Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Άρση κορεσμού οικιακών φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο


Απόλυτη επιβεβαίωση των δηλώσεων του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για την άρση του κορεσμού για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο, αποτελεί η ομόφωνη απόφαση (10/10/2012) της ολομέλειας της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με την οποία μπορούν πλέον να υποβάλλονται νέα αιτήματα και να εκδίδονται προσφορές σύνδεσης από τον διαχειριστή.

Η απόφαση αυτής της ΡΑΕ είναι η κατάληξη μιας σειράς ενεργειών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και του Περιφερειάρχη  κ.Πέτρου Τατούλη προσωπικά. Κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τη ΡΑΕ, στην Τρίπολη στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 είχε εξετασθεί το θέμα διεξοδικώς και είχε δρομολογηθεί η οριστική επίλυση του. Από την προγραμματική σύμβαση με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ) προβλέπονται πολλές και κοινές δράσεις στο επίπεδο της ενέργειας και της μεταφοράς της. Συγχρόνως η ΡΑΕ θα είναι εταίρος, μαζί με άλλους, σε σχεδιασμούς τους οποίους ετοιμάζει η περιφέρεια Πελοποννήσου που αφορούν θέματα ενέργειας. 
Η ενεργειακή απόδοση αποτελεί μέρος της ενεργειακής πολιτικής. Απαιτεί αντίστοιχες υποδομές όπως ενεργειακούς διαδρόμους, δίκτυα μετάδοσης και μεταφοράς κ.α. Η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιομάζα, ακόμα και τα αστικά απορρίμματα είναι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.). Η αξιοποίηση των οποίων επιβάλλεται για πολλούς λογούς. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, επιφέρουν θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη με οικολογική προοπτική και ανθρώπινο πρόσωπο.
 Στόχος της πολιτικής αυτής είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει  δίκτυο παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ενέργεια η οποία θα καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο της Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η υιοθέτηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για τα κρίσιμα ζητήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των ολοκληρωμένων σχεδιασμών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου είναι αποτέλεσμα συνεχούς και διαρκούς πολιτικής της περιφέρειας. Μεταξύ αυτών και του ενεργειακού τομέα, τομέα δυναμικού πού μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.     

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου