Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ευχές για καλή σχολική χρονιά


Μετά από τις απλές και ουσιαστικές ευχές για καλή πρόοδο και καλή σχολική χρονιά, με έμπνευση και πρωτοβουλίες, παραθέτω απόσπασμα από την ιστορική ομιλία στους μαθητές Γυμνασίου, στην Πνύκα, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του “Γέρου του Μοριά”, με τις διαχρονικές αξίες που περιέχει.
Ο Λόγος αυτός αποτελεί πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη στους νέους της πατρίδας μας και αποτελεί πηγή σκέψεων και διδαγμάτων.
«Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια».
«Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε· και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία».
Και ολοκληρώνεται με την προτροπή του σοφού–“αγράμματου” Κολοκοτρώνη για απόκτηση παιδείας και μόρφωση:
«Να σκλαβωθήτε εις τα γράμματά σας».
«Η προκοπή σας και η μάθησή σας να μη γίνει σκεπάρνι μόνο διά το άτομό σας, αλλά να κοιτάζει το καλό της Κοινότητος, και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου