Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα «Σταυροδρόμια της Ευρώπης» με θέμα «Πολιτιστικές διαδρομές - Μεταξύ Τοπικής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ταυτότητας» πού έλαβε μέρος στην Τουλούζη (Γαλλία) από τις 15-5-2013 έως 18-5-2013. Το συνέδριο διοργανώθηκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Γαλλική περιφέρεια Midi-Pyrenees και την Ευρω-περιφέρεια Pyrenees-Mediterranee.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ο κος Martin Malvy, περιφερειάρχης της περιφέρειας Midi-Pyrenees και της Ευρω-περιφέρειας Pyrenees-Mediterranee, ο κος Pierre Cohen, δήμαρχος της Τουλούζης, ο κος Antonio Tajani, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γάλλοι ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι από 22 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι 14 ήταν εκπρόσωποι Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, αξιωματούχοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, ταξιδιωτικοί πράκτορες και tour operators, ειδικευμένοι δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς. Η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τους Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και από τον κ. Βασίλειο Τζέρπο, μέλος του ιδίου Γραφείου. Ακόμη συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι του τουρισμού της Ελλάδος.
Ο στόχος του συνεδρίου ήταν η προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής μεταξύ των πιθανών εταίρων στις τουριστικές υπηρεσίες και η συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων για ένα είδος τουρισμού, πού θα επικεντρώνεται στο σεβασμό του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των πληθυσμών.
Τα θέματα του συνεδρίου ήταν ποικίλα και πολύ ενδιαφέροντα, όπου τονίστηκε εκτός από την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών, η ενίσχυση  της  αίσθησης των κοινών αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ενίσχυση της αίσθησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη. Το 2013 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος για την ιθαγένεια.
Από το συνέδριο και τις θεματικές συναντήσεις προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία του Τουρισμού στην Ευρώπη αλλά και τη σημασία του, για τις τοπικές κοινότητες και τους κρατικούς φορείς των Πολιτιστικών Διαδρομών, που αποτελούσαν και το ειδικό θέμα του εν λόγω Συνεδρίου, και ήταν τα εξής:
α) Το 50% του Τουρισμού σήμερα στην Ε.Ε. σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με τον Πολιτισμό.
β) Το 2012 διακινήθηκαν στην Ε.Ε. 400.000.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι μισοί συνδύασαν τις διακοπές τους με την Ιστορία, τη Θρησκεία και τον Πολιτισμό των χωρών που επισκέφθηκαν.
γ) Από έρευνα που οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, προέκυψε η αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως επίσης και όλων των εμπλεκομένων φορέων για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ε.Ε.
δ) Έγινε ιδιαίτερος λόγος στις δυσκολίες που έχει επιφέρει και στον χώρο του Τουρισμού η παγκόσμια οικονομική κρίση, απτά αποτελέσματα και συνέπειες της οποίας είναι η από μέρους των τουριστών επιλογή όλο και μικρότερης διάρκειας προγραμμάτων διακοπών, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν το αποτέλεσμα μακράς και διεξοδικής αναζήτησης όσο το δυνατόν οικονομικότερων προσφορών κυρίως πλέον από το Διαδίκτυο.
ε) Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των πάσης φύσεως συγκοινωνιακών δικτύων που θα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς εντός και εκτός πόλεων, καθώς και στην καλύτερη από μέρους των τοπικών αρχών προβολή των τουριστικών προορισμών και την παροχή καλύτερων τουριστικών υπηρεσιών. Ως προς το τελευταίο αυτό σημείο τονίστηκε η αναγκαιότητα να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις σε όλη την Ευρώπη.
στ) Από τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του τριήμερου αυτού συνεδρίου τονίστηκαν οι σημαντικές παρενέργειες της Συνθήκης Σένγκεν ως προς την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ευρώπη, ένα θέμα που απασχολεί σήμερα όλα τα Όργανα αποφάσεων της Ε.Ε., καθώς και τους αρμόδιους για το θέμα αυτό κρατικούς φορείς (Υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού κ.λπ.).
Οι «Ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές» διασχίζουν πολλές περιοχές ή χώρες  και είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για την προώθηση της ποικιλίας και της πολυπλοκότητας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής τουριστικής προσφοράς. Είναι ένα βιώσιμο, ηθικό και κοινωνικό μοντέλο, γιατί χτίζει την τοπική γνώση, τις δεξιότητες και τα περιουσιακά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Βασική πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο χώρο του Τουρισμού είναι η εξωστρέφεια. Παρευρίσκεται σε πολλές συναντήσεις, Fora, συνέδρια, όπου κάνει έντονη την παρουσία της.
Διατυπώνει απόψεις, ορίζει και καθορίζει πολιτικές.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τη δυνατότητα και αποτελεί κομβικό πόλο έλξης ειδικών μορφών Τουρισμού.
Συνδυάζει μοναδικά στοιχεία και συγκριτικά πλεονεκτήματα που την κατατάσσουν σε μυθικούς προορισμούς.
Ξεπερνά τα πλαίσια της συμβατικής τουριστικής δραστηριότητας.
Δημιουργεί συνθήκες για να αναπτύσσουν οι επισκέπτες στενή σχέση με το φυσικό, πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον της Περιφέρειας.
Επεκτείνουμε τις υπάρχουσες Πολιτιστικές διαδρομές της ελιάς και του οίνου και σε άλλα προϊόντα και δράσεις.
Ο πολιτισμός και οι παραδόσεις των περιοχών ως αντανάκλαση της ψυχής των κατοίκων της Περιφέρειας γίνεται γνωστός από τους επισκέπτες μας, οι οποίοι συμμετέχουν στις εκφράσεις του και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας.    

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου