαίο τρόπο των προβλημάτων.

Η αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας, για αυτόν, και η προσέγγιση της ήταν μέρος της αναζήτησης της Αλήθειας.

Ταχέως η επιστήμη του τον βοήθησε στην απόκτηση και εμπέδωση την γνώσης. Γνώση την οποία είχε πλατιά από επιμέρους συνεχή επαφή με τα κλασικά κείμενα αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων.

Σε αρκετές συζητήσεις που είχα μαζί του, κατενόησα ότι στο τέλος, μετά τη Δημαρχία, προσπαθούσε ο ίδιος να παραμερίσει την καθαρή υποκειμενικότητα, να βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά. Αυτή η αντίληψη του έδωσε νέα δυναμική στάση ζωής και αδιάκοπη πρόοδο.

Τελειώνοντας τη μικρή αναφορά θέλω απλά να διατυπώσω ότι ο Νίκος Κουίνης, αγάπησε ολόψυχα την Κόρινθο, εργάστηκε αδιάκοπα για την πρόοδο σε όλους τους τομείς. Υπηρέτησε τον Πολίτη και τον Άνθρωπο. Άφησε πίσω του μια λαμπρή οικογένεια με διαδόχους και απογόνους, θεματοφύλακες του ονόματος του, και σε εμάς το έργο του και τις αναμνήσεις ζωής που ξεπερνούν τον μισό αιώνα.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου