Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΑΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΙΝΑΛΟΥ


Στο πλαίσιο της φιλοξενίας της ομάδας των εταίρων του έργου «PROTECT», του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας MED 2007-2013 από την περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν και η επίσκεψη στο Μουσείο Δασικής Ιστορίας στην Τ.Κ. Χρισοβιτσίου Μαινάλου Αρκαδίας. Εκεί οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν τη μετατροπή ενός παλαιού και εγκαταλειμμένου εργοστασίου ξύλου σε ένα σύγχρονο μουσείο.
Η ξενάγηση από τον κο Λύτρα ήταν εξαιρετική. Οι δε φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας  εντυπωσιάστηκαν ιδιαιτέρως.
Το Μαίναλο έχει μεγάλη ιστορία αρχαία και νεώτερη. Η σύγχρονη δασική ιστορία του Μαινάλου ξεκινά το 1836, όπου το νεοσύστατο ελληνικό κράτος ίδρυσε δασική υπηρεσία στην περιοχή και συγκεκριμένα το Δασονομείο Γορτυνίας με έδρα τη Δημητσάνα.
Με μια μεγάλη δωρεά του ευεργέτη από τη Βυτίνα Τριανταφυλλίδη, ιδρύθηκε το 1896 σχολή εκπαιδεύσεως δασικών υπαλλήλων.
Το πρώτο κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου δημιουργήθηκε το 1939 στο Χρισοβίτσι Αρκαδίας, ως μέρος ενός δικτύου πριστηρίων σ’όλη τη χώρα, για την προστασία και αξιοποίηση του δημόσιου δασικού πλούτου.
Το εργοστάσιο λειτούργησε μέχρι το 1974. Με το κλείσιμο του εργοστασίου η πλειοψηφία των κατοίκων στο Χρισοβίτσι «μετανάστευσε» στην Τρίπολη και στην Αθήνα. Σήμερα μένουν, ακόμα κυρίως μεγάλης ηλικίας ,κάτοικοι.
Ένας τρόπος για να ζωντανέψει πάλι το χωριό και η γύρω περιοχή είναι να λειτουργήσει συστηματικά το Μουσείο. Αυτό εύκολα μπορεί να επεκταθεί και σε μουσείο φυσικής ιστορίας και σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Εξ’άλλου η μουσειολογική παρουσίαση είναι υψηλού επιπέδου. Παρουσιάζεται η ροή όλων των δραστηριοτήτων, της υλοτόμησης, επεξεργασίας και παραγωγής ξυλείας, από τους ανθρώπους, κατά τρόπο ιδιαίτερο και θεαματικό. Ομοίως προβάλλεται η χλωρίδα και πανίδα του Μαινάλου, ο κύκλος ζωής του δάσους, η αειφορική διαχείριση και αξιοποίηση του δασικού πλούτου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι η αξιοποίηση μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου. Παραμένουν πολλά ακόμα μηχανήματα προς αξιοποίηση.
Μια λοιπόν σπουδαία πρωτοβουλία του δήμου Φαλάνθου και του δημάρχου κου Ψυχάρη, με την επιστημονική υποστήριξη του πολιτιστικού ιδρύματος του ομίλου Πειραιώς και με χρηματοδότηση από το Leader + και ιδίους πόρους , ολοκληρώθηκε το 2010 η ίδρυση και λειτουργία αυτού του Μουσείου. Και ενώ έπρεπε να συνεχίζεται η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχει το Μουσείο αλλά και η περιοχή γενικότερα, αυτό οδηγήθηκε σε μαρασμό και στο κλείσιμο.
Είναι φροντίδα όλων το Μουσείο να λειτουργήσει πάλι και μαζί του να ζωντανέψει ξανά ο τόπος.
Το έργο αυτό, δηλαδή η συνέχιση της λειτουργίας του Μουσείου δεν είναι έργο βιτρίνας, αλλά μπορεί να γίνει ο πυρήνας μιας συνεχούς πολιτικής, η οποία θα αντιμετωπίζει προβλήματα, δημογραφικά ,ανθρωπογεωγραφίας ,οικονομικά και να προσφέρει αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή. 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


H Περιφέρεια   Πελοποννήσου   με την Περιφερειακή διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών  πραγματοποίησαν την διαυπηρεσιακή άσκηση ετοιμότητας δασικής πυρκαγιάς πλήρους κλίμακας με την ονομασία «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2012». Η άσκηση αυτή εντάχθηκε στο πλαίσιο του έργου  «Protect» του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας MED 2007-2013.
Στην άσκηση πού έλαβε χώρα στη θέση «Ραπούνι» του δήμου Γορτυνίας συμμετείχαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (τμήμα Πολιτικής Προστασίας), ο δήμος Τρίπολης, ο δήμος Γορτυνίας, η γενική αστυνομική διεύθυνση Αρκαδίας, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού, η Διεύθυνση Δασών Αρκαδίας,  το δασαρχείο Βυτίνας, το Ε.Κ.Α.Β, η ελληνική ομάδα διάσωσης Αρκαδίας (Ε.Ο.Δ Αρκαδίας) , ο Ερυθρός Σταυρός Τρίπολης, ο ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Τρίπολης, ο σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, η διοίκηση Π.Υ. Νομού Αρκαδίας, Π.Υ Τρίπολης, Π.Κ. Βυτίνας, Π.Υ. Μεγαλόπολης, Π.Κ Άστρους, Π.Υ Άργους, Π.Υ Σπάρτης, το πεζοπόρο Πελοποννήσου και το Σ.ΠΕ.Κ Πελοποννήσου.
Ο γενικός σκοπός της άσκησης ετοιμότητας «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2012» ήταν η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση και αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς σε συνδυασμό με την πρακτική εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών που προβλέπονται στα σχέδια επεμβάσεις της Π.Δ.Π.Υ Πελοποννήσου και η βελτίωση του βαθμού συνεργασίας μεταξύ του Π.Σ. και των εμπλεκομένων φορέων.
Η άσκηση υπήρξε άκρως εντυπωσιακή και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα  με θέμα «Ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό μοντέλο για την προστασία των Μεσογειακών Δασών» στο ξενοδοχείο «Μαίναλο» στην Τρίπολη. Συμμετείχαν αρμόδιοι, φορείς, υπηρεσιακοί παράγοντες  και εταίροι από τις Μεσογειακές χώρες που λαμβάνουν μέρος στο έργο «PROTECT». Το έργο «PROTECT» υλοποιείται με τη συμμετοχή των εταίρων: Επαρχιακή Διοίκηση Μάλαγα (Ισπανία),  Περιφέρεια Πελοποννήσου (Ελλάδα),  εθνική Δασική Αρχή-Algarve(Πορτογαλία), τμήμα δασών (Κύπρος), πανεπιστήμιο Camerino (Ιταλία),  πανεπιστήμιο Algavre (Πορτογαλία), πανεπιστήμιο Provence (Γαλλία) ,Περιφέρεια Istria-Τμήμα Αειφόρου Ανάπτυξης (Κροατία) με κύριο εταίρο την επαρχία Macerata (Ιταλία).
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου ανέφερε στην εισήγηση του ότι  γενικός στόχος του έργου Protect είναι η από κοινού ανάπτυξη και η πιλοτική δοκιμή ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού μοντέλου για την προστασία των Μεσογειακών Δασών από τις πυρκαγιές στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και πράξεις Βιο-οικονομικής Διαχείρισης των δασών, ασκήσεις προσομοίωσης καθώς και η δημοσιότητα του έργου για την ενημέρωση, κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ όλων των εταίρων, έχει δημιουργηθεί ένα περιφερειακό σχέδιο πρόληψης και καταπολέμησης δασικών πυρκαγιών με την χρησιμοποίηση ψηφιακών εργαλείων της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Ήδη το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2012 με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια του έργου Protect συμμετέχει στην Άσκηση Αντιμετώπισης Δασικής Πυρκαγιάς "ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2012", που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 και ώρα 09:00 στη θέση «Ραπούνι» στην Τ.Κ. Χρυσοβιτσίου, του Δήμου Τρίπολης.
Η άσκηση αυτή έχει ως σκοπό:

·       Τη διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.
·       Τη διαπίστωση του επιπέδου συνεργασίας και συντονισμού των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων (Περιφερειακή Ενότητα, Αστυνομία, Δασαρχείο, Δήμος, ΕΚΑΒ, Εθελοντικές Οργανώσεις).
·        Την επιδίωξη της όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερης προστασίας του πληθυσμού που κατοικεί πλησίον δασικών εκτάσεων.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποδεικνύοντας έμπρακτα την περιβαλλοντική της ευαισθησία και με πνεύμα εξωστρέφειας, δραστηριοποιείται έντονα σε ευρωπαϊκά και μη προγράμματα κάνοντας αισθητή την παρουσία της, με ουσιαστικές παρεμβάσεις.
 Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πρόγραμμα Protect, «Ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό μοντέλο για την προστασία του μεσογειακού δάσους από τις πυρκαγιές» του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας MED 2007-2013, και  το οποίο χρηματοδοτείται κατά 75 % από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25 % από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου στο Ξενοδοχείο Μαίναλον (Τρίπολη, Πλατεία Άρεως) στις 18:00.


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOILPRO (προστασία εδάφους)


«Δεν κληρονομήσαμε το έδαφος από τους γονείς μας, αλλά το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας».
Το ανωτέρω είναι μία Αφρικανική παροιμία της φυλής των Μασάι.
Πρέπει λοιπόν να προστατεύεται το έδαφος για τη ζωή μας και για τις ζωές των μελλοντικών γενεών, μια και το έδαφος είναι ζωή.
Στο πλαίσιο της προστασίας του εδάφους περιέχεται η αναγνώριση του προβλήματος της εδαφικής υποβάθμισης και εν συνέχεια η χάραξη πολιτικής για επεμβάσεις. Αυτές όταν γίνουν σε πρώιμο στάδιο πραγματοποιούνται με λίγες δαπάνες.
Η Πελοπόννησος είναι μία ελληνική περιφέρεια, ιδιαίτερα ευαίσθητη στην υποβάθμιση του εδάφους της. Η υποβάθμιση του εδάφους επηρεάζει σημαντικά το νερό και τον αέρα.
Εμφανίζεται με πολλές αρνητικές εικόνες όπως η μείωση της γονιμότητας του εδάφους, οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, ο περιορισμός κατακράτησης νερού, διαταραχή των κύκλων αερίων και θρεπτικών υλών, η αλάτωση , η αυξανόμενη ανυδρία, η μαζική διάβρωση.
Αυτή γίνεται κυρίως από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών, οι δασικές πυρκαγιές, η εντατική καλλιέργεια των πρανών, οι αμμμοληψίες στις εκβολές ποταμών και στους χειμάρρους.
Έτσι η προστασία του εδάφους είναι σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα, παρά το ότι ακόμα δεν υπάρχουν κανονισμοί που να διέπουν τις χρήσεις του.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της έντονης εξωστρέφειας που την διακρίνει, συμμετέχει σε πολλά έργα και προγράμματα. Μεταξύ αυτών και σε αυτά πού έχουν στόχο τον περιορισμό και την απάλειψη της υποβάθμισης του εδάφους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή θεματική στρατηγική για την προστασία του εδάφους.
Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και το LIFE 08ENV/IT/00428 Soilpro, το οποίο ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2010 και θα διαρκέσει 4 χρόνια μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2013.
Το έργο Soilpro χρηματοδοτείται από το Life (περιβαλλοντική πολιτική & Διακυβέρνηση και είναι προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατ.€.
Εταίροι του έργου είναι :
  1. το CRA-ABP ινστιτούτο εδαφικών ερευνών,
  2. το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Γεωλογίας & Περιβάλλοντος,
  3. η Περιφέρεια Σικελίας και
  4. η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκα, από τις 15 μέχρι τις 17 Μαΐου στη Φλωρεντία, στη συνάντηση των μελών του προγράμματος, όπου εξετάστηκε η πρόοδος του προγράμματος και ορίστηκαν οι επόμενες δράσεις.
Ο στόχος του προγράμματος είναι η παρακολούθηση του εδάφους και η προστασία αυτού προς αποτροπή και περιορισμό της υποβάθμισης του.
Αυτό θα επιτευχθεί με τη συνεργασία μεταξύ τοπικών αρχών-ινστιτούτων έρευνας, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον.
Θα ληφθούν υπ’όψιν χωρικές μεθοδολογίες και θα αναπτυχθούν αρχές και μέτρα διαχείρισης της υποβάθμισης.
Στην παρακολούθηση περιέχονται ο εντοπισμός και η εκτίμηση περιοχών πού διατρέχουν κίνδυνο.
Αυτό γίνεται με αντίστοιχο λογισμικό παρακολούθησης σε δύο περιφέρειες Σικελία και Πελοπόννησος.
●  Προς τούτο δημιουργείται ένα εγχειρίδιο για την προσαρμογή του λογισμικού της Web εφαρμογής παρακολούθησης του εδάφους SMS (Soil Monitoring System) σε διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
●  Το σύστημα παρακολούθησης θα είναι συνεχές και θα εκφράζει την ικανότητα των φορέων να το συντηρούν και να το διαχειριστούν
● Η παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους αποτελεί προϋπόθεση της θεματικής Ευρωπαϊκής  στρατηγικής για την προστασία του.
●  Η συνεχής παρακολούθηση αποτελεί ουσιαστικό και κρίσιμο βήμα για την επιτυχή διαχείριση.
Στο τέλος του προγράμματος αναμένονται αποτελέσματα και ποσοτικά επιτεύγματα, τα οποία θα είναι πολλά και χρήσιμα:

1.      Ένα σύστημα πολλαπλών λειτουργιών θα χρησιμοποιείται από τα κράτη, τις περιφέρειες και τους ΟΤΑ για παρακολούθηση και διαχείριση του εδάφους.
2.      Πληροφορίες για την ποιότητα των εδαφών των περιφερειών Σικελίας και Πελοποννήσου.
3.      Συνεχή παρακολούθηση του εδάφους και άλλων συναφών πόρων όπως το νερό, η βλάστηση και άλλα.
4.      Σχέδια για την προστασία του εδάφους για τις περιφέρειες Σικελίας και Πελοποννήσου.
5.      Δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος Soilpro στη διάβρωση ακτών λόγω θαλασσίων επεμβάσεων, όπως και σε τεχνικά χαρακτηριστικά εδαφών, για την κατασκευή ειδικών έργων.
6.      Σύνταξη κανόνων και αρχών για τον περιορισμό του φαινομένου και της άρσης του.


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Πέντε θέσεις για τη Νέα Ελλάδα



Γράφει ο Πέτρος Τατούλης


-    Η ιδεολογία του λαϊκισμού που διατρέχει το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών έριξε τα τείχη ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα διαμαρτυρίας.
-    Την επομένη των εκλογών θα εκκινήσει η αναζήτηση μιας νέας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις υγιείς δυνάμεις της χώρας
-    Η Νέα Ελλάδα θα αποτελέσει το κομβικό σημείο επανένωσης όλων εκείνων που πιστεύουν στην αστική δημοκρατία 
-    Η Νέα Ελλάδα δεν θα έλθει από τους νικητές και τους ηττημένους της εκλογικής αναμέτρησης.
-    Η Νέα Ελλάδα θα εκκινήσει από τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, από όπου κι αν αυτές προέρχονται, με στόχο τη θεμελίωση της αστικής δημοκρατίας.
-    Η προσπάθεια ενοχοποίησης του θυμού των πολιτών θα γεννήσει τη βία.




Οι διάφορες πολιτικές ηγεσίες σε μία ανέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης κάποιοι, ευόδωσης προσωπικής ματαιοδοξίας κάποιοι άλλοι διαγκωνίζονται τις τελευταίες εβδομάδες με ένα στόχο: ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα το θυμό των πολιτών. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι πρώτοι επιχειρούν να ενοχοποιήσουν αυτόν τον θυμό. Οι άλλοι να τον συνδέσουν με μια επιγενόμενη πολιτική αλλαγή. Και οι δύο σφάλλουν. Οι μεν διότι αγνοούν ιστορικά  τη βία που γεννά αυτή η ενοχοποίηση και οι δεύτεροι επειδή  συνδέουν την πολιτική αποτύπωση του θυμού (εννοώ το ανατρεπτικό εκλογικό αποτέλεσμα) με τη λαϊκή εντολή περί συνολικής αλλαγής, αγνοώντας ωστόσο την ίδια την αλλαγή της εποχής. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε για αλλαγή και ρίγη διαπερνούσαν τη ραχοκοκαλιά της αναδυόμενης μέσης αστικής τάξης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η σημερινή αλλαγή που αστόχως προσιδιάζεται με σεισμό γεννά συνειρμικά σκέψεις περαιτέρω καταστροφής. Πάντως και οι δυο απόψεις, είτε ενοχοποιούν το θυμό είτε τον παρερμηνεύουν αδυνατούν να αξιοποιήσουν το πολιτικό πρόκριμα: τη θετική αξιοποίηση αυτού του θυμού και την απελευθέρωση των δημιουργικών πολιτικών υγειών δυνάμεων της κοινωνίας που η έκφραση αυτού του θυμού θα σημάνει. 

Ο δικομματισμός είχε αρχίσει εδώ και καιρό να φθίνει. Κάποιοι το είπαμε εγκαίρως διαγιγνώσκοντας με  ρεαλισμό την παθογένεια και τη συμπτωματολογία. Η ιδεολογία του λαϊκισμού που διατρέχει το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών έριξε τα τείχη ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα διαμαρτυρίας. Όλα φαίνονται ίδια: Αυτή είναι η ασθένεια του πολιτικού συστήματος που οδήγησε στην συγκεκριμένη εκλογική ανατροπή. Οι αναλαμπές πολιτικής υπευθυνότητας μέσα στην συνολική στάση ανευθυνότητας και συγκυριακής πολιτικής από τη μια πλευρά και η καθυπόταξη των κομμάτων στις προσωπικές ιδιοτέλειες των πολιτικών ηγεσιών και της παρέας τους από την άλλη, έκανε τα μεγάλα κόμματα μικρά και τα μικρά μεγάλα. 

Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου επισημαίνω σε όλους τους τόνους ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει ενδιαφέρον ως προς την καταγραφή των ποσοστών, ούτε ως προς τη θέση κατάταξης των πολιτικών κομμάτων. Αντίθετα, το εκλογικό αποτέλεσμα συνομολογεί την απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες και την άρση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος από το πολιτικό προσωπικό. 

Την επομένη των εκλογών θα εκκινήσει η αναζήτηση μιας νέας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις υγιείς δυνάμεις της χώρας, που προέρχονται από την ίδια την κοινωνία, από τον πολιτικό κόσμο όλων των αποχρώσεων, από τις υγιείς τάξεις της οικονομίας, από τον παραγωγικό ιστό. Μέσα από την οικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης θα εξευρεθούν οι δυνάμεις που θα χτίσουν τη Νέα Ελλάδα. Το έλλειμμα ιδεολογικής προσέγγισης των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την χώρα και η υιοθέτηση της αριστερής κοινωνικής ψευτοευαισθησίας από όλους τους κομματικούς χώρους έχει φθάσει στο σημερινό σημείο διάρρηξης των κομματικών τειχών.

Η Νέα Ελλάδα θα αποτελέσει το κομβικό σημείο επανένωσης όλων εκείνων που πιστεύουν στην αστική δημοκρατία και θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του αστικού πολιτικού ιστού, συνυπογράφοντας ένα μίνιμουμ θέσεων και απόψεων, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί η σωτηρία της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής ιδέας. 

Ο σεβασμός στους νόμους και τους κανόνες με τρόπο αδιαπραγμάτευτο και ανεξάρτητο από πολιτικές ιδεοληψίες που θεωρούν για παράδειγμα την αριστερή ήπια βία λαϊκό δικαίωμα και έκφραση οργής, ενώ τη δεξιά  φασιστικό κίνδυνο. 

Η ανάδειξη των υγιών δυνάμεων στην οικονομία και ο διαχωρισμός τους από τη διαπλοκή και την τραπεζική μαφία (bankster). 

Η ανατροπή του face loss που έχει υποστεί η χώρα στη διεθνή κοινότητα μέσα από την περιφερειοποίηση και τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στις περιφερειακές διοικήσεις. 

Η ανάδειξη αυτού του μοντέλου διακυβέρνησης στην Ευρώπη ως  μόνης διεξόδου της Ένωσης στην κατεύθυνση της πολιτικής της ενοποίησης. 

Η τόνωση της ανάπτυξης μέσα από μακρόπνοους περιφερειακούς στρατηγικούς σχεδιασμούς, που θα εξασφαλίζουν τη συνεκτικότητα των ενεργειών και την κοινωνική συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και θα απομακρύνουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας από τις οριζόντιες, πελατειακές, επιδοματικές και συγκυριακές πολιτικές που δεν προσέδωσαν διαχρονικά καμία πρόσθετη αξία στην πραγματική οικονομία. 

Το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να στηριχτεί στους δήθεν νικητές και τους δήθεν ηττημένους αυτής της αναμέτρησης. Οι επικοινωνίστικοι ακτιβισμοί που επιχειρήθηκαν με άκομψο τρόπο από όλες τις κομματικές ηγεσίες έχουν πήλινα πόδια. Η σημερινή εποχή δεν έχει καμία σχέση με την εποχή που διέπρεψαν οι μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Κι αυτό διότι το σημερινό κάλεσμα, δεν είναι κάλεσμα για πελατειακή διαχείριση των πόρων στο πλαίσιο της άσκησης μιας λαϊκίστικης πολιτικής, αλλά επιτακτική ανάγκη για γέννηση πλούτου. Κι αυτό απαιτεί σχεδιασμό, σοβαρότητα, νηφαλιότητα και σκληρή δουλειά. Η Νέα Ελλάδα που θέλουμε είναι η παραγωγική Ελλάδα. Κι αυτήν μπορούν να την χτίσουν μόνο οι παραγωγικοί, δημιουργικοί, έστω και θυμωμένοι σήμερα Έλληνες.   

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Παπαφωτίου παρευρέθηκε στο διήμερο τουριστικό φόρουμ που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το αναπτυξιακό πρόγραμμα BSTIP (Black Sea Trade & Investment Promotion Program) του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα (UNDP Greece) με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και του Επιμελητηρίου Αργολίδας.

Το τουριστικό φόρουμ, το οποίο ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαΐου  στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ οι επαγγελματίες τουρισμού από την Πελοπόννησο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις στον ηλεκτρονικό τουρισμό καθώς και η παρουσίαση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου.

Στα πλαίσια του διήμερου φόρουμ φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο 20 tour operator & Εκπρόσωποι  Αεροπορικών Εταιρειών από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας (Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία κ.α) του αναπτυξιακό προγράμματος  BSTIP (Black Sea Trade & Investment Promotion Program) του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα (UNDP Greece).
 Την Παρασκευή 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες επιχειρηματικές B2B συναντήσεις μεταξύ τουριστικών εκπροσώπων από ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου με περισσότερους από 20 Tour Operators & Εκπροσώπους Αεροπορικών Εταιρειών από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Στις συναντήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 50 επαγγελματίες τουρισμού της Πελοποννήσου. Στόχος ήταν η επαγγελματική δικτύωση του τοπικού τουριστικού τομέα με τις εν λόγω αγορές και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου.
Την προηγούμενη ημέρα οι tour operator περιηγήθηκαν την Πελοπόννησο, επισκέφτηκαν  τις Μυκήνες, το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, γνώρισαν τη γευσιγνωσία του Πελοποννησιακού κρασιού και γευμάτισαν στο Οινοποιείο Σκούρας.
Παράλληλα στις 3 Μαΐου οι Πελοποννήσιοι επαγγελματίες τουρισμού που συμμετείχαν στο φόρουμ παρακολούθησαν σεμινάρια από διεθνείς ομιλητές με θέμα τη χρήση του διαδικτύου και των social media στον τουρισμό. Μεταξύ των ομιλητών  ήταν ο κος Barry Kolodkin / Επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο κος Martin Schobert επί σειρά ετών επικεφαλής στον τομέα ερευνών και ψηφιακού μαρκετινγκ στον Οργανισμό Τουρισμού της Αυστρίας και Δ/νων Σύμβουλος της Turismus Design, ο κος Μανόλης Ψαρρός, Δ/νων Σύμβουλος της Εταιρείας Συμβούλων Τουριστικής Ανάπτυξης & Μαρκετινγκ aboutourism destination consultants, ο κος Damian Cook και η κα Zeina Rifai από την εταιρεία E-Tourism Frontiers, η κ. Χαρά Γεωργιάδου/Country Manager της Trivago στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή και η κ. Karen Plumb/Senior Director της Trip Advisor.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν κατά την έναρξή της, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος ο οποίος καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους στο Ναύπλιο αναφερόμενος στον καθοριστικό ρόλο της Αργολίδας στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου. Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης  Κων/να Νικολάκου αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου επισημαίνοντας δε ότι η συγκεκριμένη διημερίδα δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες τουρισμού να  εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν για  τις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις που επικρατούν στον τομέα προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος. Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Νικόλαος Δαμούλος. Παρευρέθηκαν επίσης ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Πουλάς και φορείς από τον τομέα του τουρισμού της Πελοποννήσου.

Ο Επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κος Barry Kolodkin σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την άψογη διοργάνωση καθώς και το Δήμο Ναυπλιέων και το Επιμελητήριο Αργολίδας για την υποστήριξη, ενώ έμεινε ενθουσιασμένος από τις δυνατότητες της Πελοποννήσου ως προορισμός.


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Παυλίνας Μπεχράκη «Πήλινοι θεοί»


Διάχυτη είναι η άποψη στο κείμενο της Ποιητικής του Αριστοτέλους ότι για να λειτουργήσει η ποίηση, ως δημιουργία και ως αισθητική διαδικασία, απαιτείται ταλέντο. Δεν είναι δηλαδή η ποίηση κατασκευή, αλλά έργο ταλαντούχου ή παθιασμένου «ένθεου γαρ η ποίησις».
Ποίηση είναι και η τέταρτη (4η) δημιουργία της κας Παυλίνας Μπεχράκη με τον τίτλο «Πήλινοι θεοί», με την πρώτη συλλογή το 2007 με τον τίτλο «Μικρή μου αιωνιότητα», την δεύτερη το 2009 με το τίτλο «Ωδή στην Αλήθεια», την τρίτη το 2010 με τον τίτλο «Με ένα λουλούδι στο χέρι».
Έχει δε, το βιβλίο αυτό, δημιουργό, ταλαντούχο και παθιασμένο.
Παθιασμένη είναι με την Εικαστική Τέχνη, με την Εικαστική Γραφή.
Ερωτευμένη με τον Γραπτό Έναρθρο λόγο.
Κινείται μεταξύ των δύο αυτών κόσμων, τους οποίους υπηρετεί με συνέχεια και συνέπεια.
Ο ένας κόσμος της δίδει το πολύχρωμο όνειρο, την μορφή και το πλαίσιο της έμπνευσης.
Ο άλλος το εργαλείο, τη δύναμη του λόγου, τη θάλασσα του πνεύματος, τη ροή του υπονοούμενου.
Και οι δύο δε μια σχέση συμπληρωματική  όπου η εικόνα γίνεται λόγος και ο λόγος εικόνα.
Αυτός είναι ο εσωτερικός κόσμος της δημιουργού γεμάτος από έμφυτη τρυφερότητα, φλογάτη σκέψη, διακριτική παρουσία και περίσσια αξιοπρέπεια.
Έχοντας λοιπόν κατά νου, τον πλούσιο κόσμο της δημιουργού και έχοντας εισχωρήσει σε αυτόν, κατανοούμε πλήρως το έργο της.
Και είναι, το τελευταίο βιβλίο, τοκετός μετά από πνευματική κυοφορία σε ένα περιβάλλον ομορφιάς και λιτότητας.
Είναι δε λιτός και ουσιαστικός ο λόγος της, μακριά από πυκνοκατοικημένη γλώσσα.
Σαν μια φωλιά φυγής είναι η ποίηση της  και μέσα από τη φωλιά της, την καταφυγή της, νουθετεί, παρακαλεί, προτρέπει, κελεύει, μιλάει, επικοινωνεί με την κοινωνία και τους ανθρώπους, τους «Πήλινους θεούς».
Και είναι οι άνθρωποι μικροί θεοί ως έχοντας μέσα τους πνεύμα, πνοή και φύσημα του Θεού-Ποιητή των όλων.
Είναι όμως και πήλινοι, καθόσον έχουν οι άνθρωποι διαστάσεις, μέτρα, όρια, πεπερασμένα και μετρήσιμα.
Και είναι η ποίηση της κας Μπεχράκη πηλός που μας θυμίζει τη μικρότητα μας.
Και εκφράζει η ποίηση της αυτή την αγωνία του μέτρου, την μικρή αιωνιότητα του ανθρώπου, νουθετεί να γίνει αντιληπτό από τους αναγνώστες.
Παραινεί να δώσουν τη μάχη οι άνθρωποι για ισότητα ψυχής και γνώσης.
Αγωνιά για να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος την απλότητα της ζωής, την ομορφιά της φύσης.
Έχει δε η ομορφιά, για την ποιήτρια, καθαρτήρια και σωτηριολογική δυναμική.
Προβάλλει τη σχέση ανθρώπου και φύσης, σχέση η οποία πολλές φορές γίνεται μετωπική.
Όλα αυτά τα νοήματα, μικρά και μεγάλα, απλά και σύνθετα, προσωπικά και κοινωνικά, χωρούν και αναδύονται από τον μικρόκοσμο της ποιήτριας.
Και είναι η ποίηση της, η διαμόρφωση και ο μετασχηματισμός όλων αυτών.
Όπου σε λίγες λέξεις χωρούν τόσα πολλά, όπου το λίγο διαφεντεύει το πολύ, όπου το λιτό και ασκητικό κυριαρχεί στο υπερβολικό και πληθωριστικό.
Αυτό όμως δεν είναι το σταθερά αιτούμενο στη ποίηση;
Και εκφράζει η ποίηση της κας Μπεχράκη το χρόνο, τη σιωπή, το λόγο, την έμπνευση , την απόφαση, όλα τα κορυφαία κεφάλαια της ζωής της.
Και εκπέμπουν τα δημιουργήματα της ομορφιά, αποτέλεσμα εσωτερικής μυσταγωγίας της ποιήτριας, οδηγούν στην ηθική αναστήλωση, προσφέρουν ποιητική δικαιοσύνη ως ηθική ικανοποίηση, στηριζόμενη στην αλληλεγγύη των ανθρώπων.
Είναι η ποίηση της κας Μπεχράκη η περιγραφή της ζωής της, η ίδια η ζωή της, με τις στάσεις, τις αναμονές, τις αποφάσεις, με πάντα με την προσωπική σχέση της ίδιας με ομορφιά, την ευθύνη, το χρέος, με τον ίδιο τον θεό.
Της ευχόμεθα να ζήσει και να περιγράφει τη ζωή της, μέσα από την ποίηση.    


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου



Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ



Συχνές επισκέψεις και συστηματική επίβλεψη πραγματοποιεί η Περιφέρεια Πελ/σου στα έργα κατασκευής του Φράγματος Ασωπού ποταμού στην Κορινθία.
Έτσι την Τρίτη 24 Απριλίου 2012 επισκέφθηκαν το φράγμα Ασωπού ο Περιφερειάρχης Πελ/σου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Πισιμίσης συνοδευόμενοι από κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας του έργου και τον γεωτεχνικό σύμβουλο.
Το έργο εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, παρά τις καιρικές δυσκολίες. Συγχρόνως δόθηκαν εντολές από τον Περιφερειάρχη να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιόνται τα όποια εμπόδια συναντώνται.

Το έργο περιλαμβάνει:
α) Χωμάτινο φράγμα ύψους 68,00μ. από το φυσικό έδαφος, με στέψη πλάτους 10,00μ. μήκους 425,00μ. και υψόμετρο +210,00. Το προταθέν φράγμα είναι χωμάτινο αποτελούμενο από ζώνες, των οποίων τα υλικά θα εξευρεθούν εντός του ταμιευτήρα καθώς και σε περιοχές προς τα κατάντη του φράγματος. Η τυπική διατομή περιλαμβάνει τις ακόλουθες επί μέρους ζώνες:
  • Πρόφραγμα
  • Κεντρικό Αδιαπέρατο Πυρήνα Στεγάνωσης
  • Διαβαθμισμένα φίλτρα (λεπτόκοκκο και χονδρόκοκο)
  • Διαβαθμισμένο Στραγγιστήριο
  • Σώμα στήριξης ανάντη
  • Σώμα στήριξης κατάντη
  • Προστασία ανάντη πρανούς με λιθορριπή
  • Προστασία κατάντη πρανούς με φυτική γη

Οι μάργες - ιλυόλιθοι από τις οποίες αποτελείται ολόκληρη η λεκάνη κατάκλυσης είναι γενικά αδιαπέρατες, πράγμα που εξασφαλίζει πλήρως και τη στεγανότητα του μελλοντικού ταμιευτήρα.
Οι κύριες διαστάσεις του Φράγματος, όπως προέκυψαν από τις υδραυλικές μελέτες και τους στατικούς και εδαφομηχανικούς υπολογισμούς και τους λοιπούς υπολογισμούς ευσταθείας, έχουν ως εξής:

Υψόμετρο στέψεως
+210,00
Μέγιστο ύψος από φυσικό έδαφος
68m
Πλάτος στέψεως
10m
Μέγιστο πλάτος βάσεως φράγματος
450m
Κλίση ανάντη πρανούς
1,0 κατ.:3,5 οριζ.
Κλίση κατάντη πρανούς
1,0 κατ.:3,0 οριζ.
Μήκος στέψεως
425m
Όγκος επιχώματος φράγματος
4.500.000m3
Ανώτατη στάθμη αποθηκεύσεως
+203,30
Ανώτατη στάθμη πλημμύρας
+207,50
Κατωτάτη στάθμη υδροληψίας
+170,00
Επιφάνεια ταμιευτήρα στη στάθμη συγκράτησης νερού
1,27 km2
Επιφάνεια ταμιευτήρα στην ανώτατη στάθμη πλημμύρας
1,43km2

Ο ετήσιος όγκος του νερού του ταμιευτήρα αξιοποιείται ως ακολούθως:
  1. 17,95 εκ. μ3 για αρδευτικούς σκοπούς
  2. 6,0 εκ. μ3 για τεχνητό εμπλουτισμό
  3. 2,37 εκ. μ3 για οικολογική παροχή
  4. 2 – 2,5 εκ. μ3 για άλλες χρήσεις (ύδρευση γειτονικών περιοχών)

Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεσθεί οι κάτωθι εργασίες και υποέργα:

  1. Έχει γίνει προσωρινή διευθέτηση των υδάτων του ποταμού Ασωπού σε τάφρο προσωρινής εκτροπής μήκους 380,00μ. ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή των έργων εκτροπής καθώς και του προφράγματος.
  2. Έχει γίνει διάνοιξη του δρόμου επιτήρησης του αγωγού
  3. Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής διαμέτρου 7,00μ. και μήκους 245,00μ. καθώς και των δύο αποστραγγιστικών σηράγγων μήκους 40,00μ και 80,00μ. που καταλήγουν στη σήραγγα εκτροπής
  4. Κατασκευάζεται ο αγωγός ανοικτής εκσκαφής και ο Πύργος Υδροληψίας του έργου εκτροπής.
  5. Κατασκευάζεται το πρόφραγμα (πυρήνας με αργιλικά υλικά από τη λεκάνη κατάκλυσης και σώματα στήριξης με κοκκώδη υλικά) και το φράγμα
  6. Γίνεται εκσκαφή για την κατασκευή του υπερχειλιστή του φράγματος και εφαρμογή των μέτρων αντιστήριξης και αποστράγγισης (επένδυση με οπλισμένο εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, αγκυρώσεις, αποστραγγιστικές οπές).

Το έργο προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Υπάρχει σωστός προγραμματισμός και επιδιώκεται το έργο να ολοκληρωθεί στο υπόλοιπο διάστημα των δύο (2) ετών, μέχρι της συμβατικής υποχρέωσης 31 Μαρτίου 2014. Συντόμως θα ορισθεί η διαχειριστική αρχή του φράγματος, ο τρόπος δηλαδή λειτουργίας του φράγματος αλλά και των συνοδών έργων που πρέπει να γίνουν για να έχουμε πέραν της αρδευτικής και υδρευτικής ωφελιμότητας και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Για τον σκοπό αυτόν διατίθενται 2000 στρέμματα πέριξ της λίμνης. Η τουριστική αξιοποίηση αυτών θα αναβαθμίσει την περιοχή. Η δε λίμνη, ανάντη του φράγματος, μήκους 6,0 περίπου χιλιομέτρων, θα είναι πόλος έλξεως των επισκεπτών επηρεάζοντας συγχρόνως και το μικροκλίμα της περιοχής.


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου