Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ CPMR (Πολωνία Οκτώβριος 2012)

Η 40η Γενική Συνέλευση του δικτύου παρακτίων περιφερειών Ευρώπης πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Bialystok-Πολωνίας από τις 3 έως 5 Οκτωβρίου 2012 και με τη συμμετοχή της περιφέρειας Πελοποννήσου.
 Μερικά από τα κύρια θέματα που αναφέρθησαν αφορούσαν το διαμορφωμένο οικονομικό πλαίσιο, τη νέα προγραμματική περίοδο για το 2014-2020, τη στρατηγική των Μακροπεριφερειών, τον τουρισμό, τη περιφερειακή βοήθεια, την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, τη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής στην αλιεία κ.α.
Παρευρέθησαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.):
§         Ο Jean-Yves LE DRIAN πρόεδρος της CPMR ,υπουργός εθνικής άμυνας Γαλλίας και πρόεδρος  της περιφέρειας Βρετάνης.
§          Ο Johannes Hahn επίτροπος περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
§         Η Elizabetta Bienkoswka πολωνή υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης.
§         Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναπληρωτής υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Κυπριακής δημοκρατίας
§         Ο Ramon Luis Valcarcel Siso πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών (ΕτΠ) και πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας της Mourthia.
§         Ο Herve Jouanjean γενικός διευθυντής προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
§          Ο Juroslav Dworzanski περιφερειάρχης της περιφέρειας Podliaskie Πολωνίας και οικοδεσπότης της συνέλευσης.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια Ευρωπαϊκή περιφέρεια, η οποία παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με προτάσεις ρεαλιστικές, στοχευμένες, πρακτικά εφαρμόσιμες και δημιουργούν προστιθέμενες αξίες στις δράσεις. . Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης ήταν συνεχής η επαφή του Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Απόστολου Ε. Παπαφωτίου με τον Περιφερειάρχη κο. Πέτρο Τατούλη για τη διατύπωση των προτάσεων.
Συγκεκριμένα αναφέρθησαν μεταξύ άλλων τα κάτωθι:  
1.   Για την περιφέρεια Πελοποννήσου η Συνοχή είναι ιδεολογία. Δεν είναι πολιτική κερδών και αριθμών αλλά πολιτική Αλληλεγγύης, προσφοράς στους συμπολίτες μας, προϋπόθεση και μέσο αειφόρου ανάπτυξης. Εξαλείφοντας την ύφεση και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
2.     Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει Αλληλεγγύη στις χώρες του Νότου και όχι να υπάρξει μείωση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία κυρίως κατευθύνονται στις χώρες αυτές. Ήδη έχει προηγηθεί ένα σοβαρό πλήγμα με τη μείωση των πόρων από την κεντρική κυβέρνηση λόγω του δημοσιονομικού συμφώνου-Μνημονίου πού έχει επιβληθεί. Οι χώρες που επιβάλλουν τη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων είναι κυρίως οι χώρες του Βορρά. Αυτές οι χώρες έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα, δανείζονται και χρηματοδοτούν τα έργα για την ανάπτυξη τους με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Σε αντίθεση με αυτές, οι χώρες του Νότου και ιδιαιτέρως η πατρίδα μας υφίσταται καθημερινά την άγρια επίθεση της Αγοράς και των Τραπεζών, με το να δανείζονται με υψηλό επιτόκιο και να απαιτούν εξωφρενικές εγγυήσεις .Δημιουργείται «εν τοις πράγμασι», Ευρώπη δύο ταχυτήτων και όχι αυτό το οποίο έχουμε ονειρευτεί και αγωνιστεί όλοι μας για μια Ευρώπη Συνοχής και Αλληλεγγύης.
3.   Η μείωση του προϋπολογισμού για την περιφερειακή ανάπτυξη και Συνοχή πλήττει περισσότερο τις χώρες του Νότου και την πατρίδα μας και θα έχει ολέθρια αποτελέσματα στη πολιτική Συνοχής. Αυτό είναι όχι μόνο αντιφατικό, διότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα κονδύλια από κάθε άλλη χώρα αλλά ακόμα μεγαλώνει τη διαφορά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε). Να σημειωθεί ότι στη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) τα συνολικά κονδύλια για τη χώρα μας θα ανέλθουν σε 12 δις ευρώ (€) από 20 δις ευρώ (€) που ήσαν στο πλαίσιο ΕΣΠΑ. Υπάρχει δηλαδή μείωση μεγαλύτερη από 40% παρά το ότι η χώρα μας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση την τελευταία πενταετία.  
4.  Ο τουρισμός πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να γίνει θεματική ενότητα της Επιτροπής, να έχει δικό του χρηματοδοτικό πλαίσιο όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, η βιομηχανία, ο ανταγωνισμός, η θαλάσσια πολιτική και άλλα. Στο άνω πλαίσιο έγιναν εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη ειδικές προτάσεις οι οποίες θα αναφερθούν στην ενότητα της Διαμεσογειακής Επιτροπής.
5. Το θέμα της Μακροπεριφέρειας Ιουνίου-Αδριατικής στο οποίο συμμετέχει η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι κύριο αντικείμενο της κοινής προσπάθειας των κρατών Ελλάδος, Ιταλίας, Κροατίας, Σλοβενίας και άλλων χωρών. Οι Μακροπεριφέρειες αντιπροσωπεύουν ένα γενικό φιλόδοξο σχέδιο συνεργασίας των περιφερειών των αντίστοιχων χωρών σε κοινά προγράμματα ολοκληρωμένου σχεδιασμού, πάνω σε τομείς θαλάσσιας μεταφοράς, ασφάλειας, τουρισμού, μπλε ανάπτυξης και άλλων δράσεων, τα οποία είναι μέρος της ολοκληρωμένης Στρατηγικής για τη Μεσόγειο. Οι παράκτιες περιφέρειες των ανωτέρω χωρών θα είναι ενεργές σ’όλες αυτές τις δράσεις, της Μακροπεριφέρειας Ιουνίου & Αδριατικής, η οποία είναι τμήμα της ενιαίας μεγάλης περιφέρειας της Μεσογείου.
6.     Η θέση της περιφέρειας Πελοποννήσου διατυπώθηκε στο γενικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική. Ζητώντας από τα εθνικά κράτη να αποδεχθούν και να υιοθετήσουν τον προϋπολογισμό των 442 εκατ. ευρώ (€), ο οποίος προτάθηκε από την επιτροπή για μια διάρκεια επτά (7) ετών.
7.  Οι διαδικασίες αξιοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ πρέπει να απλοποιηθούν με σύγχρονη απλούστευση της διαδικασίας ένταξης έργων. Οι περιφέρειες έχουν την ικανότητα διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) απευθείας για την ένταξη έργων στη νέα προγραμματική περίοδο και τη διεκπεραίωση τους. Στην πρόταση αυτή, ο Επίτροπος κος Hahn απάντησε ότι θα απλουστευθεί η διαδικασία και από δύο ελέγχους πού γίνονταν μέχρι τώρα από το εθνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), θα παραμείνει ένας.
8.   Η ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας είναι ένας διαρκής πολιτικός στόχος της περιφέρειας Πελοποννήσου. Αναφέρθησαν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ερευνητικού Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας με πεδίο εφαρμογής τις τηλεπικοινωνίες σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικά ιδρύματα και η ίδρυση του πρώτου Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Θαλασσίων Αιολικών Πάρκων στο πλαίσιο του οποίου θα διερευνηθεί η εφαρμογή της νέας επιστημονικής τεχνολογίας του φάσματος των ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και από θαλάσσια κύματα.
Ο σωστός σχεδιασμός και ο αντίστοιχος προγραμματισμός με τη συμμετοχή των πολιτών και του κοινωνικού διαλόγου αποτελούν για την περιφέρεια Πελοποννήσου εργαλεία παρουσίας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και στην αρμονική ανάπτυξη της περιφέρειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Με αυτόν τον τρόπο η Πελοπόννησος θα αναδειχθεί σε βιώσιμη περιφέρεια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περιφέρεια γνώσης και πρακτικών, συνδυάζοντας την επιχειρηματικότητα με το περιβάλλον, τον άνθρωπο με την ανάπτυξη.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου