Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στη συνάντηση εργασίας της Επιτροπής διεθνών σχέσεων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, στην Αθήνα.
Στη συνάντηση μετείχαν αντιπεριφερειάρχες από όλη τη χώρα, περιφερειακοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες των Περιφερειών πού ήταν υπεύθυνοι για τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές σχέσεις με την επιτροπή διεθνών σχέσεων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) κ.α.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υλοποίηση των αποφάσεων του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στις 14/2/2013, εκεί είχαν ληφθεί μια σειρά αποφάσεων που αφορούσαν την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ΕΝ.Π.Ε, μέσα από την προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα. Την υλοποίηση αυτών των στόχων, θα επιτελέσει ένας αναβαθμισμένος και καλά στελεχωμένος τομέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, της ΕΝ.Π.Ε. Η σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Τομέα θα συμβάλει στην ισχυροποίηση του συνδετικού κρίκου μεταξύ του Τομέα και της κάθε μιας από τις δεκατρείς Περιφέρειες της Χώρας και θα δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ των περιφερειών.  
Ο τομέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, της ΕΝ.Π.Ε έχει επιφορτιστεί επίσης με:
  1. Τη δημιουργία Τράπεζας Δεδομένων, όπου ως στόχο έχει τη συγκέντρωση, καταγραφή και διάδοση του εγγράφου και ηλεκτρονικού υλικού πληροφόρησης που σχετίζεται με το περιεχόμενο δράσης του Τομέα και των περιφερειών.
  2. Τη δημιουργία Δικτύων Ενημέρωσης, με σκοπό την προώθηση, την ενίσχυση και τη διασφάλιση της πολιτικής, της πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα.
  3. Την υλοποίηση του Στρατηγικού Προγράμματος «Ευρώπη 2020», όπου η επιτυχία του εξαρτάται, όχι μόνο από το πλαίσιο και το βαθμό αλληλοϋποστήριξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και εθνικών αρχών, αλλά και από την άμεση συμμετοχή των περιφερειακών αρχών στην όλη προσπάθεια.
  4. Τη διοργάνωση Forum,όπου ο Τομέας σε συνεργασία πάντοτε με την ΕΝ.Π.Ε. και τις Περιφέρειες τις χώρας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διοργάνωσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Forum σε θέματα αμοιβαίου περιεχομένου και ενδιαφέροντος.
  5. Την επιλογή Αντιπροσώπων, όπου θα αποφασίζει σε συνεργασία με την ΕΝ.Π.Ε, για τη σωστή εκπροσώπηση της, στις διάφορες Επιτροπές και συνέδρια σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο.
  6. Τη διοργάνωση της 6ης Διάσκεψης Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης στην Αθήνα το 2014, όπου για την επιτυχή διοργάνωση της, απαιτείται η έγκαιρη επιλογή και η προετοιμασία των θεμάτων της.
  7. Την ίδρυση του «Σπιτιού της ΕΝ.Π.Ε», στις Βρυξέλλες όπου η εκπροσώπηση της ΕΝ.Π.Ε στην καρδιά της Ευρώπης, θα αποτελέσει ένα γεγονός κρίσιμης σημασίας για τη συνεργασία και την ισχυροποίηση του διαπραγματευτικού ρόλου στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης (CoR) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).Ήδη βρισκόμαστε στην τελική κατάληξη της οργάνωσης του γραφείου και της στελέχωσης του.
  8. Τη στελέχωση του τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, όπου για την άμεση συλλογή και επεξεργασία του πληροφοριακού υλικού, πού απαιτείται για την ορθή λειτουργία του Τομέα, είναι αναγκαία θέση επιστημονικού συνεργάτη.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ενεργό ρόλο και στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), τη στηρίζει και την υποστηρίζει διότι μέσα από αυτές τις δράσεις θα πετύχουμε την προώθηση κοινών στόχων, τη  βελτίωση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης και τη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση των περιφερειών για προγράμματα και δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου