Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΛΑΓΑΝΗ

ΜΟΡΦΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕΣ

(Αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη)


Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο

της Ν.Α. Κορινθίας

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η έκθεση Ζωγραφικής του Δημήτρη Ταλαγάνη στο φιλόξενο κτίριο του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου της Ν. Α. Κορινθίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 με πολυπληθές ακροατήριο στις κατάμεστες αίθουσες.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας και του Μορφωτικού Κέντρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Η δουλειά η οποία παρουσιάζεται στο Κορινθιακό κοινό, ο “κύκλος Καβάφη”, είναι εμπνευσμένη από τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή. Οι πίνακες είναι τμήμα μιας μεγαλύτερης έκθεσης η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα της Κούβας, στο Εθνικό Μουσείο της πόλεως το 2004. εγκαινιάσθηκε από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ήταν παράλληλη εκδήλωση των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Αβάνα, Κούβας, τα οποία έγιναν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Για τον καταξιωμένο αρχιτέκτονα και ζωγράφο Δημήτρη Ταλαγάνη μιλούν οι εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις που έχει λάβει όλα αυτά τα 40 χρόνια που διακονεί την Τέχνη.

Η ζωή του καλλιτέχνη υπήρξε και είναι πολυκύμαντος και έντονη. Μέσα από τα έργα του προβάλλει και τιμά τη χώρα του. Η Ελληνικότητα της Τέχνης του αποδίδεται έξοχα με τα περίφημα πορτραίτα τεχνοτροπίας Φαγιούμ της Αιγύπτου της Ελληνιστικής εποχής και της Ύστερης Αρχαιότητας. Σ’ αυτά διακρίνεται η μελαγχολία, η θλίψη και η εσωτερικότητα των προσώπων. Μελαγχολία και θλίψη που τόσα πολλά μυστικά από το παρελθόν ψιθυρίζουν σήμερα σε μας. Οι προσωπογραφίες εντυπωσιάζουν με τα μεγάλα μάτια, γεμάτα εκφραστικότητα.

Είναι συνεχιστές της Ελληνιστικής Τέχνης και προπομπός των Ιερών Βυζαντινών εικόνων. Δένουν αρμονικά με τα μοναδικά ποιήματα του Καβάφη. Μορφές Αλεξανδρινές και τα δυο, ποιήματα και πίνακες.

Η αφιέρωση αυτή των έργων του εικαστικού καλλιτέχνη στον Καβάφη, κάνει την έκθεση περισσότερο τιμητική για όλους μας και για την Κόρινθο, την πόλη μας.

Ανταποδίδοντας την τιμή αυτή στον Δημήτρη Ταλαγάνη θα του προσφέρουμε εκ βάθους της καρδιάς μας με αίσθηση και πλήρη συγκίνηση,

Φίλε Δημήτριε, Οικουμενικέ Έλληνα,

Έρρωσο

Χαίρε

και … Ευψύχει

Με εκτίμηση,

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου

Της Ν.Α. Κορινθίας

Υποψήφιος Δήμαρχος για τον διευρυμένο Δήμο Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου