Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αρνητικές εξελίξεις;

Είναι διάχυτη πλέον η φήμη σε όλη την Πελοπόννησο για επεμβάσεις, εκ μέρους της Κυβέρνησης, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, επιβάλλεται ετοιμότητα, ενημέρωση, πρόνοια σε όλους μας, για να μην βρεθεί η κοινωνία, η Κορινθία προ τετελεσμένων γεγονότων.
Οι φήμες αυτές έχουν σχέση με τη συρρίκνωση, την κατάργηση, τη συγχώνευση και πιθανώς το κλείσιμο Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύθηκε με το Π.Δ. 13/2000.
Με τα υπ’ αριθμόν Π.Δ/τα 138/2002, 118/2003, 109/2006 καθώς και με το Νόμο 3391/2005 ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ240, έχουν ιδρυθεί 6 Σχολές και 14 Τμήματα. Στην Κόρινθο ήδη λειτουργεί μία (1) Σχολή, η οποία αποτελείται από δύο (2) Τμήματα:
1) Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 2002-2003.
2) Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, το οποίο λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 2007-2008.
Η εξέλιξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι ραγδαία .Διοικείται πλέον από Πρυτανική Αρχή η οποία εξελέγη στις Πρυτανικές εκλογές της 15 Δεκεμβρίου 2009 και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου με Πρύτανη τον κ. Θεοδ. Παπαθεοδώρου και τρεις Αντιπρυτάνεις.
Οι ψίθυροι που ακούγονται για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βασίζονται στο Σχέδιο Πρότασης του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακ. Γρυσπολάκη. Αφορά τον χωροταξικό επανασχεδιασμό των Πανεπιστημίων.
Εισηγείται καταργήσεις, συγχωνεύσεις Σχολών και Τμημάτων πολλών Πανεπιστημίων, μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα για τα τμήματα του, προτείνει:
Κόρινθος:
α) Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Καταργείται σταδιακά, αφού είναι άνευ γνωστικού αντικειμένου και υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα Τμήματα, ενώ τα μέλη των ΔΕΠ δεν έχουν μεταξύ τους συνάφεια στα γνωστικά τους αντικείμενα.
β) Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων. Υπήρχε σε αρκετά ιδρύματα χωρίς να υπάρχει ανάγκη αποφοίτων αυτού του αντικειμένου. Υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα συναφή Τμήματα.
Τρίπολη:
- Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών και Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το καθένα από αυτά αποτελεί έναν Τομέα, από τους 4 ή 5 Τομείς του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΔΠΘ, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και δύο Τομείς των Τμημάτων Πληροφορικής , του ΕΠΚΑ, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σπάρτη:
- Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου.
Ο στόχος της ίδρυσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η δημιουργική συμβολή στην ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελληνική Περιφέρεια με υψηλές προδιαγραφές που να ανταποκρίνονται ως προς το περιεχόμενο των σπουδών, την έρευνα και τη διδασκαλία στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πανεπιστημίου με εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια.
Ακόμα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναφέρεται στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό, φιλοδοξώντας να αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική ομογένεια και να καταστεί ένας πόλος συνεργασίας και πνευματικής δημιουργίας για τους απανταχού Έλληνες.
Αυτές ήταν και οι ιδρυτικές αρχές του Πανεπιστημίου το 2000. Από τότε τι άλλαξε; Γιατί προβάλλει ο κίνδυνος πιθανού περιορισμού;
Οφείλουμε ως κοινωνία να αγωνισθούμε για αυτές τις αρχές με γνώμονα τη συνεχή αναβάθμιση των σπουδών, την ποιότητα των απαιτήσεων, την αύξηση της εμβέλειας του πανεπιστημίου, ελληνικής και διεθνούς, την ένταξη του στις τοπικές κοινωνίες και την κοινή προσπάθεια για το καλύτερο.
Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ύπαρξη και τη δυνάμωση του πανεπιστημίου.


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου