Σήμερα 06/10/2011 πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη η πρώτη σύσκεψη με θέμα την επανεκκίνηση και την ταχεία υλοποίηση του Προγράμματος SolProLife+ (Monitoring for Soil Protection),το οποίο είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Παπαφωτίου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Κυριακόπουλος, ο Γεωλόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α. Αντωνίου, ο Γενικός Διευθυντής κ. Α. Χαραλάμπους, ο Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Κ. Γαλιώτος, ο Γεωλόγος της Περιφέρειας κ. Ν. Ταβουλάρης και ο υπάλληλος της Περιφέρειας κ. Α. Γκανάς.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και η Περιφέρεια της Σικελίας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος) και το Ερευνητικό Κέντρο Αγροβιολογίας και Πετρολογίας CRA-ABP από την Φλωρεντία της Ιταλίας.
Ο σκοπός του Προγράμματος είναι η έρευνα του εδάφους για αγροτική και δασική χρήση καθώς και για την κατασκευή τεχνικών έργων. Η εφαρμογή ενός συστήματος διάγνωσης του κινδύνου διαβρώσεως των εδαφών με τη συγκέντρωση ιστορικών δεδομένων, τη διενέργεια δειγματοληψιών, την εκτέλεση πειραμάτων για τον ποσοτικό προσδιορισμό διαφόρων εδαφικών παραμέτρων, τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών αποτύπωσης των γεωχωρικών δεδομένων σε πολυθεματικούς χάρτες, την ανάπτυξη ειδικού λογισμικού και την αξιοποίηση της τηλεπισκόπησης. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα επικαιροποιούνται συνεχώς και θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε ειδικό δικτυακό τόπο που θα είναι προσβάσιμος σε όλους.
Με το Πρόγραμμα προσδιορίζονται τομείς κινδύνου RAI (Risk Area Identification) που επιτρέπουν στο χρήστη να προσομοιώνει φαινόμενα διάβρωσης τα οποία υποβαθμίζουν το έδαφος, να εκπονεί στρατηγικές προστασίας του εδάφους και να αναλαμβάνει έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης. Μακροπρόθεσμα το σύστημα θα ενταχθεί σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα αναλόγων εφαρμογών.
Η συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το 50% του συνολικού επιλέξιμου Προϋπολογισμού του Προγράμματος το οποίο φέρει τον κωδικό LIFE08 ENV/IT/000428. Όπως φαίνεται και από το όνομά του, το πρόγραμμα LIFE+ διαδέχεται το πρόγραμμα LIFE, το οποίο είχε ξεκινήσει το 1992. Ακριβώς όπως και το LIFE, το LIFE+ συγχρηματοδοτεί έργα υπέρ του περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και σε ορισμένες τρίτες χώρες.
Η Περιφέρεια Πελ/σου με ιδιαίτερο ζήλο εργάζεται πάνω στα παλαιά και νέα προγράμματα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το επιστημονικό υπόβαθρο για τη καλή μελέτη και τη καλή εκτέλεση των έργων.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου