Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


H Περιφέρεια   Πελοποννήσου   με την Περιφερειακή διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών  πραγματοποίησαν την διαυπηρεσιακή άσκηση ετοιμότητας δασικής πυρκαγιάς πλήρους κλίμακας με την ονομασία «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2012». Η άσκηση αυτή εντάχθηκε στο πλαίσιο του έργου  «Protect» του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας MED 2007-2013.
Στην άσκηση πού έλαβε χώρα στη θέση «Ραπούνι» του δήμου Γορτυνίας συμμετείχαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (τμήμα Πολιτικής Προστασίας), ο δήμος Τρίπολης, ο δήμος Γορτυνίας, η γενική αστυνομική διεύθυνση Αρκαδίας, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού, η Διεύθυνση Δασών Αρκαδίας,  το δασαρχείο Βυτίνας, το Ε.Κ.Α.Β, η ελληνική ομάδα διάσωσης Αρκαδίας (Ε.Ο.Δ Αρκαδίας) , ο Ερυθρός Σταυρός Τρίπολης, ο ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Τρίπολης, ο σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, η διοίκηση Π.Υ. Νομού Αρκαδίας, Π.Υ Τρίπολης, Π.Κ. Βυτίνας, Π.Υ. Μεγαλόπολης, Π.Κ Άστρους, Π.Υ Άργους, Π.Υ Σπάρτης, το πεζοπόρο Πελοποννήσου και το Σ.ΠΕ.Κ Πελοποννήσου.
Ο γενικός σκοπός της άσκησης ετοιμότητας «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2012» ήταν η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση και αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς σε συνδυασμό με την πρακτική εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών που προβλέπονται στα σχέδια επεμβάσεις της Π.Δ.Π.Υ Πελοποννήσου και η βελτίωση του βαθμού συνεργασίας μεταξύ του Π.Σ. και των εμπλεκομένων φορέων.
Η άσκηση υπήρξε άκρως εντυπωσιακή και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα  με θέμα «Ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό μοντέλο για την προστασία των Μεσογειακών Δασών» στο ξενοδοχείο «Μαίναλο» στην Τρίπολη. Συμμετείχαν αρμόδιοι, φορείς, υπηρεσιακοί παράγοντες  και εταίροι από τις Μεσογειακές χώρες που λαμβάνουν μέρος στο έργο «PROTECT». Το έργο «PROTECT» υλοποιείται με τη συμμετοχή των εταίρων: Επαρχιακή Διοίκηση Μάλαγα (Ισπανία),  Περιφέρεια Πελοποννήσου (Ελλάδα),  εθνική Δασική Αρχή-Algarve(Πορτογαλία), τμήμα δασών (Κύπρος), πανεπιστήμιο Camerino (Ιταλία),  πανεπιστήμιο Algavre (Πορτογαλία), πανεπιστήμιο Provence (Γαλλία) ,Περιφέρεια Istria-Τμήμα Αειφόρου Ανάπτυξης (Κροατία) με κύριο εταίρο την επαρχία Macerata (Ιταλία).
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου ανέφερε στην εισήγηση του ότι  γενικός στόχος του έργου Protect είναι η από κοινού ανάπτυξη και η πιλοτική δοκιμή ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού μοντέλου για την προστασία των Μεσογειακών Δασών από τις πυρκαγιές στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και πράξεις Βιο-οικονομικής Διαχείρισης των δασών, ασκήσεις προσομοίωσης καθώς και η δημοσιότητα του έργου για την ενημέρωση, κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ όλων των εταίρων, έχει δημιουργηθεί ένα περιφερειακό σχέδιο πρόληψης και καταπολέμησης δασικών πυρκαγιών με την χρησιμοποίηση ψηφιακών εργαλείων της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Ήδη το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2012 με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου