Σάββατο 24 Ιουλίου 2010



Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι

Φίλες και Φίλοι

Η σημερινή πρόσκληση αφορά στην ανακοίνωση της καθόδου μας με κοινό αυτοδιοικητικό σχήμα – συνδυασμό για τη διεκδίκηση του Δήμου Κορινθίων και στην ανακοίνωση και των αρχών και των θέσεων για το νέο Δήμο.

Προς τούτο

Στη σημερινή συγκέντρωση απευθυνόμαστε στην κοινωνία και όχι σε κομματικά ακροατήρια. Και οι δύο είμαστε πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης. Δεν είμαστε αμιγώς πολιτικά πρόσωπα, ούτε έχουμε λάβει μέρος σε εσωκομματικές διαδικασίες, ούτε είμαστε υποψήφιοι βουλευτές κόμματος. Η πορεία μας είναι καθαρά Αυτοδιοικητική πορεία. Δεν είμαστε κομματικές υποψηφιότητες και οι θέσεις που παίρνουμε πάντοτε για τα διάφορα θέματα δεν κινούνται στα πλαίσια μιας κομματικής γραμμής, αλλά μόνο Αυτοδιοικητικής.

Τα προηγούμενα ως εισαγωγή. Θα μου επιτρέψετε τώρα να αναφερθώ δια ολίγον στα νέα δεδομένα του Καλλικράτειου Διευρυμένου Δήμου Κορινθίων και τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα Αυτοδιοικητική Δομή. Ο Νόμος υπ’ αριθμόν 3852 στο ΦΕΚ Αριθ. Φύλλο 87/7 – Ιουνίου 2010 καθόρισε τα των Διευρυμένων Δήμων, στα πλαίσια της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι Δήμοι είναι αυτοδιοικούμενα κατά τρόπο νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και αποτελούν την Α’βάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο Νομό Κορινθίας ορίσθηκαν 6 Δήμοι. Ο Διευρυμένος Δήμος Κορινθίων αποτελείται από τους Δήμους:

1) Κορινθίων

2) Σαρωνικού

3) Σολυγείας

4) Άσσου – Λεχαίου

5) Τενέας

Οι 4 καταργούνται. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 624.900 στρέμματα και ο πληθυσμός είναι (απογραφή 2001) 58.523 κάτοικοι.

Φίλες και Φίλοι

Θα αρχίσουμε κάνοντας μια αναφορά για τα προτερήματα και μειονεκτήματα του Καλλικρατικού Δήμου όσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία του.

Στα προτερήματα εντάσσονται:

α)Ο ενδελεχής οικονομικός έλεγχος πάνω στις δαπάνες, στα έσοδα και έξοδα μέσω αντιστοίχων Υπηρεσιών.

β)Η μεταφορά τμήματος της κεντρικής εξουσίας προς τους Δήμους.

γ) Η ενίσχυση της αυτοδιαχείρισης εκ μέρους της κοινωνίας για πάρα πολλά θέματα.

δ) Η ευκολία επίλυσης πολλών καθημερινών προβλημάτων και πολλά άλλα.

Στα μειονεκτήματα:

Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι πολίτες μικρών κοινοτήτων, να στερούνται πλέον τις δυνατότητες παρέμβασης. Το τοπικό χάνεται στο υπερτοπικό μέγεθος. Χάνεται η συνοχή, η εγγύτητα, η ταύτιση του πολίτη με το χώρο, με τους ανθρώπους του και το Δήμο.

Οδηγούμαστε πλέον σε συγκεντρωτισμό τόσο σε οικονομικό και πολιτικό, όσο και σε λειτουργικό και κοινωνικό επίπεδο.

Είναι ορατός ο κίνδυνος για συρρίκνωση της Δημοκρατίας, για αποστασιοποίηση των πολιτών, για εξαφάνιση της μικρής οικονομίας, για υποχρηματοδότηση, μεταφορά οικονομικών βαρών στους πολίτες.

Όλα αυτά μαζί με το περίγραμμα της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος γίνονται πια εύκολα και λιγότερο μαχητά.

Απάντηση στα ανωτέρω δύναται να δώσει μόνο η κοινωνία με της επιλογές της, με τις επιλογές προσώπων στο νέο Αυτοδιοικητικό περιβάλλον.

Έτσι ενώπιον σας παρουσιάζεται ο κοινός συνδυασμός με το όνομα αυτού: Ελπίδα & Όραμα για το Δήμο Κορινθίων.

Ελπίδα: χωρίς αυτή δεν ζούμε, δεν πορευόμεθα.

Όραμα: αυτό οδηγεί κάθε ενέργεια μας, σ’ αυτό αναφέρεται κάθε πράξη μας.

Αποτελείται από συνειδητούς ανθρώπους, από ανθρώπους της προσφοράς, δοκιμασμένοι και επιτυχημένοι στο επάγγελμα τους, που διαθέτουν εντιμότητα και ακεραιότητα χαρακτήρα και ανησυχούν για το γίγνεσθαι αυτού του τόπου. Είναι άνθρωποι της κοινωνίας, απευθύνονται και αντλούν τη δύναμη τους από αυτήν και όχι από μηχανισμούς, υπόγειες συμφωνίες και συναλλαγές.

Έχουμε ένα στόχο, να βοηθήσουμε στην πρόοδο, εξέλιξη και αναμόρφωση του νέου Δήμου μας. Αναμόρφωση πρώτα από όλα της νοοτροπίας που είναι διάχυτη εδώ και χρόνια στην πόλη μας. Νοοτροπία συντηρητισμού, καχυποψίας, ωχαδερφισμού. Νοοτροπία επίλυσης των προσωπικών προβλημάτων και ικανοποίησης μικροσυμφερόντων και προσωπικών εξυπηρετήσεων, παραβλέποντας το κοινωνικό καλό. Πολλές φορές τα ανωτέρω γίνονται και κριτήρια επιλογής των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης.

Αυτή την νοοτροπία εμείς θα την αλλάξουμε και μέσα από τη δράση μας και το πρόγραμμα μας θα προσπαθήσουμε να τη μετατρέψουμε:

§ Σε κοινωνία ελπίδας

§ Σε κοινωνία κοινωνικής αλληλεγγύης

§ Σε κοινωνία φροντίδας και πρόνοιας

§ Σε κοινωνία αγάπης για το συνάνθρωπο

Φίλες και Φίλοι

Η αναμόρφωση δεν θα μείνει σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε πραγματικό, έτσι ώστε με κατάλληλες και στοχευόμενες ενέργειες να δώσουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα, στην αναπτυξιακή τροχιά του Δήμου, όσο και στη καθημερινότητα των πολιτών. Ενέργειες σε κάθε τομέα, από τον Τουρισμό και Πολιτισμό μέχρι στη Βιομηχανία και Εμπόριο.

Η αλλαγή της νοοτροπίας αφορά την αφοριστική κριτική των πάντων, την απόρριψη της προσπάθειας, τη μείωση του έργου, την μεμψιμοιρία και τον αρνητισμό, χαρακτηριστικά τα οποία μας έχουν, σαν πόλη, οδηγήσει σε πολλά αδιέξοδα.

Έτσι αποδεχόμαστε οτιδήποτε καλό έχει γίνει στην πόλη μας μέχρι σήμερα, το υιοθετούμε, βασιζόμαστε σε αυτό και προχωράμε σε συνεχή και περισσότερη αξιοποίηση του.

Συγχρόνως είναι βαθιά πεποίθηση μας, ότι μόνο με τη συνεργασία όλων των υγειών δυνάμεων μπορούμε να πάμε μπροστά, να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια που μας καθηλώνει, να πετύχουμε του στόχους μας. Και αυτό το παράδειγμα δίνει η σημερινή παρουσία και των δύο. Ο Δήμος δεν ανήκει στους γαλάζιους, στους πράσινους, ούτε στους κόκκινους. Ανήκει στην κοινωνία, ανήκει στους ανθρώπους του.

Φίλες και Φίλοι

Για την επίτευξη των ανωτέρω έχουμε θεσπίσει ρεαλιστικό πρόγραμμα με δώδεκα (12) άξονες οι οποίοι θα μας οδηγήσουν σε πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία.

Κύριος στόχος και επιδίωξη μας είναι η αναβάθμιση του κύρους του Δημοτικού Συμβουλίου και του επιπέδου των Δημοτικών Συμβούλων. Αυτό αποτελεί την υπέρτατη έκφραση της Δημοκρατίας και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πρέπει να σεβόμαστε το θεσμικό του ρόλο και να μην το υποβαθμίζουμε.

Η μακροχρόνια παρουσία και συνεχής διαμάχη των ίδιων πολιτικών προσώπων που βρίσκονται στην πολιτική ζωή του τόπου μας διαρκώς, οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο. Αυτό μεταφέρεται στην κοινωνία με διχαστικές προεκτάσεις. Ο ένας επιβάλλει τον άλλο και έτσι παρατηρούμε όμοιους μεταξύ τους συνδυασμούς, σε διαφορετικούς χώρους. Αυτό θα αλλάξει και δεσμευόμαστε προσωπικά γι’ αυτό.

Οι Άξονες είναι:

1) Κοινωνική Αλληλεγγύη

2) Καθημερινότητα

3) Περιβάλλον

4) Παιδεία

5) Αειφόρος Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα, Βιομηχανία

6) Υποδομές

7) Υγεία

8) Τουρισμός

9) Αθλητισμός

10) Διατήρηση της ταυτότητας των Δημοτικών Κοινοτήτων

11) Ταυτότητα και Ιδεολογία της πόλεως Κορίνθου

12) Πολιτισμός

1) Κοινωνική Αλληλεγγύη:

Αποτελεί προτεραιότητα μιας και αυτό είναι το μοναδικό μέσο για να εξασφαλισθεί και διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Ειδικά στην εποχή μας, εποχή παρακμής, πτώσεως ψυχισμού και οικονομικής ένδειας. Αυτή θα γίνεται πάντοτε συντονισμένα και μέσω φορέων και οργάνων, διατηρώντας πολλές φορές την ανωνυμία και σε συνεργασία με την Εκκλησία Η ίδρυση και λειτουργία δημοτικού παντοπωλείου και παροχή άλλων αγαθών είναι στο πρόγραμμα μας.

2) Καθημερινότητα:

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας. Συνεχής ταλαιπωρία των πολιτών σε καθημερινή βάση. Απίστευτη γραφειοκρατία και χαμηλότατο επίπεδο παροχής Διοικητικών υπηρεσιών. Θα εργασθούμε για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και στη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα καταστήσουν τους πολίτες ίσους. Να μην νοιώθουν ξένοι στην πόλη τους, ξένοι στο σπίτι τους.

3) Περιβάλλον:

α) Προσπάθεια για πλήρη αξιοποίηση των “εν αφθονία” αγαθών που διαθέτει η περιοχή μας, δηλαδή ήλιο και αέρα. Σ’ αυτό εντάσσεται η εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αυτονομία, ειδικά των δημόσιων κτιρίων, σε πρώτη φάση.

β) Συνέχιση της σημαντικής πρωτοβουλίας για την ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε θετικά αλλά μείναμε στάσιμοι. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια και ενημέρωση για να γίνει βίωμα και τρόπος ζωής και συμπεριφοράς των συμπολιτών μας .

γ) Ολοκληρωμένη Διαχείριση στερεών αποβλήτων. Κρίσιμο θέμα που ταλανίζει όλους τους Δήμους για δεκαετίες. Θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα του συνδυασμού μας.

4) Παιδεία:

  • Κτιριακό Πρόγραμμα

Ο Νόμος του Καλλικράτη παρέχει νέες δυνατότητες για τη μελέτη , κατασκευή και συντήρηση σχολικών μονάδων. Βέβαια δεν γνωρίζουμε ακόμα το ποσό που διατίθεται προς τους Δήμους για αυτά. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα και είχε μεγάλη επιτυχία στην κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών Μονάδων. Τα σχολεία, στην Αρχαία Κόρινθο και αλλού, παραμένουν στις προτεραιότητες μας.

Συγχρόνως θα δοθεί έμφαση:

1. Στη στήριξη καινοτόμων προγραμμάτων για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης

2. Ουσιαστική λειτουργία των θεσμικών οργάνων

3. πλήρης και ουσιαστική λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

4. Καθαριότητα

5. έλεγχος Δημοσίων κτιρίων από στατικής επάρκειας

6. προστασία των κτιρίων με αντίστοιχα μέσα, από κεραυνούς, φωτιά, σεισμό και συνωστισμό

7. Διατήρηση της επιτυχούς Σχολής Γονέων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας

5) Αειφόρος Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα, Βιομηχανία:

Η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του Συνδυασμού μας. Η πολιτική μας για τη Βιομηχανία και την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα θα έχει ως κύριους στόχους :

  • Την προστασία του Περιβάλλοντος
  • Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας καθώς και του ευρύτερου οικονομικού ρόλου της.
  • Την ενίσχυση της βιομηχανικής επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης γης για την κάλυψη των αναγκών. Καθορισμός βιομηχανικών περιοχών, για την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών μονάδων και για μετεγκατάσταση υφισταμένων, καθώς και μέτρων για τον μετασχηματισμό μονάδων στην θέση τους.
  • Την αποφυγή ρυθμίσεων και δράσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη το εφικτό της υλοποίησης ή τις δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα πεδία.
  • Τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και
  • Την αναβάθμιση των επιχειρηματικών υποδομών συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος

Η προσπάθεια μας θα είναι να επιτευχθεί ένα πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς αυτό να περιορίζει τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να αναπτυχθούν και αυτές, με γνώμονα τις δικές τους προτεραιότητες.

Η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της τοπικής βιομηχανίας, θα πρέπει να γίνεται με σύγχρονους όρους, που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν τον επιχειρηματία, σέβονται την τοπική κοινωνία και προστατεύουν το περιβάλλον.

6) Υποδομές:

Πέρα από τα έργα τα οποία θα εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής θα σταθούμε ιδιαιτέρως στο θέμα της ύδρευσης της Κορίνθου και των νέων Δήμων. Η Κόρινθος έχει εξασφαλίσει την άδεια χρήσης νερού, για 3 εκατομμύρια κυβικά νερού το χρόνο από τη Στυμφαλία. Κύριος στόχος είναι η εξασφάλιση άλλων 3 εκατομμυρίων κυβικών για την ύδρευση των νέων Δήμων που ενώνονται με την Κόρινθο. Η προσωπική προσπάθεια μου μέσω επιστολής και παρέμβασης στον κ. Ραγκούση για να ενταχθούν τα εμπράγματα δικαιώματα χρήσεως νερού ως σχετική νομοθεσία στο Νόμο του Καλλικράτη, η οποία θα διευκόλυνε ιδιαιτέρως αυτό, δεν αξιολογήθηκε. Θεωρώ λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και υποστήριξης από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Ενώ άλλο αίτημα που διατυπώθηκε στην ίδια επιστολή για το Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου υιοθετήθηκε στο Νόμο ως δυνατότητα επιχορήγησης εκ μέρους του Δήμου προς Ιδρύματα

Στις υποδομές περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Δήμου Άσσου – Λεχαίου.

Οι επεμβάσεις στο λιμάνι της Κορίνθου και η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου στα διοικητικά όρια του διευρυμένου Δήμου Κορινθίων στον Κορινθιακό και Σαρωνικό Κόλπο.

7) Υγεία:

  • Συνεργασία για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου
  • Αναβάθμιση του “Διόλκου” σε Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών
  • Διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων και στα σχολεία υπό την αιγίδα του Δήμου με θέμα τη μεγάλη μάστιγα των ναρκωτικών που κλείνει σπίτια και διαλύει οικογένειες
  • Συνεχής ενημέρωση των κατοίκων με ενημερωτικά φυλλάδια μέσω των λογαριασμών νερού για την πρόληψη. Και ένα παιδί να σώσουμε θα το θεωρήσουμε επιτυχία.
  • Ενσωμάτωση των ομάδων κοινωνικού αποκλεισμού και ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία

8) Τουρισμός:

Στον τομέα αυτό η πραγματικότητα είναι τελείως απογοητευτική για την Κόρινθο. Πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια από το Δήμο, από τους Φορείς και τους πολίτες για να έχουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

α) Έκδοση φυλλαδίων, βιβλίων, χαρτών

β) Αξιοποίηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας

γ) Προβολή και αξιοποίηση τουριστικών αγαθών και προϊόντων

δ) Εμπέδωση της τουριστικής συνείδησης όλων των εμπλεκομένων

9) Αθλητισμός:

α) Ιδιαίτερη φροντίδα στην κατασκευή νέων γηπέδων και στην αξιοποίηση των παλαιοτέρων κατόπιν επεμβάσεων

β) Σύνδεση αθλητισμού με το σχολείο από μικρές ηλικίες

γ) Κατασκευή νέου σύγχρονου αθλητικού κέντρου, πιθανώς στο στρατόπεδο

10) Διατήρηση της ταυτότητας των Δημοτικών Κοινοτήτων:

Η επαναφορά του όρου κοινότητα στον Καλλικράτειο Νόμο είναι θετικό βήμα. Έτσι τα δημοτικά και κοινοτικά διαμερίσματα μετονομάζονται σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

Αυτό διευκολύνει τη διατήρηση του κοινοτικού πνεύματος και την αυθυπαρξία της κοινότητας ως οντότητα και όχι ως διαμέρισμα κάποιου κυρίαρχου τόπου , δηλαδή της πρωτεύουσας Κορίνθου.

Από το Συνδυασμό μας δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση έτσι ώστε να παραμείνει η κοινότητα σχέση προσώπων και αρμονική σχέση τόπου προς το κέντρο, προς την Κόρινθο.

Οι ιδιαιτερότητες ανθρώπων και τόπου πρέπει να τονισθούν και να παραμείνουν ως ταυτότητα. Να μην υπάρχει κίνδυνος απορρόφησης και αφομοίωσης της κοινότητας από το κέντρο, δηλαδή από την Κόρινθο.

11) Ταυτότητα και Ιδεολογία της πόλεως Κορίνθου:

Δυστυχώς ζούμε, πιστεύω, στην πιο απρόσωπη πόλη της Ελλάδας. Παρά τη μακραίωνη ιστορία της και την κυρίαρχη θέση που κατείχε και στην Αρχαιότητα και στον Χριστιανισμό και η σχέση της με τον Απόστολο Παύλο, αυτό ούτε αναφέρεται, ούτε προβάλλεται.

Οι πολίτες δεν είναι συνδεδεμένοι με την πόλη τους, ούτε νοιώθουν ότι είναι φορείς του ονόματος και του πολιτισμού της. Χρειάζεται μεγάλος και σκληρός αγώνας για να αλλάξει αυτό.

Μέσω της παιδείας, της συνεχούς επιμόρφωσης, της σύνδεσης των έργων με το παρελθόν και το παρόν με το βλέμμα στο μέλλον. Έτσι ώστε κάθε ενέργεια, κάθε δράση να οδηγείται από το παρελθόν, να εξυπηρετεί το παρόν και να στοχεύει στο μέλλον.

12) Πολιτισμός:

Το αφήσαμε τελευταίο. Και τούτο, διότι ανοίγει και κλείνει τον κύκλο της ζωής της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πόλις και Πολιτισμός έχουν την ίδια ρίζα. Η Πόλις πρέπει να εμπνέει και να προστατεύει τον Πολιτισμό. Να διαμορφώνει συνθήκες για όλες τις Τέχνες, την Ποίηση, το Θέατρο, τη Φιλοσοφία, την Ηθική Σκέψη, την Επιστήμη, τα (κλασσικά) Ιδανικά και την Ομορφιά.

Όλα αυτά τα παραπάνω πρέπει να είναι δημιουργήματα της πόλεως. Η αμφίδρομη σχέση και μάλιστα αγαπητική μεταξύ πόλεως και πολίτου δημιουργεί κάθε μορφή, έκφραση και έκφανση αυτής και του πολιτισμού.

Στα πρακτικά ζητήματα, ο Δήμος κινούμενος σ’ αυτή τη φιλοσοφία προστατεύει , ενισχύει, στηρίζει, υποστηρίζει, και διακονεί τον Πολιτισμό. Θα δημιουργήσουμε Οργανισμό Πολιτισμού που θα περιλαμβάνει όλα τα Πνευματικά Κέντρα των συνενωμένων Δήμων. Έτσι ώστε να αθροισθούν οι δυνάμεις και να δώσουν καλύτερο αποτέλεσμα με σύγχρονο έλεγχο των δραστηριοτήτων. Παραστάσεις και εκδηλώσεις θα υπάγονται σε μια ενότητα έτσι ώστε να γίνουν θεσμός. Οι εκδηλώσεις στους Αρχαιολογικούς Χώρους έχουν βαρύνουσα σημασία. Συνδέουν τους χώρους με την κοινωνία και τη σύγχρονη ζωή προσφέροντας μας το μοναδικό. Τα υπόλοιπα θα αναφερθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τομέα.

Θέλω εδώ να σημειώσω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσπάθεια που θα δειχθεί και θα καταβληθεί για την ίδρυση, νέου, σύγχρονου Μουσείου στην Αρχαία Κόρινθο. Αυτό διεκδικεί το χώρο του σε μια έκταση 20 περίπου στρεμμάτων απέναντι από τον Αρχαιολογικό Χώρο, στο Ξενία, ιδιοκτησίας Αστικών Ακινήτων ΑΕ. Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Θα φιλοξενεί τους θησαυρούς της Κορινθιακής γης και τους δύο Κούρους της Αρχαϊκής Εποχής. Το Μουσείο θα δώσει πνοή και ανάπτυξη σ’ όλη την Κορινθία. Θα λειτουργήσει σαν τόπος επισκέψεως και προορισμός τουριστών από όλο τον κόσμο. Μαζί δε με το Μουσείο Ακροπόλεως και το Μουσείο Πατρών θα αποτελέσουν μια ενότητα η οποία θα περιλαμβάνει συγχρόνως και τους συνδεδεμένους αρχαιολογικούς χώρους από το Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου μέχρι τις Κεγχρεές. Θα πραγματοποιήσουμε πολλά έργα στους αρχαιολογικούς χώρους , με την Εφορία Αρχαιοτήτων. Μεταξύ αυτών η αποκάλυψη όλου του Αρχαίου Λιμένα Λεχαίου και αξιοποίηση των Κεγχρεών.

Επαναλαμβάνω ότι θα υπάρχουν υποπρογράμματα αναλυτικών δράσεων για καθένα από τους παραπάνω άξονες .

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας δείξω μερικές φωτογραφίες, κυρίως από αέρος. Αυτές απεικονίζουν μέρη του Δήμου μας, ιδιαίτερης ομορφιάς. Αυτή την ομορφιά πρέπει να την διατηρήσουμε, να την προβάλλουμε και να την μοιρασθούμε.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΜΕ POWERPOINT

Φίλες και Φίλοι

Πιστεύω ότι είναι πρόκληση για όλους μας, καθόσον είναι πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί το καινούριο Καλλικράτειο σχήμα στους Δήμους. Εάν στην αρχή βρεθούν άνθρωποι με τις αντίστοιχες απαιτούμενες ικανότητες και μεράκι, τότε θα προχωρήσει καλά, διαφορετικά η μιζέρια και η απαξίωση της κεντρικής πολιτικής σκηνής θα μεταφερθεί στη βάση με τα ίδια φαινόμενα.

Από μας εξαρτάται αν θα πετύχει ο νέος θεσμός των Καλλικρατικών Δήμων.

Απαιτεί ανθρώπους με γνώση, όραμα και εργατικότητα.

Ανθρώπους που θα διαθέσουν τους εαυτούς για το κοινό καλό.

Ανθρώπους οι οποίοι δεν θα ελέγχονται από τοπικά και υπερτοπικά κέντρα.

Ανθρώπους οι οποίοι θα δουλεύουν για τους πολίτες και σ’ αυτούς θα απευθύνονται και θα λογοδοτούν.

Προς τούτο

Επιδιώκουμε τη συστράτευση και τη συμπόρευση με μια πλατιά συμμαχία πολιτών, με κοινούς στόχους και οράματα για το αύριο της πόλης μας. Να διαμορφώσουμε μαζί τους , μία νέα σχέση πολίτη και πόλης, μια σχέση εμπιστοσύνης για μια καλλίτερη Αυτοδιοίκηση, πέρα από κόμματα και χρώματα.

Μια Αυτοδιοίκηση

  • Με καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας,
  • Με μακρόπνοο σχεδιασμό και προγραμματισμό,
  • Με χρηστή διαχείριση κονδυλίων,
  • Με αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο μας,
  • Με σεβασμό στις ιστορικές μνήμες,
  • Με σχέση διαφάνειας και εντιμότητας,
  • Με γνώση της ιστορικής διαδρομής του τόπου μας,
  • Με ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, στη κατασκευή νέου μεγάλου Μουσείου στην Αρχαία Κόρινθο και άλλες επεμβάσεις.
  • Με σύνδεση του παρόντος με την Ιστορία για τις δράσεις του μέλλοντος.
  • Με αγαστή σχέση με το περιβάλλον,
  • Με αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού.

Καλούμε όλους τους πολίτες να δώσουμε μαζί τη μάχη

για τη μεγάλη Ανατροπή.

Για μια καλύτερη πόλη,

για μια καλύτερη Κόρινθο,

για την πόλη που θέλουμε , που ονειρευόμαστε και αξίζει σε όλους μας.

Για μια πόλη Αφνειό, αντάξια της ιστορίας και των ανθρώπων της.

Απόστολος Παπαφωτίου

Υποψήφιος Δήμαρχος Κορίνθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου