Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009


















ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στη Βοστόνη Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς Έλληνες επιστήμονες στα πολλά και σημαντικά Πανεπιστήμια της Βοστόνης (Harvard, M.I.T. και άλλα)
Όλοι αυτοί διακονούν τον χώρο της επιστήμης παράγοντας σπουδαίο και μεγάλο έργο. Συγχρόνως διακρίνονται για την μεγάλη αγάπη τους για την Ελλάδα και κάνουν οτιδήποτε για να την διαφημίσουν και να την προβάλλουν.
Μεταξύ αυτών, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Κωνσταντίνος ΜΕΛΕΤΗΣ του Χρήστου, από τους Αγίους Θεοδώρους, Νομού Κορινθίας. Πρόκειται για έναν νέο ερευνητή στην επιστήμη της Βιολογίας. Είναι διδάκτορας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης Σουηδίας με θέμα «Βλαστικά κύτταρα σε ενηλίκους», στο τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την υποστήριξη του Διδακτορικού του προ 4ετίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, επί πολλές ώρες, το πρωτότυπο θέμα παρουσιάσθηκε από τον ίδιον μέ ιδιαίτερη επιτυχία, ενώπιον πολλών ειδικών επιστημόνων των Πανεπιστημίων Στοκχόλμης και M.I.T. Βοστόνης.
Μετά την αναγόρευση ως διδάκτωρ, κέρδισε μία σημαντική υποτροφία ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο M.I.T (Massachusetts Institute of Technology).
Ένα από τα πολλά και μεγάλα ερευνητικά κέντρα στον τομέα Βιολογίας – Ιατρικής, τα οποία υπάρχουν στο M.I.T. είναι και το Picower Ινστιτούτο για τη Μάθηση και Μνήμη (Picower Institute for Learning and Memory). Το Ινστιτούτο Picower (από το όνομα του κυρίου δωρητού) έχει στόχο τη γνώση του εγκεφάλου, του τελευταίου οργάνου του ανθρώπου το οποίο παραμένει ακόμη μυστήριο.
Στέλεχος –ερευνητής του Ινστιτούτου αυτού είναι ο Κωνσταντίνος ΜΕΛΕΤΗΣ. Οι έρευνές του είναι εντελώς πρωτοποριακές. Έχουν εκδοθεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και έχουν παρουσιασθεί σε Διεθνή Συνέδρια. Όλες έχουν τύχει μεγάλης αποδοχής και αναγνώρισης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Η τελευταία έρευνα έχει να κάνει για τα βλαστικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού (βλαστοκύτταρα). Αυτά με κάποια, προς εξέταση τεχνική, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα μη Χειρουργική θεραπεία για τραυματισμούς και κακώσεις του νωτιαίου μυελού. Κάνοντας πειράματα σε αρουραίους παρατήρησε ότι βλαστικά κύτταρα τα οποία μεταμοσχεύονται στους αρουραίους παράγουν μυελίνη γύρω από τους νευρώνες οι οποίοι είχαν καταστραφεί από κάκωση. Η μυελίνη δημιουργεί συνέχεια και έτσι μηνύματα από τον εγκέφαλο μεταδίδονται στο υπόλοιπο σώμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δύναται να οδηγήσουν σε παραγωγή φαρμάκων τα οποία θα επιφέρουν κάποιο βαθμό κινητικότητος σε 30.000 άτομα τα οποία παγκοσμίως κάθε χρόνο τραυματίζονται κυρίως από ατυχήματα, στο νωτιαίο μυελό. Γενικότερα η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα θεωρείται ότι έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην ιατρική. Παρουσιάζονται τεράστιες προοπτικές για την ανακάλυψη νέων θεραπειών για τις χρόνιες ασθένειες, τις κακώσεις, τους τραυματισμούς και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.
Δεν έχει ξεπεραστεί βέβαια ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των δυνατοτήτων αυτών στην πράξη. Ούτε έχουν ξεπεραστεί ακόμη οι νομικές και ηθικές αντιπαραθέσεις που δημιουργήθηκαν από τη χρήση εμβρυικών βλαστοκυττάρων.
Η έρευνά του ακόμα επεκτείνεται και στην κατάσταση της Σχιζοφρένειας, με τις συνοδές εγκεφαλικές λειτουργίες. Μελετά την αντιστοιχία κυττάρων και συμπεριφοράς.
Ο Κωνσταντίνος ΜΕΛΕΤΗΣ είναι ένας νέος επιστήμονας με λαμπρό μέλλον. Πρόκειται να ακολουθήσει επιστημονική καριέρα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης Σουηδίας μετά την επιστροφή του από την Βοστόνη των ΗΠΑ. Η σκέψη του και το όνειρό του είναι να έχει παρουσία και στα επιστημονικά πράγματα της κοινής πατρίδας μας. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει (όπως ο ίδιος λέεει) για την πατρίδα του την οποία υπεραγαπά.
Μας κάνει όλους υπερήφανους και δείχνει για μια ακόμη φορά ότι όταν οι Έλληνες βρεθούν σε ένα περιβάλλον σταθερότητος και καλής οργάνωσης, προοδεύουν, μεγαλουργούν και γίνονται και άριστοι επιστήμονες, χωρίς να ξεχνούν την πατρίδα τους.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΥΣΙΠΠΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΤΗΣ Ν. Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου