Στις 18 Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η προστασία του Κορινθιακού Κόλπου. Η πρωτοβουλία ανήκε στον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βουλευτή κο Καρτάλη. Ήταν η συνέχεια της προηγούμενης σύσκεψης, η οποία έγινε στο Δημαρχείο Κορίνθου στις 19/12/2011 με το ίδιο θέμα.
Παρευρέθησαν βουλευτές των Νομών που βρέχονται από το Κορινθιακό-Πατραϊκό κόλπο, οι Περιφερειάρχες Αττικής και Πελοποννήσου, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου και Κορινθίας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπρόσωπος του Ε.Λ.Κ.Ε.Θ.Ε., ο πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Αρίων», ο Διευθυντής της Green Peace Hellas, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Αλιείας, εκπρόσωποι Υπουργείων ΥΠΕΚΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Οικολογικών οργανώσεων προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών», εκπρόσωπος της «Πέλαγος», και εκπρόσωποι Μέσης Αλιείας.
Ακούστηκαν οι απόψεις των προσκεκλημένων και έγινε εκτενής και ουσιαστικός διάλογος με τους βουλευτές.
Η έλλειψη Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των θαλασσών, δυσχεραίνει περισσότερο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κορινθιακού Κόλπου. Παρ’όλα αυτά το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και κατά ολοκληρωμένο τρόπο. Ο Κορινθιακός κόλπος δεν είναι μόνο ένας τεράστιος υδάτινος όγκος αλλά αποτελεί τμήμα μιας ενότητας μετά του χερσαίου χώρου πού τον περιβάλλει. Επηρεάζεται από αυτόν και τον επηρεάζει. Η προσέγγιση, πρέπει λοιπόν, να γίνει διεπιστημονικά και να λαμβάνονται υπ’όψιν τα επί μέρους στοιχεία, τόσο στη θάλασσα όσο και στη ξηρά. Και τούτο διότι, ο Κόλπος πέρα απ’το ότι είναι μοναδικός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι συγχρόνως μικρογραφία της Μεσογείου. Είναι μία Μεσόγειος στη Μεσόγειο.
Έτσι λοιπόν, απαιτείται μια Διαχειριστική Αρχή, η οποία θα διαχειρίζεται τον Κορινθιακό κόλπο συνολικά. Ένας οδικός χάρτης των επιμέρους εργασιών βήμα-βήμα πρέπει να δημιουργηθεί και μέσω του οποίου θα φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε δράσεις, οι οποίες δεν πρέπει να συγκρούονται με άλλες. Ακόμα οι οριζόντιες χρόνιες απαγορεύσεις δεν ενδείκνυνται. Απεναντίας η επιστημονική προσέγγιση και οι κατάλληλες πολιτικές θα φέρουν πάλι τον Κορινθιακό κόλπο να γίνεται λίκνο για συγκρότηση υγειών κοινωνιών, για καλή οργάνωση των παραθαλάσσιων οικισμών και των πόλεων, με σύγχρονη αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη ενταγμένη στο περιβάλλον.
Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση σε 15 μέρες στη Βουλή των Ελλήνων με τη συμμετοχή και των Υπουργών πού εμπλέκονται στο ζήτημα της προστασίας το Κορινθιακού Κόλπου.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου