Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Αντάμωμα με τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για τον πολιτισμό και την ειρήνη στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιλίου στην Αθήνα.
Η εκδήλωση αυτή ‘Αντάμωμα με τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας’, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009.
Μέρος του προγράμματος ήταν η ομιλία του Νομπελίστα Ειρήνης Francesco Gnisci Bruno με θέμα «Ο ρόλος του πολιτισμού των λαών στη θεμελίωση της Ειρήνης».
Ο ομιλητής πρότεινε τον πολιτισμό ως μέσο για την ειρήνη των λαών. Μέσω αυτού θα γίνει υπέρβαση των πολέμων και των καταστάσεων βίας, τα αποτελέσματα των οποίων κάνουν συνέχεια εμφανή την ανάγκη για ειρήνη και την ευημερία την οποία επιθυμεί η ανθρωπότητα.
Η δράση της ειρήνης δεν έχει προληπτικό μόνο χαρακτήρα αλλά πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμη να σταματήσει το συντομότερο τη σφαγή και την καταστροφή που προξενούν οι πόλεμοι. Ακόμη οι λαοί οι οποίοι πέρασαν και υπερέβησαν τον πόνο του πολέμου μπορούν να φιλοδοξούν σε ένα μέλλον με λιγότερο πόνο. Οι λαοί αυτοί δεν οδηγούνται από το αίσθημα της εκδίκησης, αλλά από το σεβασμό προς τους νεκρούς και προς τους ζώντες συγχρόνως.
Έτσι στις μέρες μας ο πολιτισμός των κοινωνιών κατάφερε, η ανθρώπινη συνείδηση να απορρίπτει καταστάσεις ρατσισμού, κακομεταχείρισης, κοινωνικής αδικίας. Καταστάσεις οι οποίες κάποτε θεωρούνταν κανονικές και οι οποίες αποτελούν εγγενές στοιχείο της ανθρώπινης φύσης.
Ο ομιλητής κατέληξε στον σπουδαίο ρόλο που παίζει ο πολιτισμός στην οριστική επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης και στην ανάγκη καθορισμού κοινών αξιών και αντιλήψεων για το ποιοι είναι οι κίνδυνοι οι οποίοι απειλούν το μέλλον της ανθρωπότητος.
Ξεχωριστή έκφραση του πολιτισμού των λαών είναι και τα έργα ζωγραφικής της Άννας Ρούμακ, συζύγου του Αντώνιου Ανκορα, η έκθεση της οποίας αποτέλεσε τμήμα του προγράμματος. Από τους πίνακες αναδύθηκε το πνεύμα της Γκρετσία Σαλεντίνα. Τα χρώματα, οι χρωματισμοί και η θεματολογία είναι επηρεασμένα από την περιοχή.
Συγχρόνως παράδοση και νεωτερισμοί εκπέμπονται χωρίς συγκρούσεις παρουσιάζοντας την παλιά και τη νέα έκφραση της Σαλεντινής Ελλάδος.
Στα έργα της παρατηρείται μια “βυζαντινή” πνευματικότητα, λόγω της Ουκρανικής καταγωγής της, σε συνδυασμό με τις μυστικές όψεις της Σαλεντινής γης. Τα έργα της συλλαμβάνουν τα πιο λεπτά αρώματα αυτής της γης. Ένα ζεστό τόπο, αραιά δένδρα, λίγα φρούτα, άφθονες φραγκοσυκιές, μικρές κατασκευές. Όλα αυτά αποτελούν τα ελληνικά χαρακτηριστικά όλης της περιοχής του Ότραντο.
Ίδια χαρακτηριστικά αποκαλύπτονται στη μουσική, στη διασκέδαση, στην τελετουργία, στη φιλοξενία και στή αλληλεγγύη.
Έτσι, το μήνυμα που στέλνει η ζωγράφος στις επόμενες γενιές είναι ορατό και έντονο. Είναι η μυστική ιερά σχέση της καλλιτέχνιδος με τη φύση. Μέσω των χρωμάτων της φαίνεται και παρουσιάζεται η αναγέννηση της αρχαίας ελληνικής καθαρότητας.
Το ίδιο πνεύμα και την ίδια αίσθηση προκάλεσαν και οι ήχοι και οι χοροί της συνέχειας του προγράμματος από το μουσικό συγκρότημα ‘Tamburellisti’.
Η φωνή του Pier Paolo De Georgi και οι ήχοι των οργάνων του συγκροτήματος πλημμύρισαν την αίθουσα και μας ταξίδεψαν διαχρονικά στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο.
Το δρώμενο της ‘Ταραντούλας’ έδειξε τις καταβολές του από την Αρχαία Ελλάδα και τη Διονυσιακή επίδραση. Ήχοι, ρυθμός και κίνηση λατρευτικής χαράς προς τον Διόνυσο. Οι χορευτές σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στριφογυρίζουν έντονα, ζωηροί μύστες κάποιας Διονυσιακής τελετής.
Τα ακούσματα, λόγια αγάπης, καθημερινής χαράς και φροντίδας, μας απεκάλυψαν το αρχέτυπο της ζωής και ένα πολιτισμό και μια παράδοση η οποία ζει έξω από την Ελλάδα για πολλούς αιώνες. Συγχρόνως έδειξαν το πλούσιο εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων οι οποίοι τραγουδούν τη φύση και τη ζωή.
Συνειδητοποιήσαμε ότι σ’αυτό τον τόπο της Γκρετσία Σαλεντίνα, πέρα από το ότι λαλείται η ελληνική διάλεκτος Γκρίκο και η μουσική είναι συνέχεια της ελληνικής μουσικής του παρελθόντος και αποτελεί πηγή του μέλλοντος.
Μουσική και γλώσσα επιζούν επί χιλιάδες χρόνια μέσα στα τραγούδια, τις μαντινάδες, τα μοιρολόγια, τα παραμύθια τις παραδόσεις.
Έτσι η αναβίωση του Γκραικανικού Πολιτισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία και γίνεται στόχος γιατί είναι και δικός μας πολιτισμός. Αξίζουν έπαινοι και συγχαρητήρια σε όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή. Στον Δήμαρχο και το Δήμο Ιλίου, στον οργανισμό για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, στον Νομπελίστα ειρηνιστή Francesco Gnisci Bruno, στην κα Άννα Ρούμακ και στον πρεσβευτή του Ελληνισμού Αντώνιο Ανκορα ψυχή της Ελληνοφωνίας στή Γκρετσία Σαλεντίνα.
Ο Αντώνιο Άνκορα καί η συζυγός του Άννα Ρούμακ είναι στενά συνδεδεμένοι μέ τήν Κόρινθο καί τήν Κορινθία γενικώτερα. Η ζωγράφος Άννα Ρούμακ έχει πραγματοποιήσει έκθεση ζωγραφικής στό Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο τής Ν. Α. Κορινθίας. Ο συζυγός της Αντώνιο Άνκορα, στά πλαίσια ανταλλαγών, επισκέπτεται πολύ συχνά τήν Ελλάδα καί τήν Κορινθία. Έχει ανακυρηχθεί καί τιμηθεί, από τή Νομαρχία Αθηνών, ώς πρεσβευτής τού Ελληνισμού.



Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσιππείου Πνευματικού Κέντρου
Της Ν. Α. Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου