Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

«Δίολκος, 1500 χρόνια»

Η ΕΜΑΕΤ, με τη χρηματοδότηση του ΤΕΕ, ολοκλήρωσε τη δημιουργία της εικονοκινητικής (animation) ταινίας με θέμα τον αρχαίο Δίολκο, μέσω του οποίου διαπεραιώνονταν τα πλοία στον Ισθμό της Κορίνθου επί 1500 χρόνια.

Η ταινία των Θ.Π. Τάσιου, Ν. Μήκα και Γ. Πολύζου, με επιστημονικό συνεργάτη τον Απόστολο Παπαφωτίου, περιγράφει την άφιξη έμφορτου πλοίου (4ος αι. π.Χ.) στο βόρειο εσωτερικό λιμένα της Κορίνθου, την ανέλκυση του πλοίου, τη μεταφορά του κατά μήκος του Διόλκου (μήκους 6,3χλμ), την επανακαθέλκυση στο σημερινό Καλαμάκι, τον πλού προς τον νότιο λιμένα, στις Κεγχραιές, τη φόρτωση κορινθιακών κεραμικών προϊόντων και τον τελικό απόπλου στο Σαρωνικό. Παρουσιάζονται θέματα ναυπηγικής, λιμενικών έργων, ανυψωτικών μηχανημάτων, αρχιτεκτονικής, αντλιών, χερσαίων μεταφορών κ.ά.

Η ταινία έχει λάβει έως τώρα δύο βραβεία:

- Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και

- Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010)

Η ταινία έχει αναρτηθεί στο youtube σε τρία μέρη και μπορεί κανείς να τη δει ξεκινώντας από http://www.youtube.com/watch?v=XEnz2CJTfbE . Επίσης έχει αναρτηθεί και σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, όπως στο βιντεοσκόπιο της Ναυτεμπορικής στο http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=27474&s=0

Απόστολος Ε. Παπαφωτιου

πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού κέντρου

της Ν.Α. Κορινθίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου