Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

"Αξιοπιστία τού Πολιτικού Συστήματος στή συνείδηση τού πολίτη"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7/12/2009 εκδήλωση με θέμα «Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στη συνείδηση του Πολίτη». Το θέμα παρουσιάσθηκε από τρεις έγκριτους επιστήμονες, οι οποίοι υπηρετούν την πολιτική και τη Διοίκηση:
ο πρώην Υπουργός κος Αλέκος Παπαδόπουλος,
ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Δρίτσας
η συνεργάτης του Συνηγόρου του Πολίτη, νομικός κα Ανδριανή Παπαδοπούλου
Η συμμετοχή του κόσμου και των νέων υπήρξε μεγάλη. Στην κατάμεστη αίθουσα του φιλόξενου Επιμελητηρίου Κορίνθου, ανεπτύχθησαν από όλους τους ομιλητές κατά τρόπο σαφή και ουσιαστικό όλες οι πτυχές του θέματος.
Ο αντίστοιχος προβληματισμός συνοδεύτηκε με πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Η σημερινή κοινωνία έχει ένα κύριο τρόπο να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της. Τους πολιτικούς θεσμούς και τα κόμματα. Ενώ μέσω αυτών δύναται να προταθεί και να πραγματοποιηθεί ανάκαμψη ξεπερνώντας την παρακμή, τα ίδια τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε παθογόνες εστίες παρακμής. Είναι παγιδευμένα στην έννοια του πολιτικού κόστους. Χωρίς στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία υπακούουν στις σκοπιμότητες και στην πράξη καταργούν τα αξιοκρατικά κριτήρια και τις ποιοτικές διακρίσεις.
Αυτά και οι αρχηγοί τους δεν δύνανται να δουν και να εκτιμήσουν την πραγματικότητα και αυτό που είναι ολοφάνερο στο μέσο κοινό νου. Δεν έχουν πραγματικό στόχο την ποιότητα της ζωής των πολιτών, την προβολή και ευθύνη της πολιτιστικής παράδοσης, την καλλιέργεια του κάθε πολίτη της χώρας.
Είναι θηρευτές της εξουσίας προβάλλοντας έναντι των υπολοίπων την καλύτερη διαχειριστική δυνατότητα. Κοινό γνώρισμα των κομμάτων είναι η απουσία της πολιτικής. Έχουν αρχίσει να παραδίδονται σε πρακτικές και στους νόμους της αγοράς, σε πρόσωπα τεχνοκρατικής αντίληψης, σε λογικές εντυπώσεων και διαφήμισης.
Δεν παράγεται, καλλιεργείται και προωθείται η πολιτική, αλλά η εμπορευματοποίησή της. Ούτε αντιμετωπίζονται τα θέματα της παιδείας, της διαχείρισης του πολιτισμού, της ιστορικής συνείδησης, της γλωσσικής συνέχειας του Ελληνισμού ως κυρίαρχα και ταυτοτικά στοιχεία του Έλληνα πολίτη.
Αυτή η κατάσταση που παρατηρείται στα κόμματα βρίσκει εφαρμογή στους πολίτες. Η συνείδηση του καθενός έχει αμβλυνθεί, έχει γίνει πιο ελαστική. Η ιδιοτέλεια έχει γίνει καθημερινή πρακτική. Η έννοια της προσφοράς στην πατρίδα και στην κοινωνία γίνεται ξεπερασμένη. Το εγώ υπερτερεί του εμείς.
Οι αξίες, οι αρχές και τα κριτήρια περιορίζονται, γίνονται πιο “χονδρά”. Και όλη η ελλαδική κοινωνία εμφανίζεται σήμερα περιορισμένη, παγιδευμένη, κατώτερη των περιστάσεων, χωρίς δυνατότητα ποιοτικών αξιολογήσεων.
Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η Διοίκηση. Αναξιοκρατία, αδιαφορία, χαμηλό επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών, διαφθορά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Η ευρηματικότητα του Έλληνα ανακαλύπτει νέους τρόπους να ξεφεύγει από τις υποχρεώσεις του και τα καθήκοντά του. Η επίλυση τών προσωπικών προβλημάτων, μέσω οποιδήποτε τρόπου καί μεθόδου, είναι τό χαρακτηριστικό τής κοινωνίας μας.
Στο τέλος και μετά από όλες αυτές τις τραγικές διαπιστώσεις αναφέρθηκε τι πρέπει να γίνει για να ξεφύγουμε από την πτώση και τη συνεχή παρακμή. Η λύση δεν είναι εύκολη ούτε τέμνουσα. Οι διεργασίες της ανάκαμψης είναι αργόσυρτες. Πρέπει να υπάρξει συστράτευση και συναγερμός όλων των δυνάμεων, ειδικά των νέων, με νέο αξιακό δυναμικό και πολιτισμό. Είναι οι δυνάμεις οι οποίες αντιπαλεύουν την αλλοτρίωση και την παρακμή. Αυτές αποτελούν και είναι η ελπίδα όλων μας.
Τελειώνοντας θέλω να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κορίνθιων φοιτητών και νέων επιστημόνων, τον άξιο πρόεδρο κο Γεώργιο Παπαβενετίου και τα μέλη του Συλλόγου. Είχαν την έμπνευση και πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της ημερίδας αυτής. Συγχρόνως η θεματολογία αυτής δείχνει την ικανότητα του Συλλόγου να εντοπίζει προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, προσφέροντας ενημέρωση χωρίς ιδεολογικά στερεότυπα.




Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
Της Ν. Α. Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου