Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Κρατική ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βύρωνα Φιδετζή

Με μια πολύ σημαντική εκδήλωση έκλεισε ο καλοκαιρινός κύκλος των εκδηλώσεων του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου της Ν.Α. Κορινθίας.

Σε συνεργασία με το Πνευματικό-Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου

Λουτρακίου-Περαχώρας, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στο φιλόξενο “Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο”, στην περιοχή του Ισθμού Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Η κορυφαία ελληνική συμφωνική ορχήστρα υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, παρουσίασε έργα των Bιεννέζων κλασσικών συνθετών Mozart, Hydn, Beethoven.

Το έτος 2009, ο μουσικός κόσμος μνημονεύει την επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατο του Joseph Hydn (1732-1809).

Το πρόγραμμα μοιράσθηκε στους τρεις μεγάλους συνθέτες, οι οποίοι και συνδέονταν μεταξύ τους. Ο Hydn ήταν φίλος του Mozart και υπήρξε δάσκαλος του Beethoven.

Ο καθορισμός των έργων ήταν ιδιαιτέρως επιτυχής. Ξεκίνησε με την εισαγωγή από την όπερα «Ιδομενέας» του Mozart, σε λιμπρέτο με αρχαιοελληνικό περιεχόμενο. Το έργο πραγματεύεται την τραγική περιπέτεια του βασιλέα της Κρήτης Ιδομενέα κατά την επιστροφή του στο νησί από τον πόλεμο της Τροίας. Η όπερα ανήκει στην κατηγορία της «opera seria» και θεωρείται ότι είναι θεμελιώδες έργο στην εξέλιξη της ενορχήστρωσης.

Συνεχίσθηκε με το έργο του Hydn «Κονσέρτο για τρομπέτα». Είναι ένα έργο, όπως όλα του Hydn, γεμάτο ζωντάνια, χαρούμενη διάθεση και το οποίο εκπέμπει και εμπνέει τη χαρά της ζωής.

Ολοκληρώθηκε με την Συμφωνία αριθμ. 4 του Beethoven. Έργο το οποίο μπορεί να επισκιάζεται από τις μεγάλες Συμφωνίες, την 3η (Ηρωική) και την 5η, αντανακλά όμως την πορεία του μεγάλου Δασκάλου και την προσωπική οδό που ακολουθεί.

Το έργο του Συνθέτη είναι κατά τον διάσημο αρχιμουσικό Joseph Krips “ο τρόπος του Beethoven να πει το Ναι στη Ζωή”.

Ο Βύρων Φιδετζής διεύθυνε την ορχήστρα με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Ένα πειθαρχημένο σύνολο το οποίο ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις των έργων. Ο Ιωάννης Καραμπέτσος, Σολίστ τρομπέτας στο έργο του Hydn, ανέδειξε με έμφαση τις δυνατότητες του έργου.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη προσφορά του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή στην παρουσίαση πλέον των 200 έργων ελλήνων συνθετών. Πολλά από αυτά παρουσιάσθηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, άλλα μετά από πολύχρονη σιωπή. Μεταξύ των τελευταίων ήταν το ορατόριο «Απόστολος Παύλος» του Πέτ. Πετρίδη. Αυτό παρουσιάσθηκε από το Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Α. Κορινθίας σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων το καλοκαίρι του 2005, στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Συμμετείχε η κρατική Ορχήστρα Σόφιας. Έργο πολυπρόσωπο, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Τελικά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή απέδωσε εξαίσια τα έργα, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της και χάρισε στο κοινό εξαιρετικές ερμηνείες που πολύ σπάνια μπορεί να απολαύσει κανείς.




Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου

της Ν. Α. Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου