Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Εκδήλωση – Βουλευτικό Ναυπλίου – 29.07.2011

…Κινδυνεύει η δυστυχισμένη Πατρίς…

και τούτο διατί; διότι η φιλαρχία πολιορκεί τον νου μας, ο φθόνος και το εμφύλιον μίσος κατατρώγει τα σπλάχνα μας, η ιδιοτέλεια οδηγεί τα έργα μας, αι σκευωρίαι και τα διαβούλια είναι η πολιτική μας…

Τα ανωτέρω αποτελούν ένα μικρό απόσπασμα από τον λόγο του Σπυρίδωνος Τρικούπη, με τον τίτλο «Λόγος Αυτοσχέδιος». Εκφωνήθηκε στην Εκκλησία στο Ναύπλιο στις 19 Μαΐου 1825, ημέρα “καθ’ ην εκηρύχθη Γενική Αμνηστία παρόντων όλων των μελών της ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ και Αυτών των την Αμνηστίαν λαβόντων και πλήθους λαού”.

Οκτώ λόγοι του Σπυρίδωνος Τρικούπη περιέχονται στο βιβλίο με τίτλο «Οι Σωζόμενοι Λόγοι» του Σπυρίδωνος Τρικούπη. Είναι μια αναστασική έκδοση της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου. Εκδίδεται 175 χρόνια από την πρώτη έκδοση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1836.

Οι λόγοι αυτοί εκφωνήθηκαν από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη σε εκκλησιαστικές τελετές, με αντικείμενο την Ελληνική Επανάσταση, τα μεγάλα γεγονότα και τους ήρωες της. Λόγοι ανεπανάληπτοι, αυτοσχέδιοι, πατριωτικοί που είναι διαχρονικοί για μας και σήμερα επίκαιροι.

Αυτό ήταν και το κυρίαρχο μήνυμα της παρουσίασης του βιβλίου από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη. Σε μια εμπνευσμένη και μεστή ομιλία, μας ταξίδευσε στην πολιτικο-θρησκευτική ατμόσφαιρα στην εποχή του Τρικούπη.

Αναμόχλευσε την Εθνική μνήμη και μας έσυρε σε θλιβερά συμπεράσματα για τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ζωή. Έγιναν κατανοητές οι βασικές αδυναμίες της φυλής μας. Περνάμε την χειρότερη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας και η λύση θα δοθεί από εμάς, όλους τους απλούς πολίτες. Έχουν ιδιαίτερη σημασία οι λόγοι του Σπυρίδωνος Τρικούπη, είναι καθαρά πολιτικοί λόγοι και ως εκ τούτου προφητικοί.

Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν το πρώτο μέρος μιας σεμνής και ουσιαστικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στις 29 Ιουλίου 2011, στο Βουλευτικό. Η εκδήλωση αυτή περιείχε και τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από τη χαρακτική» .

Σαράντα περίπου χαρακτικά, γνωστών Ελλήνων χαρακτών, εκτίθενται στις αίθουσες του Βουλευτικού, με θέμα την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων, το Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, και την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου.

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου