Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Διαβούλευση επί του σχεδίου Διαχείρισης υδατικού διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ διοργάνωσαν ημερίδα ενημέρωσης με θέμα « Διαβούλευση επί του σχεδίου Διαχείρισης υδατικού διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου», την Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012, στο αμφιθέατρο «Περίανδρος ο Κορίνθιος», στο 4ο ενιαίο Λύκειο Κορίνθου, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

Παρουσιάστηκε από τους μελετητές η περίληψη της μελέτης με τίτλο «Έκθεση Επισκόπησης Προκαταρκτικού Προγράμματος Βασικών και Συμπληρωματικών Μέτρων», με ειδική αναφορά στην κατάσταση των υδατικών συστημάτων και στα προς λήψη μέτρα για την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ καθώς και στην ανάλυση των προγραμμάτων και των μέτρων. Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις και διατυπώθηκαν απόψεις και σχολιασμοί.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου,  ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κος Δέδες, ο δήμαρχος Κορινθίων κος Πνευματικός, ο δήμαρχος Σικυωνίων κος Σταματόπουλος, οι πρόεδροι ΕΥΔΑ Κορίνθου, Σικυώνας, Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, οι μελετητές, υπηρεσιακοί παράγοντες, αρμόδιοι σχετικά με τα υδατικά συστήματα και πολίτες της περιοχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Παπαφωτίου στη τοποθέτησή του τόνισε ότι για την Κορινθία, θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση σε επίπεδο υδρολογικών λεκανών. Συγχρόνως, η νέα πραγματικότητα που θα προκύψει με την ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού μας υποχρεώνει να δημιουργήσουμε θεσμούς για την διαχείριση αυτού, όπως και της λίμνης Στυμφαλίας που είναι ο κύριος τροφοδότης, αλλά και των επί μέρους χειμάρρων, των ορεινών όγκων.

Στην ολοκληρωμένη διαχείριση πρέπει να ενταχθούν και υπάρχουσες δομές οι οποίες με την σημερινή μορφή τους δεν καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Παρακολούθησης της ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων θα πρέπει να συνοδεύεται με παράλληλα μέτρα και έργα τα οποία θα εξασφαλίζουν την επίτευξη και διατήρηση της καλής χημικής και οικολογικής κατάστασης δηλαδή της βιοποικιλότητας του υδάτινου περιβάλλοντος και ειδικότερα των επιφανειακών, υπόγειων και παράκτιων υδάτων καθώς και του ευρύτερου θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Επίσης τόνισε την ανάγκη λήψεως βασικών και συμπληρωματικών μέτρων. Μέσα σε αυτά πρέπει να περιληφθούν ειδικά μέτρα νομοθετικού και διοικητικού περιεχομένου. Όπως ο περιορισμός αντλήσεων, έλεγχος ρύπανσης, περιορισμός κατανάλωσης. Η προστασία των υδάτων από την νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.

Ακόμη, μέτρα ενθάρρυνσης λιγότερο υδροβόρων τεχνικών άρδευσης (στάγδην κ.τ.λ.) αειφόρου τουρισμού, έλεγχος των αντλήσεων, προώθηση νέων αναπτυξιακών έργων για την αειφορία των υδάτινων πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος, μέτρα για την ορθολογική διαχείριση της ζήτησης, για την προστασία ευαίσθητων υδατικών συστημάτων.

Τα συμπεράσματα των διαβουλεύσεων θα ενταχθούν στις μελέτες και θα αποτελέσουν τη βάση για αειφόρο διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων. Όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά, 2000/60/ΕΚ- Σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2009, σήμερα έχει καλυφτεί το χαμένο έδαφος και είμαστε στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης των σχεδίων διαχείρισης για 10 από τα συνολικά 14 υδατικά διαμερίσματα της χώρας. Η οριστικοποίηση και έγκριση των σχεδίων διαχείρισης προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα  στο καλοκαίρι.
Η ανάπτυξη, η διαχείριση, η εξοικονόμηση και η διασφάλιση αυτού του τόσο σημαντικού φυσικού πόρου όπως είναι το νερό, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου