Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, στην παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου για τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τον Τουρισμό, της Ανωτάτης Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών Westküste Γερμανίας, με τίτλο: «Η Ελλάδα στον τουριστικό ανταγωνισμό - Ποιοι είναι οι παράγοντες της επιτυχίας;», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου 2013, στο Μουσείο Ακροπόλεως, στην Αθήνα.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κος Wolfgang Dold, ο κος Γεώργιος Τσακίρης πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κος Bernd Eisenstein πρόεδρος του Ινστιτούτου για Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τουρισμό, η κα Dipl. Pol. Karola Tippmann, η υπεύθυνη του προγράμματος, αιρετά μέλη συμβουλίων, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς.
Παρουσιάστηκε μια ενδιαφέρουσα μελέτη με στοιχεία των τελευταίων ετών και του τρέχοντος έτους. Η έρευνα έγινε σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο με σύγχρονες προσεγγίσεις και μεθόδους. Επομένως τα συμπεράσματα δεν περιορίσθηκαν στις προ κρίσεως εποχές αλλά έφθασαν μέχρι σήμερα. Αυτά πρέπει να γίνουν αποδεκτά και να τα λάβουμε υπ’ όψιν στη διατύπωση της πολιτικής για τον Τουρισμό. Παρουσιάσθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα οποία όμως, εκτός του τομέα του πολιτισμού, είναι χαμηλότερα στις προτιμήσεις των επισκεπτών, από αυτά των γειτονικών χωρών. Πρέπει δε να τονισθεί ότι ενώ η χώρα μας έχει αναγνωρισιμότητα σε ποσοστό περίπου 90%, αυτό γίνεται περίπου 55% σε δείκτη συμπάθειας προς τη χώρα, για να καταλήξει στο 33% σε δείκτη επιλογής της χώρας μας ως τουριστικός προορισμός. Απαιτείται πάρα πολύ και συστηματική δουλειά απ’ όλους για να αυξηθούν τα ποσοστά και να πλησιάσουν το ποσοστό της αναγνωρισιμότητας.
Ο τουριστικός ανταγωνισμός είναι πλέον πραγματικότητα. Μόνο με επιμονή, υπομονή και ικανότητα συνεργασίας μπορεί να ξεπερασθεί. Πρέπει να γίνει επέκταση τουριστικού προϊόντος σε τουρισμό υγείας και ευεξίας, αθλητικό τουρισμό αναψυχής, τουρισμό υπαίθρου, πολιτιστικό τουρισμό, γαστρονομικό τουρισμό, θεματικό και θαλάσσιο τουρισμό και σε άλλα καινοτόμα είδη.
Ο Τουρισμός Πολιτισμού είναι ένα συνεχές πλεονέκτημα της χώρας μας. Είναι συνδεδεμένος με την ιστορία του τόπου, με τις παραδόσεις, με τις εκδηλώσεις και τις αξίες και είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους επισκέπτες. Αυτόν ιδιαίτερα πρέπει συνεχώς να τον αναβαθμίζουμε και να τον στηρίζουμε, κάνοντας διεύρυνση στο περιεχόμενο του.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία, είναι η αποδοχή νέων αντιλήψεων και η ένταξη τους στον τρόπο λειτουργίας των φορέων τουρισμού.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εργάζεται ιδιαιτέρως για την καλλιέργεια συνεργατικού πνεύματος. Ως θεσμός βρίσκεται συνεχώς δίπλα και μαζί με τους φορείς του πολιτισμού. Συνεργάζεται με το Υπουργείο Τουρισμού σε πολύ καλό βαθμό και έχει ζητήσει απ’ αυτό μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αιρετή περιφέρεια. Προτείνει την ίδρυση ενός φορέα διαχείρισης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος,. Και τούτο διότι η περιφέρεια έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπου ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν βασικούς άξονες αυτού. Ο φορέας αυτός θα συντονίζει τις επί μέρους δράσεις και θα είναι ο συνδετικός κρίκος της περιφέρειας με το Υπουργείο.
Ακόμα ο τουρισμός αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δημιουργεί μέσα από συνεχείς και αδιάκοπες δράσεις μία δυναμική και βιώσιμη τουριστική υποδομή για όλες τις εποχές του χρόνου και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να εξαντλήσει κάθε μορφή εμπλουτισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, ώστε να συμβάλει στην επέκταση, στην προβολή και στην ανάδειξη νέων προορισμών και νέων μορφών που θα ικανοποιούν όλες τις ανάγκες. Εργάζεται για την αποδοχή των ειδικών μορφών τουρισμού και της διαμόρφωσης τους.
Ο τουρισμός, ως τομέας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελεί προτεραιότητα και συμβάλει κι αυτός ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «MedDiet, Μεσογειακή Διατροφή και Προώθηση των Παραδοσιακών Προϊόντων», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2013 στη Ρώμη.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως βοηθητικός εταίρος. Από την πλευρά της  Ελλάδας παρευρέθησαν ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Μανιάτης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού «Οι δρόμοι της Ελιάς» κος Γεώργιος Καραμπάτος και ο Δ/ντης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κος Βασίλης Αποστολόπουλος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης συνεργαζόμενοι εταίροι, οι οποίοι είναι:
Επικεφαλής:  UNIONCAMERE (Ένωση Επιμελητηρίων-Ιταλίας)
  1. CSPI (IT) Special Agency Centre of Services for enterprises - Ειδική Οργάνωση Κέντρο Υπηρεσιών για Επιχειρήσεις, Ιταλία, Σαρδηνία
  2. A.N.C.O. (IT) Olive Town Association - Οργανισμός Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων, Τοσκάνη
  3. FDM (SP) Mediterranean Diet Foundation -  Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής
  4. CCIT (TN) Chamber of Commerce & Industry of Tunis - Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Τύνιδας
  5. FROT (GR) Cultural Foundation “The Routes of the Olive Tree” – Πολ. Οργ. «Οι Δρόμοι της Ελιάς» Μεσσηνία
  6. MCCI  (GR) Messinian Chamber of Commerce and Industry - Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Μεσσηνίας
  7. AIC FORUM (IT) Forum of the Adriatic & Ionian Chambers of Commerce - Φόρουμ Επιμελητηρίων της Αδριατικής και του Ιονίου
  8. A.E.M.O (SP) Spanish Association of Olive Cities –  Ισπανικός Οργανισμός Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων
  9. ASCAME (SP) Association of the Mediterranean Chambers of Commerce & Industry - Οργανισμός Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Μεσογείου
  10. CEEBA (EG) Confederation of Egyptian European Business - Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών-Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων
  11. INRAT (TN) National Agriculture Research Institute of Tunisia - Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικών Ερευνών Τυνησίας-Οργανισμοί INRAT
  12. CCIA-BML (LB) Chamber of Commerce, Industry and Agriculture - Εμπορικό, Βιομηχανικό και Αγροτικό Επιμελητήριο Βυρηττού
Όλοι αυτοί αποτελούν ένα 12μελές εταιρικό σχήμα πού καλύπτει 6 Μεσογειακές χώρες, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Λίβανο, Τυνησία.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Προγράμματος «ENPI CBC MED 2007-2013», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προϋπολογισμό 5.000.000€  και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015. Για πρώτη φορά η αξία της «Μεσογειακής Διατροφής» αποτελεί το επίκεντρο ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος, μετά την αναγνώρισή της από την UNESCO, στις 17 Νοεμβρίου 2010, ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Αυτή η ιδέα έχει δηλωθεί από την UNESCO και βασίζεται στην αναγνώριση της Δίαιτας ως ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που πηγαίνει από τη γη στο τραπέζι, από τα προϊόντα της γης και της θάλασσας απευθείας στα πιάτα μας.
Το έργο βασίζεται σε 4 πυλώνες:
1.      Στη δημοσιότητα
2.      Σε εκδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα
3.      Σε σεμινάρια κατάρτισης
4.      Στη πιστοποίηση ποιότητας «MedDiet»
Τα ανωτέρω έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών στη Μεσογειακή Διατροφή, ώστε αυτή να γίνει αναπόσπαστο μέρος του τρόπου ζωής.
Απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους και στα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τις υγιεινές μεσογειακές διατροφικές συνήθειες και στα Μμε, κυρίως εστιατόρια που πρέπει να προβάλλουν και να υιοθετήσουν τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ).
Γενικός στόχος των εταίρων με την ολοκλήρωση του έργου είναι η επίτευξη μιας ευρω-μεσογειακής συμφωνίας για την προώθηση και προστασία της Μεσογειακής Διατροφής, ενθαρρύνοντας και άλλες χώρες της νότιας Μεσογείου να την υιοθετήσουν και να την μοιραστούν. Επίσης η εφαρμογή των στρατηγικών συνεργασιών και έργων στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των μεσογειακών χωρών και εδαφών.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, μέσα από συνεχείς ενέργειες και συστηματικές δράσεις, προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, όπως και την προώθηση όλων των Πελοποννησιακών προϊόντων, τα οποία σχετίζονται με τη Μεσογειακή Διατροφή. Η συγκεκριμένη ενέργεια, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν δυναμικό τρόπο ανάδειξης προϊόντων και εταιρειών του μοντέλου Μεσογειακής Διατροφής, στοχεύοντας στην αποδοχή αυτών. Μέσω αυτής θα υπάρξει η δυνατότητα να ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα, να επιτυγχάνεται η διεύρυνση των εμπορικών συνόρων,  να επεκτείνονται οι αντίστοιχες καλλιέργειες και η παραγωγή αγαθών και να πραγματοποιούνται διαρκείς επιχειρηματικές  συνέργειες.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.



Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα «Σταυροδρόμια της Ευρώπης» με θέμα «Πολιτιστικές διαδρομές - Μεταξύ Τοπικής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ταυτότητας» πού έλαβε μέρος στην Τουλούζη (Γαλλία) από τις 15-5-2013 έως 18-5-2013. Το συνέδριο διοργανώθηκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Γαλλική περιφέρεια Midi-Pyrenees και την Ευρω-περιφέρεια Pyrenees-Mediterranee.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ο κος Martin Malvy, περιφερειάρχης της περιφέρειας Midi-Pyrenees και της Ευρω-περιφέρειας Pyrenees-Mediterranee, ο κος Pierre Cohen, δήμαρχος της Τουλούζης, ο κος Antonio Tajani, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γάλλοι ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι από 22 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι 14 ήταν εκπρόσωποι Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, αξιωματούχοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, ταξιδιωτικοί πράκτορες και tour operators, ειδικευμένοι δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς. Η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τους Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και από τον κ. Βασίλειο Τζέρπο, μέλος του ιδίου Γραφείου. Ακόμη συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι του τουρισμού της Ελλάδος.
Ο στόχος του συνεδρίου ήταν η προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής μεταξύ των πιθανών εταίρων στις τουριστικές υπηρεσίες και η συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων για ένα είδος τουρισμού, πού θα επικεντρώνεται στο σεβασμό του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των πληθυσμών.
Τα θέματα του συνεδρίου ήταν ποικίλα και πολύ ενδιαφέροντα, όπου τονίστηκε εκτός από την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών, η ενίσχυση  της  αίσθησης των κοινών αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ενίσχυση της αίσθησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη. Το 2013 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος για την ιθαγένεια.
Από το συνέδριο και τις θεματικές συναντήσεις προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία του Τουρισμού στην Ευρώπη αλλά και τη σημασία του, για τις τοπικές κοινότητες και τους κρατικούς φορείς των Πολιτιστικών Διαδρομών, που αποτελούσαν και το ειδικό θέμα του εν λόγω Συνεδρίου, και ήταν τα εξής:
α) Το 50% του Τουρισμού σήμερα στην Ε.Ε. σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με τον Πολιτισμό.
β) Το 2012 διακινήθηκαν στην Ε.Ε. 400.000.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι μισοί συνδύασαν τις διακοπές τους με την Ιστορία, τη Θρησκεία και τον Πολιτισμό των χωρών που επισκέφθηκαν.
γ) Από έρευνα που οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, προέκυψε η αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως επίσης και όλων των εμπλεκομένων φορέων για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ε.Ε.
δ) Έγινε ιδιαίτερος λόγος στις δυσκολίες που έχει επιφέρει και στον χώρο του Τουρισμού η παγκόσμια οικονομική κρίση, απτά αποτελέσματα και συνέπειες της οποίας είναι η από μέρους των τουριστών επιλογή όλο και μικρότερης διάρκειας προγραμμάτων διακοπών, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν το αποτέλεσμα μακράς και διεξοδικής αναζήτησης όσο το δυνατόν οικονομικότερων προσφορών κυρίως πλέον από το Διαδίκτυο.
ε) Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των πάσης φύσεως συγκοινωνιακών δικτύων που θα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς εντός και εκτός πόλεων, καθώς και στην καλύτερη από μέρους των τοπικών αρχών προβολή των τουριστικών προορισμών και την παροχή καλύτερων τουριστικών υπηρεσιών. Ως προς το τελευταίο αυτό σημείο τονίστηκε η αναγκαιότητα να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις σε όλη την Ευρώπη.
στ) Από τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του τριήμερου αυτού συνεδρίου τονίστηκαν οι σημαντικές παρενέργειες της Συνθήκης Σένγκεν ως προς την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ευρώπη, ένα θέμα που απασχολεί σήμερα όλα τα Όργανα αποφάσεων της Ε.Ε., καθώς και τους αρμόδιους για το θέμα αυτό κρατικούς φορείς (Υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού κ.λπ.).
Οι «Ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές» διασχίζουν πολλές περιοχές ή χώρες  και είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για την προώθηση της ποικιλίας και της πολυπλοκότητας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής τουριστικής προσφοράς. Είναι ένα βιώσιμο, ηθικό και κοινωνικό μοντέλο, γιατί χτίζει την τοπική γνώση, τις δεξιότητες και τα περιουσιακά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Βασική πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο χώρο του Τουρισμού είναι η εξωστρέφεια. Παρευρίσκεται σε πολλές συναντήσεις, Fora, συνέδρια, όπου κάνει έντονη την παρουσία της.
Διατυπώνει απόψεις, ορίζει και καθορίζει πολιτικές.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τη δυνατότητα και αποτελεί κομβικό πόλο έλξης ειδικών μορφών Τουρισμού.
Συνδυάζει μοναδικά στοιχεία και συγκριτικά πλεονεκτήματα που την κατατάσσουν σε μυθικούς προορισμούς.
Ξεπερνά τα πλαίσια της συμβατικής τουριστικής δραστηριότητας.
Δημιουργεί συνθήκες για να αναπτύσσουν οι επισκέπτες στενή σχέση με το φυσικό, πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον της Περιφέρειας.
Επεκτείνουμε τις υπάρχουσες Πολιτιστικές διαδρομές της ελιάς και του οίνου και σε άλλα προϊόντα και δράσεις.
Ο πολιτισμός και οι παραδόσεις των περιοχών ως αντανάκλαση της ψυχής των κατοίκων της Περιφέρειας γίνεται γνωστός από τους επισκέπτες μας, οι οποίοι συμμετέχουν στις εκφράσεις του και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας.    

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.





Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρευρέθηκε σε προγραμματισμένη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κος Ευρ. Στυλιανίδης, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ανεφέρθησαν οι καλές προβλέψεις που υπάρχουν για τον τουρισμό στην πατρίδα μας αλλά και τα προβλήματα και οι δυσχέρειες πού αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι εντελώς απαραίτητος και η επαφή των Περιφερειών και του Υπουργείου πρέπει να γίνεται συστηματικά για την επίλυση των προβλημάτων. Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από δραστηριότητες για την υποστήριξη διακρατικών τουριστικών προϊόντων, που βασίζονται σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία εξακολουθούν να έχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη. Επισημάνθηκε από όλους η ανάγκη να υπάρξει συνοχή και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε οι τουρίστες να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της χώρας.
Ο κ. Παπαφωτίου διατύπωσε τη θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εκχώρηση αρμοδιότητας, στην αιρετή περιφέρεια, ίδρυσης φορέα – οργανισμού διαχείρισης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε μέσα από την αναπτυξιακή εταιρεία της περιφέρειας (Πελοπόννησος Α.Ε.) . Και αυτό διότι η περιφέρεια έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπου ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι βασικοί πυλώνες αυτού.
Η Πελοπόννησος, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για τον τουρισμό, μπαίνει πλέον δυναμικά στους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου και κατοχυρώνει ένα ισχυρό διεθνές brand αυτό της “Μυθικής Πελοποννήσου”. Η στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Καταφέραμε να ενισχύσουμε τις παραδοσιακές μας αγορές ενώ παράλληλα επιδιώκουμε να επαναφέρουμε αγορές και να ανοίξουμε νέες δυναμικές αγορές. Ο εναλλακτικός και θεματικός τουρισμός, ο θερμαλισμός, ο χειμερινός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, αποτελούν κυρίαρχους στόχους για μας. Επιδιώκουμε να συνδυάσουμε τον τουρισμό με τη γαστρονομία και τα πολιτιστικά δρώμενα.
Ο επισκέπτης στην Πελοπόννησο να βιώνει, κατά τρόπο μοναδικό, εμπειρίες και τη φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής. Προς τούτο συμμετέχουμε κατά τρόπο συστηματικό και υπεύθυνο στις διεθνείς εκθέσεις. Η συνεργασία μας, άλλωστε, με τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και οι κοινές μας δράσεις αποδίδουν άριστα αποτελέσματα.
Στην συνέχεια ο κ. Παπαφωτίου μετείχε σε τεχνική συνάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥπΑΑΜΥΔ).
Στη συνάντηση μετείχαν ο Υφυπουργός κος Βιρβιδάκης και ο Γενικός Γραμματέας κος Γιαννούσης, προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών διαχείρισης, επιστήμονες και άλλοι φορείς.
Το βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η πορεία του προγράμματος ΕΣΠΑ των περιφερειών, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιτάχυνση της απορρόφησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ένα δίμηνο πριν το κλείσιμο του α’ εξαμήνου του 2013, είναι αναγκαίο, όπως κάθε χρόνο, κάθε Πρόγραμμα να δραστηριοποιηθεί στο έπακρο ώστε να καλύψει κάθε κενό. Επειδή ο μνημονιακός στόχος είναι κοινός και συνολικός για το ΕΣΠΑ, υπογραμμίζεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλα τα προγράμματα να συνεχιστεί η προσπάθεια προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση, ακόμα και πέραν του επιμέρους μνημονιακού στόχου. Τα έργα τα οποία εντάσσονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανήκουν σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, δημιουργούν προστιθέμενη αξία και αποτελούν προϋπόθεση συνεχούς ανάπτυξης.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλει και το συντονισμένο έργο, έχει ήδη πετύχει το μνημονιακό στόχο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


Ο Θεός με την αποκάλυψη του, που είναι ο Λόγος του, μπήκε μια φορά στην ιστορία τόσο απόλυτα, ώστε αυτή η μοναδική είσοδος μπορεί να προσδιοριστεί χρονολογικά, όπως ακριβώς κάθε άλλο ιστορικό γεγονός. Η απόφαση της καταδίκης του Ιησού Χριστού προσδιορίζεται χρονικά «επί Καίσαρος Αυγούστου» (Λουκ. 2:1), «επί ηγεμονίας Τιβερίου Καίσαρος» (Λουκ. 3:1).




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την περιφέρεια Πελοποννήσου, μετείχε στην Επιτροπή χωρών Βαλκανικής και Ευξείνου Πόντου (BBSRC) του Δικτύου των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR). Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό της Ουκρανίας, από τις 25 έως 29 Απριλίου 2013.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ο κος Eduard Matviychuk περιφερειάρχης της  Περιφερειακής Δημόσιας Διοίκησης Οδησσού, αντιπεριφερειάρχες από την Ελλάδα και από περιφέρειες του Ευξείνου Πόντου, αιρετά μέλη Συμβουλίων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιστήμονες κ.α.
Η θεματολογία ήταν ποικίλη και πολύ ενδιαφέρουσα. Αφορούσε κυρίως στη θέση του Ευξείνου Πόντου και των χωρών της Βαλκανικής για την προετοιμασία των πολιτικών της ΕΕ μετά το 2013, συμπεριλαμβανομένων των μακρο-περιφερειακών στρατηγικών. Ακόμα εξετάστηκε η διακρατική συνεργασία των μελών της Επιτροπής, ο ρόλος της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη  και η εφαρμογή της. Η επίδραση της στην περιοχή Βαλκανικής – Ευξείνου Πόντου. Μεταφέρθηκε η εμπειρία της εγκεκριμένης Μακροπεριφέρειας του Δούναβη, στην υπό μελέτη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου πελάγους για την οποία. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παίζει καθοριστικό ρόλο.
Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις πού αφορούσαν τη διακρατική συνεργασία στο πλαίσιο των στοχευόμενων πολιτικών στις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Επίσης κατατέθηκαν εισηγήσεις από τον επίτιμο υπουργό εξωτερικών της Ουκρανίας, από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους φορείς.
Ο κύριος στόχος της Επιτροπής της Βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου είναι η προώθηση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών. Οι περιφέρειες και οι ενώσεις τους, συνιστούν σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη των περιοχών, για την κατασκευή νέων πρακτικών διακυβέρνησης και την προώθηση των δημοκρατικών, κοντά προς πολίτη, προσεγγίσεων και πρακτικών.
Οι ευρωπαϊκές περιφερειακές αρχές πολιτικής και πρακτικές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή είναι σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη των χωρών εταίρων και των περιφερειακών και τοπικών αρχών τους.
Τα κράτη της περιοχής αυτής, έχουν κάνει σημαντικά βήματα ως προς την ένταξή τους στην ΕΕ. Παραμένει όμως ζητούμενο η δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης της περιοχής και για τη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ. Όμως η περιοχή είναι ακόμα εύθραυστη και παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες. Γι’ αυτό η Επιτροπή της Βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου επιδιώκει να βοηθήσει στην εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου  στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς της έχει λόγο και προβαίνει σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την δημιουργία νέων προοπτικών ανάπτυξης. Έχει πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνει μέρος στις συναντήσεις σε σημαντικές περιοχές, όπως οι περιοχές του Ευξείνου Πόντου. Να προωθεί την ανάπτυξη μέσω ολοκληρωμένων και συγκροτημένων σχεδιασμών, οι οποίοι εντάσσονται στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό και αφορούν την οικονομία, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις σε πολλούς τομείς κ.α. Είναι δραστήριο μέλος και επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα και  ενεργή συμμετοχή και επιδιώκει μέσω των οργάνων αυτών, την επίλυση κοινών προβλημάτων και δημιουργία κοινών πολιτικών.
Εξ’άλλου η Οδησσός, έχει έντονη σφραγίδα της Ελλάδος και του ελληνικού στοιχείου. Ο σχεδιασμός της πόλεως κατά το Ιπποδάμειο σύστημα και η αρχιτεκτονική της με σαφή επίδραση από την Αρχαία Ελλάδα είναι κυρίαρχα στοιχεία. Ως έδρα της Φιλικής Εταιρείας με σημαντικούς Έλληνες - Πατριώτες, ευεργέτες της Ελλάδος, είναι συνδεδεμένη με την Ελληνική Επανάσταση κατά της Τουρκίας, η οποία βρήκε μιμητές και σε άλλες βαλκανικές χώρες. 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Πατριαρχική Ἀπόδειξις ἐπί τῷ Ἁγίῳ Πάσχα 2013

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ 
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ


δελφο συλλειτουργο κα τέκνα εσεβ κα φιλόθεα τς κκλησίας,

Χριστς νέστη!

ναγγελία τς ναστάσεως π τν Μυροφόρων πρς τος Μαθητς το Χριστο θεωρήθη π ατν παραλήρημα. Κα μως εδησις, κληφθεσα ς παραλήρημα, βεβαιώθη ς λ ή θ ε ι α. ναστημένος ησος νεφανίσθη ες τος Μαθητς Του πανειλημμένως.
Ες τν ποχήν μας τ κήρυγμα τς ναστάσεως κούεται κα πάλιν ς παραλήρημα δι τος ρθολογιστάς. ν τούτοις, ο πιστο χι μόνον πιστεύομεν, λλ κα βιομεν τν νάστασιν ς γ ε γ ο ν ς ληθέστατον. Τν μαρτυρίαν μας πισφραγίζομεν, ἐὰν χρειασθ, δι τς θυσίας τς ζως μας, διότι ν Χριστ ναστάντι περβαίνομεν τν θάνατον κα παλλασσόμεθα π τν φόβον ατο. Τ στόμα μας εναι πλρες χαρς ν τ λέγειν ν έ σ τ η    Κ ύ ρ ι ο ς. Ο γιοί μας, κατ κόσμον νεκροί, ζον μεταξύ μας, παντον ες τ ατήματά μας. μεταθανάτιος κόσμος εναι ληθέστερος το προθανατίου. Χριστς νέστη κα ζ μεταξ μν. πεσχέθη τι θ εναι μαζί μας ως τς συντελείας το αἰῶνος. Κα πράγματι εναι. Φίλος κα δελφς κα θεραπευτς κα χορηγς παντς γαθο.
Ελογητς Θεός, ναστς κ τν νεκρν κα χαριζόμενος ες πάντας ζων τν αώνιον. Πο σου θάνατε τ νκος; νέστη Χριστός, "κα τν πάλαι μετρα καυχώμενον, ς γελοον παιζόμενον δειξε" (πρβλ. Κανν Σταυροανα-στάσιμος Δ΄ χου, Θ΄ δή,ποίημα ωάννου Δαμασκηνο). Τ πάντα πεπλήρωται Φωτς κα α καρδίαι μας χαρς νυπερβλήτου.
Κα χι μόνον χαρς, λλ κα δ υ ν ά μ ε ω ς. πιστεύων ες τν νάστασιν δν φοβεται τν θάνατον• κα μ φοβούμενος τν θάνατον εναι ψυχικς καμπτος κα λύγιστος, διότι ,τι δι τος πολλος κα πίστους εναι φοβερωτέρα πειλή, δι τν πιστν χριστιανν εναι μικρς σημασίας γεγονός, διότι εναι   ε σ ο δ ο ς  ες τν ζωήν. πιστς χριστιανς ζ τν νάστασιν κα πρ το φυσικο θανάτου του. 
συνέπεια το βιώματος τς ναστάσεως εναι   μ ε τ α β ο λ το κόσμου. νθουσιάζει τν ψυχήν. Κα νθουσιώδης ψυχ λκύει ες τν δρόμον της τς λλας ψυχάς, α ποαι συγκινονται π τ ληθιν βιώματα τς χαρς τς θανασίας. νάστασις το Χριστο κα δικ μας νάστασις δν εναι μία θεωρητικ λήθεια. Εναι δ ό γ μ α τς πίστεώς μας. Εναι μία χειροπιαστ πραγματικότης. Εναι δύναμις νικήσασα τν κόσμον, παρ τος ναντίον της σκληροτάτους διωγμούς. "Ατη στν νίκη νικήσασα τν κόσμον, πίστις μν"(Α΄ ωάν. ε΄, 4) ες τν νάστασιν. Δι τς ναστάσεως νθρωπος γίνεται κατ χάριν Θεός. Δι τς νίκης το ναστασίμου φωτς π τν καθάρτων παθν, νιδρύεται ες τν ψυχήν μας ρως θεος κα γάπη τις ξένη, τν νθρώπινον ρον περβαίνουσα.
Χριστς νέστη, λοιπόν! Α καρδίαι μας εναι πλημμυρισμέναι π τ ναστάσιμον φς κα τν ναστάσιμον χαράν. Προσερχόμεθα μ γνησιότητα κα πλότητα ες τν ναστάντα Χριστόν. Διότι, ς λέγει Προφητάναξ Δαυΐδ, πόπτης τν καρδιν μας νωθεν Θεός "καρδίαν συντετριμμένην κα τεταπει-νωμένην οκ ξουδενώσει" (Ψαλμ. Ν΄,19).
νάστασις εναι δύναμίς μας, λπίς μας, χαρά μας, τ γαλλίαμά μας. Δι τς ναστάσεως περβαίνομεν τν πόνον κα τν θλψιν δι' λα τ κακ τς φυσικς πιγείου ζως. νάστασις εναι πάντησις το Θεο ες τν πορίαν το πληγωμένου π τ δειν το κόσμου νθρώπου. 
Ες τς δυσκολίας κα τ παθήματα, τ ποα διέρχεται σήμερον κόσμος, μες δν ποκάμνομεν. π τ ατ σύναξις τν φοβισμένων Μαθητν το Κυρίου ες τ περον τς Σιν μς νδυναμώνει. Δν φοβούμεθα, διότι γαπ-μεν τος πάντας, πως γάπησεν μς κενος κα τν ψυχν Ατο θηκεν πρ μν. Θεανδρικς ναστς Κύριος οράτως μς  συνοδεύει. ρκε ν χωμεν, -κα χομεν-  γ ά π η ν. Κα μ τν γάπην πιγινώσκομεν το Μυστηρίου τν δύναμιν. Το  Μυστηρίου!
Κα ν λλοι διστάζουν νθρωπίνως καί "δράγματα στοιβάζουν πράξεων τς θημωνίας" (πρβλ. Στιχηρ σπερινο Κυριακς σώτου), μες καυχώμεθα. Κα ἐὰν μες δν "πολικμίζωμεν φιλευσπλαγχνί τ χυρον τν ργων τς δικίας κα τ πάθη μας κα δν καταστρώνωμεν λωνα μετανοίας", ναστς Χριστς εναι γάπη κα διαλύει τ κάθε εδους σκότος κα τν φ ό β ο ν γύρω μας  κα εσέρχεται ντς μν κα ες τν κ ό σ μ ο ν, τν θυρν τν καρδιν μας πολλάκις κεκλεισμένων.  Καί "μένει μεθ΄ μν" μονίμως δι το σ τ α υ ρ ο τς γ ά π η ς.  Τ  κάλεσμά Του εναι   ε ρ ή ν η.  Τν αυτο ερήνην χαρίζει ες μς. Ο σχυρο το κόσμου τούτου παγγέλλονται κα πόσχονται ερήνην, μηδέποτε μπειρικς πραγματοποιουμένην. δύναμις τς Θείας γάπης κα Ερήνης κα Σοφίας μένει ξω π κάθε νθρώπινον πανικόν. Δν ερίσκεται ες τ περιθώριον τς πραγματικότητοςοτε ες τν περιφέρειαν κάποιων τομικν δοξασιν. Εναι καρδία κα τ κέντρον τν γεγονότων. Εναι κ α ρ δ ί α τς νθρωπότητος. Εναι τ  κ έ ν τ ρ ο ν  τς ζως. Εναι κυριεύουσα ζώντων κα νεκρν. Εναι   λ ή θ ε ι α. 
διαφιλονίκητος περοχ τς Δ υ ν ά μ ε ω ς κρατε οράτως τ  ν ί α  κα κατευθύνει τ π ά ν τ α, καθ' ν ραν πολλο πώνυμοι κατ΄ νθρωπον "σκότος ες τς φρένας χουν".
Τν περίοδον τς σημερινς γενικς  π ο σ υ ν θ έ σ ε ω ς παγκοσμίως, λπς πάντων τν περάτων τς γς, Σοφία το Θεο, εναι π α ρ ο υ σ ί α τς ορανίας  σ υ ν θ έ σ ε ω ς  κα ρμονίας. Τν καιρν τς  κ α τ α ρ ρ ε ύ σ ε ω ς  κα το προσδοκωμένου θανάτου πάρχει τ γεγονς τς ναστάσεως κα νίσχυσις τς πεποιθήσεως π τν Κύριον.
ερήνη το θανάττν θάνατον δι τς κενώσεως Ατο πατήσαντος κα χαρ τς γ ά π η ς  διαχέονται κα θεραπεύουν τν στενάζοντα κα δυνώμενον πάντοτε σύγχρονον " ν θ ρ ω π ο ν"  κα τν συνωδίνουσαν κα συστενάζουσαν μετ' ατο κτίσιν, τήν "πολύτρωσιν κα τν υοθεσίαν πεκδεχομένους"(πρβλ. Ρωμ. η΄,20-23) τς "λευθερίας τς δόξης τν τέκνωντο Θεο". 

ληθς νέστη Κύριος, πατέρες κα δελφο κα τέκνα!


γιον Πάσχα 2013
Κωνσταντινουπόλεως
διάπυρος πρς Χριστν ναστάντα   
εὐχέτης πάντων ὑμῶν