Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Παρουσίαση τού βιβλίου τού Ιωάννη Λύρα " Τό μυστικό τής βραζιλιάνικης ομορφιάς"




Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάσθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου το βιβλίο του συγγραφέα - ιατρού Ιωάννου Λύρα "Τό μυστικό τής βραζιλιάνικης ομορφιάς"

Το βιβλίο παρουσίασαν:
-ο πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών κ. Γεώργιος Αποστολόπουλος
-η ιατρός-ενδοκρινολόγος, Δρ. Παρή Ράπτη
-ο πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου, κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

«…Είπε και άρχισε να σχίζει τους ανθρώπους σε δυο, όπως αυτοί που σχίζουν τα βερύκοκκα για να τα διατηρήσουν, ή όπως αυτοί που σχίζουν τα αυγά με την τρίχα. Τον καθένα που χώριζε, ανέθετε στον Απόλλωνα να του γυρίσει το πρόσωπο και το ήμισυ του λαιμού προς το μέρος της τομής, για να βλέπει ο άνθρωπος το πάθημά του και έτσι να μάθει να φέρεται πιο προσεκτικά. Κατόπιν του παράγγειλε να σουλουπώσει και τα άλλα αχνάρεια της εγχείρησης. Πράγματι, εκείνος γύριζε το πρόσωπο και τραβούσε το δέρμα απ’ όλα τα μέρη προς το σημείο που λέγεται σήμερα κοιλία, και το έδενε όπως τα σουρωτά πουγγιά, αφήνοντας ένα στόμιο στο κέντρο της κοιλίας, αυτό που λέγουν σήμερα τον ομφαλό. Τις ρυτίδες τις άλλες τις περισσότερες τις εξομάλυνε και διευθέτησε τα στήθη μ’ ένα εργαλείο, όπως αυτό που έχουν οι τσαγκάρηδες για να ισιώνουν τα ζαρώματα των δερμάτων στα καλαπόδια. Μερικές άφηκε μόνο εκεί κοντά στην κοιλία και τον ομφαλό, να μένουν σαν ενθύμιο του τι πάθαμε κάποτε…»


Το ανωτέρω απόσπασμα, από το λόγο του μεγάλου κωμωδού Αριστοφάνη, στον ηθικό «Περί Έρωτος» λόγο του “Συμποσίου” του Πλάτωνος αποτελεί την πρώτη αισθητική-επανορθωτική επέμβαση στην καταγεγραμμένη αρχαία λογοτεχνία. Η «περί έρωτος» συζήτηση έγινε στο σπίτι του τραγικού συγγραφέα Αγάθωνος, κατά τη διάρκεια του συμποσίου που δόθηκε με ευκαιρία την κατάκτηση του πρώτου βραβείου στη πρώτη του τραγωδία.
Αλλά και ο μύθος του Προμηθέα μας μεταφέρει την δυνατότητα που είχε ο ίδιος να αναπλάθει κάθε βράδυ τους ιστούς τους οποίους έχανε, ως τιμωρία από τους θεούς για το φως που έδωσε στους ανθρώπους.
Τελικά οι παλαιοί μύθοι εμπλουτίσθηκαν με νεώτερους. Η θεά της ομορφιάς η Αφροδίτη απέκτησε μια κόρη από το θεό του πολέμου Άρη. Για να δικαιωθεί ο Ηράκλειτος πού έλεγε από τις διαφορές γεννιέται η πιο όμορφη αρμονία . Η κόρη ήταν πολύ όμορφη σαν τη μάνα της και λεγόταν Αρμονία. Η Αρμονία μαζί με τον Έρωτα, τον Ίμερο (πόθο), τις Χάριτες και τις Ώρες απετέλεσαν την ακολουθία της Αφροδίτης. Από τόσο παλιά λοιπόν «ο έρωτας των ανθρώπων είναι ριζωμένος στη φύση τους και μας συνενώνει στη αρχική μας κατάσταση, και ζητεί να κάνει και πάλιν από τα δύο ένα και να επανορθώσει το πάθημα του ανθρωπίνου οργανισμού». Με αυτά τα λόγια κατέληξε ο Αριστοφάνης στη συζήτηση.
Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας δημιουργήθηκαν πρότυπα ομορφιάς τα οποία διέφεραν χρονικά και γεωγραφικά. Όλα αυτά τα πρότυπα εξυμνήθηκαν μέσω της Τέχνης.
Γύρω από το Σώμα και το Πνεύμα έζησε και κινήθηκε η αρχαιότητα. Η ομορφιά και το ωραίο ήταν στόχοι ζωής. Και επειδή οι άνθρωποι είναι θνητοί, έδωσαν στους θεούς τους, μέσω της μυθολογίας, το προνόμιο να είναι ωραίοι, νέοι και αθάνατοι. Δημιουργήθηκαν “Κανόνες” οι οποίοι προτείνουν τις τέλειες αναλογίες του ανθρωπίνου σώματος. Αυτοί οι κανόνες, αυτά τα μέτρα μας ακολουθούν και μας επηρεάζουν και σήμερα όπου και να βρισκόμαστε.
Πολύ σωστά, το βιβλίο του συγγραφέα και ιατρού Ιωάννη Λύρα μας εισάγει στο θέμα της επέμβασης της πλαστικής χειρουργικής. Είτε αυτή είναι επανορθωτική και αντιμετωπίζει τα κακά αποτελέσματα μιας νόσου, κάποιου τραυματισμού ή φυσικής ατέλειας, είτε είναι αισθητική όπου βελτιώνει την εικόνα ενός φυσιολογικού σώματος. Την τελευταία διαπραγματεύεται και το βιβλίο το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα. Από τον τίτλο του βιβλίου «το μυστικό της βραζιλιάνικης ομορφιάς» αρχίζει και ο προβληματισμός για το τι περιέχεται σ’ αυτό. Το βιβλίο δίνει απάντηση γιατί στη Βραζιλία επικρατεί και νικά η ομορφιά.
Πέρα από τις προόδους όπου έχει κάνει η χώρα αυτή στην πλαστική χειρουργική και την παραμονή του συγγραφέα ως μάχιμος και μαχόμενος επιτυχημένος γιατρός εκεί, η Βραζιλία είναι ένα ζωντανό μωσαϊκό όπου άνθρωποι από κοντινούς και μακρινούς τόπους, μέσα από την ιστορία τους αναμειγνύονται μεταξύ τους. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια νέα κοινωνία, γεμάτη δυναμισμό, με νέο πνεύμα και νέα εξωτερικά χαρακτηριστικά
Έτσι εμπλουτίζεται και τελειοποιείται ο ανθρώπινος εξωτερικός φαινότυπος και περιορίζεται η παρακμή και εξασθένηση της κλειστής κοινωνίας. Η χώρα αυτή έχει αναδείξει το παράστημα και την εμφάνιση σε σημάδι σφρίγους και υγείας. Το γυναικείο και ανδρικό κάλλος σε λατρεία. Ευαισθησία και συναίσθημα αναμείχθησαν με την υγιεινή και την υγεία και πέτυχαν για τον καθένα, μια ωραία εξωτερική εμφάνιση.
Εξάλλου εκτός από την συνεχή άσκηση και τη σωστή διατροφή, 500000 άνθρωποι κάθε χρόνο ανακαλύπτουν τη θετική επίδραση της Πλαστικής Χειρουργικής.
Από τις περιεκτικές εισαγωγές του βιβλίου, επιστημόνων και ειδικών στον τομέα της Χειρουργικής προκύπτει η καταξίωση της επέμβασης σε συνάρτηση πάντοτε με την ανθρώπινη ψυχολογία και την αίσθηση του ωραίου. Έτσι κατά τον καθηγητή Ivo Pitanguy «η χειρουργική αποκαθιστά την εικόνα των ανθρώπων σύμφωνα με την ηλικία τους διαγράφοντας τα σύνορα και ανοίγοντας νέους δρόμους ενσωμάτωσης. Δεν αναζητά να επιβληθεί στη φύση, αλλά να έρθει σε συμφωνία με αυτή» Η πρώτη αναφορά στη ομορφιά του σώματος ως αντικείμενο της ανθρώπινης διανόησης έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους Έλληνες. Μας συνδέει με την ομορφιά και την ωραιότητα μέσω των πολλών αποσπασμάτων της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας.
Η παράθεση των κεφαλαίων του βιβλίου είναι πολύ εύστοχη. Σαν να μας παίρνει ο συγγραφέας από το χέρι να μας μεταφέρει και να μας οδηγεί σε ταξίδι για την αναζήτηση της ομορφιάς.
Κάνει στάσεις κάθε φορά που θέλουμε να ρωτήσουμε και προλαβαίνει τις απορίες μας. Στόχος κάθε κεφαλαίου η γνώση του σώματος ως σύνολο και ως μέρος.
Συγχρόνως αναφέρονται και παρουσιάζονται πρακτικά θέματα για την επέμβαση. Προβλήματα τα οποία αναφύονται και η αντιμετώπισή τους. Το βιβλίο πλουτίζεται με τη παράθεση κεφαλαίων ειδικών θεμάτων από σπουδαίους επιστήμονες. Έτσι καλύπτεται κάθε κύρια και δευτερεύουσα πτυχή του θέματος. Εκτός από την ενημέρωση πού μας προσφέρει παρουσιάζει και προβάλει έννοιες και αντιλήψεις οι οποίες αποτέλεσαν και αποτελούν αντικείμενο ορισμού εδώ και αιώνες.
Και τελειώνει το βιβλίο με το κεφάλαιο της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης, οι οποίες δημιουργούνται από μια καλύτερη εικόνα του σώματος μέσω των διορθωτικών ή αισθητικών επεμβάσεων.
Και αυτό είναι η κατάληξη της επέμβασης. Πέρα από τη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος, ως βελτίωση της εικόνας του σώματος, δημιουργείται αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση στο άτομο. Όλα αυτά βέβαια στα πλαίσια του ρεαλισμού.
Τελειώνοντας θέλω να συγχαρώ τον κ. Λύρα για το βιβλίο του. Είναι ένα πόνημα εκλαϊκευμένης μορφής, το οποίο αγκαλιάζει όλο το φάσμα της Πλαστικής Χειρουργικής. Γίνεται απαραίτητο για τον καθένα και αποτελεί ένα καλό σύμβουλο στον δρόμο για την αναζήτηση της ομορφιάς. Ακόμη εύχομαι στον κ. Λύρα να αναζητεί , να επιδιώκει και να εργάζεται για την ομορφιά, υπηρετώντας συγχρόνως την ωραιότητα ψυχής και σώματος θεραπεύοντας το κάλλος. Οφείλουμε πάντοτε να θυμόμαστε μία από τις πολλές αλήθειες που είχε πει ο Μάνος Χατζηδάκης: « Όταν πάψει να σε ενοχλεί η ασχήμια, τότε σημαίνει ότι έχεις γίνει μέρος της».




Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
Της Ν. Α. Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου