Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Εγκύκλιος 3/12.3.2010

Μια νέα “ακτιβιστική” Πολεοδομική Αντίληψη

Μετά τον μεγάλο θόρυβο και τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν από την αποστολή της εγκυκλίου με αριθμό πρωτοκόλλου 3678 1/28.1.2010 του ΥΠΕΚΑ (ΥΠΕΧΩΔΕ), εστάλη σε όλα τα Πολεοδομικά γραφεία της χώρας μας νεώτερη εγκύκλιος με αριθμό 3, ημερομηνία 12.3.2010 και αριθμό πρωτοκόλλου 10237.

Μέσα απ’ την νεώτερη εγκύκλιο περίμενε ο τεχνικός κόσμος της Ελλάδας να αρθεί η ισχύς της προηγούμενης και να χορηγηθεί μια μεταβατική περίοδος έως ότου αντίστοιχος νόμος θα αντικαθιστούσε κυρίως τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 6 του Π.Δ. 24/4-3/5 ΦΕΚ 181Δ΄.

Η εγκύκλιος αυτή δίνει, κατά την άποψη του Υπουργείου, διευκρινίσεις για την εφαρμογή της αρχικής εγκυκλίου 1/2010. Στην ουσία είναι διορθωτική της αρχικής 1/2010, όσον αφορά τις χορηγηθείσες άδειες από τις Πολεοδομίες, τις οποίες θεωρεί τώρα νόμιμες, ενώ με την εγκύκλιο 1/2010, εμμέσως προέκυπτε ότι ήσαν μη νόμιμες και ως εκ τούτου ακολουθούσε μια σειρά από επόμενες ενέργειες εις βάρος των πολιτών.

Και τούτο για να αποφύγει το Υπουργείο το επόμενο στάδιο, το οποίο απέρρεε από την εφαρμογή της εγκυκλίου 1/2010, κατά το οποίο θα γινόντουσαν Ανακλήσεις όλων των χορηγηθέντων αδειών με αποτέλεσμα να τιναχθούν στον αέρα διοικητικές πράξεις, συμβολαιογραφικές και εμπράγματα δικαιώματα, πράγμα το οποίο θα έδινε το δικαίωμα στον πολίτη, έχων νόμιμο συμφέρον, να καταθέσει αγωγές και να ζητά αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στον αέρα θα τινάζονταν και όλες οι ηλεκτροδοτήσεις που είχαν γίνει στους οικισμούς. Και φαίνεται καθαρά ο “Δόλος” του Ελληνικού Δημοσίου εναντίον των πολιτών από τον εξαναγκασμό υποβολής υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους του πολίτη, ότι έχει λάβει γνώση της απόφασης του Σ.Τ.Ε., (Διοικητική πράξη υπό αίρεση).

Με την εγκύκλιο 3/2010 απαιτείται ακόμα και υποβολή υπευθύνου δηλώσεως για την αναθεώρηση των αδειών που έχουν χορηγηθεί με το Π.Δ. του 1985. Η υποβολή της υπεύθυνης δηλώσεως έχει την έννοια ότι αδυνατίζει το αίτημα του πολίτη προς καταβολή αποζημιώσεως από το Ελληνικό Δημόσιο. Διερωτάται κάποιος εάν έτσι είναι οι νέες σχέσεις εμπιστοσύνης Κράτους και Πολίτου, τις οποίες υποστηρίζουν και ευαγγελίζονται οι κρατούντες, για να ξεπερνούν τα υπαρκτά προβλήματα για τα οποία δεν έχει καμία ευθύνη ο πολίτης.

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι σε αντίστοιχη περίπτωση, περίπου το 1979, είχε χαρακτηρισθεί μετά από απόφαση του Σ.Τ.Ε. παράνομη η ισχύς των ορίων των οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923. Το θέμα τότε δεν είχε προλάβει να λάβει τις ίδιες διαστάσεις με το σημερινό. Με εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην οποία είχε μεσολαβήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως αείμνηστος Κων/νος Παπακωνσταντίνου, συνεχίστηκε η χορήγηση των οικοδομικών αδειών με αυτοψία από δυο (2) μηχανικούς της Πολεοδομίας. Τούτο εφαρμόσθηκε για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως ότου ψηφίστηκε ο Νόμος 2/13.3.1981 (ΦΕΚ 138 Δ΄).

Η λύση στη νέα αυτή ταλαιπωρία την οποία καλούνται, χωρίς ευθύνη δική τους, οι πολίτες της χώρας να ξεπεράσουν είναι:

1. Άρση της εγκυκλίου 1/2010.

2. Να υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία, για λόγους χρηστής διοίκησης οι Πολεοδομίες θα εκδίδουν άδειες σε οικόπεδα τα οποία έχουν διαμορφωθεί με το προεδρικό διάταγμα Π.Δ. 1985/24/4, 3/5 ΦΕΚ 181 Δ΄, μετά από παραχώρηση εδαφικής λωρίδας εκ μέρους του ιδιοκτήτη προς δημιουργία κοινοχρήστου οδού.

Η μεταβατική αυτή περίοδος θα ισχύει έως ότου νέος Νόμος αντικαταστήσει το ανωτέρω Π.Δ. Και είναι μια ευκαιρία για το Υπουργείο να βιαστεί για να ξεπερασθεί η απόφαση αυτή του Σ.Τ.Ε.

Απόφαση η οποία έχει καθηλώσει τελείως την ανάπτυξη 12.000 περίπου οικισμών σε όλη τη χώρα, πέρα από τα νομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει, σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς για την πατρίδα μας. Όσον αφορά την πρόταση της εγκυκλίου 3/2010 για την νόμιμη έκδοση των οικοδομικών αδειών στις ιδιοκτησίες αυτές, η οποία γίνεται μετά από τις τμηματικές πολεοδομικές μελέτες, με μέριμνα των οικείων ΟΤΑ, αυτό απαιτεί χρόνο πολλών δεκαετιών. Συγχρόνως απαιτεί και υπηρεσίες τις οποίες ελάχιστες ΟΤΑ διαθέτουν.

Απόστολος Παπαφωτίου

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Υποψήφιος Δήμαρχος στον Διευρυμένο Δήμο Κορινθίων


Σχετικό άρθρο http://apostolospapafotiou.blogspot.com/2010/02/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου