Δευτέρα 26 Απριλίου 2010




Θεατρικό Εργαστήρι Κορίνθου

«ΟιΓερμανοί ξανάρχονται».

των Αλ. Σακελλάριου και Χρ. Γιαννακόπουλου
σε σκηνοθεσία Γεωργίου Τζαβάρα


Με ιδιαίτερη επιτυχία, σε 14 παραστάσεις παρουσιάσθηκε στην Κόρινθο, στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου το έργο των Αλ. Σακελλάριου και Χρ. Γιαννακόπουλου «Οι Γερμανοί ξανάρχονται».
Όλες τις φορές το θέατρο ήταν κατάμεστο. Το δε κοινό, με μεγάλο ενθουσιασμό, συμμετείχε στενά στην πλοκή του έργου.
Το έργο μετράει περισσότερο από 60 χρόνια. Είναι πάντοτε όμως φρέσκο και επίκαιρο. Η απλότητα, η αμεσότητα, ο ρεαλισμός αποκαλύπτονται σε κάθε σκηνή.
Το έργο είναι μια πικρή σάτιρα, παρά το γέλιο, αφήνει στο τέλος μια στιφή γεύση,
Ένας φιλήσυχος ανθρωπάκος, ο Θόδωρας, βλέπει τους Έλληνες, λίγο καιρό μετά την αποχώρηση των Γερμανών, να έχουν ξεχάσει την κατοχή και να έχουν θεριέψει τα εμφύλια πάθη μεταξύ τους.
Ένα μεσημέρι λοιπόν στον ύπνο του βλέπει τους Γερμανούς να επιστρέφουν στην Ελλάδα. Το όνειρο εξελίσσεται για τον άνθρωπό μας σε έναν εφιάλτη. Τον γυρίζει πίσω στις μέρες που κρυφάκουγε το ραδιόφωνο, το οποίο έκρυβαν στο πηγάδι της αυλης του σπιτιού του. Το σπίτι είχε μια κεντρική αυλή και δωμάτια γύρω-γύρω στα οποία έμεναν πολυμελείς οικογένειες. Καθώς το όνειρο συνεχίζεται, ξαφνικά μπουκάρουν οι Γερμανοί στο σπίτι και τον συλλαμβάνουν μαζί με τους άλλους άντρες του σπιτιού. …………………………
Τα μηνύματα τα οποία εκπέμπει το έργο είναι αληθινά και διαχρονικά. Με ιδιαίτερο ύφος καυτηριάζεται η εμφύλια σύγκρουση των Ελλήνων, η οποία ακολούθησε την απελευθέρωση από τους Γερμανούς.
Δείχνει πολύ εμφατικά τις αδυναμίες της φυλής μας, τη ροπή μας στο διχασμό και τον εμφύλιο σπαραγμό. Μειονεκτήματα τα οποία δυστυχώς μας χαρακτηρίζουν ακόμα ως έθνος και σήμερα. Είναι ένα μοναδικό σενάριο με εξαιρετική πλοκή.
Ο σκηνοθέτης Γεώργιος Τζαβάρας το υπηρέτησε με σεβασμό και μεγάλη αγάπη. Το αποτέλεσμα υπήρξε θαυμαστό.
Μια επιτυχημένη διανομή ηθοποιών, ο καθένας μοναδικός στο ρόλο του και όλοι μαζί σε ένα καλά συνεργαζόμενο σύνολο, μας μετέδωσαν επιτυχώς το νόημα του έργου. Η ροή των εικόνων ήταν συνεχής, δίχως κενά. Μεταξύ σκηνής και πλατείας υπήρχε στενή επικοινωνία.
Σε όλο το έργο αναγνωρίσαμε σκηνές, εικόνες και καταστάσεις όπως είναι σήμερα. Τραγικές και πικρές αλήθειες αναδύονται από πολλές φράσεις του έργου:
“Ήμαστεν τότε στο σκοτάδι και περιμέναμε το φως, τώρα είμαστε στο φως και μας τρώει το σκοτάδι”
Σε κάποιο άλλο σημείο λέει ο τρελός, κατά τρόπο γνωστικό, την αλήθεια: “Άνθρωποι, άνθρωποι. Αιμοχαρείς, αιμοδιψείς και αιμοβόροι. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός. Όλοι άνθρωποι είμεθα. Όλοι αδέλφια είμαστε. Όλοι εξαρτήματα του σύμπαντος είμαστε.”
Και το έργο τελειώνει με τη μοναδική παραίνεση.
“ Αυτό το έργο θα έπρεπε να το δούμε όλοι για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε και να κοιτάζουμε να το κάνουμε καλύτερο. ”
Παραίνεση που πάντοτε πρέπει να την έχουμε στο νου και να την ακολουθούμε.
Τελειώνοντας θέλω να συγχαρώ το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Κορινθίων για την άριστη παρουσίαση. Τον σκηνοθέτη Γεώργιο Τζαβάρα, για τη διδασκαλία του. Ο Γεώργιος Τζαβάρας διακονεί και διακονείται από τα νάματα του θεάτρου. Το υπηρετεί με περίσσιο σεβασμό και αγάπη, προσφέροντας απλόχερα τις πολλές γνώσεις του.
Τους ηθοποιούς, τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί για την παρουσία, ροή, συμμετοχή και ταύτιση με τους ρόλους τους.
Και όλους όσους βοήθησαν κατ’ οποιονδήποτε τρόπο στην παρουσίαση του έργου.

Σας ευχαριστώ πολύ,
Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Υποψήφιος Δήμαρχος για το
Διευρυμένο Δήμο Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου