Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέας Ζηνοβίας Μαρνέζη-Πανουργιά ήλθε να προστεθεί και να πλουτίσει τα υπάρχοντα κοινωνικά μυθιστορήματα. Και ήδη από τον τίτλο του βιβλίου «Αναίσθητοι και ονειροπόλοι» ένας δυισμός χαρακτήρων, αρχίζει ο προβληματισμός, η αγωνία και η ελπίδα για το τι περιέχεται σε αυτό.
Για μας τους Κορίνθιους, το βιβλίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί έχει σχέση με την περιοχή μας. Η ζωή μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας η οποία ζει στην παράλια Κορινθία, στα μέσα του 20ου αιώνα, είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου.
Μέσα από τις ζωές των τεσσάρων γυναικών-ηρωίδων του βιβλίου αποδίδεται η πραγματικότητα της εποχής, φορτισμένη με ανασφάλεια και δυσκολίες. Η πραγματικότητα δεν έχει μόνο τις αντιπαλότητες, τις συγκρούσεις, τις αντιθέσεις, αλλά έχει και την ομορφιά των συναισθημάτων της κεντρικής ηρωίδας και των υπολοίπων, οι οποίες παρουσιάζονται γλαφυρά στο βιβλίο. Συγχρόνως μέσα από τη διήγηση γίνονται αναφορές για το παρελθόν και ξεδιπλώνεται η ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων.
Ιστορία η οποία επηρεάζει άμεσα και τις ζωές των τεσσάρων γυναικών. Και φαίνεται καλά ότι η συγγραφέας υπηρετεί την αλήθεια και την ελευθερία. Πάνω σε αυτές τις δυο βασικές και απόλυτες αρχές θεμελιώνεται το βιβλίο και πάνω σε αυτές πορεύεται.
Πέρα από τα γερά θεμέλια, το βιβλίο το χαρακτηρίζει η σωστή πλοκή, η ευρηματικότητα και το απρόβλεπτο του λόγου και της περιγραφής. Νοιώθουμε καί εμείς τό άγγιγμα τού πτερωτού έρωτα στά πρόσωπα τών ηρώων τής αφήγησης. Η περιγραφή τού ερωτικού σκιρτήματος είναι από τά ωραιότερα κομμάτια τού έργου. Δυνατό καί πρωτότυπο κομμάτι είναι καί αυτό τής αναγνώρισης τού "άγνωστου" πατέρα τού Πέτρου. Ο τρόπος που χόρεψε ο ίδιος ένα ζεμπέκικο χορό, κάποιο βράδυ, "μαρτύρησε" τόν πατέρα του.
Η συγραφέας διανθίζει και εμπλουτίζει κάθε γεγονός με αλήθεια και συμπεράσματα τα οποία μας εκπλήσσουν και μας κάνουν να διερωτώμεθα πως και δεν τα σκεφτήκαμε νωρίτερα.
Μέσα από την διήγηση αναγνωρίζουμε όλοι μας ένα κομμάτι του εαυτού μας και διερωτωμεθα σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανθρώπων ανήκουμε. Στους "αναίσθητους" ή "στους ονειροπόλους".
Ακόμη μια από τις πολλές αρετές του βιβλίου είναι ότι σε γοητεύει, σε μεταφέρει στη θέση και στο ρόλο των ανθρώπων του βιβλίου. Αναγνωρίζεις μέσα σε αυτό, μια ψηφίδα τού μωσαικού της ζωής σου.
Τελικά το βιβλίο σε αιχμαλωτίζει και σε κρατάει συνεχώς αιχμάλωτο. Θέλεις να το διαβάσεις, να το ρουφήξεις μονομιάς χωρίς στάση και διακοπή. Και πάνω σ’ αυτό βρίσκεται η αξία του βιβλίου, ο αναγνώστης αποκομίζει πέρα από την ικανοποίηση της αισθητικής, τή συγκίνηση και την ευχαρίστηση της ηθικής διεργασίας της ψυχής του.
Την συγγραφέα λοιπόν, την συγχαίρουμε για το ωραίο δημιούργημά της, για τον πλούσιο εσωτερικό της κόσμο και το σωστό και δόκιμο λόγο. Τον δρόμο που της αποκαλύφθηκε, να τον ακολουθήσει και να τον περιγράφει με το κριτικό και αναλυτικό της πνεύμα, μέ τα έντονα συναισθήματα, μέ την ωραία γραφή.
Συγχαρητήρια στον εκδοτικό οργανισμό «Λιβάνης» που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου. Το βιβλίο παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην Κόρινθο τήν άνοιξη τού 2009.
Κόρινθος, Καλοκαίρι τού 2009
Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
Της Ν.Α. Κορινθίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου