Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΠΥΛΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

(Μια διαρκής ανάπτυξη)

Η “Νέα Πελοπόννησος” του Πέτρου Τατούλη έχει σοβαρά αναπτυξιακά σχέδια για κάθε νομό ξεχωριστά. Συνδέονται όμως αυτά και μεταξύ τους, αποτελώντας ένα δίκτυο σχεδίων, σε ένα ολοκληρωμένο Σχεδιασμό για όλη την Πελοπόννησο. Τα σχέδια αυτά αποτελούν, πολλές φορές, προϋπόθεση για την εφαρμογή των άλλων. Επηρεάζονται μεταξύ τους και αποτελούν κρίκους μιας ενιαίας αλυσίδας που αφορά ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Ο Ισθμός της Κορίνθου είναι η πύλη της Πελοποννήσου. Απαιτεί ιδιαίτερο ολοκληρωμένο Σχεδιασμό πολλαπλών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών ανήκει στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων και το μικρότερο στο Δήμο Κορινθίων. Άρα η ανάπτυξη αυτή θα γίνει σε συνεργασία και με τους δυο Δήμους. Θα αφορά πολλές δραστηριότητες.

Η Διώρυγα της Κορίνθου, ανήκει πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο, στην ΑΕΔΙΚ. Θα πρέπει η αξιοποίηση της και η εκμετάλλευση της να αποδοθεί σε ένα νέο φορέα, σε μια Ανώνυμη Εταιρεία με μετόχους. Αυτοί θα είναι, η ΑΕΔΙΚ, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, όμοροι και άλλοι του Νομού Κορινθίας, θεσμικά όργανα, φορείς, αλλά και απλοί πολίτες.

Η εμπειρία και γνώση της ΑΕΔΙΚ πρέπει να αξιοποιηθεί. Βασικός στόχος αυτής θα είναι η συντήρηση της, με καίρια έμφαση στα πρανή και στην προστασία τους. Αυτό είναι και το κρίσιμο σημείο για την ύπαρξη και λειτουργία της Διώρυγας. Η τουριστική προβολή και αξιοποίηση της Διώρυγας με μια καινούργια αντίληψη είναι παράλληλος στόχος.

Στον Ισθμό πέρα από αυτό το ανθρώπινο τεχνολογικό θαύμα του 19ου, την Διώρυγα, υπάρχει και το αντίστοιχο του 7ου π.Χ. αιώνα, ο Δίολκος. Αυτός θα πρέπει να επισκευασθεί, μερικώς ανακατασκευασθεί όπου έχει καταστραφεί τμήμα του, να αποκαλυφθεί το υπόλοιπο τμήμα και να αποδοθεί στο κοινό.

Στις καταλήξεις αυτού ένα Μουσείο θα δείχνει τον τρόπο εκφόρτωσης και φόρτωσης των πλοίων πάνω στους ολκούς, τη διάνοιξη της διώρυγας και άλλα σχετικά. Συγχρόνως με σύγχρονα μουσειολογικά μέσα, θα προτείνεται η διαδρομή του και ο τρόπος λειτουργίας του.

Στη διαδρομή του υπάρχουν και έχουν μερικώς αποκαλυφθεί νεκροταφεία αρχαϊκής εποχής. Αυτά, αφού συντηρηθούν, θα αποδοθούν στο κοινό. Έτσι θα εξασφαλίζεται η μετακίνηση από τον ένα κόλπο προς τον άλλο ακολουθώντας της αρχαία διαδρομή.

Η Πειραματική Αρχαιολογία θα βοηθήσει σημαντικά αναπαραστώντας ένα πολεμικό πλοίο της εποχής, π.χ. τριήρη, να μετακινείται πάνω σε σύστημα ολκών, δια του Διόλκου προς τους κόλπους.

Συγχρόνως στην έκταση παράλληλα στην υπάρχουσα διώρυγα μήκους περίπου 5,5 χλμ. θα δύναται να αναπτύσσονται σχετικές δραστηριότητες, καταστήματα , εμπορικά κέντρα, καταστήματα αναψυχής. Ακόμα επί του εδάφους δύναται να αναπαρασταθεί υπό κλίμακα ο Δίολκος, η διάνοιξη της διώρυγας, η χρήση αυτών, το Εξαμίλιο τείχος και άλλες κατασκευές.

Σε μια πιο τολμηρή αντίληψη, θα μπορούσε να γεφυρωθεί η διώρυγα με μια γέφυρα – κατασκευή, της οποίας τμήματα του οδοστρώματος να επιτρέπουν την θέα των πλοίων που διέρχονται κάτωθεν αυτής στο νερό. Αυτή η δυνατότητα θα έκανε μοναδική τη διώρυγα σε όλο τον κόσμο.

Η τουριστική αξιοποίηση του Ισθμού, θα περιέχει όλες τις ιστορικές περιόδους της Κορινθίας και της Πελοποννήσου. Στη στενή αυτή λωρίδα ξηράς, ένας λαιμός, έλαβαν χώρα μοναδικά ιστορικά γεγονότα, ισόβιοι αγώνες, μάχες. Με κάποιο τρόπο, π.χ. εικονική πραγματικότητα, αυτά πρέπει να προβάλλονται και να διατίθενται προς θέαση.

Και αυτός ο σχεδιασμός θα είναι τμήμα του γενικότερου σχεδιασμού που θα αφορά τη σύνδεση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κορινθίας. Αυτός θα είναι και ο Στρατηγικός Στόχος των αναπτυξιακού Σχεδίου της Νέας Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλεως Λουτρακίου προβλέπονται για την περιοχή του Ισθμού, εκατέρωθεν της Διώρυγας, ζώνες ποικίλλων ενδιαφερόντων. Έτσι χαρακτηρίζονται περιοχές από τη χρήση τους, όπως και ζώνες προστασίας των πρανών της διώρυγας, ζώνες τουριστικών δραστηριοτήτων και ζώνες ανεγέρσεως καταστημάτων.

Εκείνο όμως που απαιτείται για την συνεχή και αισθητικά άριστη ανάπτυξη της περιοχής είναι ένα Διαχειριστικό Σχέδιο. Αυτό θα είναι ο κανονισμός κάθε δραστηριότητας της περιοχής του Ισθμού. Θα προβλέπονται για κάθε χρήση αντίστοιχες παραδοχές και προδιαγραφές οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται. Έτσι θα εξασφαλίζεται το ομοιόμορφο και το αρμονικό κάθε επέμβασης. Για τον καθορισμό των προδιαγραφών λαμβάνονται υπ’ όψιν ο χαρακτήρας, η μορφή και οι χρήσεις που θέλουμε να έχει η περιοχή του Ισθμού.

Εκείνο όμως που πρέπει να τονισθεί είναι η ταυτότητα του Ισθμού μέσα από τη διαδρομή του χρόνου. Σε μια περιοχή που φέρει ένα τεράστιο ιστορικό φορτίο. Σε αυτήν έχουν συμβεί ιστορικά γεγονότα, μάχες, ανθρώπινες επεμβάσεις, τεχνολογικά θαύματα.

Συγχρόνως η περιοχή είναι ένα ζωντανό εργαστήρι Γεωλογίας. Στα πρανή της διώρυγας αποτυπώνονται οι γεωλογικές και σεισμικές δράσεις. Είναι ορατά τα σεισμικά ρήγματα, ορατές εκφράσεις σεισμικών γεγονότων που συμβαίνουν στην περιοχή.

Η προσέγγιση λοιπόν της περιοχής αυτής είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Πρέπει να είμασθε πολύ προσεκτικοί. Πάντοτε με στρατηγικό στόχο , τι και πως θέλουμε την περιοχή του Ισθμού. Τι ανάπτυξη θέλουμε και πως θα υλοποιηθεί αυτή. Συγχρόνως απαιτείται διεπιστημονική προσέγγιση. Μια ομάδα εργασίας επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, έχοντας υπ’ όψιν τον τελικό στόχο την Αξιοποίηση της περιοχής του Ισθμού θα καταλήξει σε συμπεράσματα. Θα απαιτηθούν κατασκευές έργων υποδομής, ήπιες επεμβάσεις στο ανάγλυφο του εδάφους και μέτρα προστασίας. Έτσι η περιοχή θα είναι έτοιμη να δεχθεί ουσιαστικές επεμβάσεις για την ανέγερση των προβλεπόμενων κτιρίων και άλλων κτισμάτων.

Οι ποικίλες χρήσεις της περιοχής, θα είναι αρμονικά συνταιριασμένες έτσι ώστε να συμβολίζουν πάντοτε ιστορικές περιόδους της περιοχής. Δεν θα αγνοούνται όμως οι σημερινές ανάγκες και η κάλυψη αυτών. Όλα αυτά τα ανωτέρω θα συνάδουν και θα ελέγχονται από το Διαχειριστικό Σχέδιο του Ισθμού. Αυτό θα περιέχει όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης του Ισθμού, αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη.

Η εφαρμογή όλων των προδιαγραφών και των παραδοχών στην περιοχή είναι το υπόβαθρο για να μπορέσει η περιοχή του Ισθμού να αναπτυχθεί συνολικά κατά αρμονικό τρόπο. Η ταυτότητα της θα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων περιοχών. Αυτή θα υλοποιείται και θα επιδεικνύεται συνεχώς.

Συγχρόνως η γεωγραφική της θέση ως Πύλη της Πελοποννήσου θα δείχνει, θα αποδεικνύει την νέα περιφερειακή – Κορινθιακή αντίληψη για αειφόρο ανάπτυξη αρμονικά ενταγμένη στο γενικότερο περιβάλλον.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου

της Ν.Α. Κορινθίας

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

με το Συνδυασμό “ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

του Υποψ. Περιφ. ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου