Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010





“Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη”

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στις 31 Ιουλίου 2010 με τον τίτλο “Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη”.

Η συναυλία Μουσικής δόθηκε στο φιλόξενο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Εξαμίλια Κορινθίας. Ήταν μια ημέρα τιμής για την Κόρινθο, ημέρα τιμής για την Κορινθία. Τιμήσαμε και εορτάσαμε μαζί, τα 85α γενέθλια ενός Μεγάλου Δημιουργού, ενός Μεγάλου Συνθέτη, ενός Μεγάλου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο, Κρητικός στην καταγωγή. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε πολλές πόλεις της ελληνικής επαρχίας, όπως τη Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, την Κεφαλονιά, τον Πύργο και τη γειτονική Τρίπολη.

Από μικρός φάνηκε ότι η ζωή του θα μοιραζόταν ανάμεσα στη μουσική και σε αγώνες για ανθρωπιστικές αξίες.

Ο Μίκης Θεοδωράκης με τα τραγούδια του, με τη Μουσική του, με τη στάση ζωής του, έχει ξεπεράσει τα όρια ενός Μεγάλου Συνθέτη, ενός ανθρώπου του Πνεύματος.

Έχει γίνει και είναι πλέον αναφορά, πρότυπο και μέτρο για τη χώρα μας, για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη Μουσικής. Συμφωνική Μουσική, Όπερα, Ορατόρια, Μουσική Δωματίου, Χορωδιακή Εκκλησιαστική Μουσική, Μετασυμφωνικά Έργα, Μουσική για το Αρχαίο Θέατρο, για τον Κινηματογράφο, Έντεχνο, Λαϊκό Τραγούδι.

Ο Μουσικός κόσμος του Θεοδωράκη συναντήθηκε με τον Μουσικό κόσμο του Τσιτσάνη με ιδιαίτερη επιτυχία στην συναυλία. Συναντήθηκαν σε κοινές ρίζες, σε ζωντανές πηγές, σε ίδιες επιρροές και σε τεμνόμενους δρόμους.

Η συμπόρευση των τραγουδιών των δύο μεγάλων μουσικών δημιούργησαν ένα σαγηνευτικό μουσικό πλέγμα, ένα ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα με συγκίνηση, όπου το κάθε τραγούδι αυτόνομα συμπλήρωνε το άλλο.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή συμμετείχαν εκλεκτοί ερμηνευτές, οι οποίοι τραγούδησαν για μας και μαζί μας:

1. ο Βασίλης Λέκκας

2. η Καλλιόπη Βέττα

3. ο Δώρος Δημοσθένους

4. ο Παναγιώτης Πετράκης

Συμμετείχε η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”.

Η εκδήλωση αυτή ήταν αποκλειστική προσφορά της “Motor Oil Hellas, Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.”. Η χορηγία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, επί σειρά πολλών ετών.

Όλοι αποχωρήσαμε από το θέατρο με ευφορία και συγκίνηση, ευχόμενοι στον Μίκη, τον δικό μας άνθρωπο, να είναι καλά, να είναι υγιής, να μας εμπνέει και να μας οδηγεί.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
της Ν. Α. Κορινθίας

Υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου