Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Εκδήλωση προς τιμήν του Στέλιου Καζαντζίδη






Λαϊκός τραγουδιστής είναι αυτός
που εκφραζει τα προβλήματα,
τα παράπονα και τις αγωνίες του απλού κόσμου.
Πρέπει να βγάζει από μέσα του πόνο
για να απαλύνει τον πόνο αυτών που τον ακούνε

Στέλιος Καζαντζίδης


Στις 31 Ιουλίου 2009 στο φιλόξενο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" πραγματοποιήθηκε συναυλία αφιερωμένη στον αξέχαστο Στέλιο Καζαντζίδη. Η έμπνευση και πρωτοβουλία ήταν του Σωματίου Λόγου και Τέχνης "Αλκυονίδες" πρόταση την οποία αποδέχθηκε και υιοθέτησε το Λυσίππειο Πνευματικό κέντρο της Ν.Α. Κορινθίας. Την εκδήλωση αυτή την ενέταξε στο "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009".

Συμμετείχαν οι τραγουδιστές Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα και Δημήτρης Ξανθάκης. Παραβρέθηκε η γυναίκα του κ. Βάσω Καζαντζίδη.
Το 1964 κυκλοφόρησε ένας, μεγάλου μεγέθους, δίσκος με το όνομα "Καταχνιά". Η μουσική ήταν του Χρήστου Λεοντή και οι στίχοι του Κώστα Βίρβου, πάνω σε κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Η "Καταχνιά"είναι μια λαϊκή καντάτα η οποία καλύπτει τό τρίπτυχο Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση. Αφηγητής ο Δημήτρης Μυράτ. Τραγουδούν οι Στέλιος Καζαντζίδης και Μαρινέλλα. Συμμετείχε η χορωδία Κορίνθου υπό την διεύθυνση καί διδασκαλία του Αλέξανδρου Παπαγιανόπουλου. Ο δίσκος απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές καί αγαπήθηκε από τόν κόσμο.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος τραγουδιστής, έγινε σύμβολο και εκφραστής των ελπίδων και των ονείρων του λαού.
Είναι μία μεγάλη φωνή η οποία ξεπερνάει τον χρόνο και την επικαιρότητα και γίνεται φαινόμενο και θρύλος ο οποίος συνεχώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται.
Τα τραγούδια του διαχρονικά μας αγγίζουν και θα μας αγγίζουν γιατί μιλούν για πόνους και σεβντάδες, για κακουχίες και χαρές, για ζωή και θάνατο, για ανέμους της ανατολής και για της αγάπης τίς φωτιές.
Τα τραγούδια του Καζαντζίδη δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν ποτέ. Θα μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη και στην καρδιά μας. Είναι ο τραγουδιστής της Ελληνικής ψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου