Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Τρίπολη


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Ο λαός της Αρκαδίας και οι αρχές του τόπου υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη και αγάπη τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Τρίπολη, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2009.
Η πρόσκληση προς τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης έγινε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο.
Σεμνές και ιδιαίτερα λαμπρές ήσαν όλες οι τελετές οι οποίες έγιναν προς τιμή Του. Μεταξύ αυτών η αναγόρευση εις Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετά από απόφαση της Διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου.
Η προσφώνηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, καθηγητού κου Ιωάννη Μεταξά, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και σε άριστα ελληνικά. Ετόνισε ότι η ανακήρυξη γίνεται «εις το όνομα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος ζητούσε παντού σχολεία» για τον τρόπο σκέψεως και τη φιλανθρωπία του Παναγιοτάτου στη φύση.
Κάθε λόγος του Παναγιοτάτου είναι αναφορά και πρότυπο. Κάθε παρουσίαση θέματος άριστο έργο δομής και τέχνης. Η δε γλώσσα μοναδική σε καλλιέπεια και σύνταξη. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η αντιφώνησή Του.
Όπου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον έντονο προβληματισμό τον οποίο δημιουργεί διαχρονικά το ερώτημα «Τι είναι ο άνθρωπος». Και είναι γεγονός ότι κεντρικό θέμα της θεολογίας του αιώνα που διανύουμε είναι το άνω ερώτημα. Αυτό πρέπει να απαντηθεί, αφού αναφερθούν κατά τρόπο αληθινό τα μειονεκτήματα του περιβάλλοντος το οποίο δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος. Κέντρο της σύγχρονης θεολογικής έρευνας είναι η ανθρωπολογία. Στόχος αυτής η κατανόηση της έννοιας ότι ο άνθρωπος είναι πρόσωπο, και στη συνέχεια πώς θα διασωθεί ο πολιτισμός του προσώπου μέσα στο σύγχρονο και ορμητικό τεχνοπώλιον, την παγκοσμιοποίηση και την κοινωνία της πληροφορίας.
Αφού λοιπόν ο Παναγιότατος αναφέρθηκε στα επιμέρους στοιχεία του ανθρώπινου περιβάλλοντος τονίζοντας ότι:
1). Στις μέρες μας παρατηρείται υποταγή του πολιτισμού στην τεχνολογία. Η τελευταία παρουσιάζεται παντοδύναμος θεά που επιβάλλει την υποταγή του ανθρώπου στις εντολές της.
2). Η παγκοσμιοποίηση επιβάλλει την ‘τρομοκρατία της αγοράς’. Ο οικονομικώς ισχυρός καθορίζει τις οικονομικές εξελίξεις και τα μεγέθη τους. Διογκώνονται τεχνηέντως οι ανάγκες του ανθρώπου, με αποτέλεσμα τον περιορισμό αρχικά και την απαλοιφή αργότερα της κοινωνίας των προσώπων.
3). Η οικολογική απειλή έχει προχωρήσει πλέον και έχει γίνει κίνδυνος οικολογικής καταστροφής. Η οικολογική κρίση είναι αποτέλεσμα της διαταραγμένης σχέσεως ανθρώπου και φύσεως. Ο πλανήτης λεηλατείται από τον άνθρωπο, η φύση βιάζεται, μολύνεται η ατμόσφαιρα και ο υδροφόρος ορίζοντας. Το ίδιο το ρημαγμένο περιβάλλον είναι έκφραση του ρημαγμένου ανθρώπινου είναι.
4). Η Βιολογία, Γενετική και Νευροεπιστήμες, αναπτύσσονται και λύνουν μεν προβλήματα προλήψεως και θεραπείας ασθενειών, ελλοχεύει ο κίνδυνος όμως της αγνόησης της ελευθερίας του ανθρώπινου προσώπου.
5). Έχει πλέον αναπτυχθεί ο λεγόμενος «Μη-πολιτισμός του ατομοκεντρισμού». Ο άνθρωπος έχει γίνει ευδαιμονιστής. Στόχος του η ικανοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων αναγκών. Αλλάζει η σχέση του με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό του γίνεται πλέον κτητική.
Κατέληξε:
Η λύση δεν δίνεται από την επιστήμη. Αυτή μεν είναι μεγάλη δύναμη, δεν είναι όμως παντοδύναμη. Ο άνθρωπος δεν δύναται να εύρει την αληθινή ζωή όπου θέλει και όπως εκείνος θέλει. Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς την αλήθεια ή έξω από αυτήν. Η αλήθεια η οποία ελευθερώνει είναι ο Χριστός και η σχέση με τον Χριστό είναι η ελευθερία. Αυτή βιώνεται ως Πίστη και Αγάπη. Πίστη προς τον Τριαδικό Θεό και Αγάπη προς τον πλησίον.



Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
της Ν.Α. Κορινθίας

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Κρατική ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βύρωνα Φιδετζή

Με μια πολύ σημαντική εκδήλωση έκλεισε ο καλοκαιρινός κύκλος των εκδηλώσεων του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου της Ν.Α. Κορινθίας.

Σε συνεργασία με το Πνευματικό-Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου

Λουτρακίου-Περαχώρας, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στο φιλόξενο “Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο”, στην περιοχή του Ισθμού Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Η κορυφαία ελληνική συμφωνική ορχήστρα υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, παρουσίασε έργα των Bιεννέζων κλασσικών συνθετών Mozart, Hydn, Beethoven.

Το έτος 2009, ο μουσικός κόσμος μνημονεύει την επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατο του Joseph Hydn (1732-1809).

Το πρόγραμμα μοιράσθηκε στους τρεις μεγάλους συνθέτες, οι οποίοι και συνδέονταν μεταξύ τους. Ο Hydn ήταν φίλος του Mozart και υπήρξε δάσκαλος του Beethoven.

Ο καθορισμός των έργων ήταν ιδιαιτέρως επιτυχής. Ξεκίνησε με την εισαγωγή από την όπερα «Ιδομενέας» του Mozart, σε λιμπρέτο με αρχαιοελληνικό περιεχόμενο. Το έργο πραγματεύεται την τραγική περιπέτεια του βασιλέα της Κρήτης Ιδομενέα κατά την επιστροφή του στο νησί από τον πόλεμο της Τροίας. Η όπερα ανήκει στην κατηγορία της «opera seria» και θεωρείται ότι είναι θεμελιώδες έργο στην εξέλιξη της ενορχήστρωσης.

Συνεχίσθηκε με το έργο του Hydn «Κονσέρτο για τρομπέτα». Είναι ένα έργο, όπως όλα του Hydn, γεμάτο ζωντάνια, χαρούμενη διάθεση και το οποίο εκπέμπει και εμπνέει τη χαρά της ζωής.

Ολοκληρώθηκε με την Συμφωνία αριθμ. 4 του Beethoven. Έργο το οποίο μπορεί να επισκιάζεται από τις μεγάλες Συμφωνίες, την 3η (Ηρωική) και την 5η, αντανακλά όμως την πορεία του μεγάλου Δασκάλου και την προσωπική οδό που ακολουθεί.

Το έργο του Συνθέτη είναι κατά τον διάσημο αρχιμουσικό Joseph Krips “ο τρόπος του Beethoven να πει το Ναι στη Ζωή”.

Ο Βύρων Φιδετζής διεύθυνε την ορχήστρα με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Ένα πειθαρχημένο σύνολο το οποίο ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις των έργων. Ο Ιωάννης Καραμπέτσος, Σολίστ τρομπέτας στο έργο του Hydn, ανέδειξε με έμφαση τις δυνατότητες του έργου.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη προσφορά του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή στην παρουσίαση πλέον των 200 έργων ελλήνων συνθετών. Πολλά από αυτά παρουσιάσθηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, άλλα μετά από πολύχρονη σιωπή. Μεταξύ των τελευταίων ήταν το ορατόριο «Απόστολος Παύλος» του Πέτ. Πετρίδη. Αυτό παρουσιάσθηκε από το Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Α. Κορινθίας σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων το καλοκαίρι του 2005, στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Συμμετείχε η κρατική Ορχήστρα Σόφιας. Έργο πολυπρόσωπο, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Τελικά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή απέδωσε εξαίσια τα έργα, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της και χάρισε στο κοινό εξαιρετικές ερμηνείες που πολύ σπάνια μπορεί να απολαύσει κανείς.




Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου

της Ν. Α. Κορινθίας

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Παρουσίαση βιβλίου "Αναίσθητοι και Ονειροπόλοι" τής Ζηνοβίας Μαρνέζη





Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέας Ζηνοβίας Μαρνέζη-Πανουργιά ήλθε να προστεθεί και να πλουτίσει τα υπάρχοντα κοινωνικά μυθιστορήματα. Και ήδη από τον τίτλο του βιβλίου «Αναίσθητοι και ονειροπόλοι» ένας δυισμός χαρακτήρων, αρχίζει ο προβληματισμός, η αγωνία και η ελπίδα για το τι περιέχεται σε αυτό.

Για μας τους Κορίνθιους, το βιβλίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί έχει σχέση με την περιοχή μας. Η ζωή μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας η οποία ζει στην παράλια Κορινθία, στα μέσα του 20ου αιώνα, είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου.

Μέσα από τις ζωές των τεσσάρων γυναικών-ηρωίδων του βιβλίου αποδίδεται η πραγματικότητα της εποχής, φορτισμένη με ανασφάλεια και δυσκολίες. Η πραγματικότητα δεν έχει μόνο τις αντιπαλότητες, τις συγκρούσεις, τις αντιθέσεις, αλλά έχει και την ομορφιά των συναισθημάτων της κεντρικής ηρωίδας και των υπολοίπων, οι οποίες παρουσιάζονται γλαφυρά στο βιβλίο. Συγχρόνως μέσα από τη διήγηση γίνονται αναφορές για το παρελθόν και ξεδιπλώνεται η ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων.

Ιστορία η οποία επηρεάζει άμεσα και τις ζωές των τεσσάρων γυναικών. Και φαίνεται καλά ότι η συγγραφέας υπηρετεί την αλήθεια και την ελευθερία. Πάνω σε αυτές τις δυο βασικές και απόλυτες αρχές θεμελιώνεται το βιβλίο και πάνω σε αυτές πορεύεται.

Πέρα από τα γερά θεμέλια, το βιβλίο το χαρακτηρίζει η σωστή πλοκή, η ευρηματικότητα και το απρόβλεπτο του λόγου και της περιγραφής. Νοιώθουμε καί εμείς τό άγγιγμα τού πτερωτού έρωτα στά πρόσωπα τών ηρώων τής αφήγησης. Η περιγραφή τού ερωτικού σκιρτήματος είναι από τά ωραιότερα κομμάτια τού έργου. Δυνατό καί πρωτότυπο κομμάτι είναι καί αυτό τής αναγνώρισης τού "άγνωστου" πατέρα τού Πέτρου. Ο τρόπος που χόρεψε ο ίδιος ένα ζεμπέκικο χορό, κάποιο βράδυ, "μαρτύρησε" τόν πατέρα του.

Η συγραφέας διανθίζει και εμπλουτίζει κάθε γεγονός με αλήθεια και συμπεράσματα τα οποία μας εκπλήσσουν και μας κάνουν να διερωτώμεθα πως και δεν τα σκεφτήκαμε νωρίτερα.

Μέσα από την διήγηση αναγνωρίζουμε όλοι μας ένα κομμάτι του εαυτού μας και διερωτωμεθα σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανθρώπων ανήκουμε. Στους "αναίσθητους" ή "στους ονειροπόλους".

Ακόμη μια από τις πολλές αρετές του βιβλίου είναι ότι σε γοητεύει, σε μεταφέρει στη θέση και στο ρόλο των ανθρώπων του βιβλίου. Αναγνωρίζεις μέσα σε αυτό, μια ψηφίδα τού μωσαικού της ζωής σου.

Τελικά το βιβλίο σε αιχμαλωτίζει και σε κρατάει συνεχώς αιχμάλωτο. Θέλεις να το διαβάσεις, να το ρουφήξεις μονομιάς χωρίς στάση και διακοπή. Και πάνω σ’ αυτό βρίσκεται η αξία του βιβλίου, ο αναγνώστης αποκομίζει πέρα από την ικανοποίηση της αισθητικής, τή συγκίνηση και την ευχαρίστηση της ηθικής διεργασίας της ψυχής του.

Την συγγραφέα λοιπόν, την συγχαίρουμε για το ωραίο δημιούργημά της, για τον πλούσιο εσωτερικό της κόσμο και το σωστό και δόκιμο λόγο. Τον δρόμο που της αποκαλύφθηκε, να τον ακολουθήσει και να τον περιγράφει με το κριτικό και αναλυτικό της πνεύμα, μέ τα έντονα συναισθήματα, μέ την ωραία γραφή.

Συγχαρητήρια στον εκδοτικό οργανισμό «Λιβάνης» που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου. Το βιβλίο παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην Κόρινθο τήν άνοιξη τού 2009.

Κόρινθος, Καλοκαίρι τού 2009

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου

Της Ν.Α. Κορινθίας

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

1η Σεπτεμβρίου 2009, Ημέρα προσευχής για το φυσικό περιβάλλον




Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται κάθε χρόνο το «Σεπτόν Πατριαρχικόν Μήνυμα, επί τή ημέρα της προσευχής υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος (01/09)».

Κάθε χρόνο, κατά την αρχή της Ινδίκτου, γίνεται αναφορά εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για το λεγόμενο οικολογικό πρόβλημα. Άρχισε εδώ και είκοσι πέντε (25) χρόνια περίπου, από τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο και συνεχίζεται από τότε κάθε χρόνο, με την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην αρχή η αναφορά ήταν προειδοποίηση και αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση και στην κινητοποίηση του ανθρώπου για τις ολέθριες συνέπειες από την κακή χρήση του περιβάλλοντος. Στις μέρες μας έχει γίνει θλιβερή πραγματικότητα.

Η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, η άμετρος κατανάλωση ενέργειας, ο προσανατολισμός του ανθρώπου στην ευημερία και στον ευδαιμονισμό με κύριο στόχο μόνο το κέρδος, δημιούργησε αυτή τη συνεχή περιβαλλοντική κρίση. Κρίση η οποία μαστίζει όλο τον κόσμο, όλο τον μικρό μας πλανήτη από άκρου εις άκρον. Πρόβλημα οικουμενικό και πανανθρώπινο, το οποίο επηρεάζει κάθε άνθρωπο πλούσιο ή πτωχό, νέο ή ηλικιωμένο σε κάθε γωνιά της γης. Το μείζον αυτό πρόβλημα μαζί με αυτό της πενίας και των συνεχών πολέμων, καταδεικνύουν την αδυναμία του ανθρώπου όχι μόνο να διαχειρισθεί κατά τρόπο σώφρονα τον κόσμο του, αλλά να γίνεται βιαστής και καταστροφέας της φύσεως.

Η υπερκατανάλωση των υλικών αγαθών από τον ευδαιμονιστή άνθρωπο οδηγεί στην ανάγκη της υπερπαραγωγής. Για την κάλυψη των αναγκών αυτών πιέζεται υπέρμετρα και τελικά βιάζεται η φύση. Η υπέρμετρη και αλόγιστη εκμετάλλευση της κτίσεως από τον άφρονα άνθρωπο εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη και βρίσκει εφαρμογή η γνωστή θεωρία του θερμοκηπίου. Το φαινόμενο αυτό θα οδηγήσει στον αφανισμό της ζωής και στην μετατροπή μεγάλων περιοχών σε άνυδρο και έρημο τόπο.

Η πίεση για περισσότερη δόμηση και εκμετάλλευση, μαζί με τις κλιματικές αλλαγές αυξάνουν σε όλο τον κόσμο τον αριθμό των πυρκαγιών. Αυτές καταστρέφουν και αφανίζουν τα όρη, τα άλση και το πράσινο με τρομακτικές συνέπειες για την ίδια τη ζωή.

Ακόμα τα δυο τελευταία χρόνια υπήρξαν εποχή μεγάλης αβεβαιότητας για ολόκληρο τον κόσμο.

Τα χρηματοοικονομικά συστήματα δημιούργησαν φόβο, αβεβαιότητα και πενία. Και καλούμεθα όλοι, όσο μακριά και να είμαστε από τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων αυτών οι οποίοι προξένησαν την καταστροφή, να πληρώσουμε όλοι εμείς.

Ενώ αυτοί οι υπεύθυνοι της καταστροφής προσπορίζονται τα οφέλη και καρπούνται όλου του πλούτου.

Συγχρόνως οι υπεύθυνοι, λίγοι στον αριθμόν, δεν είναι πρόθυμοι να διαθέσουν έστω καί ελάχιστα ποσά για την ανακούφιση και θεραπεία της οικτράς καταστάσεως στην οποία έχουν οδηγήσει τον άνθρωπο και ολόκληρη την κτίση.

Και αποτελεί η συμπεριφορά του ανθρώπου προς την κτίση έκφραση και εικόνα την οποία έχουμε για τον εαυτό μας. Εάν πιστεύουμε ότι είμαστε μόνο καταναλωτές, τότε καταναλίσκουμε και ξοδεύουμε όλη τη γη. Εάν όμως πιστεύουμε ότι είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού, τότε λαμβάνομεν υπόψη όλη την "εν Σοφία κτίση" και το Ποίημα του Ποιητού και Θεού.

Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί στον άνθρωπο και να αναπτυχθεί περιβαλλοντική συνείδηση και οικολογική ευαισθησία. Ακόμα να αποκτηθεί περιβαλλοντική ηθική και θεολογική συμπεριφορά έναντι της κτίσεως. Η χρήση του κόσμου και η απόλαυση των υλικών αγαθών να γίνεται σε νέα πλαίσια. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή στον τρόπο σκέψεως και ριζική μεταβολή του τρόπου ζωής. Εξάλλου, το οικολογικό πρόβλημα είναι στη βάση του θεολογικό και όχι ανθρωποκεντρικό.

Έτσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προσευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη και η πίστη και βεβαιότητα την οποία εκπέμπει για την ανακαίνιση ολόκληρου του κόσμου.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Η Αλίκη στή χώρα τών θαυμάτων.‏




Στό όνειρο καί στή μαγεία μάς ταξιδεψε η παιδική σκηνή τού Εθνικού θεάτρου, η Σκηνή "Κατίνα Παξινου", τήν παρασκευή 28 Αυγούστου 2009 στό φιλόξενο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στά Εξαμίλια Κορίνθου.
Παρουσιάστηκε μέ ιδιαίτερη επιτυχία τό θεατρικό έργο τού Λιούις Κάρρολ "Η Αλίκη στή χώρα τών θαυμάτων" σέ διασκευή καί σκηνοθεσία τού Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Μία πλειάδα νέων καί εκλεκτών ηθοποιών,μεταξύ αυτών η Κορίνθια Λένα Παπαληγούρα, μάς γοήτευσαν μέ τό ταλέντο τους, τήν ορμή τους, τή ζωντάνια τους, τήν εκφορά τού λόγου τους.
Τό μήνυμα τού έργου απλό καί μεγάλο. Οι αλήθειες τίς οποίες εκπέμπει είναι πανανθρώπινες καί αφοπλιστικές. " Γιά νά βρείς τόν εαυτό σου, πρέπει πρώτα νά τόν χάσεις" είπε η παράξενη Κάμπια Στο περίεργο Μυαλό τής Αλίκης,...... Καμμία Αλίκη, κανένας άνθρωπος δέν θά ευτυχήσει ποτέ άν καί τά τρία χαρακτηριστικά του, οί τρείς υποστάσεις, τό Σώμα, η Καρδιά, τό Μυαλό, δέν είναι ενωμένα σέ ένα καί μοναδικό Συνολο. Τελειώνοντας τό έργο τελείωσε καί τό όνειρο τής τριχοτομημένης Αλίκης. Εμείς οί θεατές παίρνουμε τά μηνύματα, τά οποία εκπέμπει σέ μικρούς καί μεγάλους, προχωράμε περισσότερο σοφοί στή ζωή πού ξαναρχίζει.
Η παράσταση αυτή είναι προσφορά τού Λυσίππειου πνευματικού κέντρου τής Ν. Α. Κορινθίας πρός τούς μικρούς καί μεγάλους φίλους. Έχει ενταχθεί στίς πολιτιστικές εκδηλώσεις τού καλοκαιριού τού 2009.
Γίνεται στά πλαίσια τής συνεχούς συνεργασίας πού έχει κάθε χρόνο τό Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο μέ τό Εθνικό Θέατρο καί συγκεκριμένα μέ τή παιδική Σκηνή " Κατίνα Παξινού".