Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Αναστήλωση του ναού του Διός στη Νεμέα



ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ

Ένα πολύ σημαντικό έργο εκτελείται στην Κορινθία επί σειρά ετών, κατά τρόπο αθόρυβο αλλά ουσιαστικό. Είναι η αναστήλωση του ναού του Διός στη Νεμέα.
Ο ναός του Διός στη Νεμέα είναι χαρακτηριστικό μνημείο της ναϊκής κλασσικής αρχιτεκτονικής στην Κορινθία. Είναι περίπτερος ναός 6x12 κιόνων και διαστάσεων 20,10x42,55μ.
Φέρει μονό Σηκό διαστάσεων 11,20x30,80μ. με ένα άνοιγμα-θύρα στη στενή ανατολική πλευρά, πλάτους περίπου 4,0μ. Ο πρόναος έχει 2 κίονες. Ο Σηκός φέρει διπλή σειρά κιόνων. Συνολικός αριθμός κιόνων στο πτερό 32.
Στο ναό συναντούνται στους κίονες και τα τρία είδη ρυθμών. Ο Δωρικός στους κίονες των πτερών (εξωτερικών πλευρών) και του πρόναου. Ο Κορινθιακός ρυθμός στην κάτω κιονοστοιχία του σηκού. Ο ιωνικός ρυθμός στην άνω κιονοστοιχία του σηκού.

Οι πρώτες αναστηλωτικές παρεμβάσεις στο ναό πραγματοποιήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από τον καθηγητή Στέφανο Μίλερ. Ως υπόβαθρο είχε χρησιμοποιηθεί η μελέτη την οποία είχε εκπονήσει ο καθηγητής Fr. Cooper. Από τη μελέτη αυτή προέκυψε ότι είχαν διασωθεί αρχαία κατάλοιπα του ναού σε ποσοστό περισσότερο από 70%. Η μελέτη αυτή περιελάμβανε και την αναστήλωση δύο κιόνων του βορείου πτερού. Αυτή πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα, τα έτη 1999-2002.
Στις 7 Μαρτίου 2004 εγκρίθηκε από το Κ.Α.Σ. η αναστήλωση 4 ακόμα κιόνων της Β-Α γωνίας του πτερού, η οποία τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται.
Το πρόγραμμα της αναστήλωσης υποστηρίζεται από πολλούς φορείς και ιδιώτες. Το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών προέρχεται από τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Ο πρόεδρος του ΤΙΤΑΝΑ, ο κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, πολιτικός μηχανικός είναι από τους κυριότερους χορηγούς. Ακόμα η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, η Club Hotel Casino Loutraki, η Αμερικάνικη Σχολή Κλασσικών Σπουδών, το σωματείο «Ο ΦΕΛΤΗΣ – Ο Φίλος της Νεμέας» και άλλοι πολλοί.
Το κόστος-έξοδα της αναστήλωσης είναι αρκετά αυξημένα λόγω ειδικών εργασιών. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 270.000€ / ανά έτος για το έργο.
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι από την αρχαιογνωστική επίσκεψη το Μάιο του 2009 με ομιλητές τον κ. Νίκο Μακρή και τον Στέφ. Μίλερ.
Ο ναός του Διός στη Νεμέα απετέλεσε για μένα κεντρικό θέμα μελέτης για τη συμπεριφορά του στους σεισμούς στο βιβλίο μου «Σεισμοί και κατασκευές στην Κορινθία, Ιστορική Αναδρομή».
Συμμετέχουμε στη συγκίνηση και στην ιδέα της δομικής αποκατάστασης του μνημείου ως θεατές και επισκέπτες, έτσι ώστε ο ναός του Νεμείου Διός να είναι «Θέας άξιος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου