Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

“Η Έλευση του Μεσσία στον Κόσμο”

(Ημερίδα Θεολόγων)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010 ημερίδα με θέμα “Η Έλευση του Μεσσία στον Κόσμο”.

H ημερίδα αυτή ήταν πρωτοβουλία του Ερμηνευτικού Τομέα της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ετέθη υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Διονυσίου.

Έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος των Αγίων Αναργύρων στην Αρχαία Κόρινθο.

Την παρακολούθησαν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, καθηγητές θεολόγοι, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ακούστηκαν εισηγήσεις υψηλού επιπέδου από μια πλειάδα εκλεκτών ομιλητών. Οι εισηγήσεις αφορούσαν ερμηνευτικές προσεγγίσεις χωρίων της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης σχετικά με τη Γέννηση του Μεσσία ως και σχετικά σημερινά στοιχεία. Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση.

Η ημερίδα αυτή υπήρξε η απαρχή μια συνεχούς και σε μόνιμη βάση συνεργασίας του τμήματος θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Μητρόπολη Κορίνθου. Εντάσσεται στο διάλογο της επιστημονικής θεολογίας με την ποιμενόμενη και ποιμένουσα Εκκλησία.

Συγχρόνως είναι και έκφραση των προσπαθειών τις οποίες καταβάλλει η Μητρόπολη Κορίνθου να γίνει και να ονομαστεί η Κόρινθος “Κέντρο Παύλειων Σπουδών”. Η δημιουργία αυτού του Κέντρου είναι κύριος στόχος σχεδιασμού και προγραμματισμού εκ μέρους της Μητροπόλεως Κορίνθου.

Αντιλήπτορες και συνεργάτες σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας. Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο του Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου το οποίο απαιτεί σοβαρές και συνεχείς προσπάθειες, παράλληλες και παράπλευρες δράσεις.

Η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης, στο Συνεδριακό Κέντρο της Αρχαίας Κορίνθου, είναι μια από αυτές. Ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται με την προσφορά 2000 τόμων.

Η Αρχαία Κόρινθος ως τόπος στον οποίο έζησε ο Απόστολος Παύλος επί δύο σχεδόν χρόνια είναι η έδρα της προσπάθειας αυτής. Εξάλλου η Αρχαία Κόρινθος εμπλουτίζεται συνεχώς από έργα τα οποία δεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον της Μητροπόλεως.

Το προσφάτως μεταρρυθμισθέν και ανακαινισθέν διώροφο Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο φέρει το όνομα “Ο Απόστολος Παύλος”, στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Αγίων Αναργύρων και ο αναγερθείς, επίσης προσφάτως, Ιερός Ναός του Αποστόλου Παύλου, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου, αποτελούν κέντρο δραστηριοτήτων και πνευματικής ανάτασης.

Η Κόρινθος είναι, εκτός των άλλων, Πόλις Αποστολική η οποία δέχθηκε νωρίς το ευαγγελικό μήνυμα και αγωνίζεται για τη διατήρηση του γνήσιου αποστολικού πνεύματος και της ορθόδοξης πνευματικότητας.

Ο οραματισμός αυτός του Σεβασμιότατου για την δημιουργία του “Κέντρου Παύλειων Σπουδών”, απαιτεί την δραστηριοποίηση όλων, κληρικών, λαϊκών, κοινωνικών φορέων, όλης της Εκκλησίας. Συγχρόνως το Κέντρο αυτό εντάσσεται στην κοινωνία, στα κοινωνικά δρώμενα, στην επιστημονική κοινότητα.

Έτσι η Εκκλησία της Κορίνθου θα απολαμβάνει καθολικού κύρους και αναγνώρισης αγωνιζόμενη για τη διατήρηση του γνησίου αποστολικού πνεύματος και της ορθόδοξης πνευματικότητος. Ο δε ιδρυτής Της, να φωτίζει τις γενεές των πιστών, να εμπνέει του μύστες της θεολογίας και να καταδεικνύει στον άνθρωπο, όσον ουδείς άλλος στην ιστορία του Χριστιανισμού, τους δρόμους προς τη σωτηρία αλλά και την οργάνωση της ζωής τους, σύμφωνα με το Πνεύμα του Χριστού για τον Οποίον αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου

της Ν.Α. Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου